×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Скъсан кабел на гара Мездра блокира влаковете в Северозапада
  • Пътнически самолет се приближил опасно близо до Air Force One с Тръмп на борда
  • Правителството одобри създаването на Национален борд по водите
  • Дефицитът ще стигне 8%, ако правителството не падне, твърди Асен Василев
  • Апелативните съдии, гледащи мярката на Благомир Коцев, си направиха отвод
  • Въвеждат винетка с валидност 24 часа от началните ѝ дата и час
  • Астрономическата есен настъпва на 22 септември в 21:19 ч.
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да приготвим най-вкусното агнешко на Великден


16 Април 2020, Четвъртък, 17:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Вижте тънкостите

В кулинарно отношение месеците април и май са сезонът на агнешкото. И докато много често голяма част от април се пада в периода на великите пости преди Възкресение, то от Великден нататък на трапезата можете да слагате агнешко колкото ви душа иска, пише Една.бг.

Но кое животинче всъщност е агне? Овцете раждат обикновено през януари и докато сучат (6 седмици), новородените са агнета. Минат ли на фураж или на трева, стават вече шилета. Въпреки това до есента, макар някои да успяват да наддадат до 25-28 килограма, могат да се нарекат агнета.

След септември вече се водят официално шилета, а презимуват ли - овце. И, ако не купувате от супермаркет предварително опаковани парчета, е хубаво да питате касапина какво ви продава - цялото агне трябва да е максимум 7-8 килограма нето, т.е 13-14-15 кг живо тегло. Иначе мазнинката добива оня характерен аромат, заради който някои хора не обичат агнешко.

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено. Вкусът е комплексен, много специфичен и нежен. Текстурата му е деликатна отвътре и много сочна, а коричката е хрупкава, крехка и ароматна. Постигането на тази силно слюноотделяща характеристика е много лесно, само следвайте нашите съвети.

Кое парче как се готви
Печенето е метод на готвене, при който не се прибавя никаква течност при месото, докато се приготвя. Затова подходящи за печене са най-нежните части - филето, котлетите и бутчето. Ако желаете котлетите да изглаждат по-изискано, изчистете костта от двете страни от всички останали месца и ципи, до широкия гръбен мускул. Подходящи за задушаване са плешката, вратът и коремната част. Кайма се приготвя най-често от бутчето.

С какво се подправя
Агнешкото само по себе си е много ароматно и няма особена нужда от силно подправяне. Най-добре се допълва от аромата на следните подправки: джоджен, риган, майоран, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър и разбира се чесън, но не е нужно всички да се прилагат наведнъж. Една добра комбинация от подправки е използвана в рецептата за печени агнешки ребра в билкова коричка. 

Преди подправяне месото се изчиства от излишната мазнина и ципи. Подправките се нарязват на ситно и се втриват с малко мазнина по цялата повърхност на месото. Месото се опакова стегнато във фолио и се слага в хладилника, най-добре за една нощ, за да вземе най-доброто от всички подправки.

Друг начин за подправяне на агнешкото е шпиковането, при което с върха на нож се правят малки нарези по месото и в тях се слагат малки парченца чесън и свежи подправки. След това месото престоява да поеме ароматите или се пече веднага.

Агнешкото може да се подправи с всякаква комбинация от подправки, но едно нещо е много важно - месото никога не се соли предварително освен точно преди печене. Предварителното посоляване ще го изсуши.

Как се пече
Ако месото е в хладилника, трябва предварително да се извади, за да постои на стайна температура, защото така ще се изпече по-равномерно.

Температурата и времето за изпичане се определя от това колко мазнина има в месото. По-тлъстите меса се пекат на на по-ниска температура - на 160-170° С, по-дълго време, за да може мазнината да се разтопи бавно и месото да стане крехко и сочно. За средно изпечено агнешко са нужни 30 мин. на всеки 500 г месо. По-постните парчета се пекат на 220°С за 15 мин. и се допичат на 175 ° С. Нужни са общо 25 мин. на всеки 500 г месо. Ако се прекали с печенето месото ще стане сухо.

Нужна е почивка!
Веднъж перфектно изпечено, месото има нужда да почине 15-20 мин., леко покрито с фолио. През това време температурата във вътрешността ще се покачи, а мускулните влакна ще се отпуснат и отделените по повърхността сокове при печенето ще попият отново навътре и няма да изтекат при разрязване.

Още няколко полезни съвета:
- Когато купувате агнешко, гледайте цвета на мазнината. Ако тя е бяла, значи имате късмет и не сте попаднали на шиле. При по-старите животни мазнината е жълтеникава.
- В хладилника прясното месо се съхранявайте не повече от два-три дни, покрито с фолио.
- Дълбоко замразеното месо трябва изцяло да се размрази преди готвене. При по-големи парчета го оставете най-добре да пренощува в хладилника и след това го измийте със студена вода и го подсушете с кухненска хартия.
- Агнешкото може да се консумира както топло, така и студено. За разлика от овчата мазнина, тази на агнето е с по-ниска точка на топене, така че лесно може да се приготви алангле.
- При пържене краищата на котлетите имат нелюбезното свойство да се подгъват нагоре, така че месото не се изпържва равномерно. За да предотвратите този феномен, резнете с остър нож ръба на котлета на няколко места.


В категории: Животът


3
Коментара
Завръща се в бТВ
Завръща се в бТВ 17/09/2025, Сряда 15:00 1
3
Коментара по темата
3.
Георги Иванов
19.04.2020 18:35:45
0
0
Плавно да реканализираме ламтящия устрем в смислени действия, но и заради всички..
2.
баба Дора от Шарково
16.04.2020 20:37:02
2
6
Вий ги изтрепахте баба агънцата .
1.
Герги
16.04.2020 19:02:40
4
12
Вий ташак ли си правите??!! Аз пари за боя за яйца нямам ве, какво агнешко?!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Центърът за обществена подкрепа в Бургас отбеляза 20 години Центърът за обществена подкрепа в Бургас отбеляза 20 години В емоционална атмосфера деца и родители, колеги и приятели споделиха послания на признателност, а тържеството се превърна в истински празник на общността Синът на бургаския прокурор Маджарова заминава за Варна, всичко за наркодепото му ще се решава там Синът на бургаския прокурор Маджарова заминава за Варна, всичко за наркодепото му ще се решава там Съдиите от Районния съд в град Средец се оттеглиха вкупом, защото цялото семейство на Маджарова е от този град Шест изложби в Бургаския музей, които можете да разгледате до края на есента Шест изложби в Бургаския музей, които можете да разгледате до края на есента В Археологическия музей, на бул. Алеко Богориди 21, са представени три гостуващи изложби, които могат да бъдат разгледани до края на октомври Крушевец се готви за голям празник – събор с музика, хора и незабравими емоции Крушевец се готви за голям празник – събор с музика, хора и незабравими емоции Гост-водеща е харизматичната АЛЕКСАНДРА ДИМИТРОВА (Сашка), а специален гост на вечерта ще бъде попфолк фурията РЕНИ Бургас купува още 7 електрически автобуса, една от най-дългите линии на градския транспорт ще е напълно „зелена” Бургас купува още 7 електрически автобуса, една от най-дългите линии на градския транспорт ще е напълно „зелена” Някои от настоящите автобуси вече са в края на ресурса си, на 1 млн. км пробег - 3 пъти разстоянието между Земята и Луната До 30 септември е срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации за доходите До 30 септември е срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации за доходите Само до 30 септември 2025 г. може еднократно да коригирате данъчната си декларация за 2024 година Завръща се в бТВ Завръща се в бТВ Преди година водещата затвори тази глава от професионалната си биография, за да може да отдели повече от времето и енергията си на новата си професионална страст – обученията по презентационни и медийни умения Вижте прекрасната Радина Червенова в ново амплоа: представя първата си книга на 1.10 в Бургас Вижте прекрасната Радина Червенова в ново амплоа: представя първата си книга на 1.10 в Бургас Телевизионната дама кани публиката на среща в Художествена галерия „Петко Задгорски“ – вход свободен, автографи и разговор за новото ѝ амплоа като писател 552-ма са починали в България това лято заради жегите 552-ма са починали в България това лято заради жегите Страната ни е на осмо място в Европа Естественият финал на едно прекрасно лято ни очаква с концерта „ОБИЧАМ БУРГАС“ Естественият финал на едно прекрасно лято ни очаква с концерта „ОБИЧАМ БУРГАС“ Любовта към града ни оживява на сцената на Летния театър за седма поредна година в петък вечерта 
Добра новина за пасажерите на "Райънеър", увеличават размера на ръчния багаж Добра новина за пасажерите на "Райънеър", увеличават размера на ръчния багаж Промяната беше анонсирана още в началото на юни, но реално действа от 4 септември Всички допускат тази грешка с кърпите в банята, не го правете и вие Всички допускат тази грешка с кърпите в банята, не го правете и вие Според специалиста по къпане Емили Робъртсън от Mira Showers, ежедневното миене на косата може всъщност да нанесе повече вреда, отколкото полза Киркоров не може да ми се сърди, аз му дадох всичко Киркоров не може да ми се сърди, аз му дадох всичко Вижте откъси от най-откровеното й интервю Румен Радев застава зад кандидатурата на Илияна Йотова за президент Румен Радев застава зад кандидатурата на Илияна Йотова за президент При избора са били направени допитвания и до още поне десет души от най-близкото обкръжение на президента, сред които са олигархът Георги Гергов и няколко оръжейни търговци, начело с претърсвания неотдавна по искане на украинските служби Христо Христов Астероид с размерите на небостъргач се приближава към Земята Астероид с размерите на небостъргач се приближава към Земята В момента в Слънчевата система има 1 362 002 известни астероида Столичният тиктокър Бобко заплашва наред в Бургас, вижте видео от провокациите му Столичният тиктокър Бобко заплашва наред в Бургас, вижте видео от провокациите му Столичното камикадзе се завърнал обратно в Бургас, за да отмъсти, тъй като му репатрирали колата, неправително паркирана до ЦУРК-а Започва се! "Алтернатива за Германия" оглави национално проучване Започва се! "Алтернатива за Германия" оглави национално проучване Партията, която всички в Европа очаквано наричат "екстремистка" заради борбата срещу миграцията, е първа политическа сила, ако изборите са днес Убийството, което разтърси САЩ е заради интимни подбуди! Появи се сензационен разговор между стрелеца и "голямата му любов" Убийството, което разтърси САЩ е заради интимни подбуди! Появи се сензационен разговор между стрелеца и "голямата му любов" Консервативните възгледи на Чарли Кърк относно сексуалността са причина за покушението срещу него... Журналист със сензационно разкритие: Украинец е задържан за дрона над президентската резиденция в Полша Журналист със сензационно разкритие: Украинец е задържан за дрона над президентската резиденция в Полша Инцидентът може да се определи като не особено опасен Тръмп пристигна във Великобритания, визитата доведе до арести Тръмп пристигна във Великобритания, визитата доведе до арести Четирима са заподозрени в разпространение на злонамерени съобщения
Васил ТЕРЗИЕВ Васил ТЕРЗИЕВ Хубавите градове имат хубави общества, не само хубави тротоари и градинки Виц на деня Виц на деня При психолога:
- Вечер оставяйте всички ваши проблеми зад вратата на апартамента!
- Докторе, а дали жената ще е съгласна да спи на стълбището?
Виц на деня Виц на деня При психолога:
- Вечер оставяйте всички ваши проблеми зад вратата на апартамента!
- Докторе, а дали жената ще е съгласна да спи на стълбището?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук – Как блондинка се опитва да убие риба?
– Слага я във вода и чака да се удави.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори