×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Кантарджиев: Лекарите с болки в гърлото и повишена температура, да се изследват за коронавирус!


Проф. Кантарджиев: Лекарите с болки в гърлото и повишена температура, да се изследват за коронавирус!
Започне ли да ти тече носа, да те стяга гърлото, да губиш вкус, може да се докаже наличие на коронавирус в горните дихателни пътища, каза проф. Тодор Кантарджиев
24 Март 2020, Вторник, 09:04 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Не може по бързи тестове да се каже колко болни имаме, каза шефът на Националния център за заразни и паразитни болести

Първо трябва да се изследват за коронавирус всички болни с двойна бронхопневмония, които са настанени в болнично заведение. Второто важно нещо, което трябва да се направи, е целият медицински персонал, който има клинична картина на заболяването – болки в гърлото, повишена температура, да се изследва. Това каза на брифинг на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. 

В колективите трябва да се хванат първите случаи на коронавирус, добави той. 
 
Според него не може с бързи тестове да се каже колко болни има в страната. 

„Лесно е да се каже, че ще купим 1 млн. теста, за да изследваме милион българи, но кога да направим това? Когато е здрав човек, ефект няма“, подчерта директорът на Националния център за заразни и паразитни болести.

В първите 24 часа на медицинския персонал тестът ще е отрицателен, добави той.

Професорът съобщи, че са получени нови препоръки за стратегия за лабораторни тестове от СЗО. „В документа обаче става въпрос само за генетичните изследвания. За другите анализи се казва, че могат широко да се използват“, уточни той.

„Едната група бързи тестове доказват антиген, т.е. наличие на вируса в засегнатите тъкани. Пробата се взема както за генетичните тестове и се установява с имунофлуоресценция наличието на антиген, което може да обхване първите дни на клиничната проява на заболяването“, заяви проф. Кантарджиев. 

Започне ли да ти тече носа, да те стяга гърлото, да губиш вкус, може да се докаже наличие на вируса в горните дихателни пътища, обясни той.

„Втората груба бързи тестове са за доказване на антитела. Ако се заразиш днес, след четвъртия ден може да започне да отделяш вируса, а на петия – да получиш симптомите, които да се задълбочават и едва на 7-10 ден – да получиш антитела. Те лесно и бързо могат да се докажат“, заяви професорът. 

„Мнението на щаба е, която болница може да си осигури такива тестове, да ги ползва, но те, според СЗО, тъй като са нови и несигурни, не стават за надзора на заболяването. Не може по бързи тестове да се каже колко болни имаме в държавата“, добави той.

„Още не сме стигнали етапа, при който имаме трайно и широко разпространение. С усилията на щаба гледаме това време да го забавим. За да се прецени дали действат мерките, трябва да е минала най-малко седмица. Това е времето за удвояването на случаите. Колкото по-бавно се случи това, показва, че мерките са сработили и са добри“, каза още Тодор Кантарджиев.

Проф. Мутафчийски пък разкри, че седем души са изчистени от коронавируса. „Не можем още да го докажем, но са в перфектно здраве. Изнервени са до крайност и искат да ги изпишем от болницата, а ни трябват леглата“, добави той.
 


В категории: Здраве


12
Коментара по темата
12.
До болния
24.03.2020 16:06:56
0
1
Как ще ти станат белите дробове на каша без да се закашляш или задушаваш. Айде и ти помисли малко с тая глава преди да изпадаш в истерия.
11.
Стоян
24.03.2020 13:44:38
0
2
С една дума още нищо не е ясно и сигурно,което е още по-притеснително!
10.
onlytheStrong
24.03.2020 12:13:50
0
1
кво стана уж много опасен беше тоя псевдо грип пък само един заразен,айде по-сериозно че ще ми спрат отпуската и тряя ходя да бачкам
9.
Що само лекарите?
24.03.2020 11:51:09
0
3
Що само лекарите?
Няма тестове ли?
8.
До "болния"
24.03.2020 11:49:44
0
1
С какъв термометър мериш и къде мериш?
7.
Уникаааалнииии
24.03.2020 11:03:06
0
6
Дева Мария щели да бъдат стерилна зона, свободна от коронавирус?! И вие не само няма да ги питате защо, ами даже сте спрели и коментарите под статията. Уникааалнааа държава, уникаааалнааа болницаааа, уникаааалнии журналисти... или кални... не знам
6.
до 2
24.03.2020 10:13:37
0
7
Я го напиши твоя гениален лекар, който изписва лекарства за 37.2....
5.
корона вирус
24.03.2020 10:12:25
3
12
Голяма реклама си прави Семир за Дева Мария!
Единствената,чиста от Корона вирус болница в областта, ще приема всякакви болни..... но когато хората разберат,колко им струва ще припадат на регистратурата.
Защо точно тази частна болница??
Защото е на бивш депутат от ГЕРБ
4.
Bingo
24.03.2020 10:09:10
1
7
При 37,3 градуса не виждам никакъв смисъл да взимаш температуроснижаващи лекарства. Хора разберете, че повишаването на температурата е нормален имунен отговор на тялото за да пребори дадена инфекция, понижаването и дава нови сили на вирусчето във вас. Пийте топли не горещи чайчета, до 38.3 гр. се води леко повишена температура. От 38.4 до 39.7 е повишена, а за висока говорим след 39.8 повечето вируси умират при 39 гр. Моето мнение, че при по-ниска от 38.5 не трябва да се взимат температуроснижаващи медикаменти. Естествено че задължително трябва да те прегледа медик ама в това мътно време ако не си с тежък коронавирус никой няма да ти обърне внимание.
3.
Под карантина
24.03.2020 09:59:30
1
4
Дева Мария отново за пример на организация! За медицина ...?!
Но сега има нови разпоредби и там трябва да има отделение за лечение на коронавирус
2.
1
24.03.2020 09:16:36
1
19
От седмица поддържам 37 градуса температура, започна да достига до 37.2-37.3. Звъня на личния лекар изписва ми лекарства по телефона, но не влиза в норма температурата. Звънях на общинския телефон отново нищо щом нямам кашлица и задушаване. Трябва ли да се изследвам за корона вирус или ако имам да чакам да се влоша и да започна да се задушавам, че някой да ми обърне по-сериозно внимание? Инструктирайте медицинските служители, че никой не знае да прави, а прз това време белте ми дробове могат да станат на каша- никой не ме е чул и със слушалки
1.
Бай ставри
24.03.2020 09:14:21
0
9
"имунофлористенция" - не е лесно да си прост журналист....пише се имунофлуоресценция....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори