×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Простият път на Борисов за излизане от кризата


Простият път на Борисов за излизане от кризата
Изслушването на премиера в парламента предизвика разнопосочни реакции, но стана ясно, че план за излизане от кризата няма
28 Април 2020, Вторник, 11:52 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Изслушването на премиера в парламента доведе до упреци, че властта няма план, от ДПС поискаха такъв в спешен порядък

БСП и ДПС поискаха план за действие за излизане от икономическата криза, причинена от коронавируса Covid-19. Днес премиерът Бойко Борисов бе извикан в Народното събрание, за да бъде изслушан относно актуалното състояние на страната във връзка с пандемията и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки.

От думите на министър-председателя обаче стана ясно, че все още няма ясен план за действие. А причината е, че и в света все още не било ясно кога ще премине пандемията.

Бойко Борисов говореше в характерния за него простоват стил, давайки да се разбере, че няма стратегическа визия за ситуацията, което доведе до упреци от опозицията, че пак се действа пожарно и на парче.

Много по-богати държави от нас обещават, говорят, но само една-две са предложили досега мярка някаква. В Съединените щати – да, дадоха пари на глава от населението, но това по никакъв начин не им помогна. Днеска може би сте видели колко хиляди са починали“, посочи Борисов.

Според него опозицията искала да бъдат раздадени парите от бюджета за един месец и след това държавата щяла да се чуди как да се справя.

„След това ще питаме откъде ще събереме пари, дали бизнесът ще се отзове, когато хазната е вече празна, да платиме пенсии, заплати за армия, полиция, лекари“, обяви министър-председателят.

Не е ясно как той очаква бизнесът да се отзове, при положение че единственият механизъм за пълнене на бюджета е чрез събиране на данъци, което е длъжна да прави самата държава.

Борисов се обърна към БСП: "Малко ви завиждам. Вие може да предлагате всичко за всички наведнъж, но ние трябва да носим и отговорност. На първо място – за здравето, носиме я; а сега да запазиме и възможността... незнаейки колко ще продължи тази болест. Виждате, отменят Октоберфест, говорят за „Луфтханза“, че ноември ще лети. Между редовете, като четете, американски автомобилни компании говорят за юли, немските говорят за следващия месец - дали ще е така? Всичко е в бъдеще време. И ние като част от една глобална икономика се движим с тях заедно. Ние сами не можеме да се оправиме само като... Можеме здравето да го запазиме. Можеме с тези мерки, ако продължи така, дай Боже, да сме на най-ниските нива. Другото – ние сме свързани и със съседите и с всички останали. Ми видяхте как направихме зелените коридори за транспортния бранш да върви. И много други неща."

По мярката "60/40" към момента имало 7403 подадени заявления, а 101 849 работници и служители се възползвали от нея. 

Според Борисов така между 7 и 10 хиляди си запазвали работните места всеки ден. С този темп до края на месеца щели да запазят 120 хиляди работни места. 

"Голяма загадка и голямата, в смисъл, грижа е как ще се справим в туристическия сектор. Защото още светът няма рецепта, нито нашите съседи, нито ние как този сектор да бъде отпуснат да работи. Сутринта имахме Коалиционен съвет. Валери Симеонов предложи с ваучери за туризма... Разбрахме се в работна група да видиме какви пари ще струва и по какъв начин да го направиме, за да не превърнем пък в един момент хотели в болници", добави премиерът. 

Въпроси към него зададоха само представители на БСП и ДПС. Отчете се с безобидно питане за земеделците и „независимият“ Спас Панчев, подкрепящ властта.

След това отношение по изслушването обаче изразиха и Александър Ненков от ГЕРБ и Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“.

Според Ненков, се доказало, че изслушването на премиера е било излишно, защото нищо ново не се чуло. Той припомни, че всеки ден управляващите дават брифинги, свързани с пандемията.

Веселинов от своя страна даде за пример испанските социалисти, които заявили с настъпването на кризата, че в тази ситуация няма да правят деление между власт и опозиция. За разлика от българските социалисти, които търсели повод да нападнат управляващите. Според Веселинов, няма нужда да се самоупрекваме, защото в тази криза България се справяла добре.

Последва оценката на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя бе остро критична и, традиционно, се обърна от трибуната на парламента към българските граждани: „Не е вярно твърдението, че днес е повторено всичко, което сте чували досега на пресконференции. Днес имаме важна новина за вашия живот, произнесена от министър-председателя на България – нямаме план за излизане от кризата! Това е новината от днес.“

По думите й Борисов нямал конкретен отговор на нито един въпрос.

Той имал сгрешена преценка на ситуацията, сбъркана прогноза за спад на икономиката и за ръста на безработицата.

„Действате на парче и, както вече чухме, нямате план как да се върви оттук нататък. На базата на това произвеждате хаотични решения, които променяте всеки ден, а понякога – в рамките на един и същи ден. Всявате страх у хората, за да ги владеете в подчинение. Абдикирахте държавата от задълженията да бъде адекватна в тази криза. Днес казвате, че няма план, защото няма план и в другите държави. Напротив, европейските държавници отдавна изработиха план. И не само на хартия, а го и прилагат. План за възстановяване на икономиката и за подпомагане на техните граждани. Простичко, в две посоки – осигуряване на финансов ресурс за кредитиране на бизнеса и безвъзмездна помощ за домакинствата“, заяви Корнелия Нинова.

Дотук българското правителство работило на принципа „проба – грешка“.

„Тук министър-председателят заяви, че е поканил опозицията в мое лице да се включи в работата на Министерски съвет и на щаба една вечер към 10 часа. Смятате ли, че това е нормално? Ние дадохме своя отговор – и като политическа партия, и аз като лидер: г-н министър-председател, заповядайте в парламента, там ще подкрепим всичко ваше разумно и ще ви дадем алтернативни предложения“, коментира Нинова.

БСП го направила четири пъти – на заседанията на Народното събрание.

Тя обясни, че ако управляващите нямат план за излизане от кризата, БСП щели да го предложат.

Според Нинова властимащите трябва да се съсредоточат върху възстановяване на икономиката чрез помощ за производството, увеличаване на потреблението и няколко спешни реформи.

Тя изреди няколко сектора, които са ключови за България, където да се концентрират усилията за подпомагане.

Нужно било целево кредитиране и субсидиране. Следвало да се увеличи потреблението чрез увеличение на доходите.

„Днес, г-н Борисов, твърдите, че пазите парите, за да има за пенсионерите. Тук липсват основни икономически и базови принципи. Парите за пенсионерите идват от работещите. Стимулирайте в момента работещите, стимулирайте бизнеса, дайте пари на работниците, за да могат те да ви се върнат през данъци в бюджета и да имате пари и за пенсионерите. Колкото повече работници осигурите днес, толкова пари повече ще имате за пенсии“, каза още Корнелия Нинова.

Според нея трябва да се обърне внимание на земеделието. Следвало да се субсидира не на площ земя, а на килограм произведена продукция с акцент към плодове, зеленчуци, месо и мляко.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обобщи от своя страна, че противоепидемичните мерки са адекватни на този етап и са дали добър резултат в сравнение с другите държави.

Социално-икономическите мерки досега трябвало да са насочени в определени направления. И засега тези мерки били задоволителни. Особено след подобряването на мярката „60/40“.

От ДПС обаче също поискаха план за действие и то в спешен порядък.

Карадайъ заяви: „Но, важен е въпросът оттук нататък какво следва. Оттук нататък кризата изисква нов подход. Изисква план за управление на епидемиологичната криза и изход от кризата с различни варианти за поведение. Икономическите мерки изискват нов подход, секторен анализ и секторни стратегии. Борбата с коронавируса трябва да включва и план за възстановяване на икономиката и нормалния ритъм на живот. Световни анализатори сочат, че световната икономика ще се премоделира и че това е шанс за по-малките икономики и по-малките държави. Според нас е необходимо изпълнителната власт да представи в най-кратък срок спешен план за действие с конкретни мерки и срокове за изпълнение. Конкретни мерки в политически аспект, конкретно за бизнеса, за малките и средни предприятия и за най-уязвимите граждани.“

Нигяр Джафер от ДПС пък разкритикува управляващите, че нямат политика за масово тестване на населението за коронавирус. В това отношение страната ни била на опашката. То било важно, защото инвестицията в тестове щяла да доведе до много по-голямо спестяване на други разходи.

Веселин Марешки от „Воля“ пък по традиция нападна опозицията и нейния лидер Корнелия Нинова. Според него, изслушването на премиера било излишно, било провокирано от вътрешни конфликти в БСП и водело до риск от зараза на депутатите.

 




Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
21
Коментара по темата
21.
Д0 16
29.04.2020 18:24:31
0
1
Мръсна червена кучка.
20.
USA
28.04.2020 18:13:47
2
8
Простият път на Борисов за излизане от кризата???
Трябваше да пишете: Простият премиер,няма план за излизане от кризата
19.
ИЗБИРАТ МИ ВЕ
28.04.2020 16:52:47
0
10
Аз съм прост и вие сте прости, за това се разбираме.
18.
пенсионер
28.04.2020 16:21:23
22
7
Борисов не даде отговор на зададените въпроси от опозицията в лието на БСП Страхувайки се за отцеляване на мандата клекна на НФСБв лицето на Валери се сгласи предложението да седадат ваучери във връзка с туризма .
17.
Такъв път си е избрал, ама му ходи
28.04.2020 15:43:17
15
13
Наистина му е прост пътя
16.
По-Опитен
28.04.2020 15:40:09
17
18
Много лесно може да се оправи положението на българския народ. Шайката ГЕРБ и борисоФ имат милиарди левове в тайни швейцарски сметки и офшорни зони. Да изтеглят тези пари и да подпомогнат бизнеса и народа, като са толкова загрижени.
15.
Гарантирано от ГЕРБ
28.04.2020 15:38:17
21
14
Кое тероризира повече хората: Простият път на Борисов , или простия борисоФ ?
14.
*********
28.04.2020 15:12:11
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
Един
28.04.2020 14:35:16
1
14
Добре бе, аз ли толкова не разбирам. Просто пуснете хората отново да работят и да пътуват. Обяснете им, че СЗО малко са се объркали, вирус има, но той не е толкова тежък като свинския, примерно, с който си живеем вече много години. Когато хората имат работа и сигурност, нещата ще си тръгнат. За два месеца какво толкова фатално е станало? Единствено дето внушихте неоправдан страх у хората от един вирус. Ние ако се панираме така от всеки вирус, ще се затрием като вид.
12.
Опитен
28.04.2020 14:14:31
11
26
Много лесно може да се оправи положението на българския народ. БСП има милиарди левове в тайни швейцарски сметки и офшорни зони още от времето на големите мафиози и перачи на пари Андрей Луканов и Огнян Дойнов. Да изтеглят тези пари и да подпомогнат бизнеса и народа, като са толкова загрижени.
11.
Норадът не може да го диша тоя
28.04.2020 14:12:42
31
28
Борисов е по лакардиите, не е по точните планове. Дори и да има хора в екипа му, които могат да изготвят такъв план, на него явно не му отърва и бяга като дявол от тамян от такъв. Он си знае, че сме направили това, което другите държави сега започват да правят, как са ни хвалили, как сме по-добре като параметри икономически от Германия, Италия и ред други държави. Затваря очи и реди суперлативи сам за себе си. Ами тъй де, като няма кой да го похвали, ще се похвали сам. Толкова неподходящ премиер и в същото време толкова години начело... разказа ни играта... Идея нямам как печели избори. Като гледам как го нарежда народа, се чудя дали няма нередности в изборният процес
10.
М.П.
28.04.2020 14:11:26
1
21
Любимо ми е като депутати и министри, включително г-н Борисов, говорят за държавните пари все едно са техни. На всяко откриване на нещо новопостроено, г-н Борисов казва "аз дадох, дадох ви пари и т.н" все едно от джоба си вади парите. Драги депутати и министри, парите са на народа, ние сме ви избрали как да ги харчите от наше име, те не са ваши, вие сте на заплата от нас народа. Надявам се да се намери достатъчно добро решение в ситуацията, ясно е че няма как да излезем от това положение само с позитиви.
9.
никога не е излишно
28.04.2020 13:54:45
28
36
да бъде изслушан премиерът на държавата.Изобщо не е редно да търсим кой кого бил победил на изслушването днес,това са глупости.Г-н Борисов показа ,че е истински държавник като изпълни задължението си за отчет пред Народното събрание.Който не е разбрал,че не едно и също да отговаря на някакви журналисти по брифингите и да говори пред Парламента-значи нищо не е разбрал за демокрацията.
8.
Гарантирано от ГЕРБ
28.04.2020 13:40:13
33
19
Правителството ( борисоФ) прикрива най тежкия удар по България.Прeз фeвруaри в Зaгрeб e изгрaдeнa Рaзузнaвaтeлнa Кoлeгия в Eврoпa (Intеlligеnсе Соllеgе in Еurоpе) плaтфoрмa зa oбмeн нa инфoрмaция мeжду cтрaнитe в EC, нo Бългaрия нe e приeтa в нeя.Причинaтa зa тoвa "нaй гoлямo пaртньoрcкo публичнo нeдoвeриe oт 1990 г. нacaм" ca пoрeдицaтa oт инфoрмaциoнни гaфoвe cривът нa Търгoвcкия рeгиcтър, прoбивът в НAП, търгoвиятa c дoкумeнти зa caмoличнocт.Пo тeжък удaр Бългaрия нe e пoлучaвaлa" и нитo прaвитeлcтвaтa нa Лукaнoв или Видeнoв нe ca будили тaкoвa "oткритo нeдoвeриe и "дeмoнcтрaтивнo нeжeлaниe" дa ce рaбoти c нac.
7.
въй въх
28.04.2020 13:37:10
27
25
кво станааа бре Флагман тиквени подлоги натискаш + получават се 24- минуса и 5+плюса
6.
кольо морски
28.04.2020 13:12:37
38
25
Тикво Тиквеста , кога ли ще си идеш на село там отпреде пред двора на коношмак със съседите да си бръщолевиш , колкото по-скоро толкова по-добре
5.
Факти
28.04.2020 13:05:52
52
37
1 - план за излизане от кризата няма
2 - план за вземане на нов външен дълг за ОЩЕ 10 милиарда ИМА и вече е изпълнен
В задачата се пита защо натоварваш бъдещите поколения с изплащането на още 10 млрд + лихви, като нямаш план как да ги използваш ?????
4.
Zifxypdpyxoxogx
28.04.2020 12:55:12
2
25
ПОВРЪЩАМ. ....ПАРИ. НЕ. ВРЪЩАМ.........
3.
гражданин
28.04.2020 12:45:17
51
37
Изгледах и изслушах целия цирк който се състоя извънредно в 44 НС по настояване опозициятав лицето на БСП.Но не чух конкретен отговор на нитоедин от зададените въпроси .Но за себе си като безпартиен останах удовлетворен че БСП победи .Принуждавайки премиера Борисов да се яви в парламента и да доложи замерките в извънредното положение Вероятнои тези българскиграждани които са гледали изслушванто са убедили в какво неудобно и безпомощно положениеостана премиера Борисов Независимо че накрая някой страхувайки се от разпад на парламента и правителството в лицетонаПП Воля и ОП изказаха някой ласкателни думи за да го успокоят и изразят подкрепата му .
2.
Човек
28.04.2020 12:42:42
62
48
То това не е да крадеш и да даваш на любовницата в Барселона, Тикво!
За справянето с проблемите се иска акъл и морал, като очевидно ти нямаш и двете!
Тежко ни с този крадлив егоцентрик начело на държавата!
1.
Flagman
28.04.2020 12:05:54
59
34
Кучето си лае, кервана си върви!
Раята е разединена, всичко е по план!
Лисицов, както винаги е точен, не е направил анализ, посочва само факти, но то и няма нужда - всичко се съдържа в първата дума от заглавието на статията!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори