×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Алфа Рисърч": С Нинова БСП губи електорална подкрепа


"Алфа Рисърч": С Нинова БСП губи електорална подкрепа
Двата месеца извънредно положение водят до двоен негативен резултат и за основната опозиционна сила БСП
11 Май 2020, Понеделник, 18:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Всички политически играчи губят подкрепа, но най-много червените

Пандемията от коронавирус променя съдбата на милиони хора, стотици бизнеси и десетки професии. Въпреки мащаба и екзистенциалната дълбочина на тези обрати, действащите политически лидери и техните евентуални утрешни наследници неизменно остават във фокуса на обществения интерес, поне поради три основни причини, се заявява в проучване на "Алфа Рисърч". Първо, защото във времена на криза чувството за самосъхранение винаги води хората към "сбор под държавните знамена", но никога не се знае колко дълго ще продължи този процес. Второ, защото кризите, както е добре известно, са и заплаха, и възможност. Въпросът е за кого - за управляващи, или за опозиция? И трето, защото два вида избори, парламентарни и президентски, вече чукат на срещуположните врати на Дондуков, а начинът на управление на кризата създава, или отнема стратегически възможности.

Националното представително проучване на Алфа Рисърч, проведено сред 1000 пълнолетни жители на страната чрез телефонно интервю в периода 28 април - 5-ти май 2020г. показва, че през този първи етап от кризата позитиви извличат онези политици, които поставиха живота и здравето на хората над икономиката. В резултат, двата месеца извънредно положение са довели до следното разместване на позициите върху шахматната дъска на българската политика:

Спад в персоналния рейтинг на президента Румен Радев, чийто мащаб не сме регистрирали през досегашния му мандат. Спад, който има две числови и едно структурно измерение. Числовите - ерозия на положителните оценки с 8 на сто (от 48% през декември до 40% в началото на май); 10 процентен скок на отрицателните мнения - от 15 на 25 на сто). Структурната промяна - за първи път от встъпването в длъжност на държавния глава, президент и премиер се изравняват по доверие (40% - за Радев, 40% - за Борисов). Този паритет създава коренно различна динамика и интрига пред предстоящите през есента на следващата година президентски избори, за които до момента Радев беше най-силният кандидат. Макар и по косвен начин, завихреният от кризата с коронавируса танц на рейтингите може да повлияе съществено и на по-близките парламентарни избори, защото опозицията няма да може да разчита в такава степен на силата на един от малкото си говорители със способност да въздействат върху общественото мнение.

Повишаване на цялостния рейтинг на Бойко Борисов, като той достига вторите относително най-високи стойности след "златните" първи години на първия му мандат - 40% положителни оценки за дейността му (ръст от 10 на сто спрямо декември), 31% отрицателни (спад от 8 на сто спрямо декември). Разгледано в малко по-краткосрочна ретроспекция, за последен път премиерът има позитивен рейтинг, но с минимален превес на одобрението над неодобрението (37%:35%) през юни 2018г., в края на българското европредседателство.

Макар и да е още много рано да се правят дългосрочни изводи, може да се каже, че три съществени обществени нагласи обуславят това "насрещно движение" в рейтингите на двамата генерали. Първо, необичайната за българската общество консолидация зад тезата, че има неща, в които можем да се справим не по-зле от много други страни. 40% са на мнение, че страната ни се справя по-добре от повечето европейски страни в борбата срещу COVID-19, според 38% - в едни направления се справяме по-добре, в други по-зле и едва 14% - смятат, че във всичко се справяме по-зле. Тази оценка логично подобрява позициите на изпълнителната власт, която пое отговорност за мерките, с които противодействаше на кризата, и обратното, влошава тези на президента, който беше един от основните опоненти и критици на предприетата стратегия.

Второ, за общественото мнение, изходът от директните сблъсъци между премиер и президент, е в полза на премиера. Предвид доскорошната дистанция в нивата им на доверие, това е доста сериозно обръщане на нагласите, дори и да е само временно. 34% одобряват позицията на Борисов относно мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в първоначалната остра фаза от кризата, срещу 27% подкрепа за позицията на Радев.

По-сближени са оценките за позициите им относно скоростта и подхода към икономическото възстановяване - 28% одобряват тезите на премиера срещу 24% - на президента.

Трето, независимо от шумно изразяваните крайни мнения, сечението на обществените нагласи показва сериозна подкрепа както за предприетите мерки през този период, така и за начина, по който хората са се възползвали от тях. 70% одобряват здравно-карантинните мерки, чувствайки се по-сигурни с тях. 60% - мерките в образованието и най-вече своевременното въвеждане на дистанционно обучение за децата им. 52% е подкрепата за лансираните социални мерки, насочени към най-уязвимите и рискови групи. Преобладаващо критични настроения са налице единствено към все още неясните икономически мерки, които могат да се окажат факторът, който да наклони везните в следващите месеци. Ако погледнем към настоящите очаквания, ще видим също, че макар уморени, или изнервени от ограниченията, у хората все още доминират страховете и предпазливостта - предпочитат по-бавното и постепенно връщане към нормалността, в което да има по-малко люшкания и повече предвидими действия (40%), пред високата или много бавна скорост. В това отношение, до момента Борисов успя да съвмести и двете основни обществени настроения - на страха за личния и на близките живот и здраве, и на нетърпението за излизане от социална изолация. Радев зае една по-идеологическа позиция в защита на "гражданина и икономиката", която обаче "увисна" откъм носители, тъй като неговите основни избиратели не са енергичните млади юпита, които са основните изразители на подобни настроения, а далеч по-рисковите и затова по-загрижени за собственото си здраве хора от по-високите възрастови групи. Което доведе и до спада в неговата подкрепа.

Двата месеца извънредно положение водят до двоен негативен резултат и за основната опозиционна сила БСП. Лидерът й Корнелия Нинова губи 6 пункта подкрепа и рейтингът й спада до ниво от 15%. Съизмерими стойности е имал предишният председател на левицата Михаил Миков през 2015-2016г., преди да бъде сменен на лидерския пост от Нинова. Още по-сериозно изглежда отражението върху електоралната подкрепа за БСП. Спрямо декември партията губи около една трета от потенциалните си избиратели (от 21.5% на 12.2%). Ако не преодолее този негативен развой през периода на очаквана икономическа рецесия чрез привличане на изпадналите във финансови затруднения избиратели, тя рискува да се превърне в донор на гласове за други политически сили.

В края на извънредното положение, ГЕРБ прекрачва прага на очакваната "нормализация" със сериозно преимущество на полето на електоралните нагласи. Запазвайки позициите си от преди кризата почти без промяна (20.8%), само поради ерозията на БСП (до 12.2%), той получава почти двойна електорална преднина пред нея. На трето място остава хипотетичната формация на Слави Трифонов. Реалните електорални позиции на тази партия обаче, ако се яви на избори, могат да се окажат доста еластични и това да доведе до размествания и при други политически сили. При останалите политически субекти съществени промени няма. Почти всички те губят леко от кризата, вкл. малкия коалиционен партньор Обединени патриоти, които остават в сянката на големия управляващ.

Така, рекапитулацията от първия етап от кризата сочи, че подобно на много други страни, и в България подкрепа получиха политиците, които поставиха като приоритет ограничаването на здравните последици от пандемията, дори и с цената на рестриктивни за ежедневието на хората мерки. Това време обаче, поне на този етап, приключва, а позитивите от досегашната ситуация изглеждат вече изконсумирани. Оттук нататък паралелната битка ще е за личното физическо, но и за икономическото здраве на обществото. Този, който има по-ясна визия, предложи по-работещи мерки и съумее да балансира различните интереси на отделните социални групи, ще получи новото стратегическо предимство.

И накрая, ако си позволим едно по-разведряващо обобщение на политическата шахматна ситуация след тягостните два месеца социално дистанциране, можем да я резюмираме най-кратко така - двама генерали сближават рейтингите си далеч под безопасните два метра дистанция, един нов генерал излиза на сцената - на солидно разстояние от останалите, със завидните 60% одобрение и едва 15% неодобрение. Партията шах продължава...

 


В категории: Политика


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
15
Коментара по темата
15.
баба ви
14.05.2020 13:01:16
0
0
Егати колко място сте отделили за нагласени данни. Кой Ви плаща бе?
14.
Моите 5 стотинки
12.05.2020 00:25:16
6
6
Най-големите губещи в тази ситуация са Герб, след това са патриотите о ВМРО. Ако сега имашр избори, ГЕРБ щеше вкарат макс 30 депутата, НФСБ-0, ВМРО-3, Воля-0, БСП-10 отгоре, ДПС-същия брой... щеше има място и за нови партии и формации
13.
бивш симпатизант на нфсб
11.05.2020 20:52:10
10
8
не вярвам шефката на алфа рисърч Боряна Димитрова си е признавала че е фен на Герб ЦВЕТАНОВ ще прави партия и ще дръпне много гласове от Герб не е тайна че има много депутати от Герб са приближени на Цветанов Борисов много добре знае че повече няма да е премиер
12.
MDAAAA
11.05.2020 20:38:08
0
9
Матиалааа, матриалааа
11.
Глупости
11.05.2020 20:16:49
18
14
на търкалета! Колко прост трябва да си, за да си мазохист? България изчезва, хич ли не ви пука, тъпи герблери?
10.
Сикишев
11.05.2020 19:45:54
16
12
Не обичам ГЕРБ но е много по добре да управлява ГЕРБ отколкото някое от онова комунистическо трио БСП /ДПС /АТАКА
9.
Ами...
11.05.2020 19:36:14
9
12
Колкото и да звучи парадоксално, именно БСП държи ГЕРБ на власт. Хората предпочитат по-малкото зло. Това е.
8.
Минчев
11.05.2020 19:20:32
6
15
Ей, и вие се включихте в омаскаряването на Нинова в подкрепа на Гергов!
7.
Дон Корлеона
11.05.2020 19:08:16
5
10
Ясно е, че ГЕРБ ще спечели изборите! Това е така поради много нелогични причини, но е и факт, че по време на пандемия малкия и средния бизнес бяха обезглавени, а в същото време цялата администрация „работеше“ и заплатите там не им се спираха …. Правителството дори не показа по никакъв начин, че е съкратило администрацията с оглед намаляване на разходите.
Факт е също така, че през първия си мандат ББ обеща да намали администрацията, но … просто не го направи, защото няма да изкара мандата си.
По повод на проучванията – ако допуснем, че са верни няма печеливша партия, защото процентът на хората, които няма да гласуват е повече от очевиден. Това само по себе си доказва една неприязън на народа към всяка една политическа партия, това е самият бич!
6.
Коко
11.05.2020 18:53:56
4
14
Флагман не видях статия за отменената помощ за малките фирми,хората си платиха данъците а се оказва че насреща имаме мушенници
5.
То е ясно
11.05.2020 18:41:34
19
18
че "ГЕРБЕРУНСКАТА" социология може да внуши неверни цифри. Само, че кой ли вярва на тези глупости?
Хората масово ненавиждат политиците, а тяхното олицетворение са на първо място ББ и ГЕРБ
4.
Георги Каската
11.05.2020 18:35:38
2
14
като гледам Патреотите ще има Цункайхуй
3.
Слави Тулупа
11.05.2020 18:35:07
15
16
Само Бойко
2.
911
11.05.2020 18:31:36
18
19
абе чикии с тези гербурски агенции как няма да сте първи в кражби и лъжи
1.
mmm
11.05.2020 18:22:53
14
23
Стана ми противна, когато политизира здравето на народа. А е жена и майка. Това е някаква ненормална свръх амбиция, която противоречи на всякакви човешки и морални ценности. Това е падение в очите на много хара.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори