×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Коронавирусът донесе със себе си и друга зараза - от пророчества за края на света


Коронавирусът донесе със себе си и друга зараза - от пророчества за края на света
За някои хора COVID-19 е просто поредното доказателство за скорошното настъпване на Второто пришествие
31 Март 2020, Вторник, 06:14 ч.
Автор: Webcafe.bg, снимка: Victor Vasnetsov

По традиция най-лесно е да се предсказват вече случили се събития, а за всяко голямо нещо, все ще се намери някой някъде, който да го е предсказал

"Около 2020 г. тежко заболяване, подобно на пневмония, ще се разпространи по целия свят, като атакува белите дробове и бронхите и ще се противопостави на всички известни методи на лечение. Самата болест ще изчезне изведнъж, колкото бързо ще се и появи, а след около 10 години по-късно ще атакува отново, преди да изчезне напълно".

Думите са от публикувана през 2008 г. книга на американската екстрасенска Силвия Браун "Краят на дните: Предсказания и пророчества за края на света", която твърди, че още от 5-годишна възраст започнала да получава предчувствия за разни неща. С времето това ѝ пророчество точно избледнява, а самата тя умира през 2013 г.

Сега обаче короанвирусът изважда книгата и предсказанието отново на преден план, като наскоро в Amazon тя се нареди на второ място по най-продаваните заглавия, а хартиените ѝ издания вече струват стотици долари.

Междувременно у нас наскоро треньорката по художествена гимнастика Нешка Робева, коментира публично, че баба Ванга през далечната 1996 г. ѝ била казала предсказание за вируса: "Нешке, ще ни гази короната". А своеобразното пророчество вече успя да обиколи британските, турските и руските медии.

По традиция най-лесно е да се предсказват вече случили се събития, а за всяко голямо нещо, все ще се намери някой някъде, който да го е предсказал. Покрай пандемията от COVID-19 обаче този феномен се засилва. И докато правителства и международни организации се опитват да се справят с вируса, наоколо се появява нова зараза - такава от "пророци", предупреждаващи за Края на света.

Страхът от пандемията безспорно предизвиква нерационално поведение - от изкупуване на тоалетната хартия от супермаркетите през това много американци да се зареждат с оръжие и муниции за борба с коронавируса (или разпада на обществото след него), та до предсказанията.

Те смесват идеята за заразата с горските пожари в Австралия от началото на годината, вълната от скакалци в Африка и редица други актуални събития, примесени с не особено точни тълкувания на "Откровението" в Библията, за да стигнат до извода, че "КРАЯТ Е БЛИЗО!!!".

В последните седмици са се появили редица такива стари и нови предсказания, подобни на това на Браун, които засилват конспиративни теории и насаждат страх сред много хора. Някои от които вече се запасяват с оръжия и амуниции.

За тези експерти, които изучават религията и пророчествата, обаче всичко това изглежда налудничаво и дори вредно за духовното и психическото здраве на хората. Най-малкото защото някои от тези самозвани пророци претендират да имат повече знания и разбирания за религията, отколкото дори най-утвърдените теолози и богослови не биха помислили да претендират.

Така например всеки път, когато католическият богослов от университета Нотр дам в щата Индиана, САЩ, Ултрих Ленер види подобен пророк, вещаещ края на дните, той се изкушава да му отговори с цитат от Библията - "Матей 24:36" - "Никой не знае кога ще бъде този ден и час - нито небесните ангели, нито Синът, а само Отец."

Това е моментът, в който Христос говори за края на света.

"Самият Иисус казва: "Вие не знаете часа", но някои самоназначени пророци днес изглежда знаят повече от ангелите около Божия престол", казва Лехнер, като според него те са водени от един друг смъртен грях - горделивостта.

"Може би в тези хора, които създават масова паника, има и известна гордост, раздута самоувереност, че "имат някакво особено прозрение", коментира богословът. "Ако това не е дяволско, не знам какво е."

За някои от самите хора, които разпространяват тези послания за идващия край на света, обаче нещата стоят по по-различен начин. Така например Илайжа Доунс, младши проповедник в църква в югоизточната част на щата Тексас, това е просто предупреждение за хората да потърсят Бог.

В Стария Завет, и по-точно в Царства, Трета книга, той вижда знаци за нещата, които се случват днес - пожари, скакалци и мор (коронавирусът). Пред CNN той обяснява, че се опитва да предупреди хората, че "Христос казва, че тези неща ще се случат" и че Земята е подложена на "родилни болки преди второто пришествие" на Бог на Земята.

Какъвто и да е мотивът за тези пророчества, досега практиката показва, че предсказването на Апокалипсиса е доста неточна работа. И маите с техния календар, свършващ на 21 декември 2012 г. не успяха да се справят с това, нито онези, които се опасяваха, че през 2000 г. всичко ще свърши.

Покрай заветната 21.12.2012 г. се прогнозираха огромни цунамита, пожари и дори сблъсък на Земята с друга планета. По това време продажбите на комплекти за оцеляване скочиха до небесата, че в Китай един мъж дори се опита да построи нов Ноев ковчег.

И все пак, както се казва, няма нищо ново под слънцето. Според историците през XVII век в Европа много хора също са предричали свършека на света. Те дори са му задали и точна година - 1666 г., разбира се, заради числата 666 - числото на Звяра, споменат в "Откровението".

И когато през тази същата година избухва Големият лондонски пожар, продължил четири дни, мнозина са го посочили като знак, че пророчеството се изпълнява.

Междувременно още приживе Силвия Браун е критикувана заради претенциите си, че е медиум, тъй като в голямата си част предсказанията й са меко казано неточни. Тя многократно прави погрешни твърдения за случаи на убийства, които само причиняват повече болка на семействата на жертвите, но в никакъв случай не насочват полицията в правилната посока.

Тя даже сама предрича смъртта си - по думите ѝ тя щяла да умре от старост на 88 години. В действителност умира на 77 след кратко заболяване.

Дори сега вече най-известното ѝ пророчество - това за мистериозното респираторно заболяване, което идва през 2020 г., си заслужава да бъде погледнато малко по-критично.

Snopes, сайтът за проверка на фактите, пише, че играта със загатване на "неясни твърдения за иначе вероятни събития не е прогноза", след анализ на "пророчеството" на Браун. В крайната си оценка оттам определят думите на "медиума" като смес от верни и неверни твърдения.

"Не е ясно дали "пророчеството" на Браун не е по-скоро късметлийско предположение, като се има предвид, че книгата е написана след епидемията от SARS", се казва в оценката на Snopes.

И все пак ако има един източник на най-много зле интерпретирани погрешни прогнози и пророчества, това е Книгата на "Откровението" в Библията - вероятно най-популярната част от Светото писание, проникнала в популярната култура.

Дори хората, които никога не са чели Библията, са запознати с препратките в "Откровението" - четиримата конници на Апокалипсиса, Червеният дракон, числото на Звяра 666 и т.н.

Самият текст на книгата е изпълнен с изключителна образност, която въздейства невероятно силно и се предава като послание, подобно на вирус. Според Тимъти Бийл - богослов, внимателно изучавал "Откровение" - още от написването ѝ, та до ден днешен, мнозина се опитват да тълкуват написаното вътре и се хващат за отделни парчета от текста, без да взимат предвид цялото. А това води до груби грешки в смисъла и символиката на текста.

"Почти никой от хората, които говорят за "Откровение", не са седнали да го прочетат наистина. Много хора, например, вярват, че "Възкресението на мъртвите" - когато се вярва, че Бог ще се завърне на Земята в края на времето и всички християни, мъртви и живи, ще се въздигнат, за да го посрещнат - е част от "Откровение". Е, не е вярно", казва Бийл.

Подобно споменаване на Възкресението в Откровение просто няма. В Библията има препратки към това на различни места, например в глава 15 на "Първо писмо до коринтяните". Но според Бийл идеята за това, че всички християни ще посрещнат Христос всъщност не е от Библията, а идва от труда на един богослов от XIX век - Джон Нелсън Дарби.

Мнозина свързват и идеята за Антихриста с "Откровение", което обаче също е погрешно.

В Евангелието на апостол Йоан (на когото се приписва и "Откровение") се споменава за "антихристи", които отричат ролята на месия на Иисус Христос, но подобна централна антагонистична фигура на Антихриста, детето на Сатаната, просто няма. За сметка на това обаче в популярната култура той е останал като траен персонаж - син на Дявола, белязан от числото 666.

По-интересното е, че самото число не се отнася до Сатаната. Според теолозите то препраща към едно друго въплъщение на злото в очите на първите християни - римския император Нерон.

Много изследователи на Библията дори казват, че книгата "Откровение" всъщност не засяга Края на света по принцип, а по-скоро става дума за края на света на нейния автор - набожен ранен последовател на Хрисос, който опитва да прозре края на Римската империя щурмува Йерусалим през 70 г. след н.е. Книгата е начин на ранните християни да се справят с чувството на несправедливост заради репресиите от римляните. И да им вдъхне вяра, че християнството ще победи.

За Джоунс, младия проповедник от Тексас, обаче това не е от значение. И когато той цитира стихове от "Откровение", той го прави с идеята, че Второто пришествие е скоро и нещата, които се случват със света, са ясен израз за това.

"Вярата ми е, че Бог идва скоро и ще има написани неща, които ще се случат. Неща, които може да изглеждат малко страшни, но мисля, че това потвърждава това, което Бог е казал, че ще се случи", обяснява той.

Въпросът обаче е, че всички тези пророчества и опити за свързване на актуални събития с идеята за Деня на Страшния съд, може да са доста вредни.

За едни това може да укрепи вярата и упованието в Бог и религия, придавайки смисъл на събития, които изглеждат жестоки и произволни, но за други това е повод за страх и дори ужас, който може да навреди на психическото здраве.

Бийл, който преподава в университета Кейс Уестърн Ризърв в Охайо, разказва за една своя студентка, която докато четяла "Откровение" на брега на морето, задрямала. Когато гръмотевична буря я разбужда, тя на практика получава паническа атака, защото изпитва усещането, че е влязла в книгата.

Но това е по-малката опасност. За много хора с по-лабилна психика и твърда вяра идеята за Деня на Страшния съд може да предизвика неочаквани реакции, дори и такива на агресия към "неверници" и "еретици". А в САЩ, където хората освен запасяване за вируса, се и въоръжават, а религиозността е сред най-високите в света, това може да означава реални проблеми.

Другата алтернатива също не звучи добре - предсказанията за Края на света могат да накарат мнозина да откажат да правят каквото и да е, и да се оставят на бездействие в една ситуация, която би изисквала точно обратното -реални и премерени действия - независимо дали става въпрос за превенцията на коронавируса или за климатичните промени.

"Много хора ще кажат, че всичко това се случва според Божия план и ще стане още по-лошо, преди да стане по-добре. Така че няма какво да направим по въпроса, защото това е Божията воля", обяснява Бийл.

Така че той препоръчва на вярващите просто да се помолят за здраве и за по-бързото възстановяване на света от коронавируса или дори да споделят хубави или смешни истории, вместо да споделяте теории за Края на света. Може да не са толкова зрелищни, но поне няма да будят допълнително страх и напрежение у околните.


В категории: Животът


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
10
Коментара по темата
10.
fst
31.03.2020 15:58:02
0
1
Тъпите журналисти са тези които ги тиражират.
9.
sfg
31.03.2020 15:56:09
0
1
Простите хора никога няма да свършат.
8.
АСЕН ИЛИЕВ
31.03.2020 12:05:50
2
2
ИМАТЕ ЕНЕРГИЙНИ РЕСУРСИ ТОЧНО ЗА 980Г. ПРИ СЕГАШНОТО НАСЕЛЕНИЕ И ПОТРЕБЛЕНИЕ В СВЕТА.
СЛЕД ТОВА, КАК ТОЧНО ЩЕ СИ ПРОИЗВЕЖДАТЕ ХРАНА ИЛИ СМЯТАТЕ ДА СЕ ЯДЕТЕ ЕДИН ДРУГ НЕ МИ Е ЯСНО :)
7.
Отрезвяване 2020
31.03.2020 11:10:28
0
9
Отрезвяване 2020
“Човечеството получи болестта, от която се нуждаеше.
Спряхме да уважаваме здравето си, затова се разболяхме достатъчно, за да осъзнаем кое е най-важното.
Вече не оценявахме природата, затова се разболяхме от болест, която ни накара да осъзнаем колко ценно всъщност е да бъдеш сред природата.
Спряхме да работим върху семействата си, затова болестта ни заключи в домовете ни, за да се научим отново да функционираме като семейство.
Спряхме да ценим възрастните хора и болните и се появи тази болест, за да ни напомня колко са уязвими.
Спряхме да ценим здравните специалисти и фармацевти, за да разберем колко са незаменими...
Спряхме да уважаваме учителите си и болестта затвори училищата ни, за да могат родители сами да опитат ролята на учители...
Мислехме, че можем да купим всичко, да бъдем навсякъде и с всеки, затова получихме тази болест- за да осъзнаем, че нищо не е даденост.
Алчността ни обърка - прекарвахме свободното си време в търговските центрове, затова болестта ни затвори, за да разберем, че не можем да си купим щастие.
Обръщахме огромно внимание на външния си вид и се конкурирахме помежду си, затова тази болест закри лицата ни, за да разберем, че красотата е преходна.
Мислехме си, че сме владетелите на тази земя, затова се разболяхме от тази болест - за да може нещо миниатюрно, което дори не можем да видим, да ни укроти, да ни даде урок и малко смирение.
Тази болест отнема много от нас, но също така ни дава възможност да научим толкова много и да разберем кое е най-важното в живота.
Имаме болест направо по мярка. Ние - човешкият род, вероятно наистина сме имали нужда от нея."
Не трябва да има паника,а отговорност!
6.
Абе.
31.03.2020 10:35:22
3
6
Абе махайте тез карантини и оростотии. Няма нищо страшно. Хората се психясаха бе ненормалници. Аз лично не вярвам и на една дума. Някакъв тъп грип и карантина. Вие да не сте луди. От утре да, се отвори всичко. Дее оня Бойко. Ти чувсш ли бе. От утре всичко да се отвори
5.
Мюмюн
31.03.2020 09:49:59
0
3
Просто са объркали местата на числата на годината за края на света. Не е 2012, а 2021 !
4.
*********
31.03.2020 09:00:57
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
Флагман
31.03.2020 07:32:59
0
11
Флагман пряк говорител на Маите..
Звездите ми го говорят
2.
Куклата
31.03.2020 06:59:20
1
3
Много удобно време и момент ямболските цървули да напуснат квартирите и да се завърнат по родните си места където ще имат време да размислят дали да продължат да изплащат апартаменти от по 209 хил.лв или да си останат там
1.
Осман манафа
31.03.2020 06:57:19
0
9
Лека форма на тежка депресия придружена с шизофренна параноя...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори