×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Падат акциите на Xiaomi след като компанията влезе в черния списък в САЩ
  • Столетница, оцеляла от испанския грип, се ваксинира срещу Covid-19
  • Прокуратурата ще поиска постоянен арест за тримата рецидивисти, които пребиха и ограбиха 92-годишна жена в шуменското село Велино
  • Гласувай за своя фаворит в класацията "Личност на годината 2019" ТУК
  • Водата от язовир "Студена" е годна за пиене, съобщиха РЗИ-Перник
НА ЖИВО

Защо не доказваме коронавирус у нас?


Защо не доказваме коронавирус у нас?
До днес 02.03.2020 г., инфектиран с корона вирус българин няма, камо ли болен. Официално обявено!
02 Март 2020, Понеделник, 19:29 ч.
Автор: Д-р Георги ТОДОРОВ, лабораторен лекар

Една от причините да не се открие досега коронавирус у нас може и вероятно се крие в начина на вземане и транспорт на пробите

От близо една седмица от екрани и по всички комуникационни канали заради коронавирусната заплаха ме облъчват следните мои колеги: д-р В. Мутафчийски, лекар и военнослужещ – председател на национален кризисен щаб, назначен да координира криза от заразна болест, без има криза, по специалност коремен и едноскопски хирург. Д-р Кантарджиев – микробиолог, самоназовал лабораторията в ръководения от него НЦЗПБ, като Национална и референтна. Д-р Ангел Кунчев – единствен, който в този щаб май разбира за какво иде реч. Основния липсващ - министърът на здравеопазването, но сериозен издател на наредби със съмнителна полезност и практичност, пише д-р Георги Тодоров - лабораторен лекар, практикувал три години в Република Гана, в условията на епидемии и зарази в свой материал за czpz.org

Най-важното от работата на щаба - видяхме прелестта на българската генералска униформа във всичките ѝ разновидности и купища общи приказки, преразказ на международния новинарски обмен. Самообявиха се за последна инстанция, демонстрираха линейка, скафандри, пръскане на асфалта и измислиха нова .... декларация, която всички идващи от Италия и Китай да попълват.

Всъщност, мерките за да се предпазим от тази идваща инфекция трябва да се насочени към хората, а не към чиновниците. 

Кампанията трябваше да се организират първо отдолу нагоре, с главно участие на епидемиолози и инфекционисти и да се обясни на колегите от първи ред, какво да се прави, да се организират места за пренасочване на съмнителни и болни и да се организира грижата за тях. Вместо това се разпали корона-истерията, главният въпрос на епидемията станаха болничните, а говорители станаха синдикалисти и т. н. здравни адвокати. Неадекватният министър пък предложи да се самоизолираме, и самокарантинираме и още куп нелепости. 

Обръщайки подхода към потенциалната заплаха, държейки се неадекватно и много разтревожено, здравните власти показаха че: цитирам колегата д-р Христов “Държавната здравна администрация дотолкова е калинкизирана, че практически е тотално интелектуално блокирала и (почти) нищо смислено не може да измисли по въпроса с коронавируса.“

В резултат на всичко това, естествените първи жертви на чиновническото невежество бяха ОПЛ от страна на медицинските специалисти и пътуващите българи от страна на населението. Принудителното задържане под карантина без симптоми, по заповед на един счетоводител, по признак от къде се връщаме, считам за погазване на човешките права. Изобщо властите се държат като, че ли, новия инфекциозен агент има признаците на ОСОБЕНО ОПАСНА ИНФЕКЦИЯ – COVID-19 е нова, но не и особено опасна. Създадената паника доведе до спекула, текстилните предпазни лицево-носни маски, абсолютно ненужни на здравите (обявено е от СЗО) стигнаха космически цени и изчезнаха от търговската мрежа. Марлите и спирта изчезнаха почти от аптеките, а премиерът, създал щаба, обяви че разблокира 100 тона спирт от държавния резерв – и това без нито един болен, с причинител коронавирус, камо ли в сериозно състояние. 

Не малко за тази истерия, направиха със свръхреакцията си, иначе адекватните служители на СЗО. Работил съм с тях преди време и мога да сравня.

Както се казва, никой не може да ти направи на теб толкова лошо, колкото сам може да си направиш. Не намирам логика защо това се случва! Отдавам го на егото и епидемиологичното невежеството на д-р В. Мутафчийски - паднало му се да е началник на още нещо, освен ВМА, на относителния страх на д-р А. Кунчев да поема сам отговорност и решително да налага мнението си какво да се прави по неговата основна компетентност и на упорството на д-р Кантарджиев да докаже, главно през медиите, че НЦЗПБ е едва ли не референтна лаборатория в България. С това доказва , че не знае дефиницията за референтна лаборатория, но пък публиката лесно се манипулира.

До днес 02.03.2020 г., инфектиран с корона вирус българин няма, камо ли болен. Официално обявено! Не искам да съм на мястото на, горкия нещастник, когото ще обявят за пръв такъв – цитирам доц. Мангъров от събота сутринта! „Това е почти невъзможно да е вярно (да няма такъв) при отворената ни страна, камо ли с Италия -Ломбардия, където диаспората ни е концентрирана.” 

Ето защо ми се налага да попитам няколко професионални въпроса нашите здравни власти, придружени с изводи от реалността, като ги разделя на лабораторно-професионални и директно за човешките права:

1. Твърди се, че разполагаме с тест , който определя директно вируса в биологичен материал чрез метода на ПСР, ако е изпълнен правилно несъмнено. Тестът се извършваше до скоро на 2 места, а вече на 4, едното обявено за референтно от неговия шеф. Биологичният материал, в който ще се търси вируса, е обявен в заповед на министъра!

Една от причините да не се открие досега коронавирус, може и вероятно се крие в начина на вземане и транспорт на пробите. Преданалитичния стадий, изпълнен правилно, е предпоставка за верен резултат, правило известно на всички лабораторни специалисти.
При положение, че се знае, че коронавируса е много чувствителен и извън биологична среда живее от 5 до 35 минути, се налага да попитам: 

Има ли строги инструкции за начина на събиране, на различните видове подходящ биологичен материал включващи – с какво се събира, как се съхранява и респективно на какъв режим се транспортира, от кого и с какви компетентности за транспорт, за да достигне до София, годен за да се изследва – с две думи - преданалитичния стадий, как е спазен? 

Според инструкциите на СЗО, пробите за изследване на заразени с вируса клетки, се вземат със стерилни тампони от носа, гърлото, конюнктивите и се поставят бързо в опаковката. Храчките и слюнката се събират в стерилни контейнери. Пробите се транспортират при температура от 2 до 8 градуса. Всяко повишаване на температурата може да доведе до изсъхване или дехидратация на пробата и компрометирането й, замразяването й води до други деструктивни процеси.

Вярно ли е, че у нас пробите се поставят в контейнер със сух лед (който поддържа -70 градуса) и се транспортират така с линейката на РЗИ или с куриерска фирма.

Сухия лед наистина може да се използва за транспортиране и съхранение, но не на биологични течности, а на промивка от повърхности, с цел изследване за коронавирус и е описан в специален протокол на СЗО.

Възможно ли е да не сме обучили правилно медицинския ни персонал за вземане на проби и за пренасянето му? 

Разполага ли здравната мрежа с темеперирани контейнери за пренос на биологичен материал? Възможно ли е да смесваме две инструкции в една? 

Ако това е така, не е чудно, че имаме все отрицателни проби.

Внимателно преглеждайки процедурите описани от производителите на ПСР в реално време, се откриват много фини изисквания, чието неспазване може да доведе до фалшиво отрицателен резултат. Несериозно е твърдението, че изследването на една проба, кръстосано в две различни лаборатории и получаването на еднакъв, отрицателен резултат е едва ли не доказателство за качество. Това е груба форма на непрофесионализъм, защото това не е междулабораторно сравнение, като се твърди. Друго е!

2. Известно ли е на нашите власти, че освен сега практикувания ПСР, има разработени поне два много по-евтини и с приблизителна ФОР/ФПЗ индекс тестове за COVID-19, които се базират на откриваеми антитела от тип YgМ и YgG у вече инфектираните, макар и безсимтомни хора?

За теста е необходима капка кръв от убождане на пациента. Разполагаме с пълното описание на теста, той е европейско производство, валидиран, евтин (под 25лв)! Тестът би спестил безполезното мерене на температура на влизащите в България български граждани с грипоподобни симптоми. Тестът е бърз и лесен, не се изисква пренос на биологичен материал, прави се на място, разбира се под контрола на лабораторен лекар! 

Вярно ли е, че е известен на нашето МЗ и е отказан от тях, за да се купува много по-скъпия ПСР? 

3. Защо е необходимо, ако се вярва на отрицателните резултати от досега използвания тест, да се държат хора под карантина? Без симптоми, без болест, само по информация, че са се върнали от Италия? Или властите не вярват на теста, или не вярват на самите себе си!?

В заключение: Умолявам здравните ни власти, да спрат да се държат сякаш сме в условие на особено опасна инфекция. Не сме! Да успокоят хората и да кажат, че имаме сили да се справим, ако ни дойде на главата инфекцията и да не се правят на последна инстанция в изследванията, на които даже вече не е ясно дали да вярваме.

Можем и ние, вашите лабораторни колеги от страната, да мислим, да изследваме, да преценяваме, да помагаме в лечението, да сме състрадателни, да се предпазваме. Само приобщаването на хората и увереността, че се прави всичко за хората ги приобщава и само така се справяме с неудачите. 

С методите на здравеопазване от началото на 20 век и днешни технологии, китайците се справят с корона инфекцията. Ние още нямаме и един случай, но успяхме да си съсипем доверието в институциите, мултиплицирано от негодно поведение и умножено със страховете на хората. 

И помнете, че правата на човека са също валидни. Задържане, изолиране и т. н. по критерий идва от Италия, не може да служи за 14 дневно изолиране!

И един случай на корона вирус и 100 да има, пак няма да сме в особено опасна инфекция. Ако властите не променят поведението си, ще се превърнат сами в обществена инфекция, довела с невежеството и перченето си, само до паника, закононарушения и вреди за мнозина.
25
Коментара
25
Коментара по темата
25.
О боже
04.03.2020 19:25:10
2
3
Не знам кой е писал тази статия,но човеко х .... първо нищо не се разбира 2 ро прекалено дълга е с ненужна информация не сте се насочоли да пишете върху заглавието а добавяте 100 други тема в 1 написано на неразбираем език. Научете се да си форматирате правилно статиите.......
24.
21
03.03.2020 10:30:44
5
1
Пиян от сутринта бастунджия. Вдигай въстание, стигал си пил ракия, лъскал злобарки и драскал по форумите.
23.
ХХ 22
03.03.2020 10:27:05
4
2
ХХриси зла и лъжлива кукла, твоята заплата нали върви непрекъснато от Жужи Путяк. Само внимавай да хванеш вирус от някой натопорен арабин. Ти си най-големия кавал, имбецил и олигофрен във форума. Оправяй се, бъди достоен европеец, натовец и демократ. В Холандия руските тираджии питали къде е ХХристинка.
22.
ХХ
03.03.2020 10:04:26
2
5
@19
Какво правителство ще падне бе, кавал?! Колко правителства в европа паднаха досега?!
@20
Имбецил слабоумен, средната заплата в Бургас е под официално обявената за България заплата за нормално съществуване... даже сирийските бежанци от войната заобикалят България.
Аман от олигофрени!
21.
21
03.03.2020 08:42:55
5
6
Не си опитен, а опитомен. Има си данни на НСИ и Евростат които показват какво е реалното положение на българина и как все по-малка част стават все по-богати, а все повече хора все по- бедни. Над 1 млн. от недоизтребените 6 млн. българи живее дори под границата на бедността. Управляващата коалиция ще дебатира със самата себе си трябвали мин пенсия да стане ЦЕЛИ 300 лв щото това било обещание отпреди изборите, а мандата изтича.
20.
Опитен
03.03.2020 08:27:11
16
5
Брей, страшна криза. Вчера по улиците на Бургас лежаха хиляди хора припаднали от глад. По моловете и там стотици нападали по земята, пак от глад. До тях паднали торбите със стоки, които напазарували. По ресторантите и кафенетата пълно с припаднали хора. Някои от глад, някои от изпития алкохол. Хиляди автомобили по улиците с лежащи в тях хора, прилошало им от глад. Брях, брях, то по-лошо от Сомалия и Сирия. Извикайте Корни Импексова да управлява заедно с Амедчо Сарайски и ще потекат реки от мед и масло.
19.
истината
03.03.2020 00:49:40
10
27
обявят ли коронавирус в България правителството пада автоматично, и без това хората няма какво да ядат, тока и водата поскъпват постоянно, данъците също, има и водна криза, има населени места без вода, а това говори за бум от бацили и болести. провала на кабинета Борисов 3 е пълен.
18.
Барселона
03.03.2020 00:02:54
2
17
Нашата здравна система е перфектна и не допуска никакви вируси за скъпите си съграждани!
17.
Стела
02.03.2020 23:58:26
3
25
Вие вярвате ли, че нямаме случай с коронавирус? Просто ни спестяват истината. Паниката в хората е видима.
16.
Smith
02.03.2020 22:51:03
5
32
Изключително смислен анализ! За съжаление след 10 години герб цялата администрация е калинкизирана. Това е най-точната и страшна диагноза в момента. А коронавируса ще нанесе значително по-леки щети.
15.
XX 12
02.03.2020 22:34:27
6
7
ХХристинка е най-големият лъжец във форума. Единствено казва истината, когато ви обещае бибитка.
14.
Трол
02.03.2020 22:19:34
1
14
Е, сега какво? Пак изостанахме от Европа...
13.
Lucifer
02.03.2020 21:43:59
0
12
Няма такова нещо като YgM и YgG - ако е искал да пише IgG и IgM e друго нещо.
12.
XX
02.03.2020 21:38:28
7
11
@5
На комунистите може да се вярва колкото и на демократите... холандският премиер лично каза, че да "лъжеш в политиката не е грях".
@6
По принцип вирусите и всякакви гадости живеят по-кратко върху металите. Мед и стомана ги морят ной-бързо. Принципно му дават 9 дни живот върху благоприятни повърхности.
11.
Marinero
02.03.2020 21:36:19
4
17
Чиста статистика. В Германия от извършени 1890 теста положителни 9. В България от 100 теста колко очаквате? Дано ,дано.. чукаме на дърво.
10.
Българин
02.03.2020 20:52:57
1
36
Коронавирусат казал че тука няма да идва, щото политиците и без него ще ни оправят
9.
Опааа
02.03.2020 20:52:44
1
19
Нашите дофтори ползват шуър чек за проверка за корона вируса.
Да извикат докторите дето са на почивка на Малдивите от поредния дистрибутор на лекарства против коронавируса... те знаят.
8.
Още въпроси
02.03.2020 20:48:39
4
15
Не откриват, защото не изследват правилните хора.....
Мутри и мутреси масово използват северна Италия за шопинг и разходки след препродажбата на др0г@та на подрастващото поколение. Ама тях няма как да ги пипнат, защото са ортаци на мутрата.. недосегаеми, нищо, че ще се окажат 2/3 заразени и пак някой чужд лекар ще ни го съобщи.
7.
Браво
02.03.2020 20:46:38
6
25
Една статия с добро съдържание като количество, качество, достатъчна всеобхватност. На 99% статия отлична. Адмираций.
П.с.
Бъдете все така
6.
Празна статия
02.03.2020 20:32:45
14
14
Изгуби ме още на това, че вируса в не биологична среда живеел между 5 и 35 минути. Иначе цитира СЗО, толкова е и чел... На метал в благоприятна среда оцелява над ден. Поредния, който иска да спечели малко внимание за сметка на страховете на хората.
5.
Marinero
02.03.2020 20:09:54
3
17
Ако са вярни данните от Китай, днес те имат регистрирани само 250 нови случая, по-малко отколкото за ден в останалия свят. Ако може да се вярва на комунистите разбира се. И те нямат ваксина или лек а прилагат единствено железни мерки за изолация, значи това работи.
4.
Troika
02.03.2020 20:04:21
17
23
МНОГО ЯСНО ЧЕ ИМА СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС,НО НАЛИ БАЙ ГАНЬО Е ПСИХИЧЕСКИ ЛАБИЛЕН И ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР ЧРЕЗ ПРЕМИЕРА ИМАТ УГОВОРКА ДА НЕ СЕ СПОМЕНАВАТ СЛУЧАИТЕ ДА НЕ СЕ СТИГА ДО ПАНИКА СРЕД ОБЩЕСТВЕНОСТТА.
ИМА УМРЕЛИ НО ДИАГНОЗАТА БЪРЗО СЕ ПРОМЕНЯ ОТ КОРОНАВИРУС НА МЕНИНГИТ ИЛИ СЪРДЕЧНА НЕДОДТАТЪЧНОСТ ИЛИ НЯКЪКВИ СИ ДРУГИ ПРИЧИНИ.
3.
XX 2
02.03.2020 19:49:42
7
18
Неграмотен и пиян бастунджия.
2.
100% тру
02.03.2020 19:48:48
2
32
Много точен анализ и заслужаваща критика здравна система. То кое ли ки е наред, че и тук да не станем за посмешище
1.
XX
02.03.2020 19:39:52
17
14
98% от нещата за които пичът критикува се случват и във водещите демокрации. Останалите 2% са реалните мерки, присъщи на военизираните държави... които може би са по-положителни отколкото звучат в настоящата още безтрижна ситуация...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
В Общински съвет-Созопол има диалогичност и зачитане на различното мнение В Общински съвет-Созопол има диалогичност и зачитане на различното мнение

Една от целите, която си поставих бе да има диалог и дебат по време на заседанията и мога категорично да заявя, че такъв дебат има, разбира се иска ми се той да бъде по-често конструктивен, а политиканстването да остане по-назад, категоричен е Пинелов

 

Най-селските общини в Бургаска област Най-селските общини в Бургаска област

В Руен няма градско население, в Сунгурларе то е 26%, а в Камено - 42%

Клубът на Соня Стойчева иска басейна в Младежкия дом под наем Клубът на Соня Стойчева иска басейна в Младежкия дом под наем

ПК „Бриз“ обещава, че ще ремонтира базата

 

Кметът Димитър Николов предлага ремонт на медицинските кабинети в три здравни заведения Кметът Димитър Николов предлага ремонт на медицинските кабинети в три здравни заведения

Намерението на местната администрация е подготвените проекти, съвместно с трите общински лечебни заведения, да бъдат подадени за финансиране към Фонд "Условия на труд"

 

1/3 от ресторантьорския бизнес фалира 1/3 от ресторантьорския бизнес фалира

Местните данъци и такси и кредитите са на път да потопят ресторантьорите

 

Честито! Миро от "5-те сезона" стана баща Честито! Миро от "5-те сезона" стана баща

Дъщеричката му Ема проплака в УМБАЛ Бургас, детето е с идеални мерки

 

Майката, убила двете си деца, спечели дело срещу мъжа си за насилие Майката, убила двете си деца, спечели дело срещу мъжа си за насилие Ще се разпусне ли преждевременно 44-ото Народно събрание за кампания в епидемична ситуация? Ще се разпусне ли преждевременно 44-ото Народно събрание за кампания в епидемична ситуация?

Очаква се депутатите да работят до края на февруари, но дали няма да има друг развой в нестандартната обстановка

Първият вкаран в затвора за шофиране без книжка - 32-годишният Венцислав от Руен Първият вкаран в затвора за шофиране без книжка - 32-годишният Венцислав от Руен

Той ще трябва да плати и глоба в размер на 500 лв., отсъди Поморийският районен съд

Туристическият бизнес в Бургас поиска от вицепремиера Марияна Николова силна рекламна кампания Туристическият бизнес в Бургас поиска от вицепремиера Марияна Николова силна рекламна кампания

Вицепремиерът обясни пред бизнеса, че предстои да бъде открито туристическо представителство в един от най-важните за България пазари - в полската столица Варшава

 

Русия излиза от Договора за открито небе Русия излиза от Договора за открито небе

Каква е причината

Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп! Не се гаси туй, що не гасне! Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп! Не се гаси туй, що не гасне!

Доналд Тръмп издигна защитна стена между нас и тези, които идват за нас

Заради активисти срещу расовата дискриминация: Австралийска компания сменя името на най-известното си сирене Заради активисти срещу расовата дискриминация: Австралийска компания сменя името на най-известното си сирене

Популярното сирене, което се продава в Австралия повече от 80 години под марката Coon Cheese, сега се нарича Cheer Cheese

2020 г. постави нов глобален температурен рекорд 2020 г. постави нов глобален температурен рекорд

Разликите в средните глобални температури в трите най-топли години - 2016 г., 2019 г. и 2020 г. са пренебрежимо малки

Трус събори болница в Индонезия, седем загинали и стотици ранени Трус събори болница в Индонезия, седем загинали и стотици ранени

Под отломките на лечебното заведение в административния център на провинция Западно Сулавеси има десетки души

Берлускони е хоспитализиран в Монако Берлускони е хоспитализиран в Монако Според телевизия Раи Нюз 24 става въпрос за планиран преглед Гърция поетапно да разхлабва мерките срещу COVID-19 Гърция поетапно да разхлабва мерките срещу COVID-19

Пред фалит са вече половината ресторанти, кафенета и барове в страната

Либералните болшевики съвсем изтрещяха – след Туитър ще премахват Тръмп и от „Сам вкъщи-2“ Либералните болшевики съвсем изтрещяха – след Туитър ще премахват Тръмп и от „Сам вкъщи-2“

Петицията с това безумно искане е подкрепена от актьора Макколи Кълкин, който пропиля кариерата си заради наркотици

Искат импийчмънт и срещу Байдън в първия му работен ден Искат импийчмънт и срещу Байдън в първия му работен ден

Тейлър Грийн заяви, че американският народ трябва да има доверие в своя президент

Премиерът на Сърбия имунизирана и с втората доза Премиерът на Сърбия имунизирана и с втората доза

Бърнабич получи първата доза от ваксината на 24 декември миналата година

Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Парламентарните избори все повече се разглеждат като нулев тур на президентските Виц на деня Виц на деня - Скъпа, защо панталоните ми са изгладени само до коленете?
- А аз колко пъти ти казвах да удължиш кабела на ютията!
Виц на деня Виц на деня Пък моят ми вика:
- Толкова си слабичка, иди си хапни тортичка...
- Кой твой, ма?
- Моят вътрешен глас, как кой?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Баба ми казваше едно време - случаен може да бъде само бракът, любовника трябва да се избира внимателно.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори