×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Иво ХРИСТОВ: Драмата с коронавируса играе ролята на световна война


23 Април 2020, Четвъртък, 18:20 ч.

Ако извънредното положение бъде удължено и се запази в сегашния му ограничителен формат, това ще означава изключително тежък удар върху дребния и среден бизнес и селското стопанство, коментира проф. Христов

-Проф. Христов, преди дни в Париж избухнаха бунтове заради строгите карантинни мерки. Какво ще последва във Франция? 

-В Париж не избухнаха бунтове срещу карантината - там е поредната битка срещу т. нар. деца на емигранти и полицията. Подобно на събития, които се случваха през 2008 - 2009 г. и след това. Това е характерно за Франция като цяло – тежкият емигрантски въпрос и несоциализирането на огромни емигрантски маси и техните деца, внуци и правнуци.

-В Съединените щати обаче избухнаха истински бунтове срещу ограниченията? Какъв ще е рефлексът върху Тръмп?

-Много е трудно и даже безотговорно да се правят каквито и да било прогнози в тази ситуация за хоризонт повече от един месец напред. На мен лично не ми е ясна цялата тази рамка на операцията, условно наречена „коронавирус“. И не коментирам дали той е изкуствен, естествен и т.н. Но е очевидно, че този феномен бива прихващан и използван в много жестока битка, която в момента върви между различни икономически и политически сили. Очевидно е, че кризата с коронавируса се използва от силите, стоящи в момента зад Тръмп, за засилване ескалацията и ограниченията срещу Китай – които могат могат да доведат и до прекратяване на каквито и да било икономически отношения с Китай. Което ще бъде драматично, защото ще означава тотална смяна на икономическия и политическия курс на Съединените щати спрямо Китай за последните 30 г. Това може да има гръмотевичен ефект. От друга страна върят изключително драматични процеси вътре в самия Китай.

-Последните дни между САЩ и Китай прехвърчат много сериозни искри. 

-Това не са искри – говорим за систематична война. Не е нужно да гърмят пушки. Първо, в Източнокитайско море вървят едни от най-големите военноморски маневри на китайския флот – може би един от най-големите за последните 20 години. Второ, вътре в Китай върви изключително напрегната битка между различните партийни кланове в централното и регионалните ръководства.

От сериозни източници, специалисти по Китай, изтече информация, че всъщност цялата случка около карантината на Ухан всъщност е разпоредена и реализирана от местното ръководство без санкцията на Пекин. Което е драматично. Всеки, който си спомня какво беше у нас преди 40 години, знае, че не можеше да се диша без разрешение на политбюро и ЦК.

Така че това там е форма на бунт от страна на местното ръководство. Което не би било толкова смело, ако не получаваше своята поддръжка на ниво Министерски съвет в Китай. Основната битка е между т. нар. комсомолци – цялата мощна групировка около премиера Ли Къцян от една страна и Си Дзинпин и силите зад него от друга. И те са за цялостна преориентация на Китай и въобще визията на страната в 21 век.

Зад приказките за развитие и икономически реформи на Китай за последните 30 години, свързани най-вече с името на Дън Сяопин и една мощна група, която стоеше зад него, всъщност се криеше другото име на процеса, който може да го наречем така – Китай се превърна във фабриката на САЩ.

Китайското икономическо чудо беше продукт на стратегическо американско геополитическо решение, проведено в съгласие с част от ръководството на китайската компартия. На този курс в момента му се вижда краят. Си Дзинпин повежда съвършено друга политика. Между другото, колкото и да е странно, идеите и интересите на групировката около Си Дзинпин напълно съвпада с интересите на Тръмп. Само за последните 2 години икономическият стокооборот между САЩ и Китай е спаднал с над 20% - близо 160 млрд. долара.

Всъщност става въпрос за глобални финансови и геополитически вериги, които си дават битка на цялата планетарна площадка. И цялата тази история с коронавируса е всъщност спусъкът, който беше натиснат, за да може да се задвижат процеси, които на пръв поглед нямат никаква връзка помежду си. Например – карантината в Ухан и да речем скандалът със Световната здравна организация.

-И Съединените щати, и Австралия заплашиха СЗО със съд и световно разследване. Каква е ролята на СЗО в тази пандемия?

-Три неща ще кажа като факти. СЗО е подразделение на ООН. 15-20 % от финансирането на организацията се осъществява от страните-членки на ООН и СЗО. След това най-големият спонсор са Съединените щати - сами по себе си като държава. И веднага след тях се нареждат фондацията на Бил Гейтс и Бил Гейтс като физическо лице. Свържете това с идеите на Бил Гейтс за ваксиниране и чипизация и нещата си идват на мястото. От друга страна – президентът на СЗО, който е етиопец, е китайско протеже. Така че нещата стават още по-интересни.

-Пак ще ви върна към бунтовете в САЩ заради ограниченията и последиците от тях – такива бунтове ще последват ли и в Европа, в България?

-В България никакви бунтове не е имало, няма и няма да има.

Последното нещо, което може да се каже за българите, е, че са революционери. Не е характерно за нашия народ. Не е добро или лошо – това е просто медицински факт.

В Европа е различно. Държави като Германия и Австрия за пореден път показаха огромното превъзходство на централноевропейски икономически, социален, медицински модел и какъвто и да е друг модел. Бавно, спокойно, компетентно, без шумове и крясъци, те всъщност се справиха с тази криза. Която, пак подчертавам – нейният произход и цели са дълбоко неясни. Както и реалното разпространение. Злоупотребата със статистиката е чудовищна. Ние нямаме никаква информация колко всъщност са заразените и колко са се разболели – това са различни неща. Когато се слегне пушилката от това активно мероприятие, много неща ще излязат наяве.

Но едно е ясно – драмата с коронавируса играе ролята на световна война – по-евтино е, с по-малко жертви, но със същите резултати – пренареждане на икономическите пластове и ликвидиране на досегашния глобалистки модел.

-Междувременно у нас днес се появиха слухове за удължаване на извънредното положение - едва ли не до 13 юли. Има ли такива изгледи и какви ще са последиците за страната?

-Нямам никаква представа. Ако извънредното положение бъде удължено и се запази в сегашния му ограничителен формат, това ще означава изключително тежък удар върху дребния и среден бизнес и селското стопанство. Предполагам, че ще бъде удължено, но поетапно ще бъдат сваляни част от мерките с оглед на ситуацията - което е разумното.

-А къде в Европа ще се окопитят най-бързо икономически – в Германия и Австрия ли, които споменахте?

-Разбира се, че там. Ако ние трябва да очакваме някакви огромни негативи, те са свързани с това, че българската икономика за добро или за лошо е експортна икономика.

И ако Западна Европа – Германия, Австрия, Франция – не излезе от тази криза в близките шест месеца, то ефектите от коронавируса в неговите икономически измерения ще се усетят с огромен трус в България някъде есента.

Тогава ще почнат да идват социално-икономическите резултати от взривяването на вулкан на хиляди километри от България. И тогава икономиката на България просто ще бъде руинирана. Но за мен това е вариант 50 на 50, тепърва ще се види. Всичко това ще има решително отражение върху цялостната политическа ситуация в България точно в навечерието на изборите следващата година. 

Източник: Lupa.BG


В категории: Бизнес


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Хьпъьпъьпъьпъ
24.04.2020 07:57:04
0
3
ТРИЕТЕ. КОМЕНТАРИИТЕ. СРЕЩУ. ...МОРМОНИТЕ И МАСОНИТЕ.....ИЗЛИЗА ЧЕ ВИЕ ГИ. ЗАЩИЩАВАТЕ.......ИНТЕРЕСНО....ИНТЕРЕСНО.....А. МОРМОНИТЕ И МАСОНИТЕ. СА. ВРАГОВЕ. НА. БЪЛГАРИЯ....ИНТЕРЕСНО... ИНТЕРЕСНО.....
5.
Дернев
23.04.2020 23:26:59
1
0
Не ми е ясно дали знае какво иска да каже или казва това, с което да скрие това което трябва да каже.
" битка между различните партийни кланове в централното и регионалните ръководства." Това не е за Китай. Там такава битка не може да има. Китай много добре знае какво иска. И то е да няма пречки пред империята. Ние трябва да разберем кскво трябва да направим. И то е да затворим мераците на империвта в ней ите граници. Ние света, можем да живеем с Китай. Трвбва да ги научи да живеят с нас. Ако и те и ние искаме да живеем.
4.
TWICER
23.04.2020 21:59:22
1
3
Анализа на събитията засегнати в статията изискват способност за прочит 'между редовете'/ мисли сложно,за да живееш подредено/
3.
Дълбоката Държава
23.04.2020 21:28:03
2
2
If we really want a world of freedom, then we have to understand that in the name of the collectivity so much madness have happened that now it is time to stop. All collective names should lose the grandeur that they have had in the past. Individuals should be the highest value.
2.
Gzogzotxoyxyoyxp
23.04.2020 20:19:45
0
3
МОРМОНСКИТЕ. ПИЛЦИ....ДА ...
1.
Готин 1
23.04.2020 19:50:58
2
9
Професора е доказал, че знае какво говори. Ти си гледай клипчетата и се мисли за знаещ. Пилците се броят наесен
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори