×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Защо не доказваме коронавирус у нас?


Защо не доказваме коронавирус у нас?
До днес 02.03.2020 г., инфектиран с корона вирус българин няма, камо ли болен. Официално обявено!
02 Март 2020, Понеделник, 19:29 ч.
Автор: Д-р Георги ТОДОРОВ, лабораторен лекар

Една от причините да не се открие досега коронавирус у нас може и вероятно се крие в начина на вземане и транспорт на пробите

От близо една седмица от екрани и по всички комуникационни канали заради коронавирусната заплаха ме облъчват следните мои колеги: д-р В. Мутафчийски, лекар и военнослужещ – председател на национален кризисен щаб, назначен да координира криза от заразна болест, без има криза, по специалност коремен и едноскопски хирург. Д-р Кантарджиев – микробиолог, самоназовал лабораторията в ръководения от него НЦЗПБ, като Национална и референтна. Д-р Ангел Кунчев – единствен, който в този щаб май разбира за какво иде реч. Основния липсващ - министърът на здравеопазването, но сериозен издател на наредби със съмнителна полезност и практичност, пише д-р Георги Тодоров - лабораторен лекар, практикувал три години в Република Гана, в условията на епидемии и зарази в свой материал за czpz.org

Най-важното от работата на щаба - видяхме прелестта на българската генералска униформа във всичките ѝ разновидности и купища общи приказки, преразказ на международния новинарски обмен. Самообявиха се за последна инстанция, демонстрираха линейка, скафандри, пръскане на асфалта и измислиха нова .... декларация, която всички идващи от Италия и Китай да попълват.

Всъщност, мерките за да се предпазим от тази идваща инфекция трябва да се насочени към хората, а не към чиновниците. 

Кампанията трябваше да се организират първо отдолу нагоре, с главно участие на епидемиолози и инфекционисти и да се обясни на колегите от първи ред, какво да се прави, да се организират места за пренасочване на съмнителни и болни и да се организира грижата за тях. Вместо това се разпали корона-истерията, главният въпрос на епидемията станаха болничните, а говорители станаха синдикалисти и т. н. здравни адвокати. Неадекватният министър пък предложи да се самоизолираме, и самокарантинираме и още куп нелепости. 

Обръщайки подхода към потенциалната заплаха, държейки се неадекватно и много разтревожено, здравните власти показаха че: цитирам колегата д-р Христов “Държавната здравна администрация дотолкова е калинкизирана, че практически е тотално интелектуално блокирала и (почти) нищо смислено не може да измисли по въпроса с коронавируса.“

В резултат на всичко това, естествените първи жертви на чиновническото невежество бяха ОПЛ от страна на медицинските специалисти и пътуващите българи от страна на населението. Принудителното задържане под карантина без симптоми, по заповед на един счетоводител, по признак от къде се връщаме, считам за погазване на човешките права. Изобщо властите се държат като, че ли, новия инфекциозен агент има признаците на ОСОБЕНО ОПАСНА ИНФЕКЦИЯ – COVID-19 е нова, но не и особено опасна. Създадената паника доведе до спекула, текстилните предпазни лицево-носни маски, абсолютно ненужни на здравите (обявено е от СЗО) стигнаха космически цени и изчезнаха от търговската мрежа. Марлите и спирта изчезнаха почти от аптеките, а премиерът, създал щаба, обяви че разблокира 100 тона спирт от държавния резерв – и това без нито един болен, с причинител коронавирус, камо ли в сериозно състояние. 

Не малко за тази истерия, направиха със свръхреакцията си, иначе адекватните служители на СЗО. Работил съм с тях преди време и мога да сравня.

Както се казва, никой не може да ти направи на теб толкова лошо, колкото сам може да си направиш. Не намирам логика защо това се случва! Отдавам го на егото и епидемиологичното невежеството на д-р В. Мутафчийски - паднало му се да е началник на още нещо, освен ВМА, на относителния страх на д-р А. Кунчев да поема сам отговорност и решително да налага мнението си какво да се прави по неговата основна компетентност и на упорството на д-р Кантарджиев да докаже, главно през медиите, че НЦЗПБ е едва ли не референтна лаборатория в България. С това доказва , че не знае дефиницията за референтна лаборатория, но пък публиката лесно се манипулира.

До днес 02.03.2020 г., инфектиран с корона вирус българин няма, камо ли болен. Официално обявено! Не искам да съм на мястото на, горкия нещастник, когото ще обявят за пръв такъв – цитирам доц. Мангъров от събота сутринта! „Това е почти невъзможно да е вярно (да няма такъв) при отворената ни страна, камо ли с Италия -Ломбардия, където диаспората ни е концентрирана.” 

Ето защо ми се налага да попитам няколко професионални въпроса нашите здравни власти, придружени с изводи от реалността, като ги разделя на лабораторно-професионални и директно за човешките права:

1. Твърди се, че разполагаме с тест , който определя директно вируса в биологичен материал чрез метода на ПСР, ако е изпълнен правилно несъмнено. Тестът се извършваше до скоро на 2 места, а вече на 4, едното обявено за референтно от неговия шеф. Биологичният материал, в който ще се търси вируса, е обявен в заповед на министъра!

Една от причините да не се открие досега коронавирус, може и вероятно се крие в начина на вземане и транспорт на пробите. Преданалитичния стадий, изпълнен правилно, е предпоставка за верен резултат, правило известно на всички лабораторни специалисти.
При положение, че се знае, че коронавируса е много чувствителен и извън биологична среда живее от 5 до 35 минути, се налага да попитам: 

Има ли строги инструкции за начина на събиране, на различните видове подходящ биологичен материал включващи – с какво се събира, как се съхранява и респективно на какъв режим се транспортира, от кого и с какви компетентности за транспорт, за да достигне до София, годен за да се изследва – с две думи - преданалитичния стадий, как е спазен? 

Според инструкциите на СЗО, пробите за изследване на заразени с вируса клетки, се вземат със стерилни тампони от носа, гърлото, конюнктивите и се поставят бързо в опаковката. Храчките и слюнката се събират в стерилни контейнери. Пробите се транспортират при температура от 2 до 8 градуса. Всяко повишаване на температурата може да доведе до изсъхване или дехидратация на пробата и компрометирането й, замразяването й води до други деструктивни процеси.

Вярно ли е, че у нас пробите се поставят в контейнер със сух лед (който поддържа -70 градуса) и се транспортират така с линейката на РЗИ или с куриерска фирма.

Сухия лед наистина може да се използва за транспортиране и съхранение, но не на биологични течности, а на промивка от повърхности, с цел изследване за коронавирус и е описан в специален протокол на СЗО.

Възможно ли е да не сме обучили правилно медицинския ни персонал за вземане на проби и за пренасянето му? 

Разполага ли здравната мрежа с темеперирани контейнери за пренос на биологичен материал? Възможно ли е да смесваме две инструкции в една? 

Ако това е така, не е чудно, че имаме все отрицателни проби.

Внимателно преглеждайки процедурите описани от производителите на ПСР в реално време, се откриват много фини изисквания, чието неспазване може да доведе до фалшиво отрицателен резултат. Несериозно е твърдението, че изследването на една проба, кръстосано в две различни лаборатории и получаването на еднакъв, отрицателен резултат е едва ли не доказателство за качество. Това е груба форма на непрофесионализъм, защото това не е междулабораторно сравнение, като се твърди. Друго е!

2. Известно ли е на нашите власти, че освен сега практикувания ПСР, има разработени поне два много по-евтини и с приблизителна ФОР/ФПЗ индекс тестове за COVID-19, които се базират на откриваеми антитела от тип YgМ и YgG у вече инфектираните, макар и безсимтомни хора?

За теста е необходима капка кръв от убождане на пациента. Разполагаме с пълното описание на теста, той е европейско производство, валидиран, евтин (под 25лв)! Тестът би спестил безполезното мерене на температура на влизащите в България български граждани с грипоподобни симптоми. Тестът е бърз и лесен, не се изисква пренос на биологичен материал, прави се на място, разбира се под контрола на лабораторен лекар! 

Вярно ли е, че е известен на нашето МЗ и е отказан от тях, за да се купува много по-скъпия ПСР? 

3. Защо е необходимо, ако се вярва на отрицателните резултати от досега използвания тест, да се държат хора под карантина? Без симптоми, без болест, само по информация, че са се върнали от Италия? Или властите не вярват на теста, или не вярват на самите себе си!?

В заключение: Умолявам здравните ни власти, да спрат да се държат сякаш сме в условие на особено опасна инфекция. Не сме! Да успокоят хората и да кажат, че имаме сили да се справим, ако ни дойде на главата инфекцията и да не се правят на последна инстанция в изследванията, на които даже вече не е ясно дали да вярваме.

Можем и ние, вашите лабораторни колеги от страната, да мислим, да изследваме, да преценяваме, да помагаме в лечението, да сме състрадателни, да се предпазваме. Само приобщаването на хората и увереността, че се прави всичко за хората ги приобщава и само така се справяме с неудачите. 

С методите на здравеопазване от началото на 20 век и днешни технологии, китайците се справят с корона инфекцията. Ние още нямаме и един случай, но успяхме да си съсипем доверието в институциите, мултиплицирано от негодно поведение и умножено със страховете на хората. 

И помнете, че правата на човека са също валидни. Задържане, изолиране и т. н. по критерий идва от Италия, не може да служи за 14 дневно изолиране!

И един случай на корона вирус и 100 да има, пак няма да сме в особено опасна инфекция. Ако властите не променят поведението си, ще се превърнат сами в обществена инфекция, довела с невежеството и перченето си, само до паника, закононарушения и вреди за мнозина.
25
Коментара
Юлиан Вергов на море за 6 лева
Юлиан Вергов на море за 6 лева 02/07/2020, Четвъртък 19:18 0
25
Коментара по темата
25.
О боже
04.03.2020 19:25:10
2
3
Не знам кой е писал тази статия,но човеко х .... първо нищо не се разбира 2 ро прекалено дълга е с ненужна информация не сте се насочоли да пишете върху заглавието а добавяте 100 други тема в 1 написано на неразбираем език. Научете се да си форматирате правилно статиите.......
24.
21
03.03.2020 10:30:44
5
1
Пиян от сутринта бастунджия. Вдигай въстание, стигал си пил ракия, лъскал злобарки и драскал по форумите.
23.
ХХ 22
03.03.2020 10:27:05
4
2
ХХриси зла и лъжлива кукла, твоята заплата нали върви непрекъснато от Жужи Путяк. Само внимавай да хванеш вирус от някой натопорен арабин. Ти си най-големия кавал, имбецил и олигофрен във форума. Оправяй се, бъди достоен европеец, натовец и демократ. В Холандия руските тираджии питали къде е ХХристинка.
22.
ХХ
03.03.2020 10:04:26
2
5
@19
Какво правителство ще падне бе, кавал?! Колко правителства в европа паднаха досега?!
@20
Имбецил слабоумен, средната заплата в Бургас е под официално обявената за България заплата за нормално съществуване... даже сирийските бежанци от войната заобикалят България.
Аман от олигофрени!
21.
21
03.03.2020 08:42:55
5
6
Не си опитен, а опитомен. Има си данни на НСИ и Евростат които показват какво е реалното положение на българина и как все по-малка част стават все по-богати, а все повече хора все по- бедни. Над 1 млн. от недоизтребените 6 млн. българи живее дори под границата на бедността. Управляващата коалиция ще дебатира със самата себе си трябвали мин пенсия да стане ЦЕЛИ 300 лв щото това било обещание отпреди изборите, а мандата изтича.
20.
Опитен
03.03.2020 08:27:11
16
5
Брей, страшна криза. Вчера по улиците на Бургас лежаха хиляди хора припаднали от глад. По моловете и там стотици нападали по земята, пак от глад. До тях паднали торбите със стоки, които напазарували. По ресторантите и кафенетата пълно с припаднали хора. Някои от глад, някои от изпития алкохол. Хиляди автомобили по улиците с лежащи в тях хора, прилошало им от глад. Брях, брях, то по-лошо от Сомалия и Сирия. Извикайте Корни Импексова да управлява заедно с Амедчо Сарайски и ще потекат реки от мед и масло.
19.
истината
03.03.2020 00:49:40
10
27
обявят ли коронавирус в България правителството пада автоматично, и без това хората няма какво да ядат, тока и водата поскъпват постоянно, данъците също, има и водна криза, има населени места без вода, а това говори за бум от бацили и болести. провала на кабинета Борисов 3 е пълен.
18.
Барселона
03.03.2020 00:02:54
2
17
Нашата здравна система е перфектна и не допуска никакви вируси за скъпите си съграждани!
17.
Стела
02.03.2020 23:58:26
3
25
Вие вярвате ли, че нямаме случай с коронавирус? Просто ни спестяват истината. Паниката в хората е видима.
16.
Smith
02.03.2020 22:51:03
5
32
Изключително смислен анализ! За съжаление след 10 години герб цялата администрация е калинкизирана. Това е най-точната и страшна диагноза в момента. А коронавируса ще нанесе значително по-леки щети.
15.
XX 12
02.03.2020 22:34:27
6
7
ХХристинка е най-големият лъжец във форума. Единствено казва истината, когато ви обещае бибитка.
14.
Трол
02.03.2020 22:19:34
1
14
Е, сега какво? Пак изостанахме от Европа...
13.
Lucifer
02.03.2020 21:43:59
0
12
Няма такова нещо като YgM и YgG - ако е искал да пише IgG и IgM e друго нещо.
12.
XX
02.03.2020 21:38:28
7
11
@5
На комунистите може да се вярва колкото и на демократите... холандският премиер лично каза, че да "лъжеш в политиката не е грях".
@6
По принцип вирусите и всякакви гадости живеят по-кратко върху металите. Мед и стомана ги морят ной-бързо. Принципно му дават 9 дни живот върху благоприятни повърхности.
11.
Marinero
02.03.2020 21:36:19
4
17
Чиста статистика. В Германия от извършени 1890 теста положителни 9. В България от 100 теста колко очаквате? Дано ,дано.. чукаме на дърво.
10.
Българин
02.03.2020 20:52:57
1
36
Коронавирусат казал че тука няма да идва, щото политиците и без него ще ни оправят
9.
Опааа
02.03.2020 20:52:44
1
19
Нашите дофтори ползват шуър чек за проверка за корона вируса.
Да извикат докторите дето са на почивка на Малдивите от поредния дистрибутор на лекарства против коронавируса... те знаят.
8.
Още въпроси
02.03.2020 20:48:39
4
15
Не откриват, защото не изследват правилните хора.....
Мутри и мутреси масово използват северна Италия за шопинг и разходки след препродажбата на др0г@та на подрастващото поколение. Ама тях няма как да ги пипнат, защото са ортаци на мутрата.. недосегаеми, нищо, че ще се окажат 2/3 заразени и пак някой чужд лекар ще ни го съобщи.
7.
Браво
02.03.2020 20:46:38
6
25
Една статия с добро съдържание като количество, качество, достатъчна всеобхватност. На 99% статия отлична. Адмираций.
П.с.
Бъдете все така
6.
Празна статия
02.03.2020 20:32:45
14
14
Изгуби ме още на това, че вируса в не биологична среда живеел между 5 и 35 минути. Иначе цитира СЗО, толкова е и чел... На метал в благоприятна среда оцелява над ден. Поредния, който иска да спечели малко внимание за сметка на страховете на хората.
5.
Marinero
02.03.2020 20:09:54
3
17
Ако са вярни данните от Китай, днес те имат регистрирани само 250 нови случая, по-малко отколкото за ден в останалия свят. Ако може да се вярва на комунистите разбира се. И те нямат ваксина или лек а прилагат единствено железни мерки за изолация, значи това работи.
4.
Troika
02.03.2020 20:04:21
17
23
МНОГО ЯСНО ЧЕ ИМА СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС,НО НАЛИ БАЙ ГАНЬО Е ПСИХИЧЕСКИ ЛАБИЛЕН И ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР ЧРЕЗ ПРЕМИЕРА ИМАТ УГОВОРКА ДА НЕ СЕ СПОМЕНАВАТ СЛУЧАИТЕ ДА НЕ СЕ СТИГА ДО ПАНИКА СРЕД ОБЩЕСТВЕНОСТТА.
ИМА УМРЕЛИ НО ДИАГНОЗАТА БЪРЗО СЕ ПРОМЕНЯ ОТ КОРОНАВИРУС НА МЕНИНГИТ ИЛИ СЪРДЕЧНА НЕДОДТАТЪЧНОСТ ИЛИ НЯКЪКВИ СИ ДРУГИ ПРИЧИНИ.
3.
XX 2
02.03.2020 19:49:42
7
18
Неграмотен и пиян бастунджия.
2.
100% тру
02.03.2020 19:48:48
2
32
Много точен анализ и заслужаваща критика здравна система. То кое ли ки е наред, че и тук да не станем за посмешище
1.
XX
02.03.2020 19:39:52
17
14
98% от нещата за които пичът критикува се случват и във водещите демокрации. Останалите 2% са реалните мерки, присъщи на военизираните държави... които може би са по-положителни отколкото звучат в настоящата още безтрижна ситуация...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Митьо Очите остава под стража, задържаха и негов човек, току-що пуснат от затвора Митьо Очите остава под стража, задържаха и негов човек, току-що пуснат от затвора

Калоян Колев и Иван Пишиев също не бяха пуснати от съда - могат да обжалват

Бунт срещу Нора Шопова в БНТ! Никой не иска манекенката без качества за спортна журналистка Бунт срещу Нора Шопова в БНТ! Никой не иска манекенката без качества за спортна журналистка

Тя няма нито ден трудов стаж като спортен журналист

Сунгурларско село остава на сухо – въвеждат режим на водата от 8 до 17 ч. Сунгурларско село остава на сухо – въвеждат режим на водата от 8 до 17 ч.

Става въпрос за с. Вълчин, където от няколко дни има сериозни смущения във водоснабдяването

Кандидатствайте в Морското училище в Бургас - неговите възпитаници получават международни сертификати Кандидатствайте в Морското училище в Бургас - неговите възпитаници получават международни сертификати

Всички специалности са с разширено изучаване на английски език

Започна мащабното обновяване и преобразяване на ДКЦ I Започна мащабното обновяване и преобразяване на ДКЦ I

Сградата ще бъде напълно санирана

Борисов направи първа копка на сградата на българския суперкомпютър (ВИДЕО) Борисов направи първа копка на сградата на българския суперкомпютър (ВИДЕО)

България е  една от осемте държави в Европа, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище

ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ в Бургас изпраща първия си випуск ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ в Бургас изпраща първия си випуск

Официалното връчване на дипломите на учениците ще се състои на 5 юли, неделя, от 18:00 часа в Летния театър

Валери Симеонов: Заповедта на Ананиев за маските не е прецизна – НОЩ първи ще изгорят със санкции Валери Симеонов: Заповедта на Ананиев за маските не е прецизна – НОЩ първи ще изгорят със санкции

Ораторите трябва да могат да са без предпазни средства на лицето, смята лидерът на НФСБ

Бургас отново е първи в страната с най-много проекти по програмата за достъпна среда Бургас отново е първи в страната с най-много проекти по програмата за достъпна среда

18 са одобрените проекти от Бургас от общо 49 за цялата страна

Вижте как качулки нахлуха в гетото в кв. Победа в Бургас Вижте как качулки нахлуха в гетото в кв. Победа в Бургас

ОД на МВР в Бургас разпространи кадри от зрелищния арест, при който бяха задържани четирима души

Джокович и съпругата му - с отрицателни тестове за коронавирус Джокович и съпругата му - с отрицателни тестове за коронавирус

Първата ракета в света се зарази по време на турнира "Adria Tour"

Гърция отчита над 30% спад на туристите Гърция отчита над 30% спад на туристите

Безработицата може да достигне също до 30%

Пастор-астролог бие тревога, съвпадът на Сатурн с Юпитер носел апокалипсис Пастор-астролог бие тревога, съвпадът на Сатурн с Юпитер носел апокалипсис

Краят на света щял да дойде няколко дни преди Коледа, твърди Пол Бегли

Решават да стане ли „Света София” джамия, Вселенският патриарх плаши с разделение на човечеството Решават да стане ли „Света София” джамия, Вселенският патриарх плаши с разделение на човечеството

Ислямистите отдавна настояват сградата, която е част от списъка на ЮНЕСКО, отново да стане действаща джамия

Почина братът на папа Бенедикт Почина братът на папа Бенедикт

Георг Ратцингер ръководеше прочутия хор на момчетата "Регенсбургер домшпацен" в Германия

Малдивите отварят отново за туристи от 15 юли Малдивите отварят отново за туристи от 15 юли

Гърция, пък удължава забраната за полети от Обединеното кралство до 15 юли

Volkswagen се отказа от завод в Турция, поне на този етап Volkswagen се отказа от завод в Турция, поне на този етап

Фабриката в Западна Турция трябваше да създаде 4 000 работни места

Испания примамва Марадона Испания примамва Марадона

Легендата може да поеме Ла Фурия, ако Антонио Торес спечели изборите

Руснаците решават бъдещето на Путин Руснаците решават бъдещето на Путин

Кремъл с нежелание отложи планирания за 22 април вот заради коронавируса

Младен Маринов: Затварят граничен пункт „Маказа" на обяд Младен Маринов: Затварят граничен пункт „Маказа" на обяд

Очакват се опашки на границите, предупреди Борисов

Томислав Дончев Томислав Дончев Трябва да се реши дали съм соросоид или евразийско мекере Виц на деня Виц на деня Баба към внука си:
- Какво ядеш?
- Това е екстази, бабо!
- Виждам, че е екстази, ама защо така без хляб?!
Виц на деня Виц на деня - А бе Гоше, за кво се ожени като пак сам си переш гащите?
- Не бе, тия са нейните...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Толкова много хора отиват в Гърция, това май е някакъв трик да ги завладеем...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори