×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пътуване в неизвестното: Туристическата индустрия се надява на ново начало


Пътуване в неизвестното: Туристическата индустрия се надява на ново начало
Ключови думи: туризъм, лято 2020, надежда
15 Май 2020, Петък, 14:40 ч.

С всички неизвестни едно е ясно - пътуването във времената на коронавируса ще е игра на нерви

Лятна ваканция на Средиземноморието? Досега това изглеждаше безнадеждно през 2020 г. - годината на коронавируса. Но сега цялата европейска туристическа индустрия таи нова надежда. Федералното правителство на Германия например планира да възстанови свободата на пътувания в Шенгенското пространство най-късно от 15 юни. Планът бе анонсиран от министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер.

Туристическата група Tui, която съкращава повече от едно на всеки десет работни места въпреки държавната помощ в условията на криза, вижда шанс за рестартиране на основната си туристическа дейност от юли нататък, поне на Балеарските острови и България и Гърция. Изпълнителният директор Фриц Юсен заяви в сряда, че „няма причина да не може да се пътува до там", при условие че броят на заразените остане сравнително нисък. Lufthansa и Ryanair също обявиха, че някои самолетни връзки ще се възобновят през юни и юли, пише investor.bg.

Германия трябва да отвори границата с Люксембург в петък, малко след това и границата с Дания. На граничните пунктове към Франция и Австрия засега проверките ще продължат, но само на случаен принцип. В допълнение следва да бъдат разширени изключенията, които вече имат право да преминават границата.

Натискът над министрите в целия ЕС да премахнат контрола се засили през последните месеци - от бизнеса и от парламентите. Също и в България – в управляващата коалиция, където бившият вицепремиер Валери Симеонов успешно влиза в ролята на стожер на интересите и на ресторантьорския, и на туристическия бранш. Едва преди броени дни неговият НФСБ предложи да се издадат талони (ваучери) в размер на 210 лв. за 7-дневна почивка за всички социално осигурени работници и служители като пряка мярка за подпомагане на вътрешния туризъм, като предлага те да важат и за догодина. От партията му предложиха и предимство за безвъзмездна финансова помощ от 3 до 10 хил. лв. и друго безвъзмездно финансиране за хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенти. „Считаме, че българският туризъм трябва да бъде спасен от българската държава и българските граждани“, заяви Симеонов.

Обратно в Германия – в собствената на Зеехофер партия Християнсоциалния съюз има призиви за обрат. Зеехофер трябваше да реагира, вече не беше възможно да се обясни защо мерките за кризата се разхлабват навсякъде в страната - само не на границата.

Но вътрешният министър поиска да противодейства на впечатлението, което е оставил. „Ние трябва да сме готови да реагираме и на влошаване", казва той. Неговата работа била да защитава германското население. Затварянето на границите било необходимо и той не изключва да стане необходимо отново.

Отвъд германската граница с Франция, например, има „червена зона“, район с все още висока степен на зараза. Затова трябва да се внимава, казва Зеехофер пред местните медии. Границата между Австрия и Италия засега остава затворена поради по-големия брой инфекции там - точно като тази между Франция и Испания. Германските забрани за влизане на пътници от Италия и Испания също продължават да съществуват засега.

Но едно е ясно: фазата на облекчаване, която толкова дълго чакаше туристическата индустрия в Европа, започна. Перспективата за лятна ваканция в планините или на Средиземно море се увеличи, въпреки че в тези времена нищо не е сигурно. „Свободата на пътуване е част от основата на европейския проект", обяви и федералният министър на външните работи Хайко Маас (СДП). Същото преди дни каза и българският премиер Бойко Борисов, без да навлиза в допълнителни коментари.

„Във времена на коронавируса обаче Европа трябва да гарантира още повече: свободата за безопасно пътуване“, пояснява федералното правителство и започна „интензивен консултативен процес“ в Брюксел. Зеехофер също така подчертава, че е в близък контакт със своите европейски колеги. Същото каза и неговият български колега Николина Ангелкова.

Донякъде координиран подход - към това се стремят правителствата. Изходът от блокадите трябва да е по-малко хаотичен от пътя към тях. По-специално в граничните райони поради строгите ограничения за влизане се чувства напрежение.

Европейската комисия се опитва да координира усилията: съседните страни трябва да се координират помежду си и да отварят границите предпазливо и стъпка по стъпка - започвайки в отделни региони със сравнително нисък процент на зараза. И само ако болниците там все още разполагат с достатъчно свободни легла, ако властите могат да тестват за инфекции мащабно и ако могат да проследят контактите на болните хора.

Правомощията за вземане на решения са на държавите членки. Комисията е ограничена да упражнява нежен натиск върху правителствата да ограничат свободата на движение в Шенгенското пространство не повече от необходимото за ограничаване на вируса.

Правомощията за вземане на решения са у държавите членки. Комисията е ограничена да упражнява нежен натиск върху правителствата да ограничат свободата на движение в Шенгенското пространство не повече от необходимото за ограничаване на вируса.

Залогът е много висок, става въпрос за постиженията на европейската интеграция, а също и за много пари. Икономиката бавно започва да се рестартира, прекъснатите вериги за доставки трябва да се съберат отново, в противен случай ще има затруднения. Туризмът също е бизнес на милиарди долари, представляващ почти десет процента от европейската икономическа продукция.

Той е дори най-важният икономически фактор в някои страни. Наскоро туроператорите, хотелиерите и ресторантьорите забелязват драматични намаления на приходите от 60 до 90 процента в сравнение с предходни години поради пандемичните ограничения. „Милиони малки семейни предприятия са на ръба на фалита", предупреждава комисарят за индустрията Тиери Бретон.

Въпреки това едно е ясно - пътуването във времената на коронавируса е игра на нерви.

Защото дали лятната ваканция ще може да се състои, зависи не само от решенията на българското или германското правителство, но и от тези на останалите държави. И най-вече, разбира се: от поведението на един вирус, който все още е слабо проучен.

България

Границите на България остават затворени до 14 юни, а забраната за влизане обхваща всички чужди граждани без тези от ЕС. Досегашният режим, действащ от 6 април, забраняваше в страната да бъдат допускани граждани от трети страни и спираше - независимо от гражданството им, идващите от 12 страни от Европейския съюз и шенгенското пространство (Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург). Въпреки това обаче остава и досегашното задължение за 14-дневна домашна карантина на всички влизащи от чужбина. При влизане в страната през всички гранични пунктове те трябва да попълват предписание, в което посочват къде ще отседнат и се ангажират да не излизат и да спазват епидемиологичните мерки. Това, разбира се, поставя под въпрос възможността за туризъм на чуждестранните граждани.

„Тези мерки към момента са реципрочни и важат за всички държави към днешна дата - 14 май. Виждате, че когато пътуват и от България в чужбина, ги подлагат на такава картантина. И обратно - няма изключения в момента. Вчера Европейската комисия излезе с насоки и препоръки да започнем поетапно обсъждане за отваряне на вътрешните граници, но постепенно и на база на епидемичната обстановка във всяка една страна в зависимост от броя на заразените там", каза в четвъртък министърът на туризма Николина Ангелкова. Въпреки уклончивите си отговори тя даде краен срок - 31 май - за внасяне на повече яснота по условията, при които ще бъдат възможни туристическите пътувания между България и съседните страни от региона - Гърция, Сърбия и Румъния.

На днешната си пресконференция министърът на туризма повтори отново параметрите на противоепидемичните мерки, които ще трябва да предприемат концесионерите на плажове по Черноморието.

Според Ангелкова оптимистичните очаквания на бранша са за късен сезон, който да започне на 1 юли, но тепърва предстои да стане ясно колко от базите по Черноморието ще отворят. „Рисковете са големи, а неизвестните - много, така че това ще е индивидуална преценка на всеки от хотелиерите, каза тя. Всичко зависи от развитието на епидемиологичната обстановка в страната“.

Австрия

С отварянето на границата с Германия от 15 юни се сбъдна дълго чакано желание за черно-зеленото правителство в Австрия. Канцлерът Себастиан Курц настоява през последните седмици за бързото отваряне на границата, особено с Германия.

Австрия спешно се нуждае от туристите от Германия. Страната генерира почти 16 процента от брутния си вътрешен продукт от туризма.

Според данни на правителството във Виена Австрия иска постепенно да използва модела с Германия, за да направи по-пропускливи и границите си със своите източноевропейски съседи Словения, Унгария, Словакия и Чехия.

Това важи и за Швейцария и Лихтенщайн. Предпоставката е броят на заразените да остане под контрол там. Процедурата следва мотото „Колкото е възможно повече свобода, колкото е нужно – толкова ограничения“.

За да се стимулира туристическият бизнес, отварят ресторанти, кръчми и кафенета – от този петък. Ще им бъде разрешено да работят до 23 часа. От 29 юни ще бъдат пуснати и хотелите, А едва през миналата седмица правителството във Виена гласува пакет за помощи за половин милиард евро за гастрономията.

Испания

От гледна точка на германските туристи ситуацията в Испания е най-малкото толкова важна, колкото и в самата Германия. Правителството въведе изискване за карантина за пътуващите до там във вторник. Правителството смята това за необходимо, тъй като строгият полицейски час в Испания постепенно се облекчава през последните десет дни.

Карантината влиза в сила от този петък (15 май) и ще продължи толкова дълго, колкото е и продължението на извънредното положение, което засега ще съществува до 24 май. Правителството възнамерява да го удължи до края на юни. За чуждестранните туристи това фактически означава, че както стоят нещата днес, по-добре е да не планират полети до Испания преди юли.

Туристическият бранш там остро разкритикува решението. „Ние не знаехме нищо за това и смятаме този времеви момент за изключително неподходящ“, казва Хосе Луис Сореда, вицепрезидент на испанската туристическа асоциация Exceltur, пред Handelsblatt. „На практика това може да има минимални последици, ако приключи в края на май. Но това е фатален сигнал за чуждестранните туристи, които обмислят къде да прекарат почивката си“.

Туристическата асоциация предвижда загуби от 92 милиарда евро в благоприятния случай, в който чуждестранните посетители се върнат в Иберийската страна от юли или август и бизнесът бавно се възстанови. Тогава индустрията ще генерира с 60 процента по-малко приходи, отколкото през предходната година.

Туризмът е един от най-важните сектори в Испания и представлява около 12 на сто от общата икономическа продукция. През миналата година 84 милиона чужденци прекараха почивката си в Испания, повечето от които са били германци и британци.

Според Сореда през последните дни се водят разговори между регионалния ръководител на Балеарските острови Франчина Арменгол и нейните германски колеги за проучване на варианти за влизане на германски туристи на островите Майорка, Менорка и Ибиса.

Lufthansa отново ще лети за Майорка от юни, а туроператорите Tui и FTI също искат да включат острова в летния си график. Испания е страната с най-голям брой открити инфекции в световен мащаб след САЩ и Русия. Островите са засегнати много по-малко.

Италия

Друга популярна за европейците туристическа дестинация е Италия. Страната привлича със 7600 километрова брегова линия и световни културни обекти. Поне в нормални времена – без генерали, ежедневни брифинги и карантина. Заради строгите мерки и затварянето на границите след 10 март през пролетта се наблюдава спад: общо 81 милиона по-малко туристи, според данни на асоциацията Coldiretti. Всяка година 128 милиона туристи идват в Италия, най-много от ЕС са от Германия - 12,2 милиона.

Без туристи няма приходи. Според статистическата служба Istat чуждестранните посетители биха похарчили 9,4 млрд. евро само в Италия тази пролет. В зависимост от това колко дълго продължава пандемията, на индустрията ще липсват между 32 и 73 милиарда евро.

Репутацията на страната като сигурна туристическа дестинация пострада силно от пандемията. Италия има 221 000 заразени, а 30 900 души са загинали. Границите все още са затворени и италианците не могат да напускат своя собствен регион. Най-рано от следващия понеделник може да има облекчения, когато магазините и ресторантите отворят отново.

Как ще изглежда морската почивка в Италия през тази година описа подробно в сряда държавният италиански застрахователен институт за трудови злополуки Inail – в доклад от 20 страници с техническа експертиза: Наред с други неща се твърди, че чадърите трябва да са на разстояние 4,5 метра, а между шезлонгите да има поне два метра отстояние.

Южен Тирол върви по специален път: регионът, който е на 70 процента зависим от чуждестранния туризъм, се отвори отново в началото на седмицата. А остров Сардиния работи по план за искане на „здравен паспорт“ за тези, които пристигат на летищата и фериботните станции, удостоверение от семейния лекар, че не са заразени. Освен това трябва да се провеждат бързи тестове и да се измерва температурата.

Гърция

И в Гърция също хотелиерите и ресторантьорите се притесняват. Правителството настоява за бързото отваряне на границите, "когато е възможно", както става ясно в документ за позицията, който министърът на туризма Харис Теохарис представи на Европейската комисия.

Археологическите обекти ще се отворят отново от понеделник, а най-късно в края на май кафенета и ресторанти отново ще могат да забавляват гостите, но първоначално само на открито и с правила за отстояние. Държавният министър обяви, че страната ще бъде отворена за чужд туризъм на 1 юли.

Lufthansa ще лети за Атина от следващия понеделник, а полетите до Ираклион на Крит са планирани за края на май. Гърците се чувстват добре подготвени. Благодарение на ограниченията, въведени през февруари, правителството досега се справи добре с пандемията.

Никоя друга държава от ЕС, освен Кипър, не е толкова зависима от туризма, колкото Гърция. Браншът директно допринася за 21 процента, косвено – за до 30 процента за брутния вътрешен продукт. Всяко пето работно място е свързано с туризма. Колко дълбоко Гърция ще изпадне в рецесия поради пандемията, зависи преди всичко от това колко бързо туризмът може да стъпи отново на краката си.

Ако общоевропейският регламент се забави твърде дълго, Гърция ще се стреми към двустранните споразумения за „коридори“ със страни като Австрия, Израел, Кипър и България, които също имат малко случаи на коронавируса.




2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Гъркът
15.05.2020 15:32:12
1
2
Чакайте вие гърци, турци, румънци да ви дойдат на море. Какво ще направите за руснаците и украинците? Ще спонсорирате ли седалки в автобуса, както обещавате на България еър?
1.
TWICER
15.05.2020 14:59:48
0
4
Новото начало,ще подобри ли доходите на работещите в бранша или като онзи виц ' за старите ку..и и новия бардак'
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори