×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Конфликтът между президента и властта удари върху НСО и МВР


Конфликтът между президента и властта удари върху НСО и МВР
Драмата с медсестрите в парламента бе използвана за сблъсък между службите и съответни политически декларации
06 Март 2020, Петък, 16:49 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Драмата с барикадиралите се в парламента медсестри доведе до искри между службите и съответни политически коментари

НСО и МВР бяха вкарани в конфликт заради драматичната ситуация с барикадиралите се медицински сестри в помощната сграда на парламента.

Това доведе и до политически коментари, което явно е продължение на войната между президента Румен Радев и изпълнителната власт. Известно е, че шефът на Националната служба за охрана (НСО) се назначава от държавния глава. МВР пък е на подчинение на премиера Бойко Борисов.

Пръв за конфликтната ситуация загатна шефът на НСО Красимир Станчев. Той обясни, че още снощи са потърсили помощ от МВР. По-конкретно поискали по-качествени психолози, които да разговарят с медицинските сестри.

От думите на Станчев стана ясно, че МВР не е откликнало, а НСО останало само да се справя с проблема.

По-късно днес главният секретар на вътрешното министерство Ивайло Иванов направи извънредно изявление пред медиите, за да изкаже своята версия.

„Волно или неволно МВР беше намесено“, коментира той за ситуацията с медсестрите.

Иванов призна, че снощи след 18 ч. били запознати с казуса.

Било обаче преценено, че няма проблем, който да налага намеса от страна на силите на вътрешното ведомство.

По думите на Иванов – нямало заложническа криза, нито терористичен акт, нито принуда, нито данни за заплаха за живота на някого.

Според главния секретар на МВР техни служители не могат да влизат въоръжени в парламента, освен при точно определените ситуации. Народното събрание било сграда със специален статут, която се охранявала от НСО.

Реакция от МВР обаче имало тази сутрин, когато пожарната донесе дюшек заради опасността някой да падне, след като медсестрите тръгнаха да излизат по первазите до прозорците на сградата на бившия Партиен дом.

Според Ивайло Иванов МВР ползва психолози, когато трябва да се въздейства на извършители на тежки престъпления.

„Ние никога, когато използваме колегите да ни помагат, не сме очаквали от тях те да свършат нашата работа, а напротив – от тях искаме те да ни помогнат, ако могат да предвидят поведението на лицата, срещу които сме изправени ние, за да можем да си изградим нашата тактика за действие“, коментира Иванов.

На въпрос как оценява работата на служителите на НСО, Иванов отговори: „Не ме вкарвайте в противоборство с НСО. С НСО сме работили, работим и ще продължаваме да работим. Такава е нашата работа.“

След като му бе припомнен упрекът на Красимир Станчев – че НСО са били оставени да се справят сами на терен, главният секретар на МВР каза: „Шефът на НСО си има собствено мнение. Аз не мога да коментирам неговите изявления и не искам.“

Ивайло Иванов увери, че е следял цялата ситуация постоянно и продължава да го прави.

По повод искането на НСО към МВР да дадат по-опитни психолози, главният секретар на вътрешното министерство каза, че явно не е имало такава нужда предвид това, че „не се е стигнало до ескалация на напрежението“.

Покрай искрите между службите обаче днес имаше и политически коментари и сблъсъци.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова пред репортери в кулоарите на Народното събрание каза, че НСО е реагирало неадекватно.

Последва декларация от парламентарната група на „БСП за България“ за казуса с медсестрите. Лидерът на формацията Корнелия Нинова обяви: „Г-жа Дариткова, която е лекар, сутринта нарече тази медицинска сестра (която не искаше да слезе от первазите на парламента - б.а.) „жена с психически проблеми“, „нестабилно психическо състояние“. Вие, лекарят, как дадохте тази диагноза? Малко прилича на Цветанов, който оттук казваше „престъпници“ на лекарите. Лекар даде диагноза на тази жена, която направи това сутринта като акт на отчаяние, а не на нездраво психическо състояние. Лепите етикети на хората в безсилието си да решите проблема. Разбира се, няма как да не го прехвърлите на някой друг – на нея, защото е „психически нестабилна“, сега и на НСО. Казвате, че те са виновни. Разбира се, че НСО, или която и да е служба, не може да посяга физически на беззащитни хора. Ако са превишили правата си, те си носят отговорността по закона, но голямата вина е на правителството на Борисов за провала в здравната реформа, за недостъпното здравеопазване за повечето българи, за високите цени на лекарства, за скъпото доплащане в болниците.“

Така Корнелия Нинова очаквано защити НСО, която се води подчинена на президента.

Последва обаче контрадекларация на ГЕРБ в лицето на Даниела Дариткова, която повтори тезата си, че службата за охрана е действала неадекватно.

По-късно дойде реакция и от самия президент Румен Радев, който е на посещение в Албания.

Запитан за действията на Националната служба за охрана, президентът заяви, че НСО трябва да действа съобразно своите инструкции за охрана на такива чувствителни обекти. Държавният глава подчерта, че протестът на медицинските сестри не е проблем на сигурността и не може да бъде решен от НСО, а от Министерството на здравеопазването и ресорната комисия в българския парламент, информира пресцентърът на държавния глава.

Направи впечатление, че през деня и медии, близки до ГЕРБ, използваха случая да атакуват остро Националната служба за охрана, явно за да ударят и по президента. 

 


В категории: Политика


6
Коментара по темата
6.
*********
07.03.2020 02:50:55
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
5.
до 5
06.03.2020 18:02:46
27
7
Ти гледай комунистите да не се върнат на власт, за Борисов незнам, ама Жан Виденовата зима ще ти се виде като ад ама тука на Земята, в реалността.
4.
Nostradamus
06.03.2020 17:54:56
6
12
В отвъдния Свят Борисов и бандата му ще СЪПРЕЖИВЯВАТ всичките мъки, нещастия, страдания и терзания на хората доведени до това състояние, причинени от кражбите лъжите и престъпното му управление на България !
3.
404
06.03.2020 17:36:19
8
16
Ясна е работата! Обещавали им са, обещавали им са и най-накрая нищо не са изпълнили! Вижда се от видиеата, че е има употреба на сила вътре в залата. А Дариткова забрави да си декларира Ягуара ама не забрави да си вземи заплатата от Народното събрание!!!
2.
Getsbi
06.03.2020 17:27:49
4
15
Само да си знаете, че НСО се ръководи от Президента:)) Че, гледам много хора, не са на ясно:))
1.
БУРГАС
06.03.2020 16:42:28
9
13
Ясно е ,че НСО трябва да си оди.Какъв не адекватен генерал.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори