×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

ПП "МОРЕ" преди гласуването на Бюджет 2020: Защо Несебър продължава да затъва във финансово блато?


ПП "МОРЕ" преди гласуването на Бюджет 2020: Защо Несебър продължава да затъва във финансово блато?
ПП МОРЕ категорично настоява голямата част от приходите от туристически данък – минимум 50 процента, да бъдат насочени към реклама на туристическия продукт на общината
07 Февруари 2020, Петък, 11:14 ч.
Автор: Позиция на ПП Море

Общината намалява своя бюджет, продължава да затъва финансово, туристите намаляват, зимната безработица расте, гастербайтерите за чужбина се увеличават, пише в декларацията

От ПП "МОРЕ" изпратиха официална позиция относно Бюджет 2020 на община Несебър, който се гласува в момента на сесия на Общинския съвет. Ето пълния текст на становището:

"Не напразно се смята, че Несебър е най-богатата българска община. Годишните й бюджети наистина са рекордни, а на нейната територия - от Равда през курортите „Слънчев бряг” и Свети Влас до Обзор постъпват десетки милиони левове от туризъм.

В същото време  общината намалява своя бюджет, продължава да затъва финансово, туристите намаляват, зимната безработица расте, гастербайтерите за чужбина се увеличават.

Защо се стига дотам?

Първопричината за това е неефективното управление на огромните приходи в излишни разходи, както и политизирането на икономическите процеси. Всички тези пороци могат да се видят с просто око в проекта за бюджет 2020 на Община Несебър, възлизащ на 65 200 000 лева.

Седем основни въпроса се набиват на очи в този проекто бюджет.

   Първо – В него отново не става ясно как ще бъде направена реклама на туризма в община Несебър? ПП МОРЕ от много време алармира за този проблем. Другите морски общини се презентират с множество ефективни реклами и непрекъснато увеличават бюджета си за това. В Несебър такава реклама или липсва или се прави неефективно, непрофесионално, с минимален бюджет и с неясно планирани разходи.

В проектобюджета за 2020 г. има заложени 4 700 000 лева като приход от туристически данък. Логиката изисква голямата част от тези постъпления да бъдат изразходвани за туристическа реклама. Така ли е?

От тях се предвиждат 170 000 са за рекламни материали и книги – каквото и да означава това. 75 000 за поддръжка и обновяване на туристически сайт. Не е ясно кой е този сайт, какво ще представлява, кой ще го списва и доколко ще е ефективен в морето от сайтове, което всекидневно залива публичното пространство.

220 000 лева ще се дадат за издръжка на туристически информационен център и 215 000 за участие в туристически борси и посрещане на чуждестранни делегации. Не е ясно за кои туристически борси става дума и какви делегации ще бъдат посрещани.

Останалите четири милиона лева от това перо би трябвало да отидат в капиталовата програма за строителство на обекти, свързани с туризма. В бюджета не става ясно кои са тези обекти, колко са и т.н.

ПП МОРЕ категорично настоява голямата част от приходите от туристически данък – минимум 50 процента, да бъдат насочени към реклама на туристическия продукт на общината. Голямата част от населението се прехранва именно с туризъм и общината е длъжна да му помогне с реклама!

 Второ – В бюджета не става ясно какви договори за европейско финансиране са подписани. Община Несебър е на едно от последните места в България по усвояване на средства от европрограми, изпреварват я дори т.н. общини от селски тип. Смятаме, че причините за това за прозаични. Липсва  капацитет да се защитят проекти в ЕС. Освен това при тези проекти не могат да се вземат комисионни, рушвети и т.н. - там контролът е строг. Като краен резултат от това "въздържане" от европейски средства - страда общината и нейните жители. 

Трето – Капиталовата програма, изразяваща се строителство, проектиране и придобиване на дълготрайни материални активи, е в размер на 10 274 736 лв. За сравнение в община Поморие приетият бюджет за 2020 г. е едва 29 318 611 лв. Но капиталовата програма там е на стойност 28 404 941 лв, от които над 25 млн лева са осигурени от спечелени европроекти с подписани договори за европейско финансиране – нещо, което липсва в община Несебър!

Или друг пример - в община Айтос при бюджет 25 000 000 приблизително, капиталовата програма е 9 млн лева! След като бюджетът на Несебър е повече от 65 млн лева, капиталовата му програма трябва да е поне 20 мл лева. Защо това не е така – в проектобюджета не пише. Но едно е ясно – с предвидената по този начин капиталова програма на Несебър няма да има инвестиции. Освен това не е ясно кои обекти са нови и кои са заварени от предходни години? Твърде вероятно е тази неяснота да е допусната съзнателно, за да се режат лентички на вече започнати обекти през предходни години.  

В строителната програма за 2020 г. не са предвидени никакви средства за Слънчев бряг и Гюльовца. Тоест, жителите на тези населени места трябва да са наясно, че при тях няма да има никакво строителство с общински средства! За Равда средствата са 97 921 лв, за Тънково – 60 000 лева, Оризаре – 100 000 лева, а Свети Влас ще получи 833 000 лева по-малко в сравнение с м.г.

Четвърто – Планираните приходите от местни дейности за 2020 г. са 53 895  578 лева. През 2019 г. същата тази сума е била 56 661 125 лева. Разликата е 2 765 547 лв. Въпросът е откъде идва тази разлика при положение, че такса битови отпадъци бе неоснователно завишена   с 1 350 000 лева - както алармира МОРЕ? Възниква и друг въпрос. Очаква ли се да се изпълни приходната част от местни дейности и какво се случва, ако не се изпълни през 2020 г? От кои пера в бюджета ще бъдат орязани средства?

Пето – Неяснота има и за изразходването на 6 973 196 лв, предвидени като разходи за „външни услуги. В проектобюджета липсва информация какви са тези външни услуги, така че общинските съветници ще трябва да гласуват на сляпо каква точно дейност ще се извършва с тях. Предвидени за 3 787 682 за „Текущ ремонт“. И в този случай в проектобюджета не е посочено какви са тези текущи ремонти, в кои дейности и в кои населени места ще бъдат те. Съветниците пак ще трябва да се доверят "сляпо" на управляващите, предложили бюджета.

Шесто – В проектобюджета има заложени 400 000 лева за покупка на „траспортни средства за БКС Несебър“. През миналата година в бюджета е било предвидено да бъдат закупени транспортни средства - пак за БКС Несебър, на стойност 1 155 000 лева. Възниква въпрос – какво се случва с новозакупените всяка година по този начин транспортни средства? И защо всяка година се отделят пари за нови?

Седмо – Отново се предвиждат т.н. „Структурни промени“ в администрацията на община Несебър. Казано другояче, това означава че се променя структурата, за да бъдат уволнени неудобни на управляващите хора от администрацията, а на тяхно място да бъдат назначени „наши“ хора, подкрепящи кмета и подкрепящите го партии. Щатът без никакъв здрав смисъл допълнително се раздува, което означава допълнителни разходи. В момента, в който тези политически уволнения станат факт – ще ви информираме конкретно за уволнените опоненти и назначените на тяхно място.

В крайна сметка – проектобюджет 2020 очертава нерадостна картина за жителите на община Несебър. След необоснованото повишение на данък сгради и такса битови отпадъци те ще плащат по високи местни данъци, но ще получават по-малко и по-некачествени услуги от общината. Основният поминък в Несебър - туризмът отново няма да получи необходимата подкрепа от бюджета за реклама и популяризиране.

Все пак се надяваме, че може би при обсъжданията здравият разум ще надделее – в името на просперитета на община Несебър и за благото на нейните жители. Те заслужават това.

Политическа партия Местно обединение за разцвет и единство

МОРЕ"

Платена публикация.


В категории: Несебър


България Всички новини
4 думи, след които ще е готов за горещ секс 4 думи, след които ще е готов за горещ секс

Развинтете въображението му докато се видите

1150 киоски на „Лафка” ще бъдат запечатани утре, издатели на вестници са в паника 1150 киоски на „Лафка” ще бъдат запечатани утре, издатели на вестници са в паника

Проблемът е, че Държавната комисия по хазарта все още не е дала картбланш на тези обекти да разиграват игри от държавната лотария и спортния тотализатор

3 зодии, които предпочитат да бъдат „приятели с облаги“, отколкото да имат връзка 3 зодии, които предпочитат да бъдат „приятели с облаги“, отколкото да имат връзка

Ако можете да бъдете наясно с границите и да не се привързвате емоционално, значи имате всичко необходимо да се справите

Бягайте далеч от жените с тези имена Бягайте далеч от жените с тези имена

Те са нетърпими, имат много тежък характер

17 признака, според които шефът ти е з*дник 17 признака, според които шефът ти е з*дник

А нерядко се случва мениджърът да отблъсне служителите си

Георги Калудов от Ахтопол, който обезглави баща си с кухненски нож, почина в Психото Георги Калудов от Ахтопол, който обезглави баща си с кухненски нож, почина в Психото

Калудов бе настанен в здравното заведение в Ловеч в края на милата година по искане на Окръжната прокуратура в Бургас

Малкото Коте на Божинов без гадже в Тайланд Малкото Коте на Божинов без гадже в Тайланд

Бояна Генова заряза годеника си?

Парализирано дете 5 часа обикаля 4 болници в София Парализирано дете 5 часа обикаля 4 болници в София

14-годишното момиче подмятано като парцал от чакалня в чакалня

Диона копира Галена в клип Диона копира Галена в клип

Силно промотираното чалга видео само показа липса на креативност от страна на бившата рапърка

Аня Пенчева сърдита на снаха си Ива Русинова Аня Пенчева сърдита на снаха си Ива Русинова

Вижте какво вбеси актрисата

Нападнаха с камъни автобуси, превозващи евакуирани от Китай Нападнаха с камъни автобуси, превозващи евакуирани от Китай

Демонстранти хвърляха камъни и палиха огньове

Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх

Вирусът рано или късно ще бъде овладян, заяви Евгений Кандиларов

Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт

Пратката идвала от Торонто и е била на път за Кеноша, Уисконсин

Лидерите на ЕС не могат да се разберат заради дупката от 75 милиарда евро в бюджета след Брекзит Лидерите на ЕС не могат да се разберат заради дупката от 75 милиарда евро в бюджета след Брекзит

Втори ден продължават тежките разговори и извънредното заседание на Европейския съюз

Берлинале започна с минута мълчание заради терора в Ханау Берлинале започна с минута мълчание заради терора в Ханау

Самуел Финци откри фестивала с реч, в която обърна внимание на свободата, с която хората на стария континент разполагат

Десетки хиляди на бдение за жертвите на крайнодесния екстремист в Ханау Десетки хиляди на бдение за жертвите на крайнодесния екстремист в Ханау

Нападението е определено от разследващите като терористичен акт

Смях! Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук Смях! Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук

Карабинерите го задържали веднага с обвинение за подбуждане към корупция

Германия бере горчивите плодове на Меркел - крайнодесен застреля 9 души в наргиле барове Германия бере горчивите плодове на Меркел - крайнодесен застреля 9 души в наргиле барове

Когато насаждаш крайнолява политика, ще жънеш крайнодесни плодове

Година без Лагерфелд: Как са осиротелите Chanel, Fendi и KL Година без Лагерфелд: Как са осиротелите Chanel, Fendi и KL

Как го помнят приятелите и колегите му...

Европейските лидери влизат в борба за бюджета Европейските лидери влизат в борба за бюджета

Те се събират този четвъртък в Брюксел

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро Президентът какво прави – общо взето, грижи се за първата дама Виц на деня Виц на деня Пешо, съседи сме с теб откакто се помним... мислиш ли, че ще ти крада wifi?!? - Не! - Ами... тогава защо непрекъснато сменяш паролата?! Виц на деня Виц на деня Когато ви е скучно, отидете в най-близката до вас банка и изкрещете:
- Никой да не мърда!
И точно преди да извадят пистолети, добавете:
- Падна ми контактната леща.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако мъжете можеха да четат женски мисли...пак нищо нямаше да разберат
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори