×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да приготвим най-вкусното агнешко на Великден


16 Април 2020, Четвъртък, 17:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Вижте тънкостите

В кулинарно отношение месеците април и май са сезонът на агнешкото. И докато много често голяма част от април се пада в периода на великите пости преди Възкресение, то от Великден нататък на трапезата можете да слагате агнешко колкото ви душа иска, пише Една.бг.

Но кое животинче всъщност е агне? Овцете раждат обикновено през януари и докато сучат (6 седмици), новородените са агнета. Минат ли на фураж или на трева, стават вече шилета. Въпреки това до есента, макар някои да успяват да наддадат до 25-28 килограма, могат да се нарекат агнета.

След септември вече се водят официално шилета, а презимуват ли - овце. И, ако не купувате от супермаркет предварително опаковани парчета, е хубаво да питате касапина какво ви продава - цялото агне трябва да е максимум 7-8 килограма нето, т.е 13-14-15 кг живо тегло. Иначе мазнинката добива оня характерен аромат, заради който някои хора не обичат агнешко.

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено. Вкусът е комплексен, много специфичен и нежен. Текстурата му е деликатна отвътре и много сочна, а коричката е хрупкава, крехка и ароматна. Постигането на тази силно слюноотделяща характеристика е много лесно, само следвайте нашите съвети.

Кое парче как се готви
Печенето е метод на готвене, при който не се прибавя никаква течност при месото, докато се приготвя. Затова подходящи за печене са най-нежните части - филето, котлетите и бутчето. Ако желаете котлетите да изглаждат по-изискано, изчистете костта от двете страни от всички останали месца и ципи, до широкия гръбен мускул. Подходящи за задушаване са плешката, вратът и коремната част. Кайма се приготвя най-често от бутчето.

С какво се подправя
Агнешкото само по себе си е много ароматно и няма особена нужда от силно подправяне. Най-добре се допълва от аромата на следните подправки: джоджен, риган, майоран, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър и разбира се чесън, но не е нужно всички да се прилагат наведнъж. Една добра комбинация от подправки е използвана в рецептата за печени агнешки ребра в билкова коричка. 

Преди подправяне месото се изчиства от излишната мазнина и ципи. Подправките се нарязват на ситно и се втриват с малко мазнина по цялата повърхност на месото. Месото се опакова стегнато във фолио и се слага в хладилника, най-добре за една нощ, за да вземе най-доброто от всички подправки.

Друг начин за подправяне на агнешкото е шпиковането, при което с върха на нож се правят малки нарези по месото и в тях се слагат малки парченца чесън и свежи подправки. След това месото престоява да поеме ароматите или се пече веднага.

Агнешкото може да се подправи с всякаква комбинация от подправки, но едно нещо е много важно - месото никога не се соли предварително освен точно преди печене. Предварителното посоляване ще го изсуши.

Как се пече
Ако месото е в хладилника, трябва предварително да се извади, за да постои на стайна температура, защото така ще се изпече по-равномерно.

Температурата и времето за изпичане се определя от това колко мазнина има в месото. По-тлъстите меса се пекат на на по-ниска температура - на 160-170° С, по-дълго време, за да може мазнината да се разтопи бавно и месото да стане крехко и сочно. За средно изпечено агнешко са нужни 30 мин. на всеки 500 г месо. По-постните парчета се пекат на 220°С за 15 мин. и се допичат на 175 ° С. Нужни са общо 25 мин. на всеки 500 г месо. Ако се прекали с печенето месото ще стане сухо.

Нужна е почивка!
Веднъж перфектно изпечено, месото има нужда да почине 15-20 мин., леко покрито с фолио. През това време температурата във вътрешността ще се покачи, а мускулните влакна ще се отпуснат и отделените по повърхността сокове при печенето ще попият отново навътре и няма да изтекат при разрязване.

Още няколко полезни съвета:
- Когато купувате агнешко, гледайте цвета на мазнината. Ако тя е бяла, значи имате късмет и не сте попаднали на шиле. При по-старите животни мазнината е жълтеникава.
- В хладилника прясното месо се съхранявайте не повече от два-три дни, покрито с фолио.
- Дълбоко замразеното месо трябва изцяло да се размрази преди готвене. При по-големи парчета го оставете най-добре да пренощува в хладилника и след това го измийте със студена вода и го подсушете с кухненска хартия.
- Агнешкото може да се консумира както топло, така и студено. За разлика от овчата мазнина, тази на агнето е с по-ниска точка на топене, така че лесно може да се приготви алангле.
- При пържене краищата на котлетите имат нелюбезното свойство да се подгъват нагоре, така че месото не се изпържва равномерно. За да предотвратите този феномен, резнете с остър нож ръба на котлета на няколко места.


В категории: Животът


3
Коментара
"Мога да пребия 100 мъже"
"Мога да пребия 100 мъже" 02/05/2025, Петък 18:40 0
3
Коментара по темата
3.
Георги Иванов
19.04.2020 18:35:45
0
0
Плавно да реканализираме ламтящия устрем в смислени действия, но и заради всички..
2.
баба Дора от Шарково
16.04.2020 20:37:02
2
6
Вий ги изтрепахте баба агънцата .
1.
Герги
16.04.2020 19:02:40
4
12
Вий ташак ли си правите??!! Аз пари за боя за яйца нямам ве, какво агнешко?!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Почина известен български актьор Почина известен български актьор Отиде си Румен Димитров Производителите на храни вдигнаха цените с 30% за година Производителите на храни вдигнаха цените с 30% за година Данни на НСИ показват драстичен скок за вътрешния пазар, докато износът е с двойно по-ниско увеличение Купуваме 5 квадрата имот със заплатата за 1 година Средната цена на жилищата в големите градове е 2160 евро, а средната годишна заплата - 11 000 евро Пълен потрес! Извратеняк извади члена си и мастурбира в автобус пред очите на десетки пътници Пълен потрес! Извратеняк извади члена си и мастурбира в автобус пред очите на десетки пътници Арестуван е Явор и Милослава ще представят България на световното по латина в Сибиу Явор и Милослава ще представят България на световното по латина в Сибиу Танцовата двойка заслужи това признание след триумф в Панагюрище Изгонете родителите от училището* Изгонете родителите от училището* Когато прости хора решат, че нещата трябва да стават според техните разбирания, става страшно Затъмнението в Испания сложи край на мита за ефективните вятърни турбини Затъмнението в Испания сложи край на мита за ефективните вятърни турбини Там, където светофарите не работят, влаковете не се движат, не можеш да бъдеш обслужен в банка или болница, липсва вода - има проблем. И то голям! Прибра 3 милиона за 15 часа в София Прибра 3 милиона за 15 часа в София Доналд Тръмп - младши участва във форум на уж либералите от Nexo и получи хонорар от 200 000 лева на час Галена избра Би Ти Ви пред Маги Халваджиян Галена избра Би Ти Ви пред Маги Халваджиян Тя отказа да се включи в „Капките“ и става част от „България търси талант“ Рецидивист разкри кои са убийците на Васил Илиев Рецидивист разкри кои са убийците на Васил Илиев 30 години държавата не успя да разкрие кой поръча и извърши покушението над боса на ВИС
"Мога да пребия 100 мъже" "Мога да пребия 100 мъже" Макгрегър не е скромен Земетресение от 7,4 по Рихтер удари... Земетресение от 7,4 по Рихтер удари... Голям трус край южните брегове на Чили и Аржентина Разкри тайната на изящната си фигура Разкри тайната на изящната си фигура Жената на Клуни поддържа 53 килограма с водорасли Вучич изригна за ЕС: Не знаят какво да правят с Украйна, нямат ток, но... Вучич изригна за ЕС: Не знаят какво да правят с Украйна, нямат ток, но... Сръбският президент счита, че в Европейския съюз отдават прекалено голямо значение на визитата, която ще направи в Москва Екшън в Киев: Руска агентка опита да ликвидира виден украинец Екшън в Киев: Руска агентка опита да ликвидира виден украинец "Имам огромен късмет, че съм жив", сподели нападнатият Серхий Стерненко Тръмп с поредица от интересни решения Тръмп с поредица от интересни решения Ето какво направи президентът на САЩ От Белия дом разкриха какво се случва с преговорите за мир между Русия и Украйна От Белия дом разкриха какво се случва с преговорите за мир между Русия и Украйна Джей Ди Ванс не е оптимист, че войната ще свърши скоро Фатална лекарска небрежност: Осъдиха УМБАЛ Бургас заради смъртта на пациент Фатална лекарска небрежност: Осъдиха УМБАЛ Бургас заради смъртта на пациент Съдът е категоричен, че пациентът е имал шанс за оцеляване при своевременна и адекватна медицинска намеса, но тя е била пропусната Служители на БЧК са тримата загинали в катастрофата край Монтана Служители на БЧК са тримата загинали в катастрофата край Монтана Таксиметров автомобил, движил се в посока Враца, прави обратен завой към Монтана и е ударен от сметоизвозващ камион на Общинското предприятие в Монтана Първо уволнение в кабинета на Тръмп - заминава си един от топ съветниците му Първо уволнение в кабинета на Тръмп - заминава си един от топ съветниците му Името на Уолц, попадна под вниманието на медиите при скандала, в който журналист беше вкаран в общ чат в приложението Signal, в който се обсъждат планове за предстояща военна операция срещу хутите в Йемен
Доналд Тръмп Доналд Тръмп Луди искат да ме отстранят! Щяха да превърнат САЩ в пропаднала дупка от третия свят Виц на деня Виц на деня - Вашето куче ме ухапа. Искам компенсация!
- Тихо, тихо, не викайте. Аз сега ще го хвана, а вие го хапете.
Виц на деня Виц на деня - Какво е шведска маса по нашенски?
- Запой в гараж, върху щайги.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бракът е като обществена баня - веднъж влезеш ли, трябва да се примириш с каквото има.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори