×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да приготвим най-вкусното агнешко на Великден


16 Април 2020, Четвъртък, 17:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Вижте тънкостите

В кулинарно отношение месеците април и май са сезонът на агнешкото. И докато много често голяма част от април се пада в периода на великите пости преди Възкресение, то от Великден нататък на трапезата можете да слагате агнешко колкото ви душа иска, пише Една.бг.

Но кое животинче всъщност е агне? Овцете раждат обикновено през януари и докато сучат (6 седмици), новородените са агнета. Минат ли на фураж или на трева, стават вече шилета. Въпреки това до есента, макар някои да успяват да наддадат до 25-28 килограма, могат да се нарекат агнета.

След септември вече се водят официално шилета, а презимуват ли - овце. И, ако не купувате от супермаркет предварително опаковани парчета, е хубаво да питате касапина какво ви продава - цялото агне трябва да е максимум 7-8 килограма нето, т.е 13-14-15 кг живо тегло. Иначе мазнинката добива оня характерен аромат, заради който някои хора не обичат агнешко.

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено. Вкусът е комплексен, много специфичен и нежен. Текстурата му е деликатна отвътре и много сочна, а коричката е хрупкава, крехка и ароматна. Постигането на тази силно слюноотделяща характеристика е много лесно, само следвайте нашите съвети.

Кое парче как се готви
Печенето е метод на готвене, при който не се прибавя никаква течност при месото, докато се приготвя. Затова подходящи за печене са най-нежните части - филето, котлетите и бутчето. Ако желаете котлетите да изглаждат по-изискано, изчистете костта от двете страни от всички останали месца и ципи, до широкия гръбен мускул. Подходящи за задушаване са плешката, вратът и коремната част. Кайма се приготвя най-често от бутчето.

С какво се подправя
Агнешкото само по себе си е много ароматно и няма особена нужда от силно подправяне. Най-добре се допълва от аромата на следните подправки: джоджен, риган, майоран, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър и разбира се чесън, но не е нужно всички да се прилагат наведнъж. Една добра комбинация от подправки е използвана в рецептата за печени агнешки ребра в билкова коричка. 

Преди подправяне месото се изчиства от излишната мазнина и ципи. Подправките се нарязват на ситно и се втриват с малко мазнина по цялата повърхност на месото. Месото се опакова стегнато във фолио и се слага в хладилника, най-добре за една нощ, за да вземе най-доброто от всички подправки.

Друг начин за подправяне на агнешкото е шпиковането, при което с върха на нож се правят малки нарези по месото и в тях се слагат малки парченца чесън и свежи подправки. След това месото престоява да поеме ароматите или се пече веднага.

Агнешкото може да се подправи с всякаква комбинация от подправки, но едно нещо е много важно - месото никога не се соли предварително освен точно преди печене. Предварителното посоляване ще го изсуши.

Как се пече
Ако месото е в хладилника, трябва предварително да се извади, за да постои на стайна температура, защото така ще се изпече по-равномерно.

Температурата и времето за изпичане се определя от това колко мазнина има в месото. По-тлъстите меса се пекат на на по-ниска температура - на 160-170° С, по-дълго време, за да може мазнината да се разтопи бавно и месото да стане крехко и сочно. За средно изпечено агнешко са нужни 30 мин. на всеки 500 г месо. По-постните парчета се пекат на 220°С за 15 мин. и се допичат на 175 ° С. Нужни са общо 25 мин. на всеки 500 г месо. Ако се прекали с печенето месото ще стане сухо.

Нужна е почивка!
Веднъж перфектно изпечено, месото има нужда да почине 15-20 мин., леко покрито с фолио. През това време температурата във вътрешността ще се покачи, а мускулните влакна ще се отпуснат и отделените по повърхността сокове при печенето ще попият отново навътре и няма да изтекат при разрязване.

Още няколко полезни съвета:
- Когато купувате агнешко, гледайте цвета на мазнината. Ако тя е бяла, значи имате късмет и не сте попаднали на шиле. При по-старите животни мазнината е жълтеникава.
- В хладилника прясното месо се съхранявайте не повече от два-три дни, покрито с фолио.
- Дълбоко замразеното месо трябва изцяло да се размрази преди готвене. При по-големи парчета го оставете най-добре да пренощува в хладилника и след това го измийте със студена вода и го подсушете с кухненска хартия.
- Агнешкото може да се консумира както топло, така и студено. За разлика от овчата мазнина, тази на агнето е с по-ниска точка на топене, така че лесно може да се приготви алангле.
- При пържене краищата на котлетите имат нелюбезното свойство да се подгъват нагоре, така че месото не се изпържва равномерно. За да предотвратите този феномен, резнете с остър нож ръба на котлета на няколко места.


В категории: Животът


3
Коментара
Тервел ИЛИЕВ Шерцингер гледа българско предаване Шерцингер гледа българско предаване 01/11/2025, Събота 21:49 1
Флагман.БГ Какво се случва с Крисия и Никола Цолов? Какво се случва с Крисия и Никола Цолов? 01/11/2025, Събота 21:15 1
Масова стрелба до България
Масова стрелба до България 01/11/2025, Събота 20:17 3
Наводнение във Варна
Наводнение във Варна 01/11/2025, Събота 19:17 0
3
Коментара по темата
3.
Георги Иванов
19.04.2020 18:35:45
0
0
Плавно да реканализираме ламтящия устрем в смислени действия, но и заради всички..
2.
баба Дора от Шарково
16.04.2020 20:37:02
2
6
Вий ги изтрепахте баба агънцата .
1.
Герги
16.04.2020 19:02:40
4
12
Вий ташак ли си правите??!! Аз пари за боя за яйца нямам ве, какво агнешко?!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Българските тракийски земи си имат свой римски император Българските тракийски земи си имат свой римски император Кой е Максимин Трак и защо никой не учи за него по история, разкрива проф. д.и.н. Диляна Ботева   Наводнение във Варна Наводнение във Варна Получиха се водопади Голяма чаровница влезе в "Ергенът" Голяма чаровница влезе в "Ергенът" Много е магнетична „Политико“: Българското правителство иска от Вашингтон дерогация за "Лукойл" „Политико“: Българското правителство иска от Вашингтон дерогация за "Лукойл" Това трябвало да се случи преди санкциите да влязат в сила на 21 ноември Ники от Калофер: Господа управляващи, спрете да крадете, живее ми се! Ники от Калофер: Господа управляващи, спрете да крадете, живее ми се! Младият мъж от 20 години е напълно парализиран и прикован на легло заради тежкото си заболяване Разтърсващи разкрития за кървавата драма в София Разтърсващи разкрития за кървавата драма в София Има главен заподозрян за разстрела в центъра Съдът в Париж реши - обвинените българи ще лежат в затвора Съдът в Париж реши - обвинените българи ще лежат в затвора Подозира се руска намеса при деянието Страшен екшън край Криводол, криминално проявен наби медик Страшен екшън край Криводол, криминално проявен наби медик Нападението стана в село с 800 жители Вълна от възмущение срещу агресор в Биг Брадър, трябва ли да се излъчва това по телевизията Вълна от възмущение срещу агресор в Биг Брадър, трябва ли да се излъчва това по телевизията Изключително грозни сцени в Къщата Пребиха жестоко медицинско лице Пребиха жестоко медицинско лице Роднини на нападателите се събраха пред Спешното отделение на болницата във Враца
Хакери откраднаха суперколата на спортна звезда Хакери откраднаха суперколата на спортна звезда Дръзкото престъпление стана по време на доставката Година от трагедията на жп гарата в Нови Сад, отнела 16 млади живота Година от трагедията на жп гарата в Нови Сад, отнела 16 млади живота Правителството на Сърбия вчера взе решение и обяви 1 ноември 2025 г. за ден на траур Лют скандал с Цеца в РСМ! Звездата на балканската музика излезе на сцената с българско знаме (ВИДЕО) Лют скандал с Цеца в РСМ! Звездата на балканската музика излезе на сцената с българско знаме (ВИДЕО) Последваха освирквания, някои фенове напуснаха събитието "Мелиса" отне живота на 46 души "Мелиса" отне живота на 46 души Жестоко бедствие Баща уби сина си с бонбони за Хелоуин Баща уби сина си с бонбони за Хелоуин Обезумелият мъж искал да вземе пари от застраховка Пентагонът разреши Украйна да получи „Томахоук“ Пентагонът разреши Украйна да получи „Томахоук“ Военното ведомство оабче оставя окончателното политическо решение в ръцете на Доналд Тръмп Созопол ще посрещне Гимкхана и Супер Рали през уикенда Созопол ще посрещне Гимкхана и Супер Рали през уикенда На  1 ноември  от 11:00 ч. на наказателния паркинг до стадиона участниците в  Гимкхана  ще демонстрират умения, скорост и безопасно шофиране Терористи щяха да потопят САЩ в кръв за Хелоуин, ФБР предотврати атентата Терористи щяха да потопят САЩ в кръв за Хелоуин, ФБР предотврати атентата Не пропускайте празника на тиквата на пазар „Краснодар“ Не пропускайте празника на тиквата на пазар „Краснодар“ Цветното събитие ще се проведе на 6 ноември от 16 часа Хибрид между ураган и средиземноморска буря със сила 160 км/ч може да удари Балканите Хибрид между ураган и средиземноморска буря със сила 160 км/ч може да удари Балканите Вижте какво се случва
Ивайло МИРЧЕВ, Демократична България Ивайло МИРЧЕВ, Демократична България Преформатирането е малко като перестройката - Борисов се сниши като Тодор Живков
Виц на деня Виц на деня - Ако съдим по липсата на два пръста на ръката ви, вие вероятно сте фрезист?
- Не, зъболекар.
Виц на деня Виц на деня - Братчед, ти можеш ли да свириш на пиано?
- На пиано мога, но на трезво хич ме няма!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Вярвай на това, което ти казва сърцето.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори