×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Европа – къде, какви мерки срещу коронавируса падат


18 Май 2020, Понеделник, 10:20 ч.

В Словения се отменят всички ограничения за работа на магазините, ресторантите и фирмите за услуги

От днес редица страни в Европа преминават към следващ етап в облекчаване на рестрикциите, въведени заради новия коронавирус.

В Италия се премахват ограниченията за пътуване в областите. Сертификатът за придвижване ще е в сила само при напускане на областите, между които движението ще се възобнови едва на 3 юни. Италианците ще могат да отиват, където си искат в пределите на града и на областта си и да се срещат с когото си искат, но спазвайки дистанция от най-малко метър.

В затворени публични места и в обществения транспорт ще се носят маски. Навън те ще се носят, когато не може да се гарантира дистанцията, предава vesti.bg.

От днес се отварят всички магазини, но с работно време различно от обичайното в зависимост от решенията на местните власти. В малките магазини ще се допуска по един клиент вътре. Ще е задължително носенето на маска.

При пробване на дрехи и ще се носят ръкавици, но после няма да е нужно пробваните и върнатите дрехи да се денизфекцират.

Отварят се и търговските центрове, в това число и моловете и ресторантите в тях, но при спазване на изискване за различни входове и изходи за клиентите. На много места ще се мери температурата на входа.

В ресторантите и кафенетата, които отварят врати също от днес, ще се изисква спазване на дистанция между клиентите от 1 метър и правене на резервации, като списъкът с клиентите ще се пази 14 дни.

Насърчава се използването на външните части на ресторантите, тоест на градини и тераси. Не може да има посещение на големи групи хора. Персоналът ще е с маски и ръкавици.

Днес отварят врати и фризьорските салони, където ще е задължително предварително записан час. Клиентите ще изчакват часа си навън.

От днес подновяват работа и музеите и италианските храмове, включително и базиликата „Свети Петър” във Ватикана, която в края на миналата седмица беше дезинфекцирана.

Плажовете са отворени също, но при разстояние от 10 квадратни метра на чадър и 1,5 метра между шезлонгите под чадъра. Маски не са задължителни там.

В такситата ще е задължително носене на маска и клиентът ще трябва да сяда на задната седалка.

Следващите етапи в облекчаването на мерките в Италия са 25 юни, когато се отварят джамиите, басейните и спортните зали, 3 юни, когато италианците ще могат да пътуват от една в друга област и когато се разрешава и свободното влизане и излизане в страната без поставяне под карантина, 15 юни, когато ще бъдат отворени театрите и киносалоните, но при тях в затворените помещения няма да може да има повече от 200 души, а при откритите сцени няма да може да има над 1000 души.

На 17 юни ще се проведат зрелостните изпити, като за целта училищата ще бъдат обезопасени.

В Португалия днес също започва вторият етап на разхлабване на мерките, като ще отворят ресторанти, кафенета и сладкарници, но, при условие че са запълнени само до 50 процента.

Отварят у магазините с площ до 400 квадратни метра, музеите, историческите паметници, дворците и галериите, яслите и училищата за последните гимназиални класове при спазване на правила за социална дистанция и носене на маски за учениците и преподавателите.

Разрешават се и визити при роднини в старческите домове, но не превишаващи 90 минути и при носене на маска.

Следващите дати от плана са 1 юни, когато се отварят магазините с площ над 400 квадратни метра, киносалоните, концертните зали, театрите, търговските центрове, но при ограничения на посетителите. На 6 юни отварят плажовете.

В Испания баровете, кафенетата и ресторантите ще могат да отворят терасите си от днес за посетители при заетост от 50 процента. Отварят врати и търговските обекти с площ до 400 квадратни метра при ограничение на посетителите, които едновременно са в тях.

Частично ще могат да възобновят работа спортните зали, музеите, театрите, църквите. Библиотеките също отварят врати.

Отварят врати и хотели, но без зоните за общо ползване и ресторантите в тях.

В обществения транспорт все още ще се носят маски и ще се спазва дистанция. В страната има извънредно положение до 23 май включително.

От 15 май всички идващи в Испания от чужбина са поставяни под карантина за 14 дни. Предишните два етапа на връщане към нормалното в страната бяха на 2 и на 4 май, когато съответно на хората беше разрешено да се разхождат и спортуват навън, а на кафенетата и ресторантите да доставят продукция за вкъщи.

След първите два етапа на излизане от изолацията в Гърция на 4 и на 11 май, след отварянето на плажовете на 16 май и на църквите на 17 май, днес се отварят археологическите обекти, зоопарковете, парковете, ботаническите градини, залите за залози, спортните зали, басейните, спортните площадки, спортните клубове.

Увеличават се вътрешните полети, ще е възможно да се пътува между отделните райони, както и по море до островите Крит и Евбея.

Възобновяват се часовете за прогимназиалните и гимназиалните класове в страната. Отварят се и търговските центрове и моловете при изискване за спазване на определена площ на клиент.

Подновяват се филмовите снимки и театралните репетиции. Кафенетата, ресторантите и баровете ще отворят врати на 25 май. Сега те изпълняват само доставки до домовете.

Евентуално тогава ще може да се пътува и по море до другите острови в страната.

На 1 юни ще отворят хотелите, работещи целогодишно. На 15 юни ще отворят врати закритите музеи. Детските градини и началните училища остават затворени. Навсякъде е в сила правилото за социална дистанция и осигуряване на предпазни средства и дезинфектанти за клиентите.

В Ирландия от днес стартира фаза 1 на облекчаване на мерките, включваща разрешаване на групи до 4 души от различни семейства на открито.

Ще започне и поетапното връщане на работа, като първоначално това ще касае строителните работници и градинарите, както и търговците на дребно, които работят основно навън.

Ще бъдат отворени и някои открити обекти, като плажове, тенис игрища, голф игрища и други спортни обекти на открито.

Разрешават се и пътувания при необходимост до 20 километра от дома. Въвежда се 14-дневна карантина на пътниците, които пристигнат на ирландските пристанища и летища от чужбина.

Във втора фаза, която ще стартира на 8 юни, хората ще могат да посещават роднините си, а малките магазини и пазари за търговия на дребно ще бъдат отворени. Библиотеките също ще отворят врати тогава.

В трета фаза, която ще започне на 29 юни, ще са разрешени малки социални събирания, завръщане на работа за онези, които общуват по-малко с хора, ще бъдат отворени още магазини.

Ще бъдат отворени и онези кафенета и ресторанти, в които ще може да се спазва социалната дистанция.

В четвърта фаза, която ще започне на 20 юли, на работа ще се върнат онези, които не могат да работят у дома и поетапно ще се отварят яслите и заведения за деца в предучилищна възраст. Поетапно ще отпадат ограниченията и за високорисковите услуги, като например тези на фризьорите. Музеите, галериите, храмовете, басейните, хотелите и хостелите ще бъдат отворени.

Пета фаза ще започне на 10 август и предвижва разрешаване на още повече социални събирания, на фестивали и събития, в които социалната дистанция може да се съблюдава. Тогава на работа ще се върнат служителите във всички отрасли. Ще отворят моловете, баровете, нощните заведения.

В Белгия от днес отварят врати училищата - пореден етап от постепенното облекчаване на карантинните мерки.

В Дания отварят врати средните училища (6-10 клас), ресторанти, кафенета, библиотеки, църкви.

Полша също смекчава карантинните мерки, като отваря ресторанти, кафенета, барове, хранителни зони в молове, салони за красота.

В Черна гора започва третата фаза на отмяна на ограничителните мерки, която ще обхваща работата на ресторантите, кафенетата, терасите на хотелите, плажните барове, плажовете и търговските центрове.

В Словения се отменят всички ограничения за работа на магазините, ресторантите и фирмите за услуги. Очаква се също да бъдат възобновени занятията на част от учениците в страната.




Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори