×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Главният прокурор: В състояние на война сме за оцеляването на българите


Главният прокурор: В състояние на война сме за оцеляването на българите
Страната ни е почти във военно положение заради коронавируса, каза главният прокурор Иван Гешев
18 Март 2020, Сряда, 08:44 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Колкото по-рано разберем това, толкова по-малко жертви ще имаме, заяви Иван Гешев

Страната ни е почти във военно положение заради новия коронавирус. Трябва да разберем, че сме в състояние на война за оцеляването на българските граждани. Колкото по-рано го разберем, толкова по-малко жертви ще имаме. Това каза пред Нова телевизия главният прокурор Иван Гешев.

Той обясни, че заради това се е обявил за още по-радикални мерки. Какво, ако не военно положение, е това което се случва в Сърбия, Италия, Испания, Банско, попита Гешев.

Той призова българите да се обединят. "Можем да спечелим битката срещу този коронавирус само ако сме обединени, ако се грижим за държавата си и ако тя си върши работата. Политиците да забравете за това, което ги разделя, а да мислят за здравето на тези, които са ги избрали! Може да няма хора, които да ги избират", предупреди главният прокурор.

Той призна, че прокуратурата не може да дава препоръки на щаба. „Работата ни е свързана с надзора за законност. Контролираме до колко различните държавни институции, осъществяват това, което са длъжни да правят. Друга наша задача е противодействието на престъпността във всичките й форми“, поясни Гешев. 

По думите му в цялата страна започват масирани проверки в аптеки, фирми, офиси, за които има данни, че е извършено престъпление.

„Времето ни изтича. Трябва да се подготвим за най-негативните варианти. Римляните са казали ако искаш мир, готви се за война и ако не се потготвяме във всяка една минута, подозирам, че ще се развият сценарии като тези в Италия и Испания. Не го казвам, за да създавам паника. Можем да преминем през тази критична ситуация само, ако сме организирани и сме отговорни както към близките си, така и към държавата си“, заяви главният обвинител.

Ако не направим това нещо, което нашите колеги в Италия, ще минем в изключително негативен вариант, който ще срути държавата, а така също и здравето на голяма част от българите, предупреди той.

"Мога да говоря, каквото си мисля, защото не съм политик. Политиците мислят прекалено много за своя рейтинг и не разбират, че сме в криза. Колкото повече мислят за политическите последствия, толкова по-бавна е реакцията им за предстоящата криза, а тя няма как да ни се размине. Затова призовавам всички да проявят отговорност към българските граждани и да реагират веднага, а не след 2 дни“, предупреди главният прокурор.  

„Не сме в обикновена ситуация, за да си играем на опозиция, на управляващи. Виждам как някои политици са се скрили, защото не знаят как да реагират, за да не им се случи нещо негативно. Разберете, време е да се действа! Времето за дребните игрички свърши! Трябва да се действа с дата вчера, защото днес сме закъснели безвъзвратно“, добави той.

"Ако трябва, да се въведе вечерен час. В Италия може да излезете навън само с попълнена декларация с обявен час. Спират те и ако си нарушил условията на карантината, санкциите са жестоки – и финансови, и затвор“, заяви Гешев.

„Българската прокуратура е в режим на военен режим още от миналия понеделник. Проиграли сме всички варианти, включително най-негативните. Ще продължим да работим при каквато и да е ситуация, която ще се развие в бъдещето. Трябва да се подготвим за най-лошото“, добави той.

В състояние на война сме и трябва да спасим колко си може повече хора, повтори главният прокурор. 

Според него текстовете в Наказателния кодекс за лъжците, които стресират хората с фалшиви новини за коронавируса, са морално остарели. Отговорността на народните представители е да ги променят, за да има по-сурови наказания. 

„Санкциите в момента са смешни и не всички нарушители могат да се подведат под отговорност съгласно остарелите текстове в закона“, обясни той.

"Разберете битката е за здравето на българските граждани! Възстановявали сме държавата си след войни, когато България е била разрушена от бомбардировките. Трябва да се насочим към това да намалим възможните щети и да оцелеят колкото може повече българи!", каза още той.
 


В категории: Темида


23
Коментара по темата
23.
Гешев
24.03.2020 16:11:58
0
1
А войната по пътищата и битката с битовата престъпност кога ще ги започнеш каскет?
22.
Bingo
18.03.2020 12:37:21
1
1
Този идиот не спря с простотиите си.
21.
€€€
18.03.2020 12:00:54
0
3
Радвам се като виждам адекватни мнения като няколкото под мен!! Реално само директора на фуражният завод в Павликени не е дал мнение по темата и не е обявил война на някого! Сигурен съм, че регулярното насаждане на паника е взело вече своите жертви и със сигурност са повече от вируса! Има хора с болни сърца, с разклатена нервна система, с психични проблеми. Според мен хората разбраха сериозността на положението, кому е нужна неовладяна паника?!! Взети са мерки, ок спазвайте ги! Който нарушава, да си понесе последствията, но изяви като горната( само и само после да каже "аз нали ви казах") са излишни в момента и миришат силно на ПОПУЛИЗЪМ!
20.
Всеки се изявява по темата
18.03.2020 11:47:20
1
4
Или сме във война или не сме.
Ако сме във война, въведете военно положение и Президентът става главнокомандващ и Барисов ще го слуша. Ако не сме във война, а е въведено само извънредно положение - спазваме приетите мерки и това е. Няма нужда всеки да си прави PR и да се появява през 5 минути по ТВ. Кратки, ясни и точни трябва да са указанията и то подадени от тесни специалисти по темата.
19.
с 1 дума военно положение
18.03.2020 11:26:53
1
5
Не е война, а най-обикновена епидемия. Вярно, че е много опасна, заразна и с висока смъртност, но всяко нещо си има граници. В случая драстично се ограничават права и се оставят хората без доходи но със задължението да си плащат данъците и сметките. В другите държави ДДС се намалява, затварят се граници, данъчна и 3 месеца кредитна ваканция, 10 процента увеличение на заплатите и допълнителна пенсия за пенсионерите, а тука всички мерки са свързани само с обвинения за безотговорно поведение, заплахи и наказания.
ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ процента на смъртност е 2 %, а над 80 процента от случаите протичат леко, не знам за каква война се говори. Вярно е, че след бума в Италия смъртността скочи на 3,8 а по последни данни на 5,8 % но това е изключение, в Германия смъртността е изключително ниска.
При положение, че се твърди че смъртността от обикновен грип в България е 10 процента дори и при 5 процента смъртност от короната пак не излиза че това е по-опасен грип. Ние имаме 2 починали при 81 заболели от корона вирус, което е много по-малко от обикновения грип.
По тази логика ние всяка зима трябва да сме в извънредно положение !!!
Паниката вече води до интерпретации че сме във война.
18.
Антон
18.03.2020 11:08:16
1
6
Гешев от вируса няма да опазите хората ама от глад доста народ ще уморите ако спешно не заработи бизнеса, като знам що народ едвам връзва от заплата до аванс и колко фирми са с кредити които не са разчетени за повече от два месеца. Защо не се притесните каква ще е реакцията на хората като останат без пари?! А сетих се през онази работа ви е.
17.
Mishok
18.03.2020 11:06:21
1
1
Mishi glava nie vinagi sme vuv voina s tova opravlenie sme na purvo mqsto po smurtnost
16.
Коки
18.03.2020 10:59:35
5
3
Г-н Гешев още вчера го обясни максимално точно и ясно. Ако не искаме да разиграем сценария с епидемията в Италия и Германия , ще е добре да изпълняваме всички наложени мерки. И да, много е прав Главния прокурор, той не е политик и може да си позволи да каже истината.
15.
КучеГончо
18.03.2020 10:04:51
3
12
Не е война, а грип.
14.
Bs
18.03.2020 09:57:21
1
18
В тази "държава" всеки се занимава с това, което не му е работа! Ей го и тоя-само му дай да е по медиите, а престъпността сама ще си намалее
13.
Казарма в главите, казарма в устите
18.03.2020 09:55:02
2
21
Вече близо седмица от въведеното извънредно положение в територията, а няма даже предпазни маски! Приказки, приказки, заплахи, приказки! Една автоматична машина прави по няколко хиляди маски на час. Даже изобщо не е нужно да са готово изделие, а само кърпички. Връзки или ластик всеки може да си сложи. Но не, Ние трябва да плашим народа, да му подсказване на какво сме способни, че това още нищо не е! Не знам колко ще починат от вируса, но съм сигурен че паниката ще вземе повече жертви!
12.
До 8
18.03.2020 09:54:18
1
3
За кое е прав?!! Че стресира допълнително хората ли? Ти нормален ли си, знаеш ли че има хора които с това лягат и стават в момента!! Необходимо ли е сульо и пульо да се правят на Батман по телевизията?!! Да вземат мерките, които са решили и толкова! Не е време за думи, а за ДЕЙСТВИЯ!! Хората са достатъчно стресирани и това ще има последствия, бъдете сигурни! 100% има вече случаи на сринати нервни системи даже по-фатални!! Хората искат реални действия, а не обяснения в подробности и после нищо! Постъпката на ГОРНИЯТ е от типа- да кажа аз, а пък ако стане по- лошо да заявя "Аз нали ви казах"!! Само директора на топлофикация София още не се е появил и той да даде напътствия, е.и му мама.а!!!
11.
Гошо
18.03.2020 09:50:11
2
13
Призовавам властите да се обърне специално внимание на възрастните хора. По цял ден висят по пейки, били, кауфланди и се събират на групички. Всички знаем че не ги слуша главата, ама хайде по отговорно. Ние ще ги пазим те тях не.
10.
За д-р Гешев
18.03.2020 09:48:00
2
10
Зловещо! Слави Ангелов удрян с железни тръби, кракът му счупен с грамаден нож
.... Свърши си работата!
9.
Аз
18.03.2020 09:26:26
9
18
Стига си дрънкал глупости,бе.....поръчков клоун..
8.
X
18.03.2020 09:20:38
20
17
Човека е прав, но виждам, че има доста прости хора, които скоро ще мислят по друг начин.
7.
*********
18.03.2020 09:16:05
5
17
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
ЗАБРАНЕТЕ
18.03.2020 09:15:39
6
17
ПУСКАНЕТО НА 5G Network na mobilnite operatori zardi tqh motirva tozi obiknoven virus
5.
Луд
18.03.2020 09:14:37
6
17
Все си мислим че на нас няма да се случи. Най-хитрия съм, тарикат голям.. Ако затворят Кауфланд съм жив умрял... Чакам да заразят дъртите че да наслядя някоя гарсониерка и някоя келява нивичка на село... Тежко да го раздавам. Иначе цял живот на мама чакам ама пред хората съм лош и силен ама съм с заешко сърце. Насран съм много гледам сеир, бачкам за 700 лв ама ся неплатена... Тровя наще за пари, типично бургаско пишлеме съм по душа измекяр... На живо пумияр... Учех в БСУ 1500 лв семестър нищо не стана завърших и сега сотаджия ама кот такоа важното е да съм жив и здрав че такива като мен това сме бъдещето....
4.
Аман от този
18.03.2020 09:08:09
3
27
Бе тоз организираната и битовата престъпност ли е преборил, та сега се е захванал с корона вируса? На такива им викат - на всяка манджа мерудия.
Бе льольо, я остави докторите да говорят. Кво се изказваш по въпроси, от които нищо не отбираш.
3.
Геше
18.03.2020 09:05:14
2
21
Ако го караме така цялата държава ще е съсипана след тази криза
2.
Гешев-артистът
18.03.2020 09:00:35
7
25
Този урод досега нищо хубаво за народа на България не е направил! Само изпълнява нарежданията на народните предатели...
1.
Георги
18.03.2020 08:53:09
12
34
За няма и 100 случая на заразени от които починали си не повече от 5 се предприемат такива крайни мерки ,чудя се ако има 500 заразени .... тогава какво ще стане военни по улиците с автомати да растрелват всеки който се покаже навън може би?? И това за един тежък грип ..... жива конспирация си е това
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори