×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Може би забравихме как по соца властта всячески се опитваше да ни удържи по домовете ни на Цветница и Великден*


Може би забравихме как по соца властта всячески се опитваше да ни удържи по домовете ни на Цветница и Великден*
Бог очаква от нас смирение и мисъл за ближния. Другото е суета сует и суета всяческая, казва Димитър Сотиров
12 Април 2020, Неделя, 10:04 ч.
Автор: Димитър СОТИРОВ

Нагледах се, наслушах се – Той няма нужда от физическото ни присъствие в църквите, пише журналистът и културолог Димитър Сотиров

По повод дебата да ходим или да не ходим на църква по време на предстоящите най-големи християнски празници: Някои няма как да помнят, а други може и да са забравили как навремето властите всячески се опитваха да ни удържат по домовете на Цветница и Великден. Особено на Велика събота! 

Пускаха страхотни филми и концерти, програмата на единствената телевизия беше твърде различна през тези вечери. Но не само това – имаше и сериозни ограничителни мерки около важните църкви в София. Не можеше например без специален пропуск да се премине милиционерската блокада около храм-паметника „Св. Александър Невски“ за Великден. 

Завардваха още през деня подстъпите към него на пряка-две преди това, та и пиле да не може да прехвръкне оттам. Живеех на улица „Врабча“ и помня как разполагаха автомобили и преградни ленти буквално на всяка от улиците, които водеха към храма. Като деца, играли предимно по улици, градинки и дворове ние знаехме всички тайни възможности за преминаване отвъд загражденията и с одобрението на родителите ни давахме съвети на хора, които явно се опитваха да стигнат до църквите, как да направят това. Прескачайки през вътрешни дворове те се озоваваха директно на „Московска“, излизайки от входовете непосредствено до Столичната община. 

За мен обаче си остава загадка дали тези смелчаци са успявали в крайна сметка да преминат и последната „отбранителна“ линия на властта, на самия вход на „Ал. Невски“. Разбрах за нея през 1989 г., на последния по комунистическо време Великден. От дете знаех, че наша близка съседка има познанства в храма и успява да осигури пропуски за службата по случай празника. През тази година я помолих и тя ми осигури две покани. Това, което видях в любимата от детските ми години черква надмина и най-мрачните ми очаквания за опитите на властта да установи пълен контрол над религиозните пориви на вярващите. Влизаше се само през десния преден вход, в посока Народното събрание. 

От години той е затворен, вътре направиха офис за свещениците. Но на онзи Великден пропускаха богомолците именно през него. Първото, което видях, влизайки в храма освен множеството вътре, бяха мъжете в шлифери. Кой знае защо, стори ми се, че са съвсем еднакви, сиви и открояващи ги. Но по-стряскащ дори от сивите шлифери беше начинът, по който стояха тези хора от службите по всяка вероятност. Разпръснати, явно по схема, всички до един те бяха с гръб към олтара, взрени в лицата на присъстващите хора. Тази картина надали някога ще се изличи от съзнанието ми. 

Препълненият храм и мъжете в шлифери, загърбили Бога в името на своя идол... На другия ден поздравих съседката с „Христос Воскресе“ и й благодарих за поканата. Не можах да скрия от нея изживения потрес и директно й казах, че втори път не бих желал да присъствам на тази служба. Събитията още същата година направиха така, че повече не се наложи да търся „връзки“ за присъствие на великденската служба. Случиха се и немислими неща – ръководството на страната, състоящо се от прононсирани атеисти, влязоха в храма, запалиха свещи, някои започнаха да се кръстят! 

Може би бих повярвал в искреността на покаянието им ако не познавах жена, работила в близкото обкръжение на самия Тодор Живков. През целия си съзнателен живот тя бе посещавала храмове и църкви, бе дарявала немалки лични средства още в онези години. Впоследствие построи почти за своя сметка малък параклис в крайградска зона недалеч от вилата й. Но това стана доста по-късно, а в годините, за които говоря, ревностната й отдаденост на църквата й бе коствала добрата работа. Службите бяха се погрижили да заснемат жената по време на служби в църкви и манастири. 

Един ден Живков я повикал, поразпитал я и й дал да разбере, че ще се наложи да напусне работата при него, но не защото самият той има нещо против нея. „Разберете ме, казал й Първият, хора около мен ми оказват натиск да Ви отстраня и аз нямам аргументи, с които да Ви защитя.“ Историята обаче бе завършила по добър начин за познатата ми. Поради юридическото й образование Живков й предложил да избере къде желае да работи – дали в правосъдието или в чужбина. Тя предпочела второто и колкото пъти впоследствие разказваше тази история, не пропускаше да изрази благодарността си за начина, по който не само е „оцеляла“, но е получила по-добри житейски и професионални шансове.

Годините минаваха, сменяха се свещеници в храма, множествата преди полунощ срещу Великден около „Александър Невски“ взеха да стават нещо обичайно. Имаше и комични ситуации – например поради закъснялото излизане на свещениците хорът още да пее някакво песнопение, а камбаните на околните църкви да известяват настъпилия Великден. Случвало се е множеството да чуе дългоочакваното „Христос Воскресе!“ от патриарха минути след полунощ. Имало е ситуации, когато силният вятър е гасил всички свещи на секундата. Бях пред храма и на прословутата служба, когато, веднага след обичайните поздрави гвардейски оркестър засвири „Тих бял Дунав“... 
Нагледах се и се наслушах на какво ли не през тези години. 

За себе си вече знам – Той няма нужда от физическото ни присъствие в този или в който и да е друг от неговите храмове. 

Той иска от нас да съградим, всеки поотделно и всички заедно, домове за Него в душите си. 

Там да се молим искрено, там да отчитаме с безпощадна откровеност грешките и лъкатушенията си. 

Там да му благодарим за всичко, с което ни е дарил в този живот. 

Той очаква от нас силна и искрена вяра. 

Той очаква от нас смирение и мисъл за ближния. 

Другото е суета сует и суета всяческая!

*Димитър Сотиров е писател, журналист, културолог, пиар, общественик. Той е един от създателите на Българската медийна коалиция
 


В категории: Животът


18
Коментара по темата
18.
*********
14.04.2020 19:05:46
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
17.
Наблюдател
13.04.2020 00:38:17
1
6
Тъжна картинка представляват повечето коментари тук! Явно по-често трябва да ни се напомня през какво сме преминали, защото късата памет е характерна за българина. Мнознайковци, чиято камбанарийка не е по-висока от тази на местната селска църква, дават оценки на познавачи. Вие знаете ли изобщо къде се намира улица "Врабча" в София преди да сте разтворили огромните си плювалници на поразия? Някой от вас бил ли е на служба по Великден в "Александър Невски" преди 1989 г. та приказвате врели-некипели? Не сте, нали? Тогава кой ви дава право да ръсите простотии и злоба, вместо да бъдете благодарни, че сте научили нещо, което не сте знаели? Неслучайно е казано: прост народ - слаба държава! Простият народ сте всички вие, които изплювахте количества отрова, невежи комплексари! Да не забравяме и партийните другари, разбира се, те плюят по поръчение. Няма да ви отварям очите какво е казал Ян Хус на бабичката, хвърлила сухи съчки под кладата му. Открийте си го сами, отнася се за всеки един от вас!
16.
TWICER
12.04.2020 18:36:37
6
4
Колко малко са бургазлиите с които очертавахме осева линия по бившата 'първи май' със свещи от 'Интера до Стоматологията' в Святата нощ, то бива демагогия,но всичко си има граница,явно това не се отнася за това 'кюрпе'-автора
15.
Норд
12.04.2020 13:31:46
7
9
Стига с тоя соц.,дай нещо от това време.Ако той е бил толкова лош,ти къде щеше да бъдеш,революционер
14.
До 1 Smith
12.04.2020 13:24:23
3
7
Имаш предвид, че щяхме да сме като Щатите ли? Те АБСУРД да са уплашени в момента!!
13.
цецо
12.04.2020 12:38:14
6
11
приятели ясно е ,че флагман защитава интересите на властващата върхушка покрай нфсб - и ви трият коментарите затова не цъкайте - така давате кликове и се заплаща на журналистите . Прекъснете и да видим как ще отразяват те събитията събитията и ще слугуват на партията
12.
До 7ми педала
12.04.2020 12:35:11
13
2
Ами тя и майка ти е била 25 по някое време на комунузма. Ама не и е пречило да опъва ластиците на махалата и колегите в работата. Я питай я защо и викаха "общата"?
11.
Комунист и религия? Хахааа
12.04.2020 12:31:52
7
16
Една партия, която е избивала свещенници и палила църкви да говори за религия е все едно Хитлер да влезе в синагога на еврейският празник "пасха" хахааа.
А на по-късен етап като отварят храмовете, правят от поповете доносници. Затова и днес 90% от митрополитите са с досиета на донисници на ДС.
10.
цецо
12.04.2020 12:28:58
4
11
приятели ясно е ,че флагман защитава интересите на властващата върхушка покрай нфсб - затова не цъкайте - така давате кликове и се заплаща на журналистите . Прекъснете и да видим как ще отразяват събития
9.
Бургас
12.04.2020 11:25:33
64
24
Този господин (по-скоро ми прилича на госпожа), ако е културолог, да ти ... и културата!
Всякаква паплач е впрегната да защитава статуквото! Отврат!
8.
ОНЯ СЪЩИЯ
12.04.2020 11:02:07
7
22
АЙДЕ....АЙДЕ.....ТИЯ ДЕТО НАЙ-МНОГО СЕ ТРЪШКАТ И СЕ БЛЪСКАТ В ГЪРДИТЕ....ВИЖТЕ НИ САНКИМ,КОЛКО СМЕ РЕЛИГИОЗНИ И ВЯРВАЩИ......СА НАЙ-ДОЛНИТЕ ЛЪЖЦИ,ЛИЦЕМЕРИ И МОШЕННИЦИ.......
КАТО СТЕ ТОЛКОВА ВЯРВАЩИ,ЗАПАЛЕТЕ СИ КАНДИЛЦЕТО ВКЪЩИ И СЕ ПОМОЛЕТЕ НА ИКОНКАТА КОЯТО СТОИ ДО НЕГО.......ЩОТО НАЛИ....ГОСПОД Е НАВСЯКЪДЕ...И В ДУШИТЕ И СЪРЦАТА НА ХОРАТА.......
ДА....АМА НЕ......НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗФУКАМЕ ПРЕД И ВЪВ ХРАМА.....ВИЖТЕ НИ.........!!!!
И ТИЯ ОТ БПЦ СИ ПЪЛНЯТ ГУШИТЕ ОТ НАИВНОСТА НА ГОРКИТЕ МИРЯНИ.......

ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ВАС...ЛИЦЕМЕРИ....
7.
Maтематика за социолози на ГЕРБ
12.04.2020 10:55:31
15
29
Тоя автора при т.н соц е бил максимум на 20-25години,комсомолец от всякъде,опъвал е ластика и не е подозирал че има църкви,ама аре...Кой знае по кои камънаци е гонил овцете на баба си
6.
бургазлия
12.04.2020 10:53:20
8
22
Ама защо пък точно в Ал. Невски. Там ходенето беше ограничавано, защото желаещите да посрещнат Великден там са много повече, а и там ходеха по-специални хора. Предполагам, че и сега не можеш току-така да влезеш по Великден в Ал. Невски. Аз като студент в София всяка година съм ходил да го посрещам на църква или в Седмочисленици или в Ив. Рилски и никой никога не ни е спирал. Дори портиерките в Студ. град не лягаха до 1-2 часа. Чакаха да се приберем от църквите и тогава заключваха.
5.
ГЕРБ трол
12.04.2020 10:37:23
9
15
Ама ви нацвъках минуси набързо,а? Мръсни комунаги!
4.
baihui
12.04.2020 10:34:17
87
27
Освен интересните предавания по телевизията всичко друго в статията е ЛЪЖА! Авторът е с промит мозък!
3.
Гошо
12.04.2020 10:25:40
12
147
Така беше. Партията беше над всеки и над всичко. Дори над Господ. А сега са първи в църквата и се кръстят. Безродници!
2.
do 1
12.04.2020 10:22:24
125
28
Майката ти те е съсипала като не е направила аборт
1.
Smith
12.04.2020 10:17:47
27
134
Комунистите са виновни за коронавируса! Ако не бяха те, сега вече щяхме да сме години напред в развитието на здравеопазването и нямаше да ни плаши някакъв грип! Мръсните руснаци ни съсипаха и техните поддръжници-комунистите
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е За сравнение - простосмъртното обикновено яйце в момента се търгува по около 60 стотинки в магазините и на пазарите ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС Станков посочи, че ГЕРБ винаги е искал да освети сделката с "Боташ", докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло В някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Поста за трети път ще заеме Мария Нейкова БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  бе връчена на най-добрите в спорта Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе връчена на най-добрите в спорта Събитието бе открито от Ректора на Университета – проф. д-р Христо Бозов До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал
Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори