×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мавродиев си отива, държавната касичка за "обръчите" на властта остава


Мавродиев си отива, държавната касичка за "обръчите" на властта остава
Борисов изненадващо поиска оставката на ръководството на ББР, но едва ли това ще доведе до съществена промяна
08 Април 2020, Сряда, 23:59 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Ръководството на ББР бе назначено от Емил Караниколов в началото на кабинета "Борисов" 3 въпреки предупрежденията, че това е опасно

Премиерът Бойко Борисов в типичния си стил зрелищно уволни цялото ръководство на Българската банка за развитие (ББР). Това стана в края на редовната пресконференция на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 тази сутрин, на която Борисов неочаквано се появи.

Изказването му бе показателно и заслужава специална дисекция.

След 50 минути ходене от тема в тема накрая той каза следното едно към едно: “Един въпрос, на който не ми задавате, но искам да ви отговоря. Възмутен съм от това, което направи ББР. И понеже и финансовият министър ми ка'а, че никой с него не се е консултирал; и министърът на икономиката, който е принципал на ББР и трябва да е тука – съм го извикал; съм му разпоредил изпълнителни директори и борд да бъдат незабавно освободени... Нито аз съм знаел. Но понеже не ми отива да кажа, че не съм... щото тя действа – Българската банка за развитие, като всяка останала банка. Но за народа това е държавна банка. Затова министърът – принципалът, да свиква борд и да освобождава всичко в нея. Благодаря!“

След което Борисов удари по масата доволно, стана и се излезе.

Премиерът не обясни защо всъщност уволнява шефовете на банката и кои са те?

А причината е, че няколко все още относително независими медии разкриха, че ББР дава огромен кредит от 75 млн. лв. (!) на слабо известна колекторска фирма с приходи от 2 хиляди лв. според последния й финансов отчет за 2018 г. Въпросната фирма изкупувала лоши кредити от банки.

Политическите реакции бяха слаби. Такава имаше от извънпарламентарната коалиция „Демократична България“ (ДБ). 

„Точно в разгара на икономическата криза, когато на ББР са възложени огромни отговорности за спасяване на малкия бизнес, това е нечуван скандал. С парите на данъкоплатците се финансира колекторска компания. В момента, в който милиони българи задлъжняват, бюджетът финансира съмнителни групировки...“, написаха от ДБ. Те обявиха категорично, че това е „корупционна операция“ и настояха за оставките на борда на ББР и на отговорните министри.

Последва сравнително вяла реакция във „Фейсбук“ и на лидера на БСП Корнелия Нинова, която обясни, че за пореден път се правели далавери. Тя не повдигна въпроса за оставки.

Кои всъщност са шефовете на ББР, които трябва да бъдат уволнени?

Председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор е Стоян Мавродиев. Емблематично лице.

Зам.-председател пък е Румен Митров. Той и Николай Димитров се водят изпълнителни директори.

В Надзорния съвет пък влизат други трима – председател там е зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Кои и как ще бъдат уволнени, от изказването на Борисов всъщност не стана много ясно.

Назначението на Мавродиев за шеф на ББР стана през 2017 г. - в началото на настоящия кабинет „Борисов“ 3.

Че то е опасно и се подготвя, бе ясно няколко седмици по-рано. Въпреки това тогава Мавродиев и компания получиха постовете, след като принципал на банката стана Министерството на икономиката, ръководено от Емил Караниколов. (Преди това ББР бе към Министерството на финансите.)

Стоян Мавродиев преди това бе няколко години шеф на Комисията за финансов надзор. Бе ясно, че има проблеми с интегритета му.

„Възмутен съм от това, което направи ББР“, каза днес Борисов.

А колко подобни сделки като тази със 75-те милиона лева са направени през последните три години под контрола на Стоян Мавродиев?

Под негово ръководство отпаднаха лимитите на ББР да раздава големи кредити до 10% от капитала й и тя се впусна в няколко поред скандални сделки за около максимално позволените й по закон 25% от капитала. Така в наследство на Мавродиев остава кредитен портфейл, включващ огромни експозиции към строителна фирма, свързана с близкия до ДПС Румен Гайтански-Вълка, и няколко към дружества от орбитата на депутата от ДПС Делян Пеевски - "Булгартабак", "Техномаркет", "Слънчев ден", написа „Капитал“.

Ако това е вярно, защо е допуснато? Кой е дърпал конците на ръководството на ББР?

Защо Емил Караниколов назначи Мавродиев? КОЙ му го спусна?

А Борисов защо не потърси отговорност от министъра Караниколов, около когото отдавна витаят съмнения, че обслужва т. нар. сарайско-библиотекарска групировка? Т.е. "обръчите" на Доган. 

Българската банка за развитие действа като всяка друга банка. Но за народа това е държавна банка, оправда се днес Борисов.

Пълни глупости!

ББР си е абсолютно държавна институция и не действа като частните банки. Срамно е, ако Борисов наистина не знае това.

В ББР гражданите не могат да влагат средствата си чрез депозити. Това е квазибанка и се захранва с капитал от държавата.

А както изглежда, тя се използва като касичка за бизнесмени, близки до властта.

Стоян Мавродиев и компания две години и половина са вършили това, за което са поставени и си отиват по живо, по здраво.

Едва ли някой ще им потърси отговорност. Вероятно след някой и друг месец ще получат и друго сладко назначение.

Кой обаче ще дойде след тях в ББР?

Как ще бъде избран наследникът на Мавродиев, откъде ще бъде спуснат?

И няма ли да действа по същия начин, след като Емил Караниколов остава министър?

„Един въпрос, който не ми задавате, но искам да ви отговоря“, каза днес Борисов, признавайки, че се е надявал да го питат за скандала около Мавродиев и компания, за да се прояви като герой след това.

Едва ли обаче той е останал особено учуден, че не получи този въпрос. Борисов много добре знае, че вече почти всички медии са управлявани от няколко близки до властта „корпулентни“ лица (а може би само едно), финансирани от държавата, която той управлява. И те не искат да се задават такива въпроси.

Това обаче действащият премиер засега отказва да признае. Може би и то някога ще се случи, но ще трябва да поизчакаме да падне от власт. Ако това изобщо вече е възможно...
 


В категории: Политика


22
Коментара по темата
22.
Германец
09.04.2020 13:43:22
0
2
Флагман ,вие сте продажници и вече не ви вярваме на глупостите!
21.
Радев
09.04.2020 12:51:44
4
1
И какво от това? Сега вместо Пеевски, ред е на друг подсъдим олигарх в лицето на Иво Прокопиев да си назначи приближен до него управител на ББР, който да изпълнява неговите команди!
20.
до14 ЕТО ТЕ ЕДНА ИСТИНА
09.04.2020 12:28:40
0
0
""Ефективноста на хидрохлорохина за лечение на пациенти отCOVID––19 все още не е доказана""Заяви говорител на ЕК като се позова на информация от ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА///ЕМА///Брюксел–Reuters31 март 2020г– Фокус–превод и редакция Теодор пенев..От това следва че Българските граждани се използват като опитни мишки за ЕКСПЕРИМЕНТИ без тяхно съгласие с всички последствия от неблагоприятните за здравето им странични ефекти!
19.
до 17-я паднал от Марс
09.04.2020 11:17:16
0
5
Пич, ти верно ли твърдиш че трябва някой да помогне на Флагман с нещо, за да напишат истината? Всяка медия е длъжна да информира и да спазва етичният кодекс на медиите, т.е да съобщава истината, без да манипулира и т.н. Вземи се запознай какви са задълженията на една медия и заради какво може да и се отнеме лиценза
18.
до 17
09.04.2020 11:01:08
1
2
Тез рекламкиза неки краставици и влизания и кликания не са без пари мойто момче. Не продавай краставици на краставичарите.
17.
До 14 и всички останали
09.04.2020 10:25:06
5
4
Вие колко пари сте готови да платите, за да прочетете истината? По колко пъти на ден влизате тук и четете без пари? И защо да ви дават истината? Вие с какво сте помогнали на Флагман, за да напишат истината? Според вас откъде идват парите за заплатите на журналистите като това не е обществена медия? Искам да чуя отговори.
16.
Ахмед Доган
09.04.2020 10:18:46
0
0
Руска рулетка и ва банк
15.
Goni
09.04.2020 08:40:27
0
10
Та, то и в Бургас с години се спестяват неудобните въпроси към управлението и има само хвалби. Нима общината не захранва медиите, които си траят?
14.
Smith
09.04.2020 08:29:05
0
7
Поздравления за статията! Изненадан съм, че в партийния официоз флагман се допуска линия, различна от елементорно-лизаческата нагодия към овласената в момента ос ГЕРБ-лъжепатриоти-ДПС.
13.
Дернев
09.04.2020 07:53:13
0
12
Като го слушах Мавродиев имам чувството, че си отиват не защото са направили нещо, а защото са го направили мнохо фобре, което не се очаква от държавна структура, особено банка. Състоянието на държсвният сектор го доказва. А ако наистина в кредиторите си имст и японска банка значи нивото на корупция е на ниско ниво и банката вдъхва доверие. Ксквото и да е, състоянието на държавста няма дс допринесе истината да се разбере.
12.
Прооост народ
08.04.2020 22:50:28
1
6
Лисицов го играе лол лошияяя, бавни ли сте бре овци? Мислите ли сериозно, че всичко това не е евтин сценарий?!
11.
Браво Лисицов!
08.04.2020 22:31:38
2
23
Лисицов, поздравления за статията!
Един съвет: Отдели се и си направи собствена медия! Не е трудно, не е и скъпо. Сам да пишеш пак ще задминеш с 200 сегашните ти колеги от Флагман, които нямат усет към детайла. А за граматиката им пък изобщо не искам да повдигам тема
10.
ББР
08.04.2020 22:05:42
0
25
ББР не е никаква банка, Тя е буфер между политиците и едрия бизнес за да не дават пари директно на определени фирми. Нищо не зависи от шефовете на ББР нито дори от министъра. Те са само за да подписват. Не е вярно, че ББР е на ДПС, тя е на олигарсите от всички политически партии, което е най-тъжното защото уж беше създадена за да подпомага средния бизнес.
9.
7887
08.04.2020 22:01:50
1
28
Oбаче какъв мазен-мазен беше по ьтв-то...пък и Ризова не го попита нищо съществено. Цялата работа ми приличаше на реклама на прах за пране.

За да не съдели банките хората, той дал на колекторска фирма пари, да им купи задълженията - баси вица. хаха
8.
TWICER
08.04.2020 22:01:20
1
11
'Синдикатът' не толерира прозрачността
7.
Гражданин
08.04.2020 21:28:39
1
16
Тука Баце одари по масата , рече и отсече , този Мавродиев да си ходи , изверги как ги търпяхме толкова време незнам
6.
Запознат
08.04.2020 21:26:42
0
25
Maвродиев получавал заплата от 36000 лв месечно. Държавен служител ????
5.
наблюдателен
08.04.2020 20:29:38
4
28
Банката бе създадена по време на тройната коалиция, и в деловите среди отдавна се знае, че е банката на ДПС. Тя е държавна и даваше кредити на фирми свързани със властта още преди Борисов да дойде на власт, но и при неговото управление тази практика продължи. По важното е, че този кредит от 75 млн.лв. е за изкупуване на лоши кредити на П и О банка. Като някои твърдят, че лошите им кредити достигат общо до 500 млн.лв. Това за някои финасисти е държавна помощ за тези банки. За тях в никакъв случай не може да се твърди че са закъсали или нямат ликвидност. Банковия сектор в България е на огромна печалба за 2019 и за първото тримесечие на 2020г. Всички частни банки показват огромни показатели по всички параметри. Просто сега е нужно да се освободят от лошите заеми в кредитния си протофейл за да могат да отпускат нови кредити. Такива сделки се случват ежедневно в света. Въпросът е морално ли е това да се финасира от държавна банка. Тук по важен е въпросът, ръководството на тези частни банки ще поемат ли отговорност за тези необезпечени кредити и спасяването им сега няма ли да ги спре да го правят отново и отново. Колкото да тези операции на ББР те се знаят от управляващите и не става без тяхно одобрение.
4.
Гарантирано от Шайката ГЕРБ
08.04.2020 20:06:29
4
49
Поздравления за обективната и неманипулирана истина!
Не мога да повярвам, че Флагман публикува голата истина за индивида борисоФ, но това са :
Поредните Шменти капели на борисоф! Тоя мафродиеФ не би си мръдна и пръста без знанието и разрешението на боса на мафията. Гущера си къса опашката за пореден път.!
3.
един нормален
08.04.2020 19:56:39
4
53
Поздравления за Лисицов за статията!
Единственият истински журналист във Флагман! И единственият, който не следва политиката на лизане и клякане пред ГЕРБ!

Касабова ако има капка акъл в главата си, ще се обгради с повече журналисти като Лисицов и ще се отърве от ония неграмотни същества, завършили БСУ, изявяващи се рупор на ГЕРБ!

Всъщност Лисицов далеч надскача нивото на Флагман, но това е положението- интелигентните и критичните не са добре приети в страна като България!
2.
Бобо
08.04.2020 19:53:08
4
29
Шиши Пеевски ще бъде много ядосан, че му махат човека. Очаквам коалицията между ГЕРБ и ДПС скоро да се разпадне.
1.
Браво
08.04.2020 19:51:12
2
49
Веднъж да напишете добра статия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Напрежение в Кюстендил заради епидемията от коклюш Напрежение в Кюстендил заради епидемията от коклюш Обвиняват жителите на един от кварталите в ниска здравна култура, заради която е на път да избухне национална пандемия Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори