×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Извънредно безхаберие


Извънредно безхаберие
Сигналите от правителството са противоречиви, парламентът е неадекватен, а народът е объркан за мерките на властта
06 Април 2020, Понеделник, 18:12 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Ситуацията около борбата с COVID-19 показа нагледно в какъв управленски и правен безпорядък живеем

На 12 март в полунощ премиерът Бойко Борисов и правителството му обявиха, че искат въвеждане на извънредно положение заради опасността от коронавируса COVID-19.

Това наложи ограничаване на граждански права. То обаче показа в концентиран вариант и правния хаос, в който се управлява държавата.

Още на 13 март парламентът се събра и единодушно одобри въвеждането на извънредното положение.

Според Конституцията при такова положение може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите, но това следва да се случва на базата на закон.

Въпреки че закон нямаше, още в същия ден - 13 март, здравният министър Кирил Ананиев издаде първата ограничителна заповед, с която затвори куп бизнеси, училищата, детските градини; забрани масовите събирания, спортните и културно-развлекателните мероприятия и т.н.

Законът за извънредното положение, който даде това право на министъра, бе приет чак няколко дни по-късно, но му бе наложено вето от президента заради абсурдни текстове. След корекции и повторно гласуване, в крайна сметка той бе обнародван едва на 24 март, откогато и влезе в сила (но със задна дата).

Междувременно министърът на здравеопазването издаде още няколко заповеди с допълнителни ограничения.

Забраниха се „посещенията в паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места“.

Полицаи пък започнаха да глобяват за разходки на най-известната пешеходна улица – т.нар. Витошка, в центъра на София. Причината – там имало детски съоръжения. Излязоха информации за глоби за разходки и в други населени места.

Кметът на Гоце Делчев дори реши на своя глава да блокира подстъпите към населеното място, което се оказа незаконно.

Заповедите на министъра на здравеопазването пък продължиха да се множат.

Някои от тях отменяха частично разпоредби от предни такива.

Върхът бе със задължителното носене на маски, което бе въведено, а ден по-късно – отменено, след разговор на Ананиев с премиера Бойко Борисов.

И до ден днешен обаче не е съвсем ясно кой къде и как може да се разхожда.

От Националния оперативен щаб (НОЩ) начело с прочулия се ген.-майор Мутафчийски също дават противоречиви сигнали. Генералът гледа строго, мръщи се, размахва пръст хората да не излизат, докато те продължават да имат това право.

Всеки ден се дават по няколко брифинга, на които ту се обяснява, че може да се разхождат кучета в парка, ту – не. Регламент за домашните любимци няма.

На 17 март излезе заповед на здравния министър: „Не се допуска посещението и събирането на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места“.

Кои хора са възрастни? В градския автобус или в метрото няма ли да може да влязат повече от двама души? А в магазина?

Какви юристи одобряват тези заповеди? Що за експерти работят в администрацията? А министърът не чете ли?

На 19 март Ананиев отмени текста и го замени с по-адекватен. Кой разбрал, кой – не...

Какво да кажем за абсурдната глоба, която бе фиксирана на 5000 лв. - ни повече, ни по-малко, за нарушение на мерките (ако то не представлява престъпление).

Парламентът панически прие санкцията, но някой помисли ли, че тя е практически несъбираема при средна заплата от около 1000 лв.

Въпреки това полицаи започнаха да обикалят и да глобяват – в рамките на две-три седмици актовете вече бяха стотици.

Седмици по-късно депутатите осъзнаха, че това трябва да бъде променено, и предложиха намаляване на санкциите около десет пъти.

Забраните на министъра до ден днешен остават разхвърляни в десетина заповеди, които не могат да бъдат намерени на едно място на сайта на здравното ведомство.

Дори журналистите, които следят плътно темата, не могат да кажат твърдо и ясно кое е забранено и кое не. Контролните органи – също. А това май важи и за министъра и звездния генерал от НОЩ. Да не говорим за техния началник Бойко Борисов, който почти ежедневно демонстрира, че правилата са „врата у поле“.

Кои места официално са паркове, градини или пък детски площадки знаят малцина. Това е регламентирано обикновено с кметски заповеди, които хората не познават в общия случай. Редно е, като е забранен достъпът до дадено място, това да бъде посочено – дали с табела, дали със заградителна лента... Това обаче не се прави. Достъпът до тези обекти е напълно свободен и всеки го грози мощна глоба, ако има нещастието да срещне стриктен полицай там.

Извънредното положение не може да е оправдание за този управленски и правен хаос, защото става въпрос за базисни процедури.

Просто екстремната ситуация концентрира безпорядъка и безхаберието в малко „времево пространство“, за да ни покаже нагледно в що за държава живеем.


В категории: Политика


30
Коментара по темата
30.
Теодор
07.04.2020 16:00:24
0
5
Абе овце. Още ли не разбрахте че на никой не му пука за живота ви. Всичко се прави за да ни поставят на колене. Икономически и психически. Вижте цените на спекулантите. Или са абсурдни или няма въобще елементарни стоки, като тъпи еднократни маски или латексови ръкавици който струват буквално стотинка две. Банките предлагат ей така от въздуха кредит на бързо но с 15% ГПР. Нали уж щяха да помагат на хората а то какво стана, искат да спечелят и то добре с такава годишна печалба. На това му се казва пир по време на чума. Община Бургас освободи от наеми бизнеса но не и гражданите общински наематели. Е как така те ще са безработни но ще плащат наем а бизнеса като не работи няма да плаща. Ето това са прословутите мерки и грижи за хората.
29.
динко
07.04.2020 08:38:43
7
3
Кое не е ясно? Не трябва да се събираме по паркове и на групи. Тези мерки за какво са? Нали за наше добро. Кои от законите които приеха и малоумния президент наложи вето са абсурдни? Тавана на цената на стоките ли? Това ли абсурдно? После питате защо 1 маска от 20ст стана 10лв,защо някои стоки са скочели с по 30% Глобата ли е абсурдна? Как ще ви накарат да спазвате правилата, които пак казвам са за наше добро, ако няма глоба...Никак.Защо не се запитате защо в България има толкова малко болни. Или гънките в мозъка останаха само 2.
28.
До 24
06.04.2020 22:52:40
6
3
Шимпанзе тук не е Германия там има дисциплиниран народ даносаразбрали какви извънземни живеят в България,там има и полиция
27.
Tdi
06.04.2020 22:50:06
3
2
Maleeer...kolko mnogo "limonki" na Flegma.bg natiskat "+" ili "-"
26.
До 22
06.04.2020 22:46:55
4
4
Някой да те е спрял,съжалявам защо намалиха размера на глобите
25.
Данчо щайгата
06.04.2020 22:44:57
6
7
Мисля че народа вече разбра смисъла на карантината не е необходимо да се превръщаме в Испания,Италия и т н. Стоите си в къщи
24.
Попов
06.04.2020 21:57:15
1
20
По лесно е да махнеш пейките, отколкото да го оградиш заедно със катерушките със забранителни ленти... Германците където живеем паднаха от смях като разбраха... Тук всичко е оградено и нищо не е ДЕМОНТИРАНО....
23.
До 22 !
06.04.2020 20:40:08
2
23
И автор има и лице!! Само че излез от гардероба, дето си се заврял от страх и ще го видиш!!
22.
Abe
06.04.2020 20:23:24
2
31
Абе тез хора там вероятно са с купени дипломи или са ги взели за две агнета. Той един прост овчар е оо умен от тях. Затворете тоз глупав парламент. Няма нужда от него. Пратете ги на бирсата с 9 лева на ден и отваряйте всичко. Няма нищо страшно. От един глупав вирус ли ще, се плашим. Българи юнаци ние сме на вдеки километър. Искаме си живота
21.
!
06.04.2020 20:14:41
25
6
Тази статия автор няма ли си или не смее да застане с лицето и името си?
20.
До 18.
06.04.2020 20:11:21
1
21
Извънредното положение не е за заповедите или за здравето! То е въведено със съвсем други цели! Само една от тях е, че чрез него не важат маса други закони, основно свързани с финанси, обществени поръки, и всякакви други за много пари!
19.
Най-после
06.04.2020 20:11:20
1
38
свястна статия във Флагман! Поздравления за автора!
18.
hahaha
06.04.2020 19:43:22
2
62
С всеки изминал ден стават все повече за смях. Накрая и бабичките с деменция няма да им се вързват. А с това темпо пикът ще го преминем през 2125-та година.
17.
сетихте са
06.04.2020 19:26:54
1
25
Очевидно е, че мерките са на принципа проба-грешка, Хората вече се объркаха, кое кога важи. Най-големият куриоз е, че издаването на заповедта по чл 63 от Закона за здравето, въобще не изисква като предпоставка обявяването на извънредно положение т.е. Министъра може да издаде заповедта и по-рано, и няма пречка заповедта и ограниченията налагани с нея да продължат да действат и след отмяната на извънредното положение.
16.
Ха Ха
06.04.2020 19:25:20
6
70
Платена или не статията е реално отражение на ситуацията в държавата, дори някои неща са спестени. Никой не пита генерала защо се държи нагло на брифингите, защо не отговарят на неудобните въпроси, на Кантарджиев няма кой да му каже, че прави впечатление на абсолютно некомпетентен и невчас с елементарни неща, карат се на журналистите, а ги гледа цяла Бългрия.
15.
Ковид Джонсън
06.04.2020 19:21:10
5
4
Ще го застрелям с пушка Томпсън
14.
Аз
06.04.2020 19:16:42
5
51
Какво да очакваш от Парламент пълен с малоумни продажници.???
13.
до автора
06.04.2020 19:11:16
55
10
Недей толкоз плю Бойко че той ти плаща заплатата
12.
7887
06.04.2020 19:08:02
1
16
Всичко прилича на филма Ъндърграунд,бате. хаха
11.
*********
06.04.2020 18:58:41
2
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
10.
@9
06.04.2020 18:57:18
4
27
Ще ни набута с 50 млрд. защото толкова са влоговете на населението в банките. Една врътка с валутния курс и готово.
9.
До 8
06.04.2020 18:56:59
2
18
Не го мислят, играят си на доброто и лошото ченге понякога. Евтин и стар номер.
8.
БКП
06.04.2020 18:48:11
8
54
Б.Б. е на път да ни набута с около 50млрд.лв.! Това са всичките изтеглени заеми от неговите правителства! Това никой не го споменава! Защо ли?
7.
Ivan
06.04.2020 18:44:30
5
56
Трудно ми е да повярвам че това е продукт на член от екипа на Флагман. Иначе е много добре написана статията.
6.
БРАВО
06.04.2020 18:39:23
5
40
Браво!
5.
Бургас
06.04.2020 18:27:28
7
73
Браво Лисицов, като не те цензурират, работиш кадърно и наистина си журналист!
4.
Ах каква статия
06.04.2020 18:25:42
34
17
Толкова спонтанна и "неплатена".
3.
*********
06.04.2020 18:23:34
42
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
ОКО
06.04.2020 18:19:19
7
37
Е, ОСНОВНАТА ЦЕЛ Е ИЗПЪЛНЕНА!
ВЕЧЕ ВСИЧКИ ЩЕ ТЕГЛЯТ КРЕДИТИ (ДОРИ И ВИЕ, КОИТО НЕ ИСКАТЕ, ЗАЩОТО ДЪРЖАВИТЕ ЩЕ ТЕГЛЯТ ВМЕСТО ВАС) И ВЕЧЕ НЯМА И ПОМЕН ОТ ОТРИЦАТЕЛНИТЕ ЛИХВИ, КОИТО БЯХА ПОДПЛАШИЛИ ХОРАТА, КОИТО ИЗМИСЛИХА ВСИЧКО ТОВА!
НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ - ЧЕСТИТО! НА ЗАГУБИЛИТЕ БЛИЗКИ...НИЩО, ЕВРЕЙСКИТЕ БАНКЕРИ ГИ ИНТЕРЕСУВАТ САМО ПАРИТЕ!
1.
автор
06.04.2020 18:18:25
31
7
КГБ, Цена 50Е за побликуване. Фла_ГМ. ан 50Е напред.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори