×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лесно ли е да се заразим с коронавирус в парка?


27 Април 2020, Понеделник, 15:37 ч.

Всъщност, шансът е изключително малък

От днес хората в България могат да се разхождат в парковете, но само при спазването на строги мерки, като дезинфекция на входа и движение само в едната посока. Ала да излезеш навън може да е стресиращо, ако се страхуваш, че може да се заразиш с COVID-19 от някой, който минава покрай теб. За това нека отговорим на въпроса - възможно ли е?

Да се заразиш навън с коронавирус от хора, които преминават покрай теб за секунда, е изключително трудно. Проучване, проведено в Китай показва, че 79,9% от заразяването с коронавирус става у дома. 34% са се заразили в градския транспорт или други затворени пространства, а от всички 381 случая, които са изследвани, само един човек се е заразил на открито пространство.

Но няколко инжинери от Белгия и Нидерландия публикуваха проучване, което гласеше, че докато вървим, бягаме или караме колело, разпръскваме частици, които могат да стигнат и по-далеч от два метра и да заразят хората. Затова дистанцията помежду ни трябва да е по-голяма. Хората, разбира се, се паникьосаха, но изследването на тези инжинери е далеч от истината, пише dnes.bg.

Колко лесно е за частиците да останат във въздуха?

Това дали един вирус може да се носи по въздуха зависи от големината на частиците и колко дълго той може да се задържи във въздуха, преди да загуби своята заразност. Експертите по обществено здраве отбелязват, че по-големите частици, които са тежки, падат по-бързо като "капчици", малките частици, които се изпаряват по-бързо, отколкото могат да паднат са "аерозоли". Когато вирус е аерозолен, те казват, че той е "във въздуха".

Едно знаем със сигурност - COVID-19 се разпространява чрез капчици, но образуват ли се аерозоли?

"Изобщо няма дебат дали се генерират или не аерозоли,  дали съдържат вируси и дали особено яростно кихане може да ги задвижва в една стая. Всичко това е напълно възможно, казва Дженифър Кастен, патолог и експерт по епидемиология на инфекциозните заболявания и глобалното здраве, пред Vox. Тя отбелязва, че трябва да се спазва по-голяма дистанция, а стаите да са добре вентилирани, когато сме в едно помещение. Но това не са трудни за спазване мерки, когато сме навън.

"Навън фактори като слънчева светлина, вятър, дъжд, околна температура и влажност могат да повлияят на вирусна инфекциозност и преносимост, така че макар да не можем да кажем, че рискът е нулев, вероятно е доста по-нисък нисък, освен ако не се занимавате с дейности като част от голяма група - например протест. Индивидуалните упражнения на открито не крият риск", казва доктор Ангела Расмусен, вирусолог в университета в Колумбия.

По думите й, за да се разболеем на открито пространство, трябва да има перфектна последователност от събития, които да помогнат на вируса да скочи от болен човек към нас - достатъчно от частиците, за да започне инфекция, трябва да бъдат изстреляни директно в лицето ви с голяма сила. Вирусът вътре в частиците трябва да оцелее, докато слънчевата светлина, влажността, вятърът и други сили помагат те да се разпаднат или разпръснат. Частиците трябва да попаднат точно в горната част на гърлото или дихателните пътища - или върху ръцете ви, с които след това да докоснете очите, носа или устата. Те трябва да преодолеят всички бариери срещу инфекция в дихателната система, например косми от носа и слуз.

Подобна последователност от действия е трудна, а както според Расмусен, така и Кастен, такъв сценарий е дори невъзможен, ако всички носят маски.

Колко частици трябва да попаднат във вас, за да се инфектирате?

Това все още е обект на изследване, но според много експерти, броят на частиците, които ще ви заразят е доста по-малък от тези при САРС и МЕРС.

За да се получи инфекция от МЕРС, около 10 хил. частици трябва да са попаднали в организма ви. При COVID-19 броят е доста по-малък - между 900 и 1500. Но едно е успокояващо - ако само една частица от коронавируса попадне върху вас, то вие няма да се заразите. 

Разбира се, трябва да стоите достатъчно далеч, за да не кихне някой върху вас. В кашлицата или кихавицата на един човек има около 363 вирусни частици, но ако сме на разстояние, то повечето от тях вече ще са умрели, преди да са стигнали до нас.

Вече знаем, че COVID-19 издържа и доста дълго време върху различни повърхности. Той бе открит в круизен кораб 17 дни, след като и последният човек слезе от него. Но Расмусен е категорична - това, че коронавирусът е бил засечен, не означава, че вирусните частици са били живи и са можели да инфектират някого.

"Добрата новина е, че знаем, че макар вирусът да оцелява дълго време върху повърхностите, той губи заразност с времето. Така че, ако вдишвате голям брой от вирусните частици, но само малък брой от тях са заразни, вие сте изложени на много по-малък риск от действителна инфекция", категорична е Расмусен.


В категории: Здраве


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
До автора
28.04.2020 07:32:53
0
0
Айде оправи си правописните грешки, нещастник.
6.
*********
27.04.2020 22:25:02
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
5.
Истина ли ето я
27.04.2020 17:12:34
0
0
https://www.facebook.com/100022580363553/videos/689500928479246/
4.
Тцтц
27.04.2020 17:01:59
1
5
Стигнах до "инжинери" и спрях да чета
3.
Георги
27.04.2020 16:13:14
0
2
К'ъв редактор бе! Няма такова животно.
2.
КОГА ПЪК
27.04.2020 16:05:57
1
4
Да се заразиш с коронавирус стана ШАНС......??????

Не ли правилно ОПАСНОСТА да се заразим от коронавирус......и т.н.
Алооооо...редактора........
1.
Галя
27.04.2020 15:59:02
1
10
Но няколко инжинери от Белгия и Нидерландия --- ИНЖЕНЕРИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Политикът шокира с новия си външен вид, стопил се е наполовина Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Николай Денков, а не Кирил Петков ще е водач, а третата позиция ще е за Атанас Атанасов
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори