×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Бургас наемите са намалели най-сериозно, идва нов спад до няколко месеца


В Бургас наемите са намалели най-сериозно, идва нов спад до няколко месеца
Цените на имотите в Бургас започнаха да падат още с началото на извънредното положение, предприемчивите наемодатели реагираха адекватно и намалиха наемите
17 Май 2020, Неделя, 12:16 ч.
Автор: Флагман.БГ

Очаква се критично лято за наемодателите, които разчитаха на платформата Airbnb и Booking

48 % спад на уникалните обяви за продажба на апартаменти в Бургас и 6 % спад на наемите, отчита платформата Ocenime. Наемите в морския град са намалели най-много в цялата страна, а тенденцията е на още по-сериозен спад, тъй като се очаква разочароващ летен сезон.

Наемането чрез платформите като Booking и Airbnb ще е на критично ниски нива, което ще размести сериозно пазара. Airbnb дори вече навлезе на пазара на дългосрочното отдаване.

През последните два месеца част от работещите в обслужващата сфера, които не са от Бургас, напуснаха наеманите имоти и сега те са на пазара, но с всеки ден цените им падат, сочат анализатори.

В национален план най-голям спад на уникални обяви е в София – 60 %, следван от Стара Загора – 58%, Пловдив - 46%, Варна – 45%. Най-малко засегнат от 6те града е Русе, където броят обяви е намалял с 40%.

С кризата се преустановиха огледите на жилищата и оценките на професионалните оценители. Covid-19 фактически стопира продажбата на жилища в България. Въпреки бързата реакция и адаптация на брокерите на недвижими имоти, които въведоха по-широка употреба на 3D огледи, сделки почти не се случват, съобщава Монитор.

И в шестте града, включени в статистиката се забелязва рязък спад в предлагането на жилища точно след обявяване на извънредното положение на 13 март. Причина за това са не само затрудненият процес при търсене на нов дом, но и недоверието у купувачите. Те не са сигурни, че ще запазят доходите си и предпочитат да изчакат с покупката.

Това се проявява и като спад в търсенето от страна на купувачите. Броят търсения на “имоти” и “апартаменти” в Google онагледява този намалял интерес за покупка.

Тенденцията се запазва и при отдаването на апартаменти под наем. В 6-те големи града на България броят апартаменти, обявени за наемане е паднал с 21% от началото на Covid-19 кризата.

Най-силно засегната е Стара Загора със спад от 39%. Русе и Варна отбелязват спад от 26%. В Пловдив броят обяви е намалял с 25%. В София с 20%. От шестте града само Бургас е отбелязал скромен ръст – 4% повече обяви.

Наемите са претърпели най-голям спад в Бургас – 6%, следвани от софийските квартири – 4%. В Пловдив цените на наемите са паднали с 1%, а във Варна с половин процент.  Наемите в Стара Загора са запазили нивата си отпреди кризата, а в Русе те дори са се повишили с 3%.

Важно е да се отбележи, че някои наемодатели намалят размера на наема за периода на извънредното положение. Това важи както за стари наематели, така и при подписването на нов договор. 

Цените на жилищата зависят най-много от нивата на безработица в страната и общото икономическо положение. За последните 2 месеца цените на жилищата в България са паднали с 3%. Все още е рано да се предвиди дали ще има следващ по-голям и сериозен спад в цените на жилищата.

На този етап продавачите не бързат да смъкват цените. Те нямат спешна нужда да продават и обявните цени са претърпели само лек спад.

Купувачите от своя страна не искат да купуват в несигурни времена. Някои от тях се надяват на по-сериозни намаления в цените, които може и да не се случат.

В София и Пловдив цените на апартаментите са се задържали стабилни от началото на годината насам. Цените в двата най-големи града в страната са паднали с едва 1% през изминалите 2 месеца.

В Русе е отбелязан най-малък спад – малко над половин процент в сравнение с периода 13 януари – 12 март.

По-големи разлики в цените има на Черноморието. Вероятно това е отражение и на сериозно засегнатия туристически сезон тази година. В Бургас е отбелязан спад от 4% на апартаментите в града.  Във Варна пък цените да паднали с почти 6% за същия период.

Цените на апартаментите в Стара Загора са били повлияни най-много от кризата Covid-19 в България. Средните обявени цени за продажба в града са паднали със 7%.

 


В категории: Бизнес


21
Коментара по темата
21.
Буров
17.05.2020 18:19:22
0
0
С 1000 долара, най добре нищо да не правиш!
Макар, че акции те VW беше 200 евра. Купих на 100, в момента е 112 евро.
. За дългосрочно! Не днес да я купиш и утре да я продадеш! Buy & Hold!

Според мен е стряскащо, че абсолютно всички по-големи банки и анализаторски къщи от Goldman Sachs до Deutsche Bank сложиха акцията на VW на "купувай" - и с право. Volkswagen са факири (като изключим "дизел скандала"). Напоследък успяват всяка година да вдигат печалбите и оборота, като при абсолютно всички марки освен Porsche успяват да вдигнат и продажбите!
Освен това, заложих на Амазон.
При 1900$ купих, видя ми се разумно. Сега е 2000$, ама все пак смятам да държа дългосрочно.
20.
kaputt
17.05.2020 17:52:40
0
4
До буров , тея твоите активи не можеш да ги пипнеш и да ги видиш а това значи чиста пирамида , с акции се печели само ако ги купиш още в зародиш и чакаш 20г да поскъпнат, високотехнологична компания с преспективи няма да изкара акции на 10 цента , ще ги изкара като станат по 1000$ , много хора набутаха пари в тесла и всичките глупости на илон мъск и в момента треперят защото при тези цени на горива никой вече не си купува тесла в щатите, там в момента литър вода е по скъп от литър бензин
Аз за 30 г не съм видял имот да поевтинява , дай ми пример ?
Големите кризи предвещават или инфлация или война пример голямата депресия и после 2СВ,
19.
Буров до 11 и до kaput
17.05.2020 17:40:56
3
2
Сега, няма да се ограмотяваме, минало ти е времето, нали (ве)?
А , и не всеки, трябва да е успял-необходим е и обслужващ персонал?
Цигани, кражби, овошки? Виждам, запознат си със селскостопанската терминология. Не, мерси. Има си семейство, което съм оставил да живеят и поддържат къщата, и не, не са от Сливен или Ямбол.
Запомни нещо-Един път се живее, паникьор!!!!!
Ако всеки ден живеетш в страх ще умираш стотици пъти и ще си пропилееш живота в страх.
Имам татус на латински - Всичко в Живота Постигам Без Страх.
!!!!!!
И съм стигнал по трудния път до този извод. Давам ти го на тепсия.

До Капута-богатите купуват АКТИВИ!!! Имота е ПАСИВ!!!!
В 15 пост, дадох леки насоки
18.
kaputt
17.05.2020 17:36:53
1
1
До marinero, помисли какво бяха 10К $ 95та и какво са сега ,говорим за бавна инфлация и сега с тея пари нищо не можеш да си купиш а тогава можеше 2 тристайни апартамента , тогава хората също не са си представяли че хляба ще струва 1 лв , сега също не можеш да си представиш че хляба може да стане 5 лв за отрицателно време, тая инфлация им е нужна на почти всички едри бизнеси, това означава че ще изкара хиляди гладуващи на улицата които ще бачкат за една супа и продукцията ще стане конкурентна , длъжниците ще изгубят имотите и банкитр ще си ги вземат и пак са на печалба, горивата ще скочат което му е нужно на картела , всички ще спечелят хората ще изгубят , друг път за световната икономика няма тъй като световния дълг е 150трилиона $ , това значи или инфлация ще покрие този дълг или война което в случая е едно и също
17.
До 12
17.05.2020 17:12:59
1
3
Ми отиди на село ве те циганите само теб чакат да се обзаведат с нови мебели пари и техника и да оберат реколтата от салати, ягоди и овошки от градината ти
Или да потрябва лекарство 2 през ноща да видим тогава от къде в селото ще го намериш
16.
Marinero
17.05.2020 17:04:38
2
7
13, Тухлите не стават за ядене или за разплащане в магазина и където и да било. Я се опитай да продадеш по спешност имот в тази ситуация да видиш колко ликвидна ще ти е инвестицията. Имотите не са подходяща ликвидна инвестиция особено сега в този момент, когато цените им ще претърпят зверска корекция на долу. Само гаден брокер манипулатор може да ви убеждава в противното. Кешът ще е цар от тук на татък, за поне две години напред , поне до тогава докато не видим растящи цени на петрола и основните суровини. Пазете кеша.
15.
Kaput????
17.05.2020 17:03:18
0
2
A, златото, трябва ли да е в състояние, което да ти позволи да дадеш малко и да не чакаш ресто, а? А , трябва ли да е с определен сертификат от Лондон?

Моят съвет е следният - почваш с 1000 лв. примерно и купуваш само една акция. Нещо, което ще го има и по време на най-голямата криза. Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Kraft Heinz, Johnson & Johnson, Coca-Cola, J.P. Morgan или някоя оръжейна компания. Памперси, кола, кетчуп, компютри, банкиране и онлайн търговия ще има винаги.

След като вече си купул 3-4 от тия "вечни" фирми, можеш да скочиш в сферата на услугите и по-high tech нещата и да си вземеш Netflix, Booking, Electronic Arts, PayPal, ТeamViewer и т.н.

Чак след това човек трябва да си прави експерименти със златни мини, марихуана, биотехнологии или криптовалути. Наистина там се изкарват най-много пари, но рискът винаги е голям. Истории от типа "заложих си всички пари на Фирма Х с акция по 1$ и спечелих 10 млн." са много, много редки. Моята най-голяма печелба беше 500% от канадска марихуана (Canopy Growth Corporation), но сумата беше малка и никога не бих препоръчал нещо таково нещо.
14.
Vvv
17.05.2020 16:48:22
0
0
Буров, откъде тази злоба. Успокой се преосмисли нещата и дано видиш къде грешиш. Успех! И един успял човек не е злобен!
13.
kaputt
17.05.2020 16:36:17
2
4
Това което следва е брутална инфлация , всеки кеш ще изгори за дни , сега е момента да се спаси кеша в имот или злато, инфлацията ще върне активите на банките във вид на имоти от длъжниците и така те се спасяват тъй като в момента икономиките се поддържат с печатането на пари а това банките не го харесват защото застрашава тяхните активи , така че инфлацията ще се създаде изкуствено, крийте парите в имоти, магазини, апартаменти, земи , златото не е за всеки , трябва да знаеш какво да вземеш
12.
11?
17.05.2020 16:23:45
8
13
Моята мисловна гъвкавост веднага превключи на необходимата скорост да падна на нивото на този селянин.
Деца няма, да. Имам дете. Не всичко в БГ езика е в множествено число, нали? На селО може, тук НЕ!!!! Именно, заради него не мога да бъда постоянно там, където от петък до понеделник не виждам това, в което се припозна?
Затворничета- ха ха, ами върни ги там, където им е мястото. Имаш двор, ниви и т.н. Но в Бургас е друго , нали- в 35 квм.м.? А? Хвалиш ли се пред съселяните си,м?
Направил си и плах опит да спечелиш одобрение (как се оцелява), ? М?
Ами, като си стоиш там, където ти е мястото.
Спокоймо ли спиш, доволен ли си да живееш в 30 кв.м и да плащаш 350 лв на месец, вместо да се шириш в къща и да се радаш на спокойствие?
11.
буров
17.05.2020 16:01:39
2
11
сигурно няма деца,иначе няма да бъде толкова злобен съм малките затворничета.И кърпените гащички не са повод за укор,а за размисъл-как се оцелява и се гледат дечица.Имам само един въпрос:какво правиш ти там?Ами купи си някъде един непристъпен замък,има много по света.Живей си там спокойно и щастливо,какво търси аристократ като тебе в Славейков?
10.
Буров
17.05.2020 15:29:54
6
19
Айде, селяци, налазвайте!!!!!!
Сега Ви се е паднало.
Да не забравите, да бъдете малко по-тихички като говорите, като ходите, (верно, в къщата у селО, няма кой да ви прави проблем, катонходите на двора боси) , да спирате копторите си (нов вснос), така, че да не заемате 2 +места, да ползвате сушилни за кърпените си гащички. Никой не ви е длъжен да гледа това, което носите и наричате дреха.
Тук няма дворове, ако не стопляте-разхождайте си децата, за да не слушаме в цялата кооперация , как бягат (не по двора), а в 30 кв двустаен в Славейков. И още и още......
Харесва ли Ви картинката, а? Нещо постигнахте ли, като дойдохте тук,м? Знаете отговора, нали? Жалко, че продахте нивите и животните, за да живеете под наем тук.
Ама, кой, каквото си направи......нали?
Неудачници!!!!
9.
Асан
17.05.2020 15:29:02
3
5
Като няма реална пазарна икономика нито в Бургъза нито в Булгаристан ще е така. Едни ще се лапат парите други ще лапат мухите.
8.
Ф
17.05.2020 14:24:01
8
7
Апартаментите са скъпи защото се употребяват нелегално.
Истината е че един отговорен жител трябва да плаща $20 застраховка на медец и към $100 такса за подържане на общото пространство и да кажем $10 паркинг. Тогава когато всяко семейство инвестира $130 на месец във подържането на сградите, градинките, покривите, вратите, санирането, тогава вече апартамента може да има малко по ниска цена, но пък в възможно защото вече е уреден и застрахован цената да скочи повече.

Предлагам СИВИЯ ЦВЯТ ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕН ЗА БЛОКОВЕ В БЪЛГАРИЯ И ВСЕКИ НЕСАНИРАН БЛОК ДА ПЛАЩА $500 ГЛОБА НА АПАРТАМЕНТ ЗА ГРОЗЕНЕ НА ГРАДА И УБИВАНЕ НА ВИЗИЯТА НИ.

Също предлагам ЗАКОНА ЗА ОБЩИЯ ВИД И ТЕРАСИТЕ, както и за климатиците ДА БЪДЕ АКТИВИРАН ЗАЩОТО ЛУННИЯ ПЕЙЗАЖ ОТ ГРОЗНИ ПРИЗРАЦИ БЛОКОВЕ ГЕТА ВЛИЯЕ НЕГАТИВНО НА ПСИХИЧНОТО СЪСТОЯНИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ГО ВКАРВА В ЦИГАНИЗАЦИЯ.
7.
Ф
17.05.2020 14:23:56
9
6
Апартаментите са скъпи защото се употребяват нелегално.
Истината е че един отговорен жител трябва да плаща $20 застраховка на медец и към $100 такса за подържане на общото пространство и да кажем $10 паркинг. Тогава когато всяко семейство инвестира $130 на месец във подържането на сградите, градинките, покривите, вратите, санирането, тогава вече апартамента може да има малко по ниска цена, но пък в възможно защото вече е уреден и застрахован цената да скочи повече.

Предлагам СИВИЯ ЦВЯТ ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕН ЗА БЛОКОВЕ В БЪЛГАРИЯ И ВСЕКИ НЕСАНИРАН БЛОК ДА ПЛАЩА $500 ГЛОБА НА АПАРТАМЕНТ ЗА ГРОЗЕНЕ НА ГРАДА И УБИВАНЕ НА ВИЗИЯТА НИ.

Също предлагам ЗАКОНА ЗА ОБЩИЯ ВИД И ТЕРАСИТЕ, както и за климатиците ДА БЪДЕ АКТИВИРАН ЗАЩОТО ЛУННИЯ ПЕЙЗАЖ ОТ ГРОЗНИ ПРИЗРАЦИ БЛОКОВЕ ГЕТА ВЛИЯЕ НЕГАТИВНО НА ПСИХИЧНОТО СЪСТОЯНИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ГО ВКАРВА В ЦИГАНИЗАЦИЯ.
6.
Ф
17.05.2020 14:04:29
13
17
Цените в Бургас трябва да са реално $50,000 за 100 кв.м в центъра и на морето. Данъците трябва да се вдигнат още за коли и за real estate. Данъци за цигари и алкохол също трябва да се вдигнат двойно за да гарантираме че алкохолици няма да живеят в Бургас. Милионите пейки трябва да се елиминират за да се създава дисциплина в хората НЕ ДА СЕДЯТ А ДА СЕ ДВИЖАТ И ДА РАБОТЯТ ДА СА ПРОДУКТИВНО С НЕЩО ЗА ТОЗИ ГРАД. Как може ДА СЛАГАТЕ ТОЛКОВА МНОГО ПЕЙКИ ВМЕСТО РАБОТНИ МЕСТА??!!!
5.
Marinero
17.05.2020 13:36:20
4
15
Спадът на цените тепърва предстои. В момента сме с период на стагфлация. Това не е просто поредната криза, това което идва е майката на всички кризи. До септември 2020 цените на масовите НИ ще са с 20% на долу и това ще е началото на спиралата. Поради спад в приходите, държавата ще увеличи драстично данъците за НИ, така вече ще е крайно неизгодно да притежаваш празни имоти.
4.
Statistikite si gi vrete u d..o
17.05.2020 13:33:48
3
16
Pulni gluposti e tazi informacia , nishto obshto s realnoto poljenie , statia pripisana v drugarski stil ... da biahte se obadili v niakoi agencia za 5 min shtiaha da vi informirat po dobre i po realno
3.
Аз
17.05.2020 13:30:54
1
27
Да падат още,оляха се с тези безумни цени.
2.
Емииии..
17.05.2020 13:28:49
0
20
Малко е.Още трябва да паднат цените.
1.
Ха Ха
17.05.2020 13:20:56
1
34
Ами те ямболии и сливналии направо купуват апартаменти и готово.
Спрял град без икономика =на ниски наеми!
Парадокс - обаче данъците най скъпи!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Тя е реалният победител на кметския вот за София, призна лидерът на ГЕРБ 
Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори