×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Абсолютно право на Кирил Добрев е да се включи в битката за лидер на БСП – не смятам, че това е скандал


Абсолютно право на Кирил Добрев е да се включи в битката за лидер на БСП – не смятам, че това е скандал
Корнелия Нинова няма да има проблеми в преизбирането си за втори мандат, смята Александър Симов
11 Февруари 2020, Вторник, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: Авторът

Отношенията му с Корнелия Нинова обаче няма да са същите – те стават конкуренти, казва депутатът

През последните седмици в БСП тече организация на първите избори, при които председателят ще се излъчва не от Конгреса, а с гласуване измежду всички членове. Очаква се обаче в битката да се включи и зам.-председателят на партията Кирил Добрев, което като че ли изненада неприятно лидера Корнелия Нинова. Има ли драма в това и как върви кампанията – разговаряме с депутата и член на Националния съвет на БСП Александър Симов.

- Г-н Симов, за първи път членовете на БСП ще избират пряко лидер на партията. Как според Вас върви кампанията и организацията на вота?

- Ние още не сме навлезли в най-интересната част на кампанията. В момента вървят конференциите по места – по-голямата част от тях още не са минали, и тече процесът по номинация на различни кандидати. Моето впечатление (тъй като нямам някакви по-обобщени резултати и не мисля, че някой на този етап ги има) е, че хората приемат с ентусиазъм идеята сами да избират своя лидер. Казвам го, защото много често срещам едни твърдения, които не идват от среди в БСП – че този избор ще бъде провал, че едва ли не хората няма да проявят интерес към него. Убеден съм, че прекият избор на лидер е истински политически интерес на 98% от членовете на БСП. Те наистина искат подобен начин на избиране на председателя, който е в драматично противоречие с начина, по който лидерът се избираше преди. И затова смятам, че подобна процедура към момента наистина инжектира политически адреналин в партията.

- Върви един слух, че изборът може да се провали, тъй като има вероятност да не участват повече от 50% от членовете. Тази хипотеза реална ли е?

- Поне според мен такава вероятност не съществува. При всички положения повече от 50% от членовете ще излязат. Мисля дори, че ще говорим за числа над 85%. И го казвам не на базата на това как ми се иска или на базата на някаква фантазирана реалност. Просто виждам какво е отношението на хората и как ентусиазирано подхождат по този въпрос.

- Около двайсетина имена вече се завъртяха. Вие лично номиниран ли сте и бихте ли се включили в състезанието?

- Нямам представа дали имам номинации, но на този етап не виждам себе си като кандидат за председател на БСП.

- Нуждае ли се според Вас партията от нов лидер?

- Това е сложен и коварен въпрос. Разбирам защо го задавате, но е твърдо рано да говорим за това дали партията се нуждае от нов лидер. Ще отговоря на въпроса по този начин: според мен Корнелия Нинова има какво да предложи като лидер за следващ мандат на партията, тъй като нейното политическо наследство, макар и много критикувано от някои среди (тече постоянен медиен поток от жълти заглавия и скандални внушения), смятам, че оставя днес БСП в много по-добра кондиция спрямо 2016 г., когато тя стана лидер. Т.е. тя има лице да се яви пред избирателите и да потърси доверие от тях. А иначе, колкото до другите кандидати, не искам да сатанизирам абсолютно никого. Това е красивото на демократичния процес, то е именно онова, към което лично аз като социалист съм се стремял – да излязат хората с лицата си, да предложат своите идеи и нека най-добрият да победи.

- Един от аргументите против Нинова е, че тя не е успяла да събори ГЕРБ и е преминала потенциала си като лидер. След президентския вот може да се каже, че имаше три изборни провала. Как гледате на тази теза?

- Категорично я отхвърлям, на 100%! Какво ще рече „тя е преминала потенциала си“? Вижте, част от големия проблем на критикуващите Корнелия Нинова е, че те очакват някаква магия - идва Нинова, взима една партия в клинична смърт и прави БСП за една, две или три години тотален победител на всички избори. На мен много ми се иска политиката да работеше по този начин. Страшно много ми се иска да има някаква чудодейна искра, която налива такова ракетно гориво в партията и тя се изстрелва на лидерски позиции. За съжаление в нашия обикновен и грешен свят политическите процеси работят по друг начин. Имаме обаче един процес при Корнелия Нинова на бавно, постепенно, но трайно натрупване на доверие и затова аз няма да се съглася и с вашата оценка за трите провала. Да, на тези избори БСП не успя да спечели, но същевременно се вижда трайно, последователно, макар и не толкова бързо натрупване на доверие, тъй като БСП удвои броя на своите депутати, увеличи броя на своите евродепутати и най-важното – върна се на картата на местната власт по един доста чувствителен начин. Най-малкото, днес сред областните градове има четири червени петна, което преди абсолютно отсъстваше в политическото портфолио на партията. Т.е. ако някой твърди, че това е провал, трябва да ми каже монополист на какво чудо е и как точно смята да реализира бърза и яростна победа. Смятам, че Корнелия Нинова показа и превърна БСП в една много стройна опозиционна партия на ГЕРБ и най-голямата й политическа заслуга, поне според мен, пред БСП е - защото ако си спомняте 2016 г., когато я избираха, същите хора, които днес твърдят, че тя е преминала потенциала си, казваха „ето, идва Нинова, за да направи голяма коалиция с ГЕРБ“ - че видяхме, че политическото поведение на Корнелия Нинова е точно обратното. Тя в нито един момент не колаборира с ГЕРБ, отказа доста големи и примамливи оферти, тъй като днес тя можеше да е председател на парламента. Никой нямаше да пише лоши статии срещу БСП. Придворните медии нямаше да се занимават с БСП по този злостен начин. Само че тя избра другата позиция – на това БСП да се отстоява като алтернатива, БСП по никакъв начин да не съучаства на управлението и съдейки от перманентната криза, в която сме днес, това беше много брилянтен и правилен ход.

- Добре, но сега виждате ли някакво разцепление в ръководството на БСП предвид упорития и все по-реален слух, че Кирил Добрев ще се включи в битката за лидерския пост?

- Абсолютно право на Кирил Добрев е да се включи в битката за лидерския пост. Аз не смятам, че това е някакъв скандал и според мен натягането на гайките по този повод е част от извратената атмосфера, в която сме свикнали да живеем – в която приемаме, че един лидер никога не трябва да има алтернатива. Кирил Добрев е в правото си да излезе на този тепих, да предложи виждане за БСП, да се опита да увлече социалисти и да потърси тяхното доверие. Колкото до това дали има разцепление в ръководството - аз не бих го нарекъл разцепление, но е нормално, когато има конкурентно състезание, отношенията между лидера и нейния заместник, който ще се явява на терен, да не са същите. Не казвам, че това е вражда, но все пак те стават политически конкуренти, а това променя донякъде чувството за екип. Не смятам обаче, че можем да говорим за някакво супер драматично разцепление в ръководството на БСП – поне аз не го виждам.

- Може ли да се получи ситуацията „двама се карат – третият печели“, т.е. да изскочи неочакван играч като фаворит?

- Когато говорим за реално, демократично политическо състезание, са възможни всякакви изненади. В случая обаче аз не очаквам такива – най-малкото защото всички от изброените имена са хора с качества, хора с авторитет, хора със свои биографии, които определено тежат, но смятам, че Корнелия Нинова няма да има проблеми в преизбирането си за втори мандат. И само да припомня нещо на вашите читатели, тъй като това много често се забравя и понеже виждам, че част от обвиненията към нея са в авторитаризъм: егати авторитарния лидер, който направи така, че всеки председател на БСП да има два мандата – осем години! Осем години и край! Това, ако е авторитаризъм, здраве му кажи!

- Корнелия Нинова ли е Вашият фаворит за (следващ) лидер на БСП или още е рано да се каже?

- Чисто обективно погледнато, смятам, че Корнелия Нинова е най-добрият възможен вариант за лидер към настоящия момент, което по никакъв начин не означава, че подценявам нейната конкуренция. Нека да видим с какви програми и с какви идеи ще излязат останалите! Нека всеки да заяви категорично желанието си за участие и тогава ще преценим - както и всеки социалист.

- Но Вие може би вече сте направили своя избор?

- Пак ще повторя – разсъждавам върху кандидатите, които към момента са излезли. Не искам да заявявам отсега. Аз нямам проблем, когато вече станат ясни всички кандидати, да кажа кой ще е моят фаворит. Но просто казвайки сега „Корнелия Нинова“, ще излезе едва ли не, че всички останали не струват нищо. Не искам да се остава с такова впечатление. Всеки социалист застава пред програмите на тези хора, пред тяхната биография, пред техните политически действия и сам ще си прецени. Аз не съм различен от тези обикновени социалисти. Ще видя и ще преценя. Просто ви казвам, че критиките, които чувам към Корнелия Нинова към настоящия момент, ми изглеждат абсолютно неадекватни.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ И полицаите с трогателно послание И полицаите с трогателно послание 09/04/2020, Четвъртък 10:40 7
3
Коментара по темата
3.
*********
11.02.2020 20:37:09
0
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
Info
11.02.2020 19:53:39
3
4
Opa boiko si kupi i bsp aidee chestito na pechelivshite
1.
Ха ха
11.02.2020 19:19:48
3
6
И двамата са не подходящи ...предвид показаното до момента като лидерски качества и биография....която всъщност е единственото им качество и избирането им ще продължи статуквото в момента.....
Разпускане на Висшият съвет на БСП и избиране на изцяло нов такъв...нови лица и нови идеи....старите са оядени от власт и пари и крепят Тиквата ....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Първата любов на Гришо роди от сина на фалшификатор Първата любов на Гришо роди от сина на фалшификатор

Табак скри от всички бременността си

Заради алчност на рентиерите: Магазините по бургаското ларго започнаха да затварят един след друг Заради алчност на рентиерите: Магазините по бургаското ларго започнаха да затварят един след друг

Само част от наемодателите са направили отстъпки към наемателите си заради извънредното положение

Почина големият български актьор Вълчо Камарашев Почина големият български актьор Вълчо Камарашев

Артист с над 60-годишна кариера, той е любимец на няколко поколения българи

Докато си стоите вкъщи, спечелете награда, сътворявайки лого на туристическия бранд Бургас Докато си стоите вкъщи, спечелете награда, сътворявайки лого на туристическия бранд Бургас Прогноза: Половината заведения в България ще фалират Прогноза: Половината заведения в България ще фалират

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, като прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите, ангажирани в тях

1634 дървета са засадени в Бургас от ноември до днес 1634 дървета са засадени в Бургас от ноември до днес

Радостното е, че 229 екземпляра са осигурени от фирми, обществени организации, училища и отделни граждани

Фенове пропищяха: Рачков, върни ни парите! Фенове пропищяха: Рачков, върни ни парите! Цените за билетите за моноспектакъла на Рачков са повече от надути и конкурират тези за концертите на най-скъпата звезда у нас - Лили Иванова В МБАЛ „Лайф Хоспитал“ Бургас се извършва бърз тест за изследване на антитела срещу коронавирус В МБАЛ „Лайф Хоспитал“ Бургас се извършва бърз тест за изследване на антитела срещу коронавирус

Изследването се извършва само след предоставяне на лична карта и телефон за връзка, т.е. изследването не е анонимно

Втори пореден ден с близо 2000 починали с COVID-19 в САЩ Втори пореден ден с близо 2000 починали с COVID-19 в САЩ

Общият брой на заразените в страната е 430 376, оздравели са 23 707

17 години затвор за Атанас Динков от Карнобат, който се вряза като терорист в сватбарска тълпа 17 години затвор за Атанас Динков от Карнобат, който се вряза като терорист в сватбарска тълпа

Магистратите му забраниха завинаги да шофира, ще търпи присъдата си при първоначално строг режим

От 26 април Испания ще започне бавно да се връща към нормалния живот От 26 април Испания ще започне бавно да се връща към нормалния живот

Премахването на карантината трябва да бъде планирано и организирано, така че да няма пикове и заразени

Почина жената, разкрила любовната връзка на Бил Клинтън с Моника Люински Почина жената, разкрила любовната връзка на Бил Клинтън с Моника Люински

Трип почина от тежко заболяване

Британците изтрещяха: Масово палят стълбове от 5G мрежата, докарвали им коронавирус Британците изтрещяха: Масово палят стълбове от 5G мрежата, докарвали им коронавирус

Вчера Facebook премахна страница, на която се виждат снимки на горящи стълбове за пренос на 5G мрежа, която насърчава другите да направят същото

Мистерия: НЛО с формата на поничка летя над Одеса Мистерия: НЛО с формата на поничка летя над Одеса

Уфолози гадаят дали тайнственият обект е на извънземни

COVID-19 заразява и убива чернокожи в тревожно висока степен COVID-19 заразява и убива чернокожи в тревожно висока степен В сраната растат исканията да се съобщава расата на болните, хоспитализираните и умиращите от COVID-19 БМВ започва да прави маски БМВ започва да прави маски

От автомобилния гигант заявиха още, че имат готовност да закупят необходимото за производството на маски оборудване.

Полицейски час влиза в сила в цяла Сърбия Полицейски час влиза в сила в цяла Сърбия

От мярката ще бъдат изключени определени групи

Прогноза: С крути мерки жертвите в САЩ ще са над 80 000 до август Прогноза: С крути мерки жертвите в САЩ ще са над 80 000 до август

Математиците очакват пикът на заразата отвъд Океана да е на 26 април

Британец получи 3 месеца затвор за кражба на 3 маски Британец получи 3 месеца затвор за кражба на 3 маски

Силното търсене на този вид защитни средства предизвика безмилостна конкуренция между различните държави

Оптимизъм в Англия. Въпреки черната статистика, отварят училища Оптимизъм в Англия. Въпреки черната статистика, отварят училища

Карантинните мерки обаче няма да бъдат преразглеждани в понеделник, както бе планирано

Илиян Василев Илиян Василев Не отписвайте още Мавродиев, прокуратурата не си е казала думата Виц на деня Виц на деня - Докторе, животът ми е пълна скука...
- Намерете си любовник!
- Имам двама...
- Разкажете на мъжа си за тях!
Виц на деня Виц на деня Две проститутки решават кръстословица: Голям съд за течности - чете едната. Презервоар - отговаря другата. - Не, започва с буквата Р. - Тогава е резерватив! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Песимистът чува: - След малко. Оптимистът: - С лед, малко. Реалистът въобще не се ослушва, а си налива сам
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори