×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Баща ми не спираше да ми повтаря: "Нищо ти няма!"


Баща ми не спираше да ми повтаря: "Нищо ти няма!"
Ключови думи: разказ, психично здраве
27 Април 2020, Понеделник, 14:05 ч.

Разказ за психичното здраве от читател на "Offline Stories"

Здравейте, Казвам се М., на 23 години от София.

Искам да споделя моята история, за да разберат хората, че не са сами. Всеки преминава през нещо в живота си и го е страх как ще го приемат другите, но въпреки това не трябва да мълчим.

Моята история започна преди три години, когато на път за университета, докато шофирам, получих затруднено дишане и чувство, че ще припадна.

Успях да стигна до университета и в момента, в който спрях автомобила, започнах да плача, имах чувството, че умирам и няма спасение. Веднага звъннах на майка ми, обяснявайки, че ми е лошо и ще припадна. Тя тръгна от работа към мен, а през това време братовчедка ми, с която учихме заедно по това време, дойде да ме успокоява. Прибрахме се вкъщи и вече знаех, че нещо се случва с организма ми и то не физически.

Започнаха да ме водят по лекари (кардиолози, ендокринолози, изследвания и т.н.) и всички казваха, че ми няма нищо. Аз знаех, че не съм физически болна, а имам нужда от психолог/психиатър, като по това време не знаех каква е разликата.

През периода от една седмица, докато обикалях кабинетите и търсихме подходящ психиатър/психолог, спрях да ям, не можех да спя, спрях да общувам с приятели, да излизам, да се усмихвам и имах страх от абсолютно всичко (молове и големи пространства, шофиране, пътуване и т.н.).

Майка ми спеше при мен с кучето ми и стигнах до там да си чета детски книжки за успокоение. Така една седмица по-късно имах записан час при психиатър. В момента, в който влязох в кабинета знаех, че съм на правилното място и проблема ми е на психична основа.

За щастие попаднах от първия път на правилния психиатър и след като обясних всичко, ми поставиха диагноза тревожно разстройство и паник-атаки. Изписаха ми хапче, което започнах да пия веднага и знаех, че много хора са против пиенето на антидепресанти в такива ситуации, но аз знаех, че имам нужда от това. 

Колкото и да опитвах сама не можех да се преборя.

Започнах да ходя през 2-3 седмици на сеанс. През това време, изгубих всякаква връзка с външния свят. Баща ми беше твърдо против всичко това и постоянно ми повтаряше, че се филмирам и нищо ми няма, като до ден днешен е на това мнение и отказва да приеме, че това са реални проблеми.

Прекратих връзка с по-голямата част от приятелите си, тъй като спрях да излизам и те спряха да ме търсят и за повечето от тях това също бяха глупости. След няколко разговора с психиатъра разбрах и причината, за да стигна до тези състояния.

На първо място съм генетично предразположена към това като искам да вметна, че всеки човек е предразположен към отключване на психични болести, но едни са по уязвими от други. На второ място е начинът на живот, който водех.

Преди да се случи, всичко това имах "бурен начин на живот" като всичко се дължеше на тежка раздяла, която преживявах и проблеми вкъщи, които не отчитах.

Прекалявах с излизанията, опитвах наркотици и не спях по цели нощи като за мен това беше единствения начин да не мисля за проблемите си и компанията, с която излизах беше на същата вълна.

Ясно знаех, че наркотиците са допринесли за отключването на психичните ми проблеми. Отново хората около мен не вярваха на това и отричаха, че ако пушиш много трева или един-два пъти опиташ кокаин, няма как да ти повлияе. Е, повярвайте ми има и само който не го е изпитал, няма как да разбере.

През следващия месец продължавах да ходя на терапия и организмът ми да свиква с хапчето, като от него имаше доста странични ефекти (които са нормални при започване на прием на антидепресант).

Подготвях се за изпити и за заминаването ми в САЩ на бригада, като това ми беше най-големия страх дали ще успея да замина след като ми се случи всичко това.

Накрая дойде денят на заминаването ми и няма да забравя как се събудих в 3 през нощта за полета и изпитах най-големия страх в живота си. Започнах да плача и родителите ми казаха, че ако не искам и не се чувствам, по-добре да не заминавам, но знаех, че ще са много разочаровани от мен, а и аз от себе си, ако не го направя.

Някак успях да събера сили и да стигнем до летището, като за щастие пътувах с още две момичета. Никога не съм се страхувала да летя и да съм далеч от родителите си. На 16 години заминах да живея сама в Англия и им махах щастлива от ескалатора на Терминал 2, а в онзи момент пристъпвах плахо към терминала и не можех да спра да плача.

В крайна сметка успях да се кача на самолета. Психиатърката ми беше изписала едно хапче, което да взема по време на полета понеже ме беше страх от летене и стюардесите също бяха предупредени и постоянно ме наблюдаваха, както и хората, с които пътувах. След 18 часа полет, успях да кацна в САЩ и приключението започна.

През първата седмица плачех постоянно и имах чувството, че умирам. Чувах се с психиатърката ми и тя ми обясняваше, че това е нормално, защото трябва да се адаптирам и ще отнеме време. И наистина се оказа права, след около 2 седмици се успокоих и изкарах едно невероятно лято.

Разбира се продължавах да приемам антидепресант всеки ден и съм имала отново моменти на страх и отчаяние, но успях да сбъдна една от мечтите си и да посетя невероятни места, за което се гордея със себе си. В САЩ заминах 46кг. и три месеца по-късно се върнах 56кг. като майка ми не можа да ме познае на летището.

Може би тук е момента да вметна, че в миналото съм се лекувала от булимия и килограмите за мен винаги са били нещо много важно. Някои сега ще си кажат: "Тази цял живот е страдала от психични болести и е луда, но за мен всяка една от тези болести ме е научила да се боря.

Когато се прибрах в България, започнах да се боря отново с килограмите, за да вляза във форма, колкото се може по-бързо.

Продължавах да посещавам терапия като не знаех, че с прибирането ми ме чакат още повече предизвикателства. Баща ми замина да работи в Германия и започнаха финансови проблеми, за които виновник беше майка ми.

Така от семейство, което разполага с много за среден клас, се превърнахме в семейство, което трябва да жертва всичко, за да оцелее. В този момент ми се наложи да се науча да живея с по-малко и да разбера, че ще мога да разчитам само на себе си от тук нататък и нямам сигурността, която преди са ми осигурявали.

До ден днешен плащам последиците от всичко това и не говоря за финансовите, а за моралните и най-лошото е, че виновникът за това така и не го разбра. И понеже винаги сме били сплотено семейство успявах да преглътна всичко и да продължавам.

Естествено. времето си минаваше и 1 година по-късно от първия ден, в който посетих психиатър аз продължавах да съм на хапчета. Майка ми също започна да посещава терапия с мен, но прецени, че лекарката й говори глупости.

Много ясно помня как психиатърката каза на майка ми, че всичко, което е правила в живота си се отразява на мен и как е опитвала в миналото да допълва изгубеното време с мен чрез материални неща.

...

Аз започнах и психотерапия като накрая сама спрях да ходя, защото не ми помагаше и просто стоях пред един човек и си водих монолог един час като от среща нямах обратна връзка. Шест месеца по-късно на майка ми спря хапчето, а аз бях на втората година от приема на антидепресанти и продължавах. Докторът ми намали дозата и до ден днешен приемам по 1/2. Животът започна да си тече нормално, но разбрах, че съм се променила толкова много след всичките събития и още не мога да разбера дали е заради приема на хапчето или защото пораснах.

След последното ми посещение при психиатъра каза, че още не съм готова да ги спра и трябва да започна да тренирам всеки ден и да посещавам когнитивно-поведенческа терапия.

За мен тренировките не са проблем, тъй като съм бивш спортист, но в ежедневието, което живеем не си го поставям като приоритет между работа и университет и още се опитвам да променя това. Както разбрахте, баща ми така и не ме подкрепи и разбра и съответно е против "инвестирането" в подобни терапии. Майка ми просто повтаря: "Не си готова за спиране на хапчето" и един ден ме подкрепя, на следващия не.

Аз все още откривам себе си и продължавам да се боря. Чета доста по темата и разменям опит, с хора в моето или подобно състояние.

Изненадах се колко хора страдат от психични разстройства и го крият, заради близките си, заради това какво ще кажат хората и прочие, а за мен в света, в който живеем това е нормално. Не знам дали тази историята ще ви се стори интересна, но имах нужда да я споделя.

Разбира се в нея има много недоизказани неща, защото просто няма да ми стигне мястото, за да напиша всеки момент и болка, през които съм преминала, но това е в общ и линии. Надявам се да помогне на някого, защото заедно можем повече.

Благодаря! 

 

Източник: Vesti.bg.


В категории: Животът


7
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
7
Коментара по темата
7.
Сирена
28.04.2020 09:43:43
0
2
Опитала наркотици, после татуировка,ни какво уважение към своето тяло,кой ще ти уважава,ако си Ни каква., после ревем,колко сме хубави.
6.
 كتائب الشهيد عز الدين القسام‎
27.04.2020 18:00:38
1
1
Pri Gerb DPS i BKP e taka a malumnata migrantka otdolo sama si pishe po 20 30 komentara
5.
Дрън дрън
27.04.2020 16:34:30
1
11
Едно време никой нямаше паник атаки. Колкото повече се робува на егото толкова повече ще има такива работи като паник атаки. Вглъбяването в собствената личност и обслужването на желанията й за перманентни екстри - внимание, забавления, луксозни вещи се сблъсква с осъзнаването, че с времето че те ще намаляват и най-малката дори и подсъзнателна или мнима заплаха или напомка довежда до колапс в психиката. Трябва да се разбере, че не сме толкова специални, че всички могат и без нас, че трябва да се радваме и на малкото което имаме, че не трябва постоянно да ни занимава собствената личност - какво да пия, ям и обличам, не се ли трудя прекалено много вместо да се забавлявам повечко, какво ще спечеля, да не се прецакам с нещо, той/тя/те защо ме критикуват или не ме разбират, какво ще стане с мен ако.... и т.н. и т.н.
4.
БАТ МИТКО
27.04.2020 15:21:17
5
11
СИНДРОМ НА ВЪЗРАСТТА.ЩОМ СИ ВОДИЛА ДИНАМИЧЕН ЖИВОТ С НАРКОТИЦИ,КАКВО КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ ОЧАКВАШ?ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ.ЗАГУБИЛА СИ ПЪРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ.
3.
До автора
27.04.2020 14:50:57
4
14
Можеш да се оправиш и без хапче. Разликата между психиатър и терапевт е , че психиатът работи със заболяване ( което ти нямаш), а терапевта работи с твоята личност. Майка ти и бащата ти смятат , че това са глупости, защото именно те са виновни за твоят проблем.
2.
Приятелка
27.04.2020 14:39:38
2
15
Желая ти да си много силна
1.
опитвах наркотици
27.04.2020 14:18:17
9
21
Прочетох до там и ми стига. Малоумна кифла.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори