×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаски депутат предлага извънредното положение да стане бедствено


Бургаски депутат предлага извънредното положение да стане бедствено
Тодор Байчев от БСП (вляво) и Александър Ненков от ГЕРБ бяха сред участниците в дебата по правителствения законопроект
08 Май 2020, Петък, 16:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки: Авторът)

Така актовете на министъра на здравеопазването ще имат правна тежест, смята Тодор Байчев

13 май не е сакрална дата. Това обяви зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Александър Ненков по време на дебата в Народното събрание върху промените в Закона за здравето.

Те бяха обсъдени на първо четене от депутатите на извънредно пленарно заседание.

Законопроектът бе предложен от Министерския съвет и според официалните му мотиви цели „да уреди мерките на територията на Република България за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19 за времето след прекратяването на извънредното положение“.

Пленарният дебат не бе особено емоционален, за разлика от друг път. Вероятно това бе причина Ненков да го определи като конструктивен, за което благодари на колегите си от опозицията.

Той обаче обяви несъгласие с някои от тезите. Една от тях бе на председателя на БСП Корнелия Нинова, че правителството нямало план за действие.

Според Ненков ако някой в света имал такъв план, управляващите у нас щели да го „прекопират“ и да го приложат.

Депутатът подчерта, че неизвестните около новия коронавирус са много.

„Искам да отбележа, че на 13 май, с изтичането на действието на закона за извънредното положение, нищо не се променя. Това не е дата, сакрална, в която – край, няма повече епидемиологична обстановка; всички са здрави и щастливи, хората се връщат на работа, започваме да живеем нормално. Много ми се искаше да бъде така, но реално и вие съзнавате, всеки един от нас съзнава, че това не може да бъде възможно“, добави Александър Ненков.

Според него новият законопроект е втори етап от извънредната ситуация.

Бургаският депутат от БСП Тодор Байчев обяви, че новите мерки, след падане на извънредното положение на 13 май, трябва да се привържат юридически към ситуация на бедствено положение, за да няма съмнение в тяхната правна стойност.

Следвало да се помисли на второ четене и за промени, свързани с хората в карантина, тъй като много от техните права били увредени.

„Ако епидемиологичната зараза беше упомената в закона за извънредното положение, то сега за тази епидемиологична зараза липсва дефиниране - тя трябва да бъде привързана към бедствено положение и що е то бедствено положение, за да може актовете на министъра на здравеопазването да имат своята правна тежест, а не да бъдат нищожни и да бъдат успешно атакувани пред административните съдилища“, каза Байчев, който е професионален юрист.

Депутати от „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“ се изказаха в подкрепа на законопроекта на правителството въпреки някои техни резерви. От БСП потвърдиха позицията си да бъдат „въздържал се“, но те останаха единствените опоненти. Така промените в Закона за здравето минаха безпрепятствено на първо четене.

Второто гласуване се очаква да е във вторник другата седмица, за когато е насрочено ново извънредно заседание на парламента.

От четвъртък – 14 май, Народното събрание отново ще поднови редовните си заседания. По какви правила обаче, предвид епидемичната ситуация, тепърва ще се обсъжда, стана ясно от думите на председателя на парламента Цвета Караянчева.

 


В категории: Политика


Само три съставки - Салата „Нищо“
Само три съставки - Салата „Нищо“ 15/04/2024, Понеделник 21:00 0
Как да се справим с мазната кожа
Как да се справим с мазната кожа 15/04/2024, Понеделник 20:40 0
7
Коментара по темата
7.
Ксерокс
08.05.2020 18:32:12
1
2
Ако някой имал план щели да го прекопират и да го приложат в България. И планове ли ще крадем ???
6.
Генерал Мутафов
08.05.2020 18:20:21
2
2
Бедстващият депутат да бъде изключен от партията, след това да бъде линчуван.
5.
Бедстващ
08.05.2020 17:46:13
1
6
Депутатите ни не са много силни в главата за съжсление
4.
Do 1 i 3
08.05.2020 17:26:26
0
2
Спорът е излишен. Имаме избор винаги между две злини. ЦСКА/Левски, СССР/USA, БКП/СДС, БСП/Цяря, БСП/ГЕРБ, БСП/който и да е следващия.
3.
до 3
08.05.2020 17:11:53
5
3
Да бе, защото докато БС(К)П си управляваха, всичко цъвтеше и връзваше. Всички са един дол дренки, държава пропита от наследствена корупция...
2.
Колю
08.05.2020 17:02:00
3
15
То ние сме в бедствено положение откакто са Герб на власт. Ако някой имал план в Европа, те щели да го копират-толкова им е капацитета!
1.
Светъл пример
08.05.2020 16:22:27
15
3
ЗАКОН за отменяване на всички закони, издадени преди 09.09.1944 г.
Обн. - ДВ, бр. 93 от 20.11.1951 г.;
Член единствен. Отменяват се като противоречащи на Димитровската конституция и на установеното след 9 септември 1944 г. социалистическо законодателство в България и се считат за недействителни всички издадени до 9 септември 1944 г. закони и законодателни актове. Изпълнението на настоящия указ се възлага на министъра на правосъдието.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще повдигнат ли обвинение на Живко Коцев заради контрабандистите и подаръците? Ще повдигнат ли обвинение на Живко Коцев заради контрабандистите и подаръците? Пуделът с парите няма никакво значение за разследването, коментира Бойко Найденов Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Над два дни понякога чакат камионите ни до Дунав мост, а загубите ги плащат хората в магазините, коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Възрастната жена извади голям късмет, в дома му са намерени парите ѝ Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен В събота срещу неделя "взривил" премиера, след като отишъл в Черна гора и си изключил телефона, бил неоткриваем за посланици и дипломати  Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас 31-годишният Димитър Димов разби боксова круша и машина за топчета 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете Повечето от представителите на силния пол знаят, че "не е важно колко дълго е зарядното, а колко всъщност издържа батерията" С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват Силните жени са откровени и прями Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце С безупречното си чувство за баланс и хармония, Везните знаят точно как да накарат другите да се почувстват специални и оценени Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София На място веднага пристигнали медици, които установили смъртта на 44-годишния мъж Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Атаката на Техеран се провали, а отговорът на Йерусалим беше оставен, за когато му дойде времето
Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Израел е обещал да информира САЩ преди да предприеме контраатака, за да даде на US войските време да се подготвят за ирански ответен удар Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Ясно е, че не всички украински съоръжения могат да бъдат предпазени от атаки, коментира той Иран разкри с какви ракети и дронове е обстрелван Израел Иран разкри с какви ракети и дронове е обстрелван Израел Нападението засили опасенията от голям конфликт в Близкия изток Тревога в ООН! Опасно близо сме до ядрена катастрофа, обяви шефът на МААЕ Тревога в ООН! Опасно близо сме до ядрена катастрофа, обяви шефът на МААЕ Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси  критикувайки неотдавнашните атаки срещу Запорожката АЕЦ Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Най-вероятно церемонията ще се състои на "Стад дьо Франс” Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Разследват се причините за смъртта на един човек и раняването на 17 Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си "С една пръчица колкото пръста ми може ли да се убие? Аз само ги шибнах малко и толкова беше. Исках да ударя майката, да се наплаши, защото ми изяде кокошката. Но, когато отидох, майката я нямаше”, казва Василева МВР с подробности за тази брутална катастрофа МВР с подробности за тази брутална катастрофа Лек автомобил навлязъл в насрещното и блъснал тир  Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Евгени се съобразява с капризите на  Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Продукциите са свързани с готвенето и с американския шампионат по поло
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори