×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Какво липсва на кв. Кумлука да се превърне в модерно сити


Какво липсва на кв. Кумлука да се превърне в модерно сити
Може Общината да изгради нов жилищен квартал за 7000 души, където да бъдат релокирани жителите на кв. Победа. Тогава ще се освободи огромен терен, с перфектно разположение за изграждане на 22+ етажно сити
28 Януари 2020, Вторник, 19:00 ч.
Автор: Славейко ЙОРДАНОВ

Още по времето на социализма районът е предвиден за новия административен център на Бургас, където да се изнесат всички институции

Славейко Йорданов е бургазлия. Той е един от най-активните граждани, админ е на най-голямата фейсбук група - Бургас. Той повдига една забравена тема - кв. Кумлука да се превърне в новия административен център на Бургас. Славейко Йорданов предлага всяка една стъпка това как да се случи.  А какво ще стане с жителите, обитаващи Кумлука?

Ще прочетете в следващите редове:

Относно кризата в Кoмлука (кв. Победа) в Бургас: не мислите ли, че именно сега е моментът да се действа решително по разрешаването на основния проблем изобщо на Бургас? 

А именно: Не - достатъчно високите нива на заплатите. 

Да - Общината предвижда изграждане на нови индустриални зони, което е задължително, но уви не е достатъчно! Нали, за да работят ефективно новите заводи, им е нужна квалифицирана работна ръка?! А ние в Бургас хем се нуждаем да вдигнем оборотите на промишлеността, че да се покачат заплатите, хем като ни дойдат на крака инвеститори – издишаме, защото реално няма достатъчно квалифицирани кадри.

Това е порочен кръг, от който все пак има излизане. И начинът, по който ще се справим с генералния проблем на града ни, ще разреши и кризата в кв. Комлука! 

Какво имам предвид: Може би много граждани знаят, че територията на кв. Победа още от Социализма е предвидена за новия административен център на Бургас, където да се изнесе Общинска, Републиканска и прочие администрация и офис площи. От друга страна - Бургас е заобиколен от море, езера и бълващ реки от газове нефтозавод -  като остров сме, и територията ни е презастроена, имотите са скъпи, по-скъпи дори от столицата, затова тук няма как на даден етап да мигрират нужните квалифицирани кадри за новите индустриални зони. 

Обаче! Ако Общината, паралелно с изграждането на новите индустриални зони, изгради и ново жилищно кварталче за 7000 души, където временно (а някои и за постоянно) да бъдат релокирани жителите на кв.Победа… тогава! Ще се освободи огромен терен, с перфектно разположение за изграждане на 22+ етажно сити!!! Където, освен че ще може да се премести цялата общинска и държавна администрация (а центърът да се разтовари от трафик и да остане само за туризъм и разходки), но и ще се създадат жилищни площи за новодошлите квалифицирани кадри и специалисти. Бум! 

Решаваме проблема на Бургас като цяло, и разбира се - решаваме проблема и на задлъжнелите комлукчани без вода. Че да има и работа, и инвеститори, и икономически растеж, демографски растеж, и вода!

P.S.

За тези, които не разбират как точно преобразуването на Комлука в модерно сити ще помогне на икономиката ни, ще изтъкна следните причини:

1. Новите жилищни площи ще са гаранция за потенциалните инвеститори в индустриалните зони, че ако направят завод, то дори да няма в момента налични в града кадри, те бързо могат да бъдат намерени от други градове (вкл.от извън България) и с адекватни кредитни инструменти - обезпечени с жилища на разумни цени, с перфектно разположение.
2. Ще се създадат предпоставки за увеличаване трудоспособното население на града с 50 000 души.
3. Градът ни ще придобие още по-модерен облик, ще стане още по-привлекателен за туризъм и бизнес.
4. Квалифицираните работници на Бургас (дали привлечени от другаде/ или местни граждани) ще имат гарантирано модерни жилища, на достъпни цени, и с гарантирано кредитиране.
5. Може да се създаде (разшири съществуващ такъв) бизнес инкубатор за генериране на стартъпи; + допълнителни бази за обучение на висококвалифицирани кадри, за конкретни бизнеси в Индустриалните зони.

Нека разиграем ситуация, в която даден служител, натоварен със задачата да привлича инвеститори за новите индустриални зони, влиза в преговори с потенциални инвеститори. 

Уточнявам: Не съм общински служител, разиграната ситуация е силно опростена и е на база личен опит и логика (моля да бъда простен и игнориран, ако греша в предположенията си).

Така: Среща се служителя с инвеститорите и им казва „Елате да направите завод в Бургас, защото (1) имаме нови зони за чудо и приказ, с перфектни терени, с перфектни комуникации и т.н. (2) работната ръка в Бургас средно за такива позиции получава такива заплати, а за онакива позиции - онакива заплати (Да приемем, че назованите параметри устройстват инвеститорите) и следва козът: (3) Погрижили сме се за всички служители на новото предприятие да има гарантирано (при нужда) нови жилища в специално изграден нов квартал в центъра на града - така служителите ще са още по-мотивирани и ако СЛУЧАЙНО нещо не намирате кадри в Бургас (въпреки че сме град с над 200 хил.жители и би трябвало да се намерят кадри ...), но дори нещо да не се намират - не е проблем - лесно ще бъдат привлечени такива от извън Бургас, защото им ГАРАНТИРАМЕ нови, комфортни, модерни, разположени в центъра на града жилища (С гарантирано кредитиране). Оттам нататък, ако искат да ползват опция (3) за обезпечаване на служителите с нови жилища – чудесно - можем да го ГАРАНТИРАМЕ, ако не желаят – добре, но едва ли някой ще се откаже.

(4) Разбира се, гарантираме и супер бърз и удобен градски транспорт от квартала за служители на Индустриалната зона до местоработата.

(5) Изброяване на още екстри, че сме Университетски град и в нашите висши училища ще се обучават новите кадри за завода, така че да се гарантира развитие в бъдеще, устойчивост в поколенията, и др. 

И каква ще е реакцията на инвеститорите? Ще си кажат "Значи: предлагат ми да направя завод в Европа, в Европейския съюз; заводът ми ще е в нова модерна индустриална зона, с перфектна инфраструктура; градът е пристанищен, с летище, част от пан европейски транспортен коридор; градът е хем достатъчно голям, че да намеря нужните кадри, хем нивата на заплатите са дори под китайските)!; гарантират всичките ни квалифицирани служители да бъдат обезпечени с нови, модерни, разположени в центъра на града жилища; + по тази програма, ако привлечем кадри от другаде, пак ще ги настаним във въпросните жилища! Освен че служителите ми ще са супер хепи от една страна, че живеят в яки модерни апартаменти, в същото време ще се трудят всеотдайно, защото бъдат ли уволнени - може да загубят жилището си, което дължат именно на това, че работят в предприятие на Индустриални зони Бургас (т.е. единственият им ход за местене на местоработата е в друго предприятие, пак от зоната) Еми - хайде, давайте ми договора!

И ако някой пита: "А кой плаща", обяснявам - идеята е да се изградят жилища с банково финансиране, като същите тези банки гарантирано ще отпускат кредити за служители на предприятията в новите индустриални зони. Тоест парите ще идват от оборотите от продажбите на стоките, произведени в индустриалните зони.

Произвеждат се (например) автобуси, продават се, от продажбите се плащат заплати на служителите, а служителите плащат кредита за жилищата.

(От юридическа гледна точка ще е доста по-завъртяно, но за краткост така го формулирам)

А господата и дамите, които ще опонират, че видите ли като се разходим нощем из града, много прозорци не светят и нямало нужда от нови жилища, щото старите не били пълни - мили мои, ако го кажем това на инвеститорите, едва ли ще привличаме ефектно много от тях. Така че мантрата, повярвайте ми, съвсем, съвсем е друга.

Б. ред.: Темата за кв. Кумлука предизвика сериозна дискусия, бургазлии подкрепят идеята, но има и такива, които са по-скептични настроени. Не е новост в тази група да се появяват едни или други идеи на граждани, бурно се обсъждат и като цяло фейсбук групата се налага като трибуна за популяризиране на мнения - има си и такава тема като функция, където всеки член може да се информира за актуалните размисли и страсти на фейсбук.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Елхата на Поморие грейна (ВИДЕО) Елхата на Поморие грейна (ВИДЕО) 04/12/2020, Петък 18:09 0
41
Коментара по темата
41.
XY
31.01.2020 14:18:44
0
2
Работя в Комлука и имам впечатления. Терена едва ли е подходящ за строителство на сгради повече от два етажа. 50 см под повърхността е води. Когато работиш на първи сграден етаж, особено през зимата е адски студ. Независимо поставена изолация няма спасение. А когато по повърхността минава тежка машина, например валяк всичко около теб се тресе. Когато започнаха на подменят ВиК тръби се оказа голям проблем. Помпите не успяваха да изтеглят водата . Така , че се говорят разни простотии, особено за строеж на високи сгради.Някой се там решил да си прави пиар, ще прави чудеса. Дрън - дрън.
40.
XY
31.01.2020 14:18:42
0
3
Работя в Комлука и имам впечатления. Терена едва ли е подходящ за строителство на сгради повече от два етажа. 50 см под повърхността е води. Когато работиш на първи сграден етаж, особено през зимата е адски студ. Независимо поставена изолация няма спасение. А когато по повърхността минава тежка машина, например валяк всичко около теб се тресе. Когато започнаха на подменят ВиК тръби се оказа голям проблем. Помпите не успяваха да изтеглят водата . Така , че се говорят разни простотии, особено за строеж на високи сгради.Някой се там решил да си прави пиар, ще прави чудеса. Дрън - дрън.
39.
Фантафена
29.01.2020 19:14:01
0
5
Няма такъв квартал в Бургас " Комлука "
38.
DO 37
29.01.2020 17:29:46
1
3
IZQJ IM LAINATA NA KOTKITE POMIAR NENUJEN.
37.
дрън дрън
29.01.2020 14:45:13
2
1
Вия коткити и коткарките в Зорница не можете да изфащате Кумлука ши оправяти
Алоооуууу ИЗЯДОХА НА КОТКИТИ ВЕЕЕ
36.
456745
29.01.2020 11:56:55
1
13
Тоя тумор Комлука, развъдник на мангали и престъпност е за изриване, това е повече от ясно. Въпроса обаче както винаги на територията наречена България, е кой, как ще лапне кокала, а не колко загрижен е някой за развитието на града. Кой кадърен човек от малките градове или села ще дойде да работи тук за мизерните им заплати и най-вече какво ще работи. За тия работи се иска цялостна стратегия и визия за развитието на града за години напред. Много се направи в Бургас в последните години, хората които идват тук го виждат и признават, но едно е да си посетител, друго е реално да живееш, работиш и гледаш семейство тук с мизерните заплати които се плащат. Бургас колкото и да дръпна си остава забутан провинциален град на безработни батки в анцузи и селяндури, пишман-бизнесмени висящи по кафетата в очакване на голямата далавера, което на фона на това което града притежава като потенциал си е излагация. На тоя град му трябва цялостен подход и програма за развитие. Не можеш примерно да мислиш за бизнес сити-та без да мислиш за инфраструктурата, пътища, транспорт, паркинги, зелени площи, заплати и т.н. и т.н. В задръстената провинция само разни олигофрени с болни амбиции изпъкват за да се налапат набързо вместо хората с опит и кадърните които имат визия за нещата.
35.
депесар
29.01.2020 11:42:19
4
6
по тъпо нещо скоро не бях чел
34.
Морска Батка
29.01.2020 10:21:31
1
11
Славейко , Славейко , това ли те бе наградата за това, че разкара всички неудобни преди изборите от групата и заглуши всеки коментар срещу Гроб-арите... Разбрахме , че си част от ОПГ-то ,ама не се взимай толкова на сериозно ! Там интересите са за стоителство от няколко човека и главно заради морето и хубавия плаж , а не заизграждане на бизнес среда и други небивалици характерни за калинките във властта хвърлящи прах в очите !
33.
Морска Батка
29.01.2020 10:21:28
1
6
Славейко , Славейко , това ли те бе наградата за това, че разкара всички неудобни преди изборите от групата и заглуши всеки коментар срещу Гроб-арите... Разбрахме , че си част от ОПГ-то ,ама не се взимай толкова на сериозно ! Там интересите са за стоителство от няколко човека и главно заради морето и хубавия плаж , а не заизграждане на бизнес среда и други небивалици характерни за калинките във властта хвърлящи прах в очите !
32.
Крайно време беше
29.01.2020 09:53:51
1
5
Централно Бургас да бъде завършен!
31.
Кп
29.01.2020 09:38:26
2
2
След още 10--тина год. я камилата я камиларя......Като чуя за комлука се сещам за кони айлънд.
30.
еееееееееееееееееееееееееееееееее
29.01.2020 09:31:28
3
11
Какъв ти нотариален акт,бе Мока,при това и наследствен.Някога,съвсем в началото на ХХ век,там е било полублатиста местност.И тогавашната Бургаска община е давала право
да живееш ако си построиш там ,забележи,за 24 часа жилище.Е,сещаш се,че освен т.н."Бидонвил" нищо друго не можеш построи.За какъв нотариален акт говорим?Впрочем по силата на същият закон е построена и "Казашка"махала.Било е важно в ония времена да имаш покрив над главата,да не скиториш и да просиш.Така,че си абсолютно прав.Няма откъде да го вземат.Ооообаче сега тези са иликдурат.Ъъ.И 750 цигански организации ги бранят от злите българи.Пък и онзи гнусен евреин,с рептилско лице Дьорт Шорош.Той е в основата.Не го забравяй.
29.
Горски
29.01.2020 08:43:44
2
4
Чудесно....
На хартия. Или в случая-на екрана.
На практика-дипломиран специалист 1000 лева преди данъците.
Какви кредити? Какъв живот? Какво семейство?
Странство Брат... Шофьор на шефа! 8000 лева след данъка, храна на корем, и безплатно жилище като палат.
28.
арт
29.01.2020 07:37:44
2
13
Пълно е с мангали и липсва коренното население на държавата педали
27.
мока
29.01.2020 03:30:05
3
19
В Комлука има ли някой с истински-наследствен нотариален акт от преди 89г.
26.
Полиграф
29.01.2020 01:47:32
2
18
Стига се чудихте какво липсва!!! Липсва свободна зона без орки, индианци, подчовеци, вонящи, нагли, престъпни пакистанци! Докато ги има някъде- там цивилизация и развитие не съществуват!
25.
*********
29.01.2020 01:28:16
1
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
24.
един
29.01.2020 00:18:11
1
31
Липсва ефективна полиция, съд и прокуратура като начало. И държава с топки, а не обгрижваща "гласоподаватели".
23.
Ajqx
28.01.2020 22:59:39
2
13
Ромски геноцид холокоста
22.
Kris
28.01.2020 22:40:27
3
4
Градът на слънцето имаше такива утопични комуно идеи
21.
Идеята струва само ако
28.01.2020 21:38:01
2
20
Общината построи и продаде всичко, а с печалбите инвестира в развитието на останалите комплекси, като градинки, детски и спортни площадки, болници, старчески домове и прочие
20.
Пак далавери!
28.01.2020 21:32:32
2
40
Общината да обезщети цигани с парите на бургаските работници, да разчисти терена, да изгради инфраструктура, а паразитите с крадените пари ще направят небостъргачи, магазини, заведения и ще печелят на гърба на клетите работници. НЕ МЕРСИ!!! По тъпа идея не бях чувал!!! А и къв бизнес сънува тоя автор? В кой свят живее, да не страда от халюцинации? Цялата истина е, че искат да продадат евтини апартаменти на държавни служители и приближените им бизнесмени с краденото ДДС и укрити ДОД, като цялата сметка е за работниците
19.
До номер 11
28.01.2020 20:59:05
6
13
Теб ще те изпратим да живееш при циганите и всяка вечер ще те плющят до насита.
18.
ГРОБ
28.01.2020 20:45:34
1
25
Липсва кмет
17.
Славчо Жеков Ярето
28.01.2020 20:26:09
2
21
На мангалите да направят наколни жилища на мандрата
16.
Запознат
28.01.2020 20:24:06
2
8
Славейко поета......
15.
*********
28.01.2020 20:09:36
5
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
14.
Ади
28.01.2020 20:08:46
4
37
Изгонете мангалите и тогава говорете за нещо модерно и сериозни неща
13.
Бургас
28.01.2020 20:03:54
7
42
Колко трябва да си прост да напишеш такава статия!!! То Бургас е на дъното той за комлука пише - хахаха.
12.
Адин циганин
28.01.2020 19:52:06
4
26
Българи му липсват бе кавалчета изпраскани,кьорави ли сте,че не можете да го видите.
11.
ХХ
28.01.2020 19:47:13
8
14
няма лошо, но: какво ще правим с отровната почва, какво ще правим, когато нивото на морето се покачи с метър.
готови ли сме с разчетите за цената на тези предизвикателства?
10.
Трол
28.01.2020 19:45:53
1
38
Не стига, че не плащат сметки, данъци и осигурвки и чакат всичко на готово и да им се строи!
9.
mathur
28.01.2020 19:42:00
5
48
Ми всичките тея паразити от Комлука ще се пратят в .....Банкя при тиквуний....
8.
или казано по друг начин
28.01.2020 19:35:21
2
22
Не какво липсва, а какво има в излишък :-)
7.
A 3333
28.01.2020 19:34:54
4
9
ZIGANI LIPSVAT
6.
А1
28.01.2020 19:27:23
3
60
Комлука е има няма 3-4 метра над морска височина. Много интересно е да разберем къде ще са основите на 22+ етажните сгради. Има много хубава плажна ивица и на бай мангал мястото не му е там, но трябва и акъл не само мечти....
5.
*********
28.01.2020 19:24:17
3
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Автора
28.01.2020 19:22:16
4
11
Да ходи да пее в гората
3.
Как какво бе
28.01.2020 19:22:07
3
15
ЛПО-50
2.
фадроми
28.01.2020 19:19:07
4
31
и багери
1.
бай х
28.01.2020 19:12:03
6
84
на Кумлука му липсва една термоядрена бомба, която да прочисти терена, едва след това може да стане модерно сити
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
В битката срещу Ковид 19: Пълна дезинфекция на улиците в Созопол В битката срещу Ковид 19: Пълна дезинфекция на улиците в Созопол

Днес, с подкрепата на Пожарната служба в града, започна пръскането със специален препарат, утвърден от здравните власти в Стария град

 

Слави си „Има такъв народ“, но знае ли какво ще прави с него? Слави си „Има такъв народ“, но знае ли какво ще прави с него?

Партията на шоумена стои на дистанция от политическите процеси, не показва лицата си, не дава визия за страната

Значителна част от нашите съграждани не спазват мерките, вирусът се разпространява дифузно Значителна част от нашите съграждани не спазват мерките, вирусът се разпространява дифузно

Ако сами не се защитим, няма кой да ни предпази, заради това призовавам карнобатлии: "Пазете се!"

 

Майката, убила двете си деца в Сандански, не помнела случилото се Майката, убила двете си деца в Сандански, не помнела случилото се

Районният съд отложи делото за домашно насилие, заведено от Кристина Дунчева срещу Георги Трайков

Купете благотворително уникален календар с картини на маестро Климент Атанасов Купете благотворително уникален календар с картини на маестро Климент Атанасов

Събраните парични средства ще бъдат дарени на Община Царево и Община Бургас, които от своя страна целево ще закупят тестове за наркотични вещества

Живко Табаков: Водата от яз.”Порой” и яз.”Ахелой” ще стигне за няколко месеца, а ще ни струва 70 млн.лева Живко Табаков: Водата от яз.”Порой” и яз.”Ахелой” ще стигне за няколко месеца, а ще ни струва 70 млн.лева

Общинският съветник става областен координатор на „Изправи се.бг” за Бургас

 

Почина проф.Николай Маджуров Почина проф.Николай Маджуров

Той е роден в бургаското село Извор

 

 

Ето как изпратиха 35-годишния полицай Тодор Тодоров, прегазен от пиян джигит с БМВ Ето как изпратиха 35-годишния полицай Тодор Тодоров, прегазен от пиян джигит с БМВ

Днес той е погребан, а колегите му все още са в шок

Спасяват айтоското с. Карагеоргиево от наводнения с 650 хил.лв. Спасяват айтоското с. Карагеоргиево от наводнения с 650 хил.лв.

Проектът е финансиран с постановление от Министерски съвет, обявена е обществена поръчка

Ковид-19 порази и Стефан Софиянски, бившият кмет е в тежко състояние Ковид-19 порази и Стефан Софиянски, бившият кмет е в тежко състояние

69-годишният политик е отказал да бъде приет в болница, наел е лекар и медицинска сестра да се грижат за него и съпругата му

 

Трима бивши US президенти готови да се имунизират публично срещу COVID-19 Трима бивши US президенти готови да се имунизират публично срещу COVID-19

Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън се надяват това тяхно решение да отправи мощно послание към нацията

 

Шок! Адолф Хитлер спечели изборите в Намибия Шок! Адолф Хитлер спечели изборите в Намибия

Като дете смятах, че е напълно нормално име. Едва когато пораснах, разбрах, че този човек е бил злодей, признава новият Хитлер и обещава, че няма да "иска да подчини целия свят"

 

Кобрата: Джошуа ме подценява, но отивам, за да го победя Кобрата: Джошуа ме подценява, но отивам, за да го победя

Подготвен съм много добре и абсолютно правилно, уверява Кубрат Пулев

Обама, Буш и Клинтън правят шоу, ваксинират ги пред тв камери Обама, Буш и Клинтън правят шоу, ваксинират ги пред тв камери

Около 10 процента от американците вярват, че ваксините са по-опасни от болестите

Италия без Коледа, въвеждат вечерен час и затварят градовете Италия без Коледа, въвеждат вечерен час и затварят градовете

Специалният режим ще е в сила от 21 декември до 6 януари

Появиха се кадри от „къщата на ужасите“, където почина Марадона (СНИМКИ/ВИДЕО) Появиха се кадри от „къщата на ужасите“, където почина Марадона (СНИМКИ/ВИДЕО)

Имотът бе определен като "къща на ужасите", тъй като не притежава никакви удобства за пациент с мозъчна операция

В Москва започва записване за ваксиниране срещу COVID-19 В Москва започва записване за ваксиниране срещу COVID-19 През близките седмици списъкът на получателите ще бъде разширен Ад в Англия: Мощен взрив в склад взе жертви, десетки са ранените Ад в Англия: Мощен взрив в склад взе жертви, десетки са ранените

Спасителни екипи в момента са на място и търсят още пострадали, в акцията се включи и хеликоптер

По-строги мерки срещу заради COVID-19 в Сърбия По-строги мерки срещу заради COVID-19 в Сърбия

Една от тях предвижда заведенията за хранене и фирмите за услуги да работят само до 17:00 ч

СЗО: В близките 3 до 6 месеца няма да има достатъчно ваксини срещу COVID-19 СЗО: В близките 3 до 6 месеца няма да има достатъчно ваксини срещу COVID-19

Възможно е да има нова вълна от коронавируса преди появата на ваксината

Жозе Моуриньо, мениджър на "Тотнъм" Жозе Моуриньо, мениджър на "Тотнъм" Ние сме като пони на конно състезание. Виц на деня Виц на деня - Вие с компютрите на "ти" ли сте, или на "вие"?
- На "твойта мама" съм!
Виц на деня Виц на деня - Тате, един в училище ме нарече гей.
- И преби ли го?
- Не можах, толкова е сладък...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не знам вас какви аромати ви възбуждат, ама мен кисело зеле със свинско направо ме побърква!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори