×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кои са най-мръсните предмети, до които се докосваме всеки ден?


Кои са най-мръсните предмети, до които се докосваме всеки ден?
Добре е да знаете, че COVID-19 се разпространява най-лесно чрез кихането и кашлянето на болен човек
12 Март 2020, Четвъртък, 10:42 ч.
Автор: Флагман.бг

Дезинфекцирайте ги по-често, съветват лекари

Коронавирусът достигна и България. Заради риска от неговото разпространение, както и върлуващият грип от тип А и B, лекарите предупредиха да спазваме по-добра лична хигиена, за да се предпазим от заразяване. Това означава да мием ръцете си често; да се стремим да не докосваме често устата, носа и лицето; както и да ограничим контактите си до минимум.

Бактериите са навсякъде около нас – в метрото, в автобуса, в дамската чанта, по бюрото в офиса, в дома ни. За щастие близо 99% от тях не могат да ни заразят, но останалият 1% е достатъчен, за да ни създаде главоболия през този сезон. Въпросните патогени могат да са причината за лека кашлица, обикновена настинка, но и за животозастрашаваща инфекция.

Добре е да знаете, че COVID-19 се разпространява най-лесно чрез кихането и кашлянето на болен човек. Дори и да не сте в близост до такъв, вие може да докоснете с ръцете си някой предмет, върху който току-що са паднали капки от устата му. Ето защо е важно да обърнете внимание на дезинфекцията у дома и в офиса, както и да миете поне 20 пъти на ден ръцете си.

Може би си мислите, че коридорите в поликлиниката или дръжките в метрото или масовия градски транспорт са местата, по които полепват най-много бактерии, но има много места във вашия дом, пише Tialoto.bg.

Кои са най-мръсните предмети във вашата къща?

Смесителят в кухнята

Много от нас прекарват голяма част от свободното си време в кухнята, приготвяйки любимите си ястия. Чешмата в това помещение се ползва доста и е магнит за бактерии. Все пак смесителят винаги е влажен и по повърхността му много лесно се развиват микроорганизми, които се прехвърлят по гъбата, с която миете чинии, чаши и други пособия. Д-р Кели Рейнолдс коментира пред „Prevention“, че много хора пипат смесителя с мръсни ръце и така пренасят някои микроби. Микробиологът уточнява, че с течение на времето по мивката в кухнята се образува стена от патогени – биофилм, която може да доведе до инфекция. „В крайна сметка този биофилм може да стане достатъчно голям, за да се пренесе върху храната ви“, посочва медикът. Ако искате да сте сигурни, че по смесителя и самата мивка няма вредни микроорганизми, поне веднъж седмично почиствайте основно с препарати, като обърнете внимание на филтъра на смесителя, където може да се задържи доста мръсотия.

Мивката

Редица изследвания показват, че кухненската мивка може да съдържа близо 500 000 бактерии – около 1000 пъти повече от тези по тоалетната чиния. Въпреки че някои метални мивки произвеждат йони, които могат да спомогнат за убиването на микробите, те също трябва да се почистват по-често. Сифонът и гумената запушалка, която някои хора ползват, са потенциална среда за развитието на микроби. А попадне ли храна там, рискът от размножаването им е по-голям. За да имате по-чиста кухня, не забравяйте да почиствате добре и самата мивка, като освен със сапун, ползвайте и специални препарати за дезинфекция.

Хавлиените кърпи

Гъбата, с която миете съдове и която стои постоянно мокра, е размножител на патогените, но хавлиените кърпи, които ползваме в кухнята и банята, също са такива. Проучване на стотици домове в Съединените щати установява, че около 7% от кухненските кърпи са замърсени с MRSA (устойчив на метицилин Staphylococcus aureus). Това са вид стафилококови бактерии, които могат да причинят кожни инфекции или настинка. Кърпите, с които забърсвате водата по съдовете след измиване пък може да са пълни с ешерихия коли, както и други вредни бактерии. За да сте сигурни, че след като измиете ръцете си със сапун, се бършете в чиста кърпа сменяйте ги по-често. В сезона на грипа и коронавируса е добре всеки член от семейството да разполага със своя. Перете ги поне на ден-два, на по-висока температура, за да сте сигурни, че по тях няма бактерии.

Клавиатурата на компютъра

Като цяло бактериите, които живеят по кожата, ноктите, ръцете се пренасят и на клавиатурата. Според проучване на „International Journal of Environmental Research and Public Health“, храненето непосредствено до клавиатурата, може да причини заразяване на организма с бактерии. От 25 клавиатури на хора, включени в изследването, 96% от тях са замърсени.

Каквото и да си говорим, някои хора не почистват бюрата и клавиатурата си всеки ден, при това, дори и да го направят, те трудно могат да я дезинфекцират напълно, защото през деня пипат какво ли не и работят с този аксесоар.

За да имате по-чиста клавиатура, мийте по-често ръцете си – преди и след тоалетна, ползвайте и дезинфектант. Освен това минавайте с мокра кърпа клавиатурата, след което със суха, за да не остава влага по нея.

Мобилен телефон

Чудите ли се защо имате повече пъпки около ухото, до което допирате мобилния всеки ден? Дисплеят му е благоприятна среда за много патогени. Все пак той се загрява и чрез топлината те се развиват. Проучване от 2017 г., публикувано в списанието „Germs“, разглежда 27 мобилни телефона, собственост на тийнейджъри. По всички тях има замърсяване с бактерии. Въпреки малкия обхват, най-вероятно всеки втори телефон е такъв. За да премахнете микробите, почиствайте редовно мобилния си със специални кърпи. Освен това, не го носете в обществени тоалетни, нито го оставяйте по повърхностите на места, където има голям поток от хора.

Дозатори за сапун

Сапунът е един от основните ни съюзници срещу вирусите тези дни. Течният отдавна измести обикновения. Смята се, че неговото използване е доста по-хигиенично, но самите дозатори, които пипаме, за да си сложим течността на ръцете, също са развъдник на бактерии. Около 25% от тези в публичните тоалетни са замърсени от фекални бактерии. А и повечето от поставките за сапун или дозатори, както ги наричат, въобще не се почистват от персонала. Ако ползвате течен сапун, не забравяйте да измиете добре ръцете си в продължение на поне 60 секунди. Сложете си повече сапун и използвайте по-голямо количество вода. След това подсушете добре ръцете си и ползвайте дезинфектант.


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката
Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори