×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Адвокатът на върнатите от Франция: Има още българи на летището


Адвокатът на върнатите от Франция: Има още българи на летището
Ключови думи: адвокат, франция, българи
08 Май 2020, Петък, 08:40 ч.

Днес се чака решение на съда

Не може да се отказва достъп до френска земя на български граждани, при положение, че България е член на Европейския съюз", заяви адвокатът на върнатите от Франция български сезонни работници Кантен Декамп пред БНР. Очаква се днес да се получи решението на първоинстанционния съд по жалбата, която българите подадоха, предава Днес.бг.

"Всъщност въпросите са два. Смятаме, че не може да се отказва достъп до френска земя на български граждани, при положение, че България е член на Европейския съюз. И това е едната страна на иска. Другата е, че те са били поставени в особени условия - да чакат в нещо, което е между хотел и затвор. Телефоните им са иззети, няма интернет. И това е посегателство над човешките права. Може да се каже, че условията са унизителни. Тук не става въпрос за престъпници, а за хора, които идват да работят във Франция, а се оказват лишени от различни права и свободи, без да са го заслужили", коментира френският защитник.

"Това е един доста особен случай, тъй като над 70 души са били задължени да стоят в зоната за изчакване. Полицията им е отказала достъп до френска територия. Преценено е било, че те не трябва да стъпват на френска земя и в очакване да бъдат върнати обратно са били настанени там", добавя адвокат Декамп, който твърди, че е твърде вероятно съдът да поиска започването на нова процедура.

"Проблемът е, че става дума за сложна процедура. Искането беше за тяхното освобождаване и възможността да влязат на френска територия. Сега обаче те на практика са освободени и са се завърнали в родината си. Затова съдията може да реши, че вече обстоятелствата са други и да поиска нова процедура, което вероятно ще се случи", казва той.

Няма твърди срокове за произнасяне на съда.

"Няма определен час. Съдията има 48 часа, за да се произнесе. Санкции обаче за него не са предвидени, така че той може да го забави и повече. Френското право не осигурява кой знае каква защита в подобни случаи", поясни адвокат Декамп.

"Ищците са български граждани, на които е отказан достъп до френска територия. Искът е срещу министъра на вътрешните работи на Франция, който е наредил на полицията да не ги пуска да влязат", уточни френският адвокат.

Запитан дали след като българските граждани са върнати в България, случаят е приключен, френският юрист поясни, че са в ход различни процедури и има варианти.

"Бяхме дори изненадани да научим, че министърът на вътрешните работи е заявил, че тези, които имат договори за работа във Франция, могат да влизат на нейна територия. Така че можем да поискаме от съдията да нареди завръщането на тези български граждани във Франция. Разбира се, зависи от съдията. Ние обаче можем да го поискаме", казва Кантен Декамп. Той потвърди, че процедурата на връщането на сезонните работници в България може да се обжалва.

"Може да се поиска анулирането на експулсирането и да се приеме, че не е имало такова. Така че те да могат да влязат във Франция. Освен това може да се поиска и обезщетение. Ако предприетата спрямо тях процедура не е била в рамките на закона, то те са били транспортирани и поставени в условия, в които не е трябвало", допълва адвокатът.

Ще могат ли сънародниците ни да поискат отново да влязат на френска територия?

"Често са експулсирани хора, които получават забрана за пребиваване във Франция. И трябва да я напуснат. Българите обаче така и не са влезли на френска територия и няма как да получат подобна забрана. А и за да я получат, трябва да са извършили някакво престъпление - кражба или трафик, да са ранили някого. В случая подобно нещо няма. Така че те ще могат да се качат на самолета, да пристигнат на границата и да поискат да влязат във Франция. Предната вечер други хора са били допуснати да влязат при аналогични обстоятелства."

Нарушени ли са били правата на нашите сънародници по време на задържането им?

"Тук има две неща. Първо те имат право да се грижат за здравето си, право на преглед и т.н. Не могат да бъдат лишавани от лекарствата си. Така че в това отношения правата им са били несъмнено нарушени. Що се отнася до мобилните телефони, които са им били отнети, то това е разрешено съгласно френските правила. Имали са обаче право на достъп до стационарен телефон."

В момента има ли други сезонни работници от Европейския съюз на територията на Франция?

"Занимавах се със случая на полски техници, на които също се наложи да стоят в зоната за изчакване и на които след това беше разрешено да си вършат работата. Има разлики в зависимост от конкретния случай. И в момента има български граждани, които са в зоната за изчакване. Дошли са със самолета от София, отказан им е достъп до френска територия и сега са в тази зона."

"Имахме шокиращи случаи. Белгийци, които кацнали на летище "Роаси" и искали да вземат влака за Брюксел, били изпратени в зоната за изчакване, където останали 4 дни. След това били освободени. Имаше и други подобни с италианци, германци, шведи. Просто зависи на какъв полицай ще попаднеш", допълни Кантен Декамп.

Отношението към тези български граждани означава ли, че може да се говори за дискриминация спрямо българите?

"Не крия, че този въпрос наистина възниква. През тази зона за изчакване преминават различни хора. Едни са без документи, други искат убежище. Трети вероятно се готвят да имигрират във Франция. В случая с българите обаче става дума за една голяма група хора, които идват с договори да работят. Не за единични съмнителни случаи. Това са над 70 души. И може би това решение за тях означава заемане на някаква позиция."

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/05/08/advokatyt-na-vyrnatite-ot-franciia-ima-oshte-bylgari-na-letishteto.448896
 




2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
*********
08.08.2021 19:53:37
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
1.
Иван
08.05.2020 10:46:23
2
7
Никой не харесва циганите!
Разбирам ги французите...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения и в жк „Възраждане”, предстоят обществени обсъждания за предвидените терени, каза арх. Тихомир Райчев Главчев поиска смяната и на земеделския министър Главчев поиска смяната и на земеделския министър Кирил Вътев не се справял със служебните задължения Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Депутатът от ПП-ДБ бламирал провеждането на дългоочакван конкурс за 52-ма нови нотариуси, подготвил прекратяването му в края на мандата си в МП Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г. Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Отишъл в Черна гора и си изключил роуминга, защото му бил твърде скъп Главчев с нова порция смени на заместник-министри Главчев с нова порция смени на заместник-министри Александър Йоловски става зам.-министър на електронното управление Правят бързи печалби от имоти Правят бързи печалби от имоти Строителните предприемачи предлагат различни схеми на плащане Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Добре дошли в Абсурдландия – тук Петков и Божанов се вихрят предизборно, а Йоловски и семейството му от месеци са под заплаха Трябва да си пълен идиот, за да си съчиниш история и се оказваш с охрана и пореден враг на Петков, Василев, Иванов и сие Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса Иван Гешев на изслушване пред парламентарната комисия за Нотариуса Според него Мартин Божанов бил един дребен измамник Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба Мъже, плачете. Мани от „Игри на волята“ каза „Да“ на своя любим, вдига пищна сватба 36-годишната бургазлийка, с виетнамски корени, и нейният избраник Стоян са заедно от 4 години
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори