×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

До дни: Цената на бензина пада до 2 лв./литър


10 Март 2020, Вторник, 13:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Горивото ще е по-изгодно до края на седмицата

В следващите няколко дни - до края на тази или в началото на идната седмица, очаквам по бензиностанциите да видим по-ниски цени от 2-2,05 лв. за литър бензин. Това каза за „Труд” Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

В понеделник средната цена на бензина за страната беше 2,21 лв. Но в региона на Стара Загора, Бургас и Сливен имаше цени и от 1,95-2,03 лв. за литър бензин, и то не само на 1-2 обекта, а на много бензиностанции. Прогнозите са до седмица и цените и в София да бъдат около 2-2,05 лв.

Тенденцията за поевтиняване на петрола е безспорен факт, каза Живодар Терзиев. Първото голямо поевтиняване беше в края на януари и началото на февруари, когато заради коронавируса и намаленото потребление в Китай цената на петрола се понижи с около 25%.

В понеделник цената на петрола се понижи с 30% на азиатските пазари спрямо котировките при затваряне на борсите в петък. Причината за това беше, че Саудитска Арабия и Русия не се споразумяха да намалят производството на петрол в условията на намалено потребление заради кононавируса.

Това е най-голямото дневно понижение от поне 30 години насам. До ранния следобед у нас обаче петролът върна част от позициите си и намалението спрямо котировките в петък стана 20%. Фючърсите за месец май за петрола сорт Брент в понеделник следобед бяха 35 долара за барел. Толкова ниски цени не си спомням да е имало, каза Живодар Терзиев. Рано сутринта те бяха дори 33 долара за барел. Цената на американския петрол падна и до под 30 долара за барел, но след това също върна част от стойността си.

В ранния следобед в понеделник цената на дизеловото гориво на международните пазари беше 350 долара за тон, или с около 62 долара под нивото в петък. Рано сутринта, при отваряне на азиатските борси, намалението беше по-голямо – с 80 долара за тон, каза Живодар Терзиев.

Бензинът пък се търгуваше по 375-380 долара за тон. Има такива котировки, но въпросът е имал ли кой реално да продаде горива на такива цени, коментира Живодар Терзиев. Едно е да търгуваш на хартия на борсата, а друго е реални обеми, допълни той.

„Когато инвеститорите чуха, че за месец май Саудитска Арабия ще увеличи с 1,5 млн. барела на ден производството, започнаха да разпродават позициите си на борсата. За разлика от играчите на борсата ние не търгуваме на хартия, а реални физически единици. Няма играч, който на ниската цена от сутринта да може да ни продаде гориво”, обясни Живодар Терзиев.

В момента рафинерията в България преработва нефт, който е договорен през декември и е доставен през януари и началото на февруари. Тогава цените бяха 62-67 долара за барел. Но тенденцията е ясна, в следващите дни ще видим февруарското намаление по бензиностанциите, заяви Живодар Терзиев.


В категории: Животът


11
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
11
Коментара по темата
11.
Ivan
11.03.2020 18:05:03
1
0
V tyrcia e 1.50 ot 5 dena
10.
Коментар
10.03.2020 15:48:22
0
7
Цената трябва да падне под 1.50 при тази цена за барел.
9.
е
10.03.2020 15:41:54
0
4
В Бургас пак ще са най-скъпите горива...ако изобщо паднат.
8.
HACKO
10.03.2020 14:58:14
0
3
Бойчето ще вдигне акциза и раята пак ще е с пръст в уста в очакване да падне цената на бензина...да ама не.
7.
Дизела
10.03.2020 14:56:37
0
4
Хората не пътуват много и не им се харчи скапания третокачествен бензин. Защо да не му свалят 5-6 стинки и да се бият в гърдите вижте какви сме "бизнесмени" когат се вдига петрола вдигаме с 20-30 стинки ся като пада сваляме с 5-6 и сме велики.
6.
наблюдателен
10.03.2020 14:02:29
1
13
Къде са шофьори Б-с, които протестираха преди за високите цени на горивата. Петрола пада поне от месец, сега е спаднал с 40% спрямо тогава когато , цената на дизела беше на 2.30лв.. Седователно цената на бензина би трябвало да е под 2 лв. още преди 20 дена. Ако това не е картел, здраве му кажи. Сега цената на петрола е 37 за барел, а цената за бензин 2.27. Паметливите знаят че при цена 55 на барел, бензина бе 1.85 в големите вериги преди години. Ако това не е картел, здраве му кажи. Къде е държавата, или си събира данъците от повишения акциз и не му пука за нас.
5.
гражданин
10.03.2020 13:50:04
0
9
Това няма как да се случи, намират хиляди тъпи оправдания само да не намалят цената. Къде са органите които трябва да упражняват някакъв контрол. Един куп народ вземат пари за това.
4.
Fak
10.03.2020 13:48:03
0
8
Ами те докато го намалят барело ще го вдигнат с 1 долар и наще хубосници пак ще има юрюш на 2.40
3.
Ротшилд
10.03.2020 13:35:06
0
13
Бензиностанция да имаш на тези години! Цената на петрола падна между 20-30%, а бензиностанциите свалят цените с не повече от 10%.Реално горивото трябва да е под 1,75 лв. за литър. Сега ще слушаме оправданията им за изчакване на изчерпване на старите количества, но когато става въпрос за повишение, максимум на 3 тия ден го вдигат. Долни печалбари!
2.
Uhh
10.03.2020 13:31:42
0
10
Ами айде де той петролът от 60 падна на 30 долара от месец насам горивото в Бургас не е.мръднало като изключим боклука на Марешки
1.
Smith
10.03.2020 13:07:58
0
14
Цената по бензиностанциите се вдига още преди да се е повишил петрола, но когато суровината се срине, ще има да чакаме понижение. Проруските партии ГЕРБ/ДПС/Лъжепатриоти бетонираха монопола на Лукойл чрез приемането на лобистки закони, затова и рафинерията може да си продава на надути цени, да работи на загуба и да не плаща и стотинка данък печалба.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори