×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво липсва на кв. Кумлука да се превърне в модерно сити


Какво липсва на кв. Кумлука да се превърне в модерно сити
Може Общината да изгради нов жилищен квартал за 7000 души, където да бъдат релокирани жителите на кв. Победа. Тогава ще се освободи огромен терен, с перфектно разположение за изграждане на 22+ етажно сити
28 Януари 2020, Вторник, 19:00 ч.
Автор: Славейко ЙОРДАНОВ

Още по времето на социализма районът е предвиден за новия административен център на Бургас, където да се изнесат всички институции

Славейко Йорданов е бургазлия. Той е един от най-активните граждани, админ е на най-голямата фейсбук група - Бургас. Той повдига една забравена тема - кв. Кумлука да се превърне в новия административен център на Бургас. Славейко Йорданов предлага всяка една стъпка това как да се случи.  А какво ще стане с жителите, обитаващи Кумлука?

Ще прочетете в следващите редове:

Относно кризата в Кoмлука (кв. Победа) в Бургас: не мислите ли, че именно сега е моментът да се действа решително по разрешаването на основния проблем изобщо на Бургас? 

А именно: Не - достатъчно високите нива на заплатите. 

Да - Общината предвижда изграждане на нови индустриални зони, което е задължително, но уви не е достатъчно! Нали, за да работят ефективно новите заводи, им е нужна квалифицирана работна ръка?! А ние в Бургас хем се нуждаем да вдигнем оборотите на промишлеността, че да се покачат заплатите, хем като ни дойдат на крака инвеститори – издишаме, защото реално няма достатъчно квалифицирани кадри.

Това е порочен кръг, от който все пак има излизане. И начинът, по който ще се справим с генералния проблем на града ни, ще разреши и кризата в кв. Комлука! 

Какво имам предвид: Може би много граждани знаят, че територията на кв. Победа още от Социализма е предвидена за новия административен център на Бургас, където да се изнесе Общинска, Републиканска и прочие администрация и офис площи. От друга страна - Бургас е заобиколен от море, езера и бълващ реки от газове нефтозавод -  като остров сме, и територията ни е презастроена, имотите са скъпи, по-скъпи дори от столицата, затова тук няма как на даден етап да мигрират нужните квалифицирани кадри за новите индустриални зони. 

Обаче! Ако Общината, паралелно с изграждането на новите индустриални зони, изгради и ново жилищно кварталче за 7000 души, където временно (а някои и за постоянно) да бъдат релокирани жителите на кв.Победа… тогава! Ще се освободи огромен терен, с перфектно разположение за изграждане на 22+ етажно сити!!! Където, освен че ще може да се премести цялата общинска и държавна администрация (а центърът да се разтовари от трафик и да остане само за туризъм и разходки), но и ще се създадат жилищни площи за новодошлите квалифицирани кадри и специалисти. Бум! 

Решаваме проблема на Бургас като цяло, и разбира се - решаваме проблема и на задлъжнелите комлукчани без вода. Че да има и работа, и инвеститори, и икономически растеж, демографски растеж, и вода!

P.S.

За тези, които не разбират как точно преобразуването на Комлука в модерно сити ще помогне на икономиката ни, ще изтъкна следните причини:

1. Новите жилищни площи ще са гаранция за потенциалните инвеститори в индустриалните зони, че ако направят завод, то дори да няма в момента налични в града кадри, те бързо могат да бъдат намерени от други градове (вкл.от извън България) и с адекватни кредитни инструменти - обезпечени с жилища на разумни цени, с перфектно разположение.
2. Ще се създадат предпоставки за увеличаване трудоспособното население на града с 50 000 души.
3. Градът ни ще придобие още по-модерен облик, ще стане още по-привлекателен за туризъм и бизнес.
4. Квалифицираните работници на Бургас (дали привлечени от другаде/ или местни граждани) ще имат гарантирано модерни жилища, на достъпни цени, и с гарантирано кредитиране.
5. Може да се създаде (разшири съществуващ такъв) бизнес инкубатор за генериране на стартъпи; + допълнителни бази за обучение на висококвалифицирани кадри, за конкретни бизнеси в Индустриалните зони.

Нека разиграем ситуация, в която даден служител, натоварен със задачата да привлича инвеститори за новите индустриални зони, влиза в преговори с потенциални инвеститори. 

Уточнявам: Не съм общински служител, разиграната ситуация е силно опростена и е на база личен опит и логика (моля да бъда простен и игнориран, ако греша в предположенията си).

Така: Среща се служителя с инвеститорите и им казва „Елате да направите завод в Бургас, защото (1) имаме нови зони за чудо и приказ, с перфектни терени, с перфектни комуникации и т.н. (2) работната ръка в Бургас средно за такива позиции получава такива заплати, а за онакива позиции - онакива заплати (Да приемем, че назованите параметри устройстват инвеститорите) и следва козът: (3) Погрижили сме се за всички служители на новото предприятие да има гарантирано (при нужда) нови жилища в специално изграден нов квартал в центъра на града - така служителите ще са още по-мотивирани и ако СЛУЧАЙНО нещо не намирате кадри в Бургас (въпреки че сме град с над 200 хил.жители и би трябвало да се намерят кадри ...), но дори нещо да не се намират - не е проблем - лесно ще бъдат привлечени такива от извън Бургас, защото им ГАРАНТИРАМЕ нови, комфортни, модерни, разположени в центъра на града жилища (С гарантирано кредитиране). Оттам нататък, ако искат да ползват опция (3) за обезпечаване на служителите с нови жилища – чудесно - можем да го ГАРАНТИРАМЕ, ако не желаят – добре, но едва ли някой ще се откаже.

(4) Разбира се, гарантираме и супер бърз и удобен градски транспорт от квартала за служители на Индустриалната зона до местоработата.

(5) Изброяване на още екстри, че сме Университетски град и в нашите висши училища ще се обучават новите кадри за завода, така че да се гарантира развитие в бъдеще, устойчивост в поколенията, и др. 

И каква ще е реакцията на инвеститорите? Ще си кажат "Значи: предлагат ми да направя завод в Европа, в Европейския съюз; заводът ми ще е в нова модерна индустриална зона, с перфектна инфраструктура; градът е пристанищен, с летище, част от пан европейски транспортен коридор; градът е хем достатъчно голям, че да намеря нужните кадри, хем нивата на заплатите са дори под китайските)!; гарантират всичките ни квалифицирани служители да бъдат обезпечени с нови, модерни, разположени в центъра на града жилища; + по тази програма, ако привлечем кадри от другаде, пак ще ги настаним във въпросните жилища! Освен че служителите ми ще са супер хепи от една страна, че живеят в яки модерни апартаменти, в същото време ще се трудят всеотдайно, защото бъдат ли уволнени - може да загубят жилището си, което дължат именно на това, че работят в предприятие на Индустриални зони Бургас (т.е. единственият им ход за местене на местоработата е в друго предприятие, пак от зоната) Еми - хайде, давайте ми договора!

И ако някой пита: "А кой плаща", обяснявам - идеята е да се изградят жилища с банково финансиране, като същите тези банки гарантирано ще отпускат кредити за служители на предприятията в новите индустриални зони. Тоест парите ще идват от оборотите от продажбите на стоките, произведени в индустриалните зони.

Произвеждат се (например) автобуси, продават се, от продажбите се плащат заплати на служителите, а служителите плащат кредита за жилищата.

(От юридическа гледна точка ще е доста по-завъртяно, но за краткост така го формулирам)

А господата и дамите, които ще опонират, че видите ли като се разходим нощем из града, много прозорци не светят и нямало нужда от нови жилища, щото старите не били пълни - мили мои, ако го кажем това на инвеститорите, едва ли ще привличаме ефектно много от тях. Така че мантрата, повярвайте ми, съвсем, съвсем е друга.

Б. ред.: Темата за кв. Кумлука предизвика сериозна дискусия, бургазлии подкрепят идеята, но има и такива, които са по-скептични настроени. Не е новост в тази група да се появяват едни или други идеи на граждани, бурно се обсъждат и като цяло фейсбук групата се налага като трибуна за популяризиране на мнения - има си и такава тема като функция, където всеки член може да се информира за актуалните размисли и страсти на фейсбук.


В категории: Бургас


Защо се гаврят с тази тв легенда
Защо се гаврят с тази тв легенда 25/04/2024, Четвъртък 12:39 1
41
Коментара по темата
41.
XY
31.01.2020 14:18:44
0
2
Работя в Комлука и имам впечатления. Терена едва ли е подходящ за строителство на сгради повече от два етажа. 50 см под повърхността е води. Когато работиш на първи сграден етаж, особено през зимата е адски студ. Независимо поставена изолация няма спасение. А когато по повърхността минава тежка машина, например валяк всичко около теб се тресе. Когато започнаха на подменят ВиК тръби се оказа голям проблем. Помпите не успяваха да изтеглят водата . Така , че се говорят разни простотии, особено за строеж на високи сгради.Някой се там решил да си прави пиар, ще прави чудеса. Дрън - дрън.
40.
XY
31.01.2020 14:18:42
0
3
Работя в Комлука и имам впечатления. Терена едва ли е подходящ за строителство на сгради повече от два етажа. 50 см под повърхността е води. Когато работиш на първи сграден етаж, особено през зимата е адски студ. Независимо поставена изолация няма спасение. А когато по повърхността минава тежка машина, например валяк всичко около теб се тресе. Когато започнаха на подменят ВиК тръби се оказа голям проблем. Помпите не успяваха да изтеглят водата . Така , че се говорят разни простотии, особено за строеж на високи сгради.Някой се там решил да си прави пиар, ще прави чудеса. Дрън - дрън.
39.
Фантафена
29.01.2020 19:14:01
0
5
Няма такъв квартал в Бургас " Комлука "
38.
DO 37
29.01.2020 17:29:46
1
3
IZQJ IM LAINATA NA KOTKITE POMIAR NENUJEN.
37.
дрън дрън
29.01.2020 14:45:13
2
1
Вия коткити и коткарките в Зорница не можете да изфащате Кумлука ши оправяти
Алоооуууу ИЗЯДОХА НА КОТКИТИ ВЕЕЕ
36.
456745
29.01.2020 11:56:55
1
13
Тоя тумор Комлука, развъдник на мангали и престъпност е за изриване, това е повече от ясно. Въпроса обаче както винаги на територията наречена България, е кой, как ще лапне кокала, а не колко загрижен е някой за развитието на града. Кой кадърен човек от малките градове или села ще дойде да работи тук за мизерните им заплати и най-вече какво ще работи. За тия работи се иска цялостна стратегия и визия за развитието на града за години напред. Много се направи в Бургас в последните години, хората които идват тук го виждат и признават, но едно е да си посетител, друго е реално да живееш, работиш и гледаш семейство тук с мизерните заплати които се плащат. Бургас колкото и да дръпна си остава забутан провинциален град на безработни батки в анцузи и селяндури, пишман-бизнесмени висящи по кафетата в очакване на голямата далавера, което на фона на това което града притежава като потенциал си е излагация. На тоя град му трябва цялостен подход и програма за развитие. Не можеш примерно да мислиш за бизнес сити-та без да мислиш за инфраструктурата, пътища, транспорт, паркинги, зелени площи, заплати и т.н. и т.н. В задръстената провинция само разни олигофрени с болни амбиции изпъкват за да се налапат набързо вместо хората с опит и кадърните които имат визия за нещата.
35.
депесар
29.01.2020 11:42:19
4
6
по тъпо нещо скоро не бях чел
34.
Морска Батка
29.01.2020 10:21:31
1
11
Славейко , Славейко , това ли те бе наградата за това, че разкара всички неудобни преди изборите от групата и заглуши всеки коментар срещу Гроб-арите... Разбрахме , че си част от ОПГ-то ,ама не се взимай толкова на сериозно ! Там интересите са за стоителство от няколко човека и главно заради морето и хубавия плаж , а не заизграждане на бизнес среда и други небивалици характерни за калинките във властта хвърлящи прах в очите !
33.
Морска Батка
29.01.2020 10:21:28
1
6
Славейко , Славейко , това ли те бе наградата за това, че разкара всички неудобни преди изборите от групата и заглуши всеки коментар срещу Гроб-арите... Разбрахме , че си част от ОПГ-то ,ама не се взимай толкова на сериозно ! Там интересите са за стоителство от няколко човека и главно заради морето и хубавия плаж , а не заизграждане на бизнес среда и други небивалици характерни за калинките във властта хвърлящи прах в очите !
32.
Крайно време беше
29.01.2020 09:53:51
1
5
Централно Бургас да бъде завършен!
31.
Кп
29.01.2020 09:38:26
2
2
След още 10--тина год. я камилата я камиларя......Като чуя за комлука се сещам за кони айлънд.
30.
еееееееееееееееееееееееееееееееее
29.01.2020 09:31:28
3
11
Какъв ти нотариален акт,бе Мока,при това и наследствен.Някога,съвсем в началото на ХХ век,там е било полублатиста местност.И тогавашната Бургаска община е давала право
да живееш ако си построиш там ,забележи,за 24 часа жилище.Е,сещаш се,че освен т.н."Бидонвил" нищо друго не можеш построи.За какъв нотариален акт говорим?Впрочем по силата на същият закон е построена и "Казашка"махала.Било е важно в ония времена да имаш покрив над главата,да не скиториш и да просиш.Така,че си абсолютно прав.Няма откъде да го вземат.Ооообаче сега тези са иликдурат.Ъъ.И 750 цигански организации ги бранят от злите българи.Пък и онзи гнусен евреин,с рептилско лице Дьорт Шорош.Той е в основата.Не го забравяй.
29.
Горски
29.01.2020 08:43:44
2
4
Чудесно....
На хартия. Или в случая-на екрана.
На практика-дипломиран специалист 1000 лева преди данъците.
Какви кредити? Какъв живот? Какво семейство?
Странство Брат... Шофьор на шефа! 8000 лева след данъка, храна на корем, и безплатно жилище като палат.
28.
арт
29.01.2020 07:37:44
2
13
Пълно е с мангали и липсва коренното население на държавата педали
27.
мока
29.01.2020 03:30:05
3
19
В Комлука има ли някой с истински-наследствен нотариален акт от преди 89г.
26.
Полиграф
29.01.2020 01:47:32
2
18
Стига се чудихте какво липсва!!! Липсва свободна зона без орки, индианци, подчовеци, вонящи, нагли, престъпни пакистанци! Докато ги има някъде- там цивилизация и развитие не съществуват!
25.
*********
29.01.2020 01:28:16
1
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
24.
един
29.01.2020 00:18:11
1
31
Липсва ефективна полиция, съд и прокуратура като начало. И държава с топки, а не обгрижваща "гласоподаватели".
23.
Ajqx
28.01.2020 22:59:39
2
13
Ромски геноцид холокоста
22.
Kris
28.01.2020 22:40:27
3
4
Градът на слънцето имаше такива утопични комуно идеи
21.
Идеята струва само ако
28.01.2020 21:38:01
2
20
Общината построи и продаде всичко, а с печалбите инвестира в развитието на останалите комплекси, като градинки, детски и спортни площадки, болници, старчески домове и прочие
20.
Пак далавери!
28.01.2020 21:32:32
2
40
Общината да обезщети цигани с парите на бургаските работници, да разчисти терена, да изгради инфраструктура, а паразитите с крадените пари ще направят небостъргачи, магазини, заведения и ще печелят на гърба на клетите работници. НЕ МЕРСИ!!! По тъпа идея не бях чувал!!! А и къв бизнес сънува тоя автор? В кой свят живее, да не страда от халюцинации? Цялата истина е, че искат да продадат евтини апартаменти на държавни служители и приближените им бизнесмени с краденото ДДС и укрити ДОД, като цялата сметка е за работниците
19.
До номер 11
28.01.2020 20:59:05
6
13
Теб ще те изпратим да живееш при циганите и всяка вечер ще те плющят до насита.
18.
ГРОБ
28.01.2020 20:45:34
1
25
Липсва кмет
17.
Славчо Жеков Ярето
28.01.2020 20:26:09
2
21
На мангалите да направят наколни жилища на мандрата
16.
Запознат
28.01.2020 20:24:06
2
8
Славейко поета......
15.
*********
28.01.2020 20:09:36
5
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
14.
Ади
28.01.2020 20:08:46
4
37
Изгонете мангалите и тогава говорете за нещо модерно и сериозни неща
13.
Бургас
28.01.2020 20:03:54
7
42
Колко трябва да си прост да напишеш такава статия!!! То Бургас е на дъното той за комлука пише - хахаха.
12.
Адин циганин
28.01.2020 19:52:06
4
26
Българи му липсват бе кавалчета изпраскани,кьорави ли сте,че не можете да го видите.
11.
ХХ
28.01.2020 19:47:13
8
14
няма лошо, но: какво ще правим с отровната почва, какво ще правим, когато нивото на морето се покачи с метър.
готови ли сме с разчетите за цената на тези предизвикателства?
10.
Трол
28.01.2020 19:45:53
1
38
Не стига, че не плащат сметки, данъци и осигурвки и чакат всичко на готово и да им се строи!
9.
mathur
28.01.2020 19:42:00
5
48
Ми всичките тея паразити от Комлука ще се пратят в .....Банкя при тиквуний....
8.
или казано по друг начин
28.01.2020 19:35:21
2
22
Не какво липсва, а какво има в излишък :-)
7.
A 3333
28.01.2020 19:34:54
4
9
ZIGANI LIPSVAT
6.
А1
28.01.2020 19:27:23
3
60
Комлука е има няма 3-4 метра над морска височина. Много интересно е да разберем къде ще са основите на 22+ етажните сгради. Има много хубава плажна ивица и на бай мангал мястото не му е там, но трябва и акъл не само мечти....
5.
*********
28.01.2020 19:24:17
3
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Автора
28.01.2020 19:22:16
4
11
Да ходи да пее в гората
3.
Как какво бе
28.01.2020 19:22:07
3
15
ЛПО-50
2.
фадроми
28.01.2020 19:19:07
4
31
и багери
1.
бай х
28.01.2020 19:12:03
6
84
на Кумлука му липсва една термоядрена бомба, която да прочисти терена, едва след това може да стане модерно сити
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода. Май те го изпяха Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода. Май те го изпяха Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града „Вярвам, че с изпълнението на ремонтите ще направим тази част на града още по-интересна, посещавана и благоприятна за развитие на бизнес“, каза кметът Димитър Николов
Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори