×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Земетресение от 3 по Рихтер е регистрирано тази нощ в Ню Йорк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да приготвим най-вкусното агнешко на Великден


16 Април 2020, Четвъртък, 17:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Вижте тънкостите

В кулинарно отношение месеците април и май са сезонът на агнешкото. И докато много често голяма част от април се пада в периода на великите пости преди Възкресение, то от Великден нататък на трапезата можете да слагате агнешко колкото ви душа иска, пише Една.бг.

Но кое животинче всъщност е агне? Овцете раждат обикновено през януари и докато сучат (6 седмици), новородените са агнета. Минат ли на фураж или на трева, стават вече шилета. Въпреки това до есента, макар някои да успяват да наддадат до 25-28 килограма, могат да се нарекат агнета.

След септември вече се водят официално шилета, а презимуват ли - овце. И, ако не купувате от супермаркет предварително опаковани парчета, е хубаво да питате касапина какво ви продава - цялото агне трябва да е максимум 7-8 килограма нето, т.е 13-14-15 кг живо тегло. Иначе мазнинката добива оня характерен аромат, заради който някои хора не обичат агнешко.

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено. Вкусът е комплексен, много специфичен и нежен. Текстурата му е деликатна отвътре и много сочна, а коричката е хрупкава, крехка и ароматна. Постигането на тази силно слюноотделяща характеристика е много лесно, само следвайте нашите съвети.

Кое парче как се готви
Печенето е метод на готвене, при който не се прибавя никаква течност при месото, докато се приготвя. Затова подходящи за печене са най-нежните части - филето, котлетите и бутчето. Ако желаете котлетите да изглаждат по-изискано, изчистете костта от двете страни от всички останали месца и ципи, до широкия гръбен мускул. Подходящи за задушаване са плешката, вратът и коремната част. Кайма се приготвя най-често от бутчето.

С какво се подправя
Агнешкото само по себе си е много ароматно и няма особена нужда от силно подправяне. Най-добре се допълва от аромата на следните подправки: джоджен, риган, майоран, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър и разбира се чесън, но не е нужно всички да се прилагат наведнъж. Една добра комбинация от подправки е използвана в рецептата за печени агнешки ребра в билкова коричка. 

Преди подправяне месото се изчиства от излишната мазнина и ципи. Подправките се нарязват на ситно и се втриват с малко мазнина по цялата повърхност на месото. Месото се опакова стегнато във фолио и се слага в хладилника, най-добре за една нощ, за да вземе най-доброто от всички подправки.

Друг начин за подправяне на агнешкото е шпиковането, при което с върха на нож се правят малки нарези по месото и в тях се слагат малки парченца чесън и свежи подправки. След това месото престоява да поеме ароматите или се пече веднага.

Агнешкото може да се подправи с всякаква комбинация от подправки, но едно нещо е много важно - месото никога не се соли предварително освен точно преди печене. Предварителното посоляване ще го изсуши.

Как се пече
Ако месото е в хладилника, трябва предварително да се извади, за да постои на стайна температура, защото така ще се изпече по-равномерно.

Температурата и времето за изпичане се определя от това колко мазнина има в месото. По-тлъстите меса се пекат на на по-ниска температура - на 160-170° С, по-дълго време, за да може мазнината да се разтопи бавно и месото да стане крехко и сочно. За средно изпечено агнешко са нужни 30 мин. на всеки 500 г месо. По-постните парчета се пекат на 220°С за 15 мин. и се допичат на 175 ° С. Нужни са общо 25 мин. на всеки 500 г месо. Ако се прекали с печенето месото ще стане сухо.

Нужна е почивка!
Веднъж перфектно изпечено, месото има нужда да почине 15-20 мин., леко покрито с фолио. През това време температурата във вътрешността ще се покачи, а мускулните влакна ще се отпуснат и отделените по повърхността сокове при печенето ще попият отново навътре и няма да изтекат при разрязване.

Още няколко полезни съвета:
- Когато купувате агнешко, гледайте цвета на мазнината. Ако тя е бяла, значи имате късмет и не сте попаднали на шиле. При по-старите животни мазнината е жълтеникава.
- В хладилника прясното месо се съхранявайте не повече от два-три дни, покрито с фолио.
- Дълбоко замразеното месо трябва изцяло да се размрази преди готвене. При по-големи парчета го оставете най-добре да пренощува в хладилника и след това го измийте със студена вода и го подсушете с кухненска хартия.
- Агнешкото може да се консумира както топло, така и студено. За разлика от овчата мазнина, тази на агнето е с по-ниска точка на топене, така че лесно може да се приготви алангле.
- При пържене краищата на котлетите имат нелюбезното свойство да се подгъват нагоре, така че месото не се изпържва равномерно. За да предотвратите този феномен, резнете с остър нож ръба на котлета на няколко места.


В категории: Животът


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
Георги Иванов
19.04.2020 18:35:45
0
0
Плавно да реканализираме ламтящия устрем в смислени действия, но и заради всички..
2.
баба Дора от Шарково
16.04.2020 20:37:02
2
6
Вий ги изтрепахте баба агънцата .
1.
Герги
16.04.2020 19:02:40
4
12
Вий ташак ли си правите??!! Аз пари за боя за яйца нямам ве, какво агнешко?!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пожар избухна в сметището край Силистра – горят пластмаси и найлон Пожар избухна в сметището край Силистра – горят пластмаси и найлон Три пожарни екипа и тежка техника се борят с огъня на Регионалното депо, няма опасност от обгазяване на града Грабвайте хавлиите и на плажа, чака ни слънчева неделя, с температури до 32° Грабвайте хавлиите и на плажа, чака ни слънчева неделя, с температури до 32° Прогноза за времето - 3 август 2025 г., неделя Честваме паметта на трима християнски подвижници Честваме паметта на трима християнски подвижници Според българските народни вярвания, тази неделя се свързва с очистване и защита от злото Протестна песен срещу мафията спечели голямата награда на „Солени ветрове“ Протестна песен срещу мафията спечели голямата награда на „Солени ветрове“ Обичаният тополовградски поет Николай Дялков пък спечели поощрителна, като от журито на „Срещу вятъра“ уточниха, че разликата с победителите е много малка Какво не знаем за изпъкналите вени на ръцете Какво не знаем за изпъкналите вени на ръцете Какви са причините за изпъкването? Васил Найденов остава без най-големите си хитове? Васил Найденов остава без най-големите си хитове? Песента "Там на завя" стана ябълка на раздора между Кеца и композиторът Стефан Димитров Оспорвана битка за голямата награда в конкурса за нова песен „Срещу вятъра“ (НА ЖИВО) Оспорвана битка за голямата награда в конкурса за нова песен „Срещу вятъра“ (НА ЖИВО) 12 от любимците на бургаската публика се включиха в надпреварата с девет свои творби Превърнаха лъскав Mercedes G-Classa в казан за боклук Превърнаха лъскав Mercedes G-Classa в казан за боклук Милионер бе принуден да стане боклучия от "Чистота" 11 властелини на смеха на „Охлюва“, поемат „Кучешката вахта“ (НА ЖИВО) 11 властелини на смеха на „Охлюва“, поемат „Кучешката вахта“ (НА ЖИВО) Два дуета се включват в хумористичния концерт на „Солени ветрове“  При раздразнен стомах, пробвайте тази диета При раздразнен стомах, пробвайте тази диета Може да помогне
Момичето, починало в морето край Гърция, не е българска гражданка Момичето, починало в морето край Гърция, не е българска гражданка МВнР опроверга информацията в местните медии, родителите на 12-годишното дете също не са българи – тече разследване за трагедията край Александруполис Във Великобритания негодуват срещу развратната актриса Бони Във Великобритания негодуват срещу развратната актриса Бони "Това не е нормално", отсича гневен мъж Меси направи точно обратното на палавия Анди Меси направи точно обратното на палавия Анди Лео сияе до любимата си и майка на трите му деца Вълк нападна дете в Нидерландия, издадена е заповед за разстрел на хищника Вълк нападна дете в Нидерландия, издадена е заповед за разстрел на хищника Детето е спасено от случайни минувачи Къде точно са американските ядрени подводници около Русия? Къде точно са американските ядрени подводници около Русия? Пентагонът не разкри Десетки деца починаха от глад в Газа Десетки деца починаха от глад в Газа Около 320 000 малчугани живеят при мизерни условия Млада жена обвини футболен ас в изнасилване, той даде друга версия Млада жена обвини футболен ас в изнасилване, той даде друга версия Драма с Хакими Мечки предизвикаха извънредно положение в Япония Мечки предизвикаха извънредно положение в Япония Серия от нападения Арестуваха световната шампионка на 100 м за домашно насилие Арестуваха световната шампионка на 100 м за домашно насилие Тя е видяна да хвърля слушалки по приятеля си Крисчън Коулман Глоби до 350 евро за хиляди шофьори в Гърция Глоби до 350 евро за хиляди шофьори в Гърция Лявата лента на магистралите се използва само за изпреварване, гласи законът
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Ако почнем да закриваме всеки орган на държавата, който не работи, трябва да закрием цялата държава Виц на деня Виц на деня Шерлок Холмс и д-р Уотсън се разминават с една мацка.
Холмс:
- Уотсън тая е без гащи.
- По какво разбра?
- Има пърхот по обувките.
Виц на деня Виц на деня - Муцка, какво стана с новият ти любовник?
- Гад! Изчезна и ме остави сама с мъжа ми!
- Това не е нищо! Моят любовник и мъжа ми изчезнаха заедно...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Регистрирани са случаи на нетипичен махмурлук: на сутринта ти се иска да се смееш, да пееш песни и просто да се радваш на живота!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори