×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Със закон: Задължиха Несебър да инвестира в Слънчев бряг, но общинарите ще си преценят колко


Със закон: Задължиха Несебър да инвестира в Слънчев бряг, но общинарите ще си преценят колко
Министър Ангелкова и Димитър Бойчев защитиха предложението за инвестициите на общините в курортите, БСП не се съгласиха
12 Февруари 2020, Сряда, 15:26 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Отпадна предложението за продуктово зониране на курортите

Парламентът прие законова поправка, която задължава общините да инвестират в националните курорти при наличие на такива на съоветната територия.

Това се случи на второ четене по предложение на депутати от ГЕРБ.

Темата предизвика спор в пленарна зала, тъй като според представители на БСП поправката натоварва допълнително финансите на общините. Соцдепутатът Христо Проданов обясни, че това е поредният случай, в който държавата прехвърля отговорност на общинските власти, без да осигури средства за изпълнението. Според него поправката означава само едно – вдигане на местните данъци.

Бургаският депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев, който бе сред вносителите на законовата промяна, обаче отхвърли тезата на опозицията.

„Подчертавам, че не става въпрос за увеличаване на данъците. Националните курорти, намиращи се в общините, формират голяма част от бюджетите им. В тях няма постоянно живеещи жители и те не са толкова атрактивни като избиратели на съответната община и кмет. Промените са опит за повече внимание от страна на кметовете и общинските съвети да се реинвестират средства в курортите“, посочи Бойчев.

Коментар направи и ресорният министър Николина Ангелкова след окончателното гласуване на целия пакет промени в Закона за туризма.

След репортерски въпрос – ще бъдат ли задължени общините да инвестират повече в националните курорти, тя отговори: „Тук също искам да благодаря на народните представители за това предложение, защото тука моментът е, че националните курорти, особено „Слънчев бряг“, който се намира на територията на община Несебър, дават една много голяма част от приходите в общината, на чиято територия се намират, както по отношение на туристическия данък, който изцяло постъпва в общините, така и по отношение на местните данъци и такси, когато говорим съответно за местата за настаняване и хранене, които се намират на територията на съответния национален курорт. До момента, за съжаление, почти никакви, да не казвам нула средства, се изразходват от общините на територията на съответния национален курорт. И сега с това предложение на практика се задължават те да планират разходи в рамките на бюджета, който имат. В никакъв случай не говорим за финансово натоварване по какъвто и да било начин.“

По думите на Ангелкова, националният курорт, който генерира изключително много приходи за бюджета на дадена община, заслужава една част от тези средства, по преценка на съответния общински съвет, да бъдат обратно реинвестирани в този курорт отново по преценка на общинския съвет и кмета на съответната община.

„По никакъв начин не се бъркаме в тяхната преценка за това къде и как в националния курорт следва такива разходи да бъдат инвестирани, но е важно такива да бъдат направени“, добави министърът на туризма.

Тя приветства новата глава в закона, свързана с ясната регламентация на статута на националните курорти.

Това било изключително важно за българския туризъм.

До шест месеца Министерството на туризма трябвало да изработи и съответната наредба за националните курорти.

Община Несебър от много години получава упреци, че не инвестира в „Слънчев бряг“. Както изглежда, именно това е причината за внасянето на поправката, свързана със задължителните разходи на общините по посока на националните курорти.

Николина Ангелкова обясни, че по нейно предложение на второ четене е отпаднало регламентирането на продуктово зониране на курортите. Това станало след обсъждане и преценка на „всички плюсове и минуси“.

Тя приветства и оттеглянето от страна на ГЕРБ на предложението за въвеждане на изискване 50% от съседите да дават писмено съгласие при краткосрочно отдаване на апартаменти под наем през интернет платформи.


В категории: Несебър , Политика


11
Коментара по темата
11.
Георгиев
12.02.2020 21:41:32
2
8
Не само на Бойчев и Ангелковка....на никой не му е ясно че навремето от всяка една нощувка в община Несебър влизаха 2 лева а сега са някакви стотинки които самите хотелиери общински съветници по времето на един общински председател ги намалиха на.....та с криене на нощувки не се прави общински бюджет,по-време на бай Тошо,наистина беше богата община!
10.
До Pipo
12.02.2020 19:45:11
0
2
Пепо, явно не знаеш, че алеите, улиците и част от зелените отдавна са актувани за публична общ.собственост.И това е в т.н. зона ,, Изток,,.Включително има 2 опита да се създадат дружества съвместно със СС които да управляват инфраструктурата.
9.
до 4
12.02.2020 18:40:08
0
16
след всяко лято сменям шарнири само заради пътя в сл бряг. Срамно е да няма и един нормален тротоар и и ужасно дразнещо.
8.
Kris
12.02.2020 18:21:39
17
5
Като не можаха да спечелят изборите сега се мъчат с други средства да крадат парите на Несебър
7.
Pipo
12.02.2020 18:18:46
1
4
На Бойчев и Ангелова явно не им е известно че алеите и Вик инфраструктурата, както и до скоро енергото са собственост на Сл. Бряг Ад, как ще инвестира в дружествена собственост парите на данъкоплатците, жалба до КС на РБ и пада
6.
Нефтен продукт до Мими
12.02.2020 17:57:44
3
3
Относно да живее БКС. Да живее, Да живее, Да живее.
5.
Доналд
12.02.2020 17:50:18
1
3
Тъкмо я наредих с местните,, фактори ", че нямането е голямо, сега пак пазар лък.
4.
Пацавурите несебърски
12.02.2020 17:30:10
1
17
Сега ще си гласуват само 1% за Слънчев бряг инвестиции!За 7-8000 мовека се харчат парите от данъци на 100-150 000 човека!Несебърска община е най-богатата като доходи от данъци на глава от населението,но след кръговото един лев за рехабилитация на долния път,който е на общината,не се влага!По села и паланки пътната инфраструктура е по-добра!
3.
*********
12.02.2020 16:44:21
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
2.
Мими
12.02.2020 16:42:29
2
18
Честито на несебърските тарикати ! Без вазелин ! То бива простотия ама чак толкова ! Да живее БКС Несебър !
1.
БСП, ГЕРБ, ДПС и патрЕотите
12.02.2020 15:51:53
2
11
Служителите на синя зона в Бургас са болни от коронавирус, пазете се.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори