×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Реаниматор моли за помощ, за да не се налага да решава кой от заразените с COVID-19 да живее


Реаниматор моли за помощ, за да не се налага да решава кой от заразените с COVID-19 да живее
Мерките срещу пандемията от коронавирус ни пазят от това, да не се налага да избираме на кого да помогнем и кой да оставим да умре, каза Филип Абединов
Ключови думи: реаниматор, коронавирус
07 Април 2020, Вторник, 18:12 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Няма здравна система в света, която може да издържи пика от болни с коронавирус, твърди  Филип Абединов

Адът слезе на Земята и колегите в Бергамо и в Барселона са принудени да избират кой да живее и кой да оставят да умре. Затова моля българите за помощ – нека не ни оставят ние да правим този избор! Този апел отправи от ефира на бТВ анестезилогът-реаниматор Филип Абединов от в болница „Света Екатерина“.

Лекарят, който е и главен асистент към Катедрата по анестезилогия и интензивно лечение на Медицински университет в София, говори в предаването „Лице в лице“ за трудния избор, пред който хората с бели престилки са изправени и за лечението на коронавирус. 

„В Бергамо и в Барселона е ада. Наложи се да им да се промени етичния кодекс и да имат право да вземат решение на кой да дадат респиратори и на кой – не. Решението е изключително тежко. Човек трудно живее с това да решава на някой съдбата“, добави той.

Няма лекар, който ще остане спокоен, ако има хора, които не може да обслужи, сподели реаниматорът. 

При нас болните стигат, когато не могат да дишат самостоятелно, добави той и разказа, че за първи път респиратор е използван през 1952 г. в Дания, когато е имало много тежка епидемия от детски паралич. 

„Много хора са засегнати. Една част от страданието е когато хората се парализират бавно в краката и болестта отива към дихателните мускули и не могат да дишат. Налага се да бъдат подпомогнати с изкуствено дишане. Тогавашните средства не са достатъчни. Тогава Бьорн Ласен започва да им слага тръбите. Респираторът са 200 студенти по медицина. Хваща ги по други и всеки диша с дни пациентите и смъртността от 90% става 25%“, обясни Абединов.

„Ние даваме въздух на хората, обогатен с кислород и те успяват да компенсират, но когато настане хаос в белия дроб и въздухът не знае накъде да върви, трябва да го надуем този орган, за да помогнем на организма да диша. Обикновено на 100 приети в интензивно отделение 4 се нуждаят от командно дишане. При новия коронавирус обаче хората масово се нуждаят от респиратори“, добави той.

„Няма как да издържим натиска, ако всички се втурнат при нас. Това е смисъла от карантината. Тя пази нашите отделения, защото не можем да смогнем, ако изведнъж страшно много се разболеят и нахлуят ви интензивните отделения“, заяви реаниматорът. 

„Ако пациентът дойде навреме, няма да се налага да го интубират и след 48 часа да почине. Идват едва, когато вече дробът е силно засегнат, така унищожен от бурята в белия дроб, че дори да поставим тръбата и да му дадем шанс за живот, няма възможност, защото тялото е силно увредено“, обясни той.

С апарата за обдишване тогава единствено облекчаваме страданията му в последните часове, призна лекарят. 

Няма здравна система, която може да издържи, когато настъпи пика, каза той, след като в ефира на бТВ медицинска сестра разказа за ужаса в Ню Йорк.

По скайп от американския мегаполис Катя Димова, която работи в една от най-натоварените болници, сподели, че животт й се е превърнал в ад.

"Работех в училище, но тъй като учебните центрове са затворени, всички колеги са изпратени в лечебните заведения. Много е тежка ситуацията, защото няма свободни легла. Маски, които трябва да се сменят след всеки пациент, я използваме за цяла седмица. Колегите са много изморени. Притесняват се за техните семейства. Пациенти чакат по 50 часа, за да бъдат прегледани", заяви Димова.

"Съпругът ми бе заразен. Ситуацията беше много тежка, защото кашлицата е страшна. Температурата е много висока. 12 дни той бе с 38-39 градуса", разказва тя. 

Според нея заразата е пламнала още през февруари, но лекарите са си мислили, че коронавирусът е обикновен грип. 
 


В категории: Здраве


Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
7
Коментара по темата
7.
Стефан Бургаски
09.04.2020 07:38:08
0
0
Здравей, Номер 6,
не знам защо не ми вярваш, но е факт - ЕС плаща помощи за "тежко засегнатите" от вируса. Виж какво стана в Италия - пуснаха им 20 млрд. евро и хоп - поуспокоиха се нещата, че даже видиш ли - заговориха да си пускат и футбола.
Вчера пък - ми се наложи да мина покрай инфекциозното Бургас - щом сестрите имаха време да пафкат цигарки отпред и да смеят - на Шипка всичко е спокойно!
Туй то - ако се притесняваш от "медийния вирус" - стой си у дома. Всичко е една игра на пари...
6.
До Стефан
08.04.2020 13:31:33
0
1
Има нещо недоразвито в мозъка ти и на тези които ти харесват идиотизмите. Особено блести твърдението че ЕС ще плаща „на труп“. Колкото и да съм наясно с необятноста на човешката простотия все ще се намери някой като теб да отвори нов хоризонт. Много ясно че в отделения и болници от където е пренасочен персонала в спешното и интезивното няма никой да има. Иначе сметка от управляващите винаги и за всичко трябва да се иска, но когато претенциите към тях са на ръбът на слабоумието нещата се обръщат в тяхна полза.
5.
Стефан Бургаски
08.04.2020 07:57:22
3
6
Спрете се бе, 2 месеца не се говори за нищо друго освен за вируса... Кво толкоз... Болни винаги е имало, има и ще има. Вие (тръбящите за апокалипсис и даващи за пример Испания и Италия) толкова ли сте недоразвити да разберете, че всичко е пари? На всеки сгънал чадъра от Коронавирус - ЕС ще плаща пари, логично - най-бедните (цигански) държави - Испания и Италия виждат уникалния шанс да изкарат някое друго евро, че да си оправят и без това скапаната икономика. Нашия г-н Борисов също се беше наредил на опашката, ама от ЕС му "резнаха амбициите", защото парите ще се дават само на тези държави, които са приели еврото, а на нас ни разрешиха само да пренасочим средства от различни оперативни програми, но управляващите и това не направиха, защото от оперативните се цоца яко и боли ги фара дали ще получават заплати или не.
И още нещо - по повод на световно неизвестната Катя Димова, която работила в някаква болница - вече има достатъчно много клипове и информация, че в болниците в САЩ няма джан джун човек...
И че да не бягаме от темата - нашите лекари повече време отделят да миткат по разни предавания и да плямпат заучени фрази и сценарии, вместо да си седнат на гъзовете и свършат работа за пет лева. Всеки път го казвам , ще го кажа и сега - от лекарски грешки са умрели много повече хора, отколкото тези от пневмония (или коронавирус - викайте му както си искате).
Цялата тази простотия е време да приключва, като задължително трябва да се потърси отговорност от управляващите - всяка една стотинка - откъде е пренасочена и къде е отишла за периода, в който управниците си правеха каквото си искаха, докато един плешо и един мустакатко ни плашеха от телевизора и насяваха смут сред населението.
С нетърпение чакам да приключи всичко, защото след това - тръгвам да съдя де що институция има, телевизии и радио за оказване на психологически тормоз, ограничаване на права и пропуснати ползи.
4.
Bai
07.04.2020 20:30:41
4
7
Ай стига вече промивка а? Дано да не става ама ако стане, няма да решавате... по ред! Няма милионери, няма стари и млади! На който квото му било писано!
3.
бай Тодор
07.04.2020 19:18:54
1
11
Да, много лоша болест,гадна работа, дано господ на пази, обаче,помощите къде ще отидат? Отговорът е: В софийските болници. За Бургас или другаде няма,само София.Сигурно е.
2.
*********
07.04.2020 19:15:28
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
1.
Гьоте
07.04.2020 18:58:36
14
10
Хайде пак Тръбач на Апокалипсиса ! Стига вече Бокова Пропаганда по всички уж национални телевизии ! Колко болни имате във вашето Търговско дружество ? Барселона и Бергамо а как е в Прага, Букурещ или Белград ? Само полуистини забъркани в масирана пропаганда която ще доведе по-чувствителните до лудост ! В България има Извънредно Положение но няма Извънредна Обстановка ! 600 открити с вирус при 2 месеца( първите открити на 08.03+ 2, 3 седмици когато са се зарозили) тестване е нищо !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори