×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ситуацията е тежка, но съм оптимист - туристите отново ще изберат Поморие


Ситуацията е тежка, но съм оптимист - туристите отново ще изберат Поморие
Целим активната рекламна кампания да започне след 24 май и определено тя ще бъде насочена към страната  и българските граждани, каза Иван Алексиев
05 Май 2020, Вторник, 18:09 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Надявам се отварянето на заведенията да им даде глътка въздух, спокойствие, за да можем да седнем и да обсъдим всички следващи стъпки

- Г-н Алексиев, до момента какви са мерките, предприети от Община Поморие за справяне с коронавируса и кризата, до която доведе той? Едни от първите заразени в Бургаска област бяха в Поморие.

- Първо искам да използвам случая чрез Вашата медия да благодаря на всички мои съграждани за отговорното отношение към проблема и за дисциплината, която проявиха. Наистина едни от първите случаи на заразени в страната се оказаха на наша територия, но хората стоически издържаха не само първоначалната 14-дневна карантина, но и след това удължената такава до 28 април. Всеки ден следим бройката на карантинираните наши съграждани. Вече това число е паднало до 19 души на територията на цялата община. Но след като премина първоначалният шок от това, което се случва, мисля, че Общината реагира много адекватно. Още от първия ден сформирахме Кризисния щаб.

Осигурихме, колкото и трудно да беше, защитните облекла, маски, дезинфектанти. Приоритетни бяха медиците, след това започнахме да дезинфекцираме главните пътни артерии в Поморие и после и в цялата община. Това бе само част от първите мерки, които предприехме за защита на населението.

Постепенно ситуацията се нормализира и започнахме да мислим как да облекчаваме бизнеса.

На всички е ясно, че ние сме туристически град, зависими сме много от този отрасъл. Сега тепърва започваме да виждаме колко действително е тежка ситуацията.

Ще има ли сезон? Ако има, кога ще започне той и т. н. Затова първата ни стъпка бе да вземем решението да освободим всички ресторантьори от наем на общински собствености. Започнахме да освобождаваме и от наеми на рекламни площи. Подсигурихме социално слабите, които ползват общински жилища, като освободихме и тях от наеми. Отделно развихме много активно подпомагането на възрастни хора чрез социалния патронаж и доброволци. Впоследствие се оказа, че личните и общопрактикуващите лекари също са сериозно засегнати – и за тях предприехме действия относно намаляване на наемите. Това всичко тръгна от още първия ден на извънредното положение.

- Поморие е първата община в България, която въведе безплатно паркиране, какви други мерки обмисляте  за привличане на повече туристи?

- Аз лично мисля, че имаше едно нещо, което всички могат да оценят. Всички знаят, че ако има туризъм през лято 2020, той ще е съставен предимно от наши сънародници. По Черноморието е много притеснителен проблемът с паркирането, наказателните паяци и т.н. Ние се обединихме зад идеята, че абсолютно всички паркинги на територията на града ще са безплатни и това е много добра новина за всички, които смятат да посетят Поморие.

Паяк пък въобще няма да има. Ще разчитаме много на командировани от вътрешността на страната полицаи за това да има спокойствие и контрол. Чрез тях и колегите им от РУ-Поморие и КАТ ще разчитаме на спазване Закона за движение по пътищата. Оставяме все пак един затворен паркинг, който евентуално може да се ползва като платена услуга – този на Рибарското пристанище. Той е по-специфично съоръжение, от специален тип и там задължително трябва да има охранителен и пропускателен режим. Не смятам, че това е проблем, а по-скоро допълнителна опция за жителите и гостите на града – ако някой толкова се притеснява за автомобила си, можем да му осигурим денонощна охрана.

Предстои ни среща с ресторантьорите във връзка с последната заповед на министъра на здравеопазването и отварянето на заведенията на открито. С тях ще уточним условията, при които ще се работи. Това, че заповедта влиза в сила от 6 май, е според мен добра новина за Поморие и аз го приемам като подарък за празника на града от страна на министъра. Трябва да направим добра организация и заведенията да работят, за да може празничната атмосфера да се усети още повече.

- По какъв начин ще се рекламира община Поморие в тези условия, така че да успее да привлече възможно най-много туристи?

- Ще използваме медиите, различни сайтове, ще разположим билбордове по магистралите и т.н. Притеснителното е, че няма яснота покрай това дали ще има, или няма да има сезон. Хората са притеснени и реално ние чертаем стратегия с бранша, но... Надявам се отварянето на заведенията да им даде глътка въздух, спокойствие, за да можем да седнем и да обсъдим всички следващи стъпки.

Целим активната рекламна кампания да започне след 24 май и определено тя ще бъде насочена към страната  и българските граждани.

Имаме притеснения относно руските граждани, защото в Поморие има доста собственици на апартаменти. Не знаем дали те ще пристигнат. Ако дойдат, ще трябва да са поставени под 14-дневна карантина. Това са важни детайли, които трябва да изчистим и смятам, че до седмица-две всичко ще стане ясно. Колкото и да няма сезон, мисля че все пак ще има туристи.

- Как се отрази кризата на бюджета на Община Поморие, имате кредит, който в момента изплащате – ще го разсрочите ли?

- Кризата, за жалост, се отразява вече и чисто икономически на бюджета. Ние сме зависими изцяло от туризма. Икономиката ни е свързана единствено и само с него. Търпим големи загуби. До момента мога да кажа, че неизпълненито ни тази година е над 50% по-малко от тази за миналата. Имам определени притеснения за това, че имаме кредит, които регулярно обслужваме. В момента водим разговори с банката, за да можем да направим определени разсрочвания, за да можем да се стабилизираме.

Ако има що-годе сезон, ще имаме все пак някакви постъпления, но ако няма... ситуацията става много критична. Аз обаче съм оптимист и смята, че ще имаме сезон, колкото и кратък да е той. И това ще ни позволи все пак да се справим с кризата. Но ситуацията е много тежка наистина, няма какво да крия. Затова на последната сесия направихме актуализация на бюджета и имаме готовност на всеки 3 месеца да правим такива актуализации и да представяме реалните цифри.

- Има ли Поморие проекти, които са в застой или спрели?

- В момента всичко, което бе заложено в капиталовата програма на Общината за реализация със собствени средства, е свалено от нея. Иначе в момента реализираме единствено проектите по оперативните програми, по които сме одобрени. Там нямаме никакви закъснения и притеснения, защото процедурите са обявени, с избрани изпълнители, редовно получаваме междинни плащания и т.н. Имаме доста проекти по всички оперативни програми – пристанище Поморие втори етап; ремонта на пътя Каменар; след края на извъредното положение започва проектът за смяна на водопроводите в селата Бата и Страцин; стартираме процедура за избор на изпълнител за рехабилитация на главни улици в Каблешково и Ахелой; имаме още няколко проекта, които сме на път да приключим.

Изключително радостен съм, че и важният за нас проект по ОП „Околна среда“ – за консервация на Поморийското езеро и възстановяване на каналите за сладката вода работи. Към същия проект е осигурено и пълно видеонаблюдение.


В категории: Поморие


23
Коментара по темата
23.
Помориец
07.05.2020 18:29:32
0
1
0 между сладкарница Закаро и Блока какъв е този калдъръм и кал след всеки дъжд на 100 метра от Общината на главна улица няма ли кой да го види грозна гледка! Такова нещо не можеш да видиш в Несебър градинки с цветя, плочки по тротоарите нови, чисто и направено с вкус. Тук 60 %от тротоарите са от 30 години стари, изпочупени, различни и разместени и то в центъра да не говорим за по страничните улици! От увеличените данъци би трябвало да се заделят повече пари за благоустройството! Трябва да се помисли и за съкращавания в администрацията защото с годините доста се разраства.
22.
солената вода
07.05.2020 16:53:23
0
1
В канала е пълно с мъртва риба. Пак някой лапна парите и остави другите да лапат мухите.
21.
*********
07.05.2020 16:51:37
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
20.
Калкана
06.05.2020 20:44:18
2
1
На 100% съм сигурен че точно в поморие няма да има безплатни плажове
Нали кмете
19.
*********
06.05.2020 20:39:35
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
18.
турист
06.05.2020 09:57:55
2
5
Поморие лятото е със замърсени улици и препълнени кошове особено в руския кваратал. Пространството на "Косата" и около соленото езеро с боклуци. Не добра туристическата инфраструктура, малко озеленяване и детски площадки липса на пейки по новата крайбрежна алея. Добре осветена е но няма озеленяване. Все неща на които кмета трябва да обърне внимание за да дойдат туристите.
17.
поморие е нашта клетва
06.05.2020 09:36:37
0
3
Извънредната ситуация много бързо пренареди приоритетите ни, но не и за администрацията. За съжаление виждаме как средства, предвидени за културни празници, традиционни фестивали и спортни събития се разходват за закупуване на предпазни консумативи и препарати без да се дава отчет. До сега не сме чули колко средства са изразходвани във връзка с борбата с вируса. Не бе обявена на последната сесия актуализацията на бюджета в цифри. Същевременно казват ни, че всеки трябва да си плаща и данъците, и таксите които бяха завишиха до максимални нива. Също така се харчат пари по време на криза за 2 бр. почистващи машини за 380 000 лв. , 300 000 лв. за снегопочистване. Поморийци ще дадем 1 440 000 лв. за три години за поддръжка на остаряла и амортизирана улична осветителна мрежа в общината, която може да се финансира по оперативните програми . Дългът от близо 20млн.лв. за който администрацията тегли преди години, ще се плаща от всички нас, и сега ще е много трудно обслужването му от администрацията. За целта ударно се разпродават общински терени на „ Косата” и такива на които щеше да се построи автогарата до Сънсет Ризорт и т.н.. Някои кметове съобщиха че от началото на април администрацията им работи с намалени месечни възнаграждения, за да се оптимизират разходите. Предвиждат се цялостна административна реформа, дори и съкращения. Говорят дори за 70% спад в приходната част през последните два месеца спрямо същия период през последните три години. Но тези въпроси се подминават и не се коментират от управляващите в Поморие.
16.
Румънеца
06.05.2020 08:21:24
4
1
Поморие го подминавам като малка гара
15.
АСЕН ИЛИЕВ
06.05.2020 00:48:37
2
2
И НА КОЙ ГИ РАЗПРАВЯШ ТИЯ ГЛУПОСТИ БЕ ?! В ДЪРЖАВАТА ИМА 1 000 000 НЕНУЖНИ ГЪРЛА!!! КАЖИ ИМ ДА СИ ТЪРСЯТ ДРУГА РАБОТА, ЗА ДА НЕ ИЗПУКАТ ОТ ГЛАД ПОМОРИЙЦИТЕ!
14.
Един от Ахелой
05.05.2020 23:29:13
1
5
Махнете бараките на Спас тъпана в началото на града и лято 2020г. ще мине с успех
13.
данмъй гонил луд
05.05.2020 22:48:30
4
7
Трябва да не съм добре, да се навра да почивам точно па там :-))))
12.
помориец
05.05.2020 22:25:09
0
11
Неудобните коментари се трият ,все пак сме на 111 място по свобода на словото . Добре дошли в Толупия !
11.
*********
05.05.2020 21:45:33
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
Коко
05.05.2020 21:38:22
2
4
Ко каза ко
9.
Слабо
05.05.2020 21:31:59
3
3
Поморие е за слабо ориентирани чужденци, които или повече не посещават или продават и бягат.
8.
*********
05.05.2020 21:16:20
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
Аса
05.05.2020 20:19:22
1
19
Поморийци да направят повече лютеница и компоти ,че ги чака гладна зима хахаха
6.
Паско Ахелой
05.05.2020 20:10:24
2
7
За Юли ок,съм пълен...АВГУСТ и септемрви май греда ха ха
Дет вика ахелойския кмет
-ши има
5.
Помориец
05.05.2020 19:21:08
1
16
След като няма туристи не виждам кой ще плаща данъци??? Да вземете пример от Несебър,щото тази зима ще е много дълга.
4.
ПОМОРИЕ СЕ КАЗВАШЕ ГРАДЧЕТО
05.05.2020 18:46:24
3
15
РАЗБИРА СЕ,ЧЕ ЩЕ СЪМ В ПОМОРИЕ.......!!!!!!
3.
Мич Дюкяна
05.05.2020 18:40:07
4
13
Само да вметна че в гр.Поморие поради кризата чадъри и шезлонги НЯМА ДА СА БЕЗПЛАТНИ!! Заповядайте !
2.
*********
05.05.2020 18:34:10
2
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Гост
05.05.2020 18:27:27
2
13
А по богатите Свети Влас.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори