×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Конкуренцията в строителството и завишеният контрол от ДНСК подобриха качеството на сградите в България


Конкуренцията в строителството и завишеният контрол от ДНСК подобриха качеството на сградите в България
Работата на ДНСК в извънредното положение не се е променила, твърди началникът на Дирекцията арх. Иван Несторов
13 Май 2020, Сряда, 11:44 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: mrrb.bg

През последните десетилетия са налице значителни промени откъм архитектура и устойчивост на земетръс, смята шефът на Дирекцията

Арх. Иван Несторов е началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) от есента на 2017 г. Има огромен опит в сферата – с 14 години стаж в ДНСК, бивш директор е на дирекция „Геозащита и благоустройствени дейности“ в регионалното министерство, заемал е и ръководни позиции в Столична община, като е изпълнявал и длъжността главен архитект на София. Потърсихме го за анализ на ситуацията в строителството в контекста и на настъпващата икономическа криза. Арх. Несторов отговори писмено на зададените теми. По въпроса за реформите, извършени до момента в неговия мандат, той изнася подробен анализ, който ще публикуваме отделно.

- Арх. Несторов, как се промени работата на ДНСК в извънредното положение?

- Работата на ДНСК в извънредното положение не се е променила. Дейността й продължи със същите темпове, както при контрола на строителството, въвеждането в експлоатация на завършените строежи от първа, втора и трета категория и издаване на удостоверения за упражняване на консултантска дейност, така и по отношение на жалбите и сигналите от граждани и юридически лица.

ДНСК споделя загрижеността на участниците в процеса на строителството във връзка с наложените ограничения по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. (обн. ДВ, бр. 28 от 24 март 2020 г.) и със Закона за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение (ЗМДВИП) от 9 април 2020 г., както и тяхното отражение върху инвестиционния процес.

От началника на ДНСК се въведоха противоепидемични мерки, които се спазваха и се спазват, както за индивидуална защита на служителите, така и на гражданите. Струпването на хора в ДНСК се избегна, като 50% от служителите работеха дистанционно, а също така не са провеждани семинари и обучения. Поради затварянето на общинските администрации не са извършвани цялостни проверки на дейността им, но служебните проверки по издадените разрешения за строеж и заповедите за допълването им продължиха да се извършват цялостно.

Разрешенията за строеж се проверяват първоначално в съответната регионална дирекция, като при непълна окомплектовка документите се връщат на главните архитекти за доокомплектоване. При наличие на окомплектована преписка от органите на ДНСК се извършват проверки в общинските/районни администрации относно законосъобразността на одобрените инвестиционни проекти и издадените разрешения за строеж, и заповеди за допълването им. Държавните приемателни комисии също продължават работа и се процедират по законоустановения ред.

Всички административни услуги, които се изпълняват от ДНСК, се заявяват и извършват по досегашния ред – на „едно гише“, чрез лицензиран пощенски оператор или електронна поща. Инспекторите от дирекцията продължават да правят проверки по жалби и сигнали както и до сега, спазвайки необходимите мерки за безопасност на служителите и гражданите.

С цел превенция на хората от разпространяване на инфекции жалбите, сигналите и заявленията, които се подават на „едно гише“, се пускат в кутия, поставена на общодостъпно място. Такива кутии са разположени в административната сграда на ДНСК в София, както и в сградите на всички РДНСК в страната.

- Има ли проблеми с контрола на строителството заради мерките, свързани с коронавируса?

- Не е имало и няма проблеми с контрола на строителството заради мерките, свързани с коронавируса. Строителството е основен отрасъл на икономиката, обвързан с договорни отношения и спазване на срокове за започване и завършване. Контролът на ДНСК не следва да се променя, предвид че срокът за изпълнение на строежите е около две години и липсата на контрол по време на извънредното положение би довела до негативни последици, и би се отразила на качеството на строителството. Всички услуги в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране, строителството и въвеждането в експлоатация на завършените строежи, се извършват при спазване на изискванията на Закона за устройство на територията (ЗУТ), подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане и действащата нормативна уредба.

- Има ли констатирани проблеми, свързани със земетресението в Пловдивско в началото на месеца?

- От органите на РДНСК Пловдив не са констатирани проблеми, свързани със земетресението в Пловдивско. При природни явления (земетресения и др.), аварии или други обстоятелства, застрашаващи обекта с увреждане или разрушаване, собственикът на обекта е длъжен да предприеме незабавни действия за тяхното предотвратяване или за отстраняване на причинените увреждания, възстановяване на обекта и уведомяване на общинската администрация. В ЗУТ е предвидено кметът на общината да издава заповед за премахване на строежи, които поради естествено износване или други обстоятелства (земетресения и други природни явления) са станали опасни за здравето и живота на гражданите, негодни са за използване, застрашени са от самосрутване, създават условия за възникване на пожар, или са вредни в санитарно-хигиенно отношение и не могат да се поправят или заздравят. Състоянието на обектите, необходимите ремонтни и възстановителни дейности се установяват с протокол от комисия, назначена от кмета на общината.

- Как се промени строителството през последните десетилетия откъм архитектура и устойчивост на земетръс?

- Строителството през последните десетилетия откъм архитектура и устойчивост на земетръс се е променило значително. Органите на ДНСК упражняват засилен контрол относно изграждането на конструкциите на сградите и качеството на влаганите строителни материали, с оглед гарантиране устойчивостта при земетръс. При служебните проверки на одобрените инвестиционни проекти и издадените разрешения за строеж и заповеди за допълването им се упражнява контрол за пълнотата на инвестиционните проекти, комплектоваността на конструктивните проекти с необходимите чертежи и изчисления, наличието на съгласуваност между различните части на проектите и на положителна оценка на проекта по част „Конструктивна“. След 1987 г. са въведени по-строги правила за оразмеряване на строителните конструкции на сгради за осигуряването им на сеизмични въздействия, като степента е повишена на IX–та степен по скалата на „Медведев-Шпонхойер-Карник“. Към настоящия момент действащата нормативна уредба, която урежда изискванията за оразмеряване на строителните конструкции на сгради за осигуряването им на сеизмични въздействия, е Наредба № РД-02-20-2/27.01.2012 г. за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони. 

Пряка отговорност за осигуряване на конструктивната носимоспособност на строежите носят проектантите по част „Конструктивна“ на инвестиционните проекти, като последващ контрол се извършва от лицата, упражняващи технически контрол по част „Конструктивна”. Консултантите са следващата категория лица, които носят отговорност за осигуряване конструктивната носимоспособност на строежите. Консултантите оценяват съответствието на всички части на инвестиционните проекти с основните изисквания към строежите, като оценката за съответствие се извършва като комплексен доклад – за обекти от първа, втора и трета категория задължително, а за обекти от по-ниска категория – по желание на възложителя. Инвестиционните проекти, по които се издава разрешение за строеж, се съгласуват и одобряват след писмено заявление на възложителя и след представяне на комплексен доклад за оценка за съответствието. Контролът, упражняван от ДНСК върху консултантите, е засилен предвид стриктното спазване на конструктивните проекти, гарантиращо осигуряване носимоспособността на конструкциите при сеизмични въздействия.

Лицето, упражняващо строителен надзор по време на строителство, носи отговорност за законосъобразно започване на строежа, пълнота и правилно съставяне на актовете и протоколите по време на изпълнението на строежа, в съответствие с основните изисквания към строежите, в това число механично съпротивление, устойчивост и безопасност при експлоатация. След въвеждането в експлоатация на строежите собствениците имат основно задължение да ги поддържат в техническо състояние, отговарящо на основните изисквания по ЗУТ, да не извършват и да не допускат извършването на промени в тях, които водят или могат да доведат до влошаване на проектните нива на съответствие с изискванията за целия строеж или за отделни негови характеристики. 

Механизмът на свободния пазар и условията на конкуренция допринесоха за завишаване на изискванията и критериите при проектиране и визия на сградите, както и качеството при изпълнение на строежите. Принос има и държавата, в лицето на ДНСК, предвид завишения контрол през последните две години и спазване на основните изисквания към строежите.

- Успява ли ДНСК да се справи с контрола предвид засиленото строителство през последните години? Какво да очакваме с настъпващата криза?

- ДНСК успява да се справи с контрола предвид засиленото строителство през последните години, благодарение на осъществените структурни реформи в Дирекцията. При изпълнението на промените и реформите (очаквайте отделна публикация по темата), за 2018 г. и 2019 г. на територията на страната са извършени 71 403 бр. проверки на всички категории строежи и на строителни книжа. ДНСК разполага с необходимите знания и компетенции за упражняване на контрол за всички категории строежи.

- Каква е оценката на дейността на морските РДНСК и по-конкретно на звеното в Бургаско?

- Контролът на цялото Черноморско крайбрежие се упражнява от три регионални дирекции – Бургас, Варна и Добрич. С човешкия ресурс, с който разполагат регионалните дирекции, същите правят всичко възможно да осъществяват качествен и задълбочен контрол. Контролът на строителството по Черноморското крайбрежие е обхванат основно от РДНСК Варна и РДНСК Бургас.

По отношение на РДНСК Варна: За периода от 01.10.2017 г. – 31.03.2020 г. от служителите на регионален отдел за национален строителен контрол (РО НСК) Варна към РДНСК-Североизточен район (до края на месец май 2019 г.), сега РДНСК Варна, са обработени 5460 бр. запитвания, жалби, сигнали и молби на физически и юридически лица; извършени са 5620 бр. проверки на строежи, на строителни книжа и строителни продукти; въведени са в експлоатация 500 бр. строежи от първа, втора и трета категория.

По отношение на РДНСК Бургас: Област Бургас е най-голямата по територия област в Република България, като в нея влизат 13 общини. Към настоящия момент, съставът на РДНСК Бургас се състои от общо 20 бр. служители, като от тях 12 бр. са инспектори, осъществяващи контрол по законосъобразността на изпълнението и ползването на строежите от първа, втора и трета категория, по законосъобразността на издадените строителни книжа за всички категории строежи, както и на действията на общинските администрации и на участниците в инвестиционния процес за спазването на разпоредбите по устройство на територията за всички категории строежи.

За периода от 01.10.2017 г. – 31.03.2020 г., от служителите на РО НСК Бургас към РДНСК-Югоизточен район (до края на месец май 2019 г.), сега РДНСК Бургас, са обработени 3250 бр. запитвания, жалби, сигнали и молби на физически и юридически лица; извършени са 7400 бр. проверки на строежи, на строителни книжа и строителни продукти; въведени са в експлоатация 520 бр. строежи от първа, втора и трета категория.

Подобрена е дейността и на трите регионални дирекции – Бургас, Варна и Добрич, с назначаване на новите им началници.




България Всички новини
Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори