×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Борисов: Цените няма да се повишат, след като влезем в еврозоната


28 Януари 2020, Вторник, 14:40 ч.

Половината българи са против въвеждането на еврото, само 19% са "за", сочи изследване

Няма да се повишават цените, след като България влезе в еврозоната. Това каза премиерът Борисов по време на 14-ата годишна среща на бизнеса с правителството в София. 

"Ще влизаме там в този курс, който е днес", изтъкна Борисов. Валутният борд също няма да падне, отбеляза още той.

Министър-председателят добави, че се полагат всички усилия в края на април България да влезе в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз. Според Борисов това ще даде гаранции, че повече няма да фалират банки в страната ни. Той допълни, че това означава, че повече България няма да бъде поставена под риск. 

"Това означава, че ще участваме във вземането на решения", заяви още Борисов.

Мнозинството от българите не подкрепят влизането на България в eврозоната и са склонни да повдигнат въпроса на референдум.

Това сочи социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и проведено от "Тренд" по метода на прякото полустандартизирано интервю.

Според него над половината, 54% от запитаните, желаят и биха участвали в провеждането на референдум, относно премахването на българския лев като национална валута, като поне половината от запитаните са сигурни, че няма да подкрепят еврото. 

Едва 19% одобряват курса на правителството към ERM II и единната валута.

Само 20% от запитаните са на мнение, че референдум не е нужен за подобно ключово историческо решение.

"От данните виждаме, че българите се страхуват от някаква версия на гръцки сценарий за България при влизане в еврозоната", отбелязва Георги Вулджев, главен икономист в ЕКИП. 

"Рисковете пред България са значително повече от евентуалните ползи, с оглед на дълбоките икономически недъзи, от които еврозоната продължава да страда и които в момента причиняват стагнация на икономическото ѝ развитие" допълва още той.

Половината българи са против това България да въведе еврото като официална валута вместо лева, 19% са за такава промяна, а останалите 31% не знаят или не могат да преценят. Очаквано най-силната подкрепа за еврото е при учащите се с 32%, а най-голямата съпротива при пенсионерите с 64%. Учащите се отличават и с най-голям процент отговори "не знам" и "не мога да преценя" - 61%.

Интересна е ситуацията с партийното разпределение на вижданията. Мнозинство от избирателите на основните партии са против въвеждането на еврото. Против еврото са 39% от избирателите на ГЕРБ (спрямо 36% за) и цели 70% от избирателите на БСП (спрямо 8% за).

При тези данни, показващи изключително силната негативна позиция на избирателите от всички основни политически сили, остава неясен отговорът на въпроса – защо изброените партии до една продължават безпрекусловно да подкрепят смяната на лева с евро, обратно на вижданията на собствения си електорат.

Най-популярната причина за подкрепа на еврото е удобството на това страните в Европейския съюз (ЕС) да имат една валута. Такова мнение е изказано от 32% от искащите смяна на лева с евро. Втората най-популярна причина за предпочитане на еврозоната с 21% е усещането, че подобна стъпка към интеграция ще ни направи пълноправни членове на ЕС и ще ни движи напред. Всъщност това са и двата най-използвани реторични похвата за промотиране на еврозоната в страните от периферията като България. Първият е по-популярен сред учащите се и работещите с по-високи доходи (най-често пътуващи и банкиращи с чужбина), докато вторият сред по-възрастните и жителите на малки населени места.

Скептицизмът към еврото идва от друга посока – основно свързана с поскъпване на живота и стопанска несигурност. Най-посочваната причина за нежелание да се въведе еврото като парична единица на България е, че всичко ще поскъпне, а доходите няма да се повишат. Такъв отговор са дали 35% от противниците на еврото у нас. Вторият най-разпространен аргумент против с 14% е, че българите ще станем по-бедни. Всъщност когато бъдат събрани всички отговори, изразяващи стопанска несигурност и опасения за намаляване на благоденствието, процентите надминават 50. Подобни настроения могат да се интерпретират през призмата на спомена за валутна нестабилност от времето на хиперинфлацията през 1997 г. и на второ място от наблюденията на притеснителните процеси в самата еврозона след началото на дълговата криза през 2009 г., особено в съседна Гърция, отбелязват още икономистите от ЕКИП.

Над половината българи вярват, че еврото и левът са стабилни валутни системи – 60% и 59% съответно. Недоверието към двете е ниско, 14% за лева във валутен борд и 10% за еврото, и в двата случая съсредоточено при по-възрастните респонденти, особено тези над 70-годишна възраст.

Това съответствие при броя, доверяващи се на двете валутни системи, може да бъде обяснено с връзката между валутния борд на българския лев, който според чл. 28 от Закона за БНБ използва германската марка като фиксинг, с еврото като наследник на германската валута.

От друга страна, еврото може да разчита на престижа, с който все още българската общественост натоварва европейските институции, в това число и Европейската централна банка (ЕЦБ), въпреки дълговата криза в еврозоната от 2009 г. и фалитите, и други проблеми с много банки в еврозоната и банковия съюз. Вероятно фактът, че населението в страните от еврозоната има по-високи доходи, определя виждането на българските граждани, че еврото е стабилна валута.

С други думи, хората смесват богатството със стабилността и устойчивостта на еврозоната. На практика обаче от присъединяването на повечето страни в еврозоната доходът на глава от населението не нараства, а намалява (например Гърция, Италия, Кипър, Португалия).

В същото време валутният борд осигурява на лева стабилност повече от 23 години, което рязко контрастира с неговата волатилност от кризата през 1997 г. и е в основата на стабилния икономически растеж, наблюдаван в последните две десетилетия.

Какво всъщност означава внесеното в края на миналата седмица от председателя на Бюджетната комисия, Менда Стоянова, предложение за допълнение на чл. 29 от Закона за БНБ, с което се изменя текстът за валутния курс на лева спрямо еврото?

Както и досега курсът продължава да зависи от БНБ. Курсът на лева спрямо еврото не е резултат само от законов текст, а от цялостния механизъм на валутния борд, който на практика няма да спре да действа.

Това, което гарантира курса на лева е, че има пълно валутно покритие на общата сума на паричните задължения на Българска народна банка.

Член 28 от закона за БНБ гласи, че общата сума на паричните задължения на Българската народна банка не може да превишава левовия еквивалент на брутния международен валутен резерв, като левовият еквивалент се определя на основата на официалния валутен курс на лева към германската марка съгласно член 29.

След като бъде прието изменението внесено от Менда Стоянова, официалният валутен курс на лева спрямо еврото, което замести марката, няма да се промени.

Това, което се променя е, че ако България бъде поканена да участва в механизма на обменните курсове – ERMII или т. нар. чакалня за еврозоната, БНБ вече ще бъде задължена автоматично да се намесва на пазара при промени на курса на лева спрямо еврото, надхвърлящи 15%, колкото е стандартната лента на колебание.

С оглед на това, че и в момента БНБ е задължена да подържа настоящия курс на лева спрямо еврото по същия начин, но в още по-малки граници, реално тази законова промяна няма да се отрази по никакъв начин на стойността на българския лев.


В категории: Политика


15
Коментара
Флагман.БГ И полицаите с трогателно послание И полицаите с трогателно послание 09/04/2020, Четвъртък 10:40 6
15
Коментара по темата
15.
_nib_
28.01.2020 19:41:32
1
5
Алоуууу.Винету-то....Да обещаеш курса лев-евро да не се промени....е едно.Цените са съвсем друго.Българина ще обеднее точно 4(четири) пъти.Хляба от един лев ще стане едно евро....заплатата от....да речем 800лева ще стане 400евра....
2.2=4
14.
ХХ
28.01.2020 18:21:13
1
5
@9
Жоре, тикво зелена, я кажи що по време на кризата почти всички големи банки в ес издумкаха?!
Я кажи що наща, дет я одитваха от кпмг издумка?!
Аман от слабоумни безродни отрепки!
13.
До номер 12
28.01.2020 17:29:16
7
1
Брях, брях, брях много разбира от финанси нашето деди чеХХиджано, щото вечер пие бяло мъжко мляко. И от пазарна икономика отбира, от политика отбира, но най-разбира от лапане на кожени бишкоти. Всяка вечер се моли - ела, ела Тоти, уханно коти, че да върнеш милия ми соскализъм.
12.
ХХ
28.01.2020 17:04:53
1
12
@8
"Цените в началото скачат с около15-20% но после се връщат на нормалните си нива!" - дай пример с две държави, където "Цените ... се връщат на нормалните си нива!".
в противен случай си лъжеща гербаджийска тролеща подлога.
11.
Гошо до No 8.
28.01.2020 16:37:29
2
6
Прекрасно сте го синтезирал: покриваме всички условия без да ползваме преимуществата.

Да го преведа за стадото: опъваме каиша като невидели, ама накрая файда - йок.
10.
демократ
28.01.2020 16:37:07
0
14
Шайката иска да НИ го набута ! Нищо от Борисов-Горанов не искам ! Благодаря, не вялвам грам на тези опустушители. Внесоха боклуци от цял свят заради кинги ! Заради лакомия източиха водата на Перник. Източват здравната каса. И сега искат да вярваме на възпитаника на Свищовската Академия и на глупендера Борисов, ча за наше добро ще въвеждат еврото ?!? Кой им вЕрва на тези ? Дилян Пеевски, Ахмед Доган и Волен Сидеров ? Други ?
9.
Гошо
28.01.2020 16:34:56
8
2
Съвсем съзнателно настройват народа срещу еврото, за да не им спре кьорсофрата.
Влезем ли в еврозоната разпасаните банки ще видят такъв контрол, че ще им стане тясно. Нищо чудно някои да фалират или отговорните другари да влязат по затворите. Ама понеже са навързани като свински черва с политиците никой няма изгода това да се случи. Затягане на финансовата дисциплина, няма да може да се теглят безразборно кредити, от които 90% да се "разпределят" и т.н.
Замислете се честно, какъв процент от населението знае има някаква съвсем бегла представа какво означава това демонизирано приемане на еврото?
Ето затова референдумите и демокрацията като цяло не работи в държави като България - иска се да има гражданско общество и висока степен на образованост, а не стадо от малоумници.
8.
Бебетто
28.01.2020 16:33:45
3
3
Чехия,Полша и Словения не са във Валутен борд и нямат задължителен фиксиран курс.
Рано или късно и те ще влязат в Еврозоната съгласно договора от Маахстрит и условията за финансите на ЕС. България реално покрива изискванията за еврото без да ползва позитивите и подкрепата на ЕБ!!! Цените в началото скачат с около15-20% но после се връщат на нормалните си нива! Вместо по курс 1евро...1,95583лв вероятно ще има закръглени е на 1:2,което не е фатално,защото годишната инфлация е 7-9%!!!
Силните и богати Швеция и Дания също не бързат,защото са достатъчно богати и силни икономики и имат ПРАВОВ РЕД! Великобритания има резервна валута,с която не би се разделила даже да беше останала в ЕС!!!
7.
До 1
28.01.2020 16:26:16
6
2
А другите 20 страни дето са въвели Еврото срещу 3 невъвели
6.
DB7
28.01.2020 16:23:55
3
5
Ганьо си обича високите банкови лихви и това е..И забележете в кои страни има спаднали доходи при мързеливите Гърция, Италия, Кипър, Португалия
5.
ДълбокатаДържава
28.01.2020 15:23:23
2
14
Компрадорът произвежда лумпени. Ако на единия край на обществото е компрадорът на власт, на другия край се множат лумпените. Не може народът да е чист и носител на морални стандарти, когато го управлява компрадор. Това е очевидно. Ако тялото се покрие с гнойни циреи, следва сепсис. Компрадорът е зараза със самото си съществуване, обществото ни е заплашено от морален сепсис.
Народът ни е тежко деморализиран. Вече не може да се говори и за народ, а една маса от около 7 милиона шашардисано население. Но те продължават да са ми близки. Аз съм един от тях. Лошото е, че в такива случаи е безсмислено да се очаква народът да направи каквото и да било.
4.
ооиии
28.01.2020 15:21:37
3
26
Остана ли някой се чудя да му вярва на тоя и на неговата шайка, няма в която въвеждането на еврото дане е довело до обедняване на хората, а в бг това ще ги съсипе тотално, нещо като последния пирон в ковчега.
3.
Пинокио
28.01.2020 15:17:54
2
28
Дори и да лъже (в което няма съмнение) си вярва доста убедително.
2.
ХХ
28.01.2020 15:12:23
3
29
преди 19 години в цяла западна европа, колегите на тиквата говореха същото, но се оказа, че са лъгали.
Така, че съм склонен да вярвам, че Борисов ЛЪЖЕ съзнателно.
1.
наблюдателен
28.01.2020 15:10:19
2
28
В пъти по -силни икономики от българската, като Чехия, Полша, Словения да не говорим за Великобритания не са въвели еденната валута. Ако имаше изгода от това, тези страни щяха дя го въведат преди нас. Безпорно практиката показва че влизането на еврото като разплащателна валута ще има завишение на цените на стоките.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прогноза: Половината заведения в България ще фалират Прогноза: Половината заведения в България ще фалират

В туристическия, ресторантьорския и всички съпътстващи ги браншове са заети около 480 000 души, като прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите, ангажирани в тях

1634 дървета са засадени в Бургас от ноември до днес 1634 дървета са засадени в Бургас от ноември до днес

Радостното е, че 229 екземпляра са осигурени от фирми, обществени организации, училища и отделни граждани

Фенове пропищяха: Рачков, върни ни парите! Фенове пропищяха: Рачков, върни ни парите! Цените за билетите за моноспектакъла на Рачков са повече от надути и конкурират тези за концертите на най-скъпата звезда у нас - Лили Иванова В МБАЛ „Лайф Хоспитал“ Бургас се извършва бърз тест за изследване на антитела срещу коронавирус В МБАЛ „Лайф Хоспитал“ Бургас се извършва бърз тест за изследване на антитела срещу коронавирус

Изследването се извършва само след предоставяне на лична карта и телефон за връзка, т.е. изследването не е анонимно

Втори пореден ден с близо 2000 починали с COVID-19 в САЩ Втори пореден ден с близо 2000 починали с COVID-19 в САЩ

Общият брой на заразените в страната е 430 376, оздравели са 23 707

17 години затвор за Атанас Динков от Карнобат, който се вряза като терорист в сватбарска тълпа 17 години затвор за Атанас Динков от Карнобат, който се вряза като терорист в сватбарска тълпа

Магистратите му забраниха завинаги да шофира, ще търпи присъдата си при първоначално строг режим

И полицаите с трогателно послание И полицаите с трогателно послание

Снимката е споделена във Фейсбук

Българин изобрети бърз тест за коронавирус и го дари на държавата Българин изобрети бърз тест за коронавирус и го дари на държавата

С новият уред може до 30 секунди да се изследва пациента за COVID-19, а надеждността е над 80%

Отпускат кредити и грантови схеми до 25 000 евро за туризма? Отпускат кредити и грантови схеми до 25 000 евро за туризма?

Министър Ангелкова съобщи, че се обмисля възможността за кредитна линия, която туроператорите да използват с дълъг гратисен период

Има ли измама с онлайн вота в Като две капки вода Има ли измама с онлайн вота в Като две капки вода

Признанието, че има проблем дойде и от водещия Васил Василев-Зуека, който в понеделник разкри, че са въведи ограничение - да се гласува само 10 пъти от един телефон

Почина жената, разкрила любовната връзка на Бил Клинтън с Моника Люински Почина жената, разкрила любовната връзка на Бил Клинтън с Моника Люински

Трип почина от тежко заболяване

Британците изтрещяха: Масово палят стълбове от 5G мрежата, докарвали им коронавирус Британците изтрещяха: Масово палят стълбове от 5G мрежата, докарвали им коронавирус

Вчера Facebook премахна страница, на която се виждат снимки на горящи стълбове за пренос на 5G мрежа, която насърчава другите да направят същото

Мистерия: НЛО с формата на поничка летя над Одеса Мистерия: НЛО с формата на поничка летя над Одеса

Уфолози гадаят дали тайнственият обект е на извънземни

COVID-19 заразява и убива чернокожи в тревожно висока степен COVID-19 заразява и убива чернокожи в тревожно висока степен В сраната растат исканията да се съобщава расата на болните, хоспитализираните и умиращите от COVID-19 БМВ започва да прави маски БМВ започва да прави маски

От автомобилния гигант заявиха още, че имат готовност да закупят необходимото за производството на маски оборудване.

Полицейски час влиза в сила в цяла Сърбия Полицейски час влиза в сила в цяла Сърбия

От мярката ще бъдат изключени определени групи

Прогноза: С крути мерки жертвите в САЩ ще са над 80 000 до август Прогноза: С крути мерки жертвите в САЩ ще са над 80 000 до август

Математиците очакват пикът на заразата отвъд Океана да е на 26 април

Британец получи 3 месеца затвор за кражба на 3 маски Британец получи 3 месеца затвор за кражба на 3 маски

Силното търсене на този вид защитни средства предизвика безмилостна конкуренция между различните държави

Оптимизъм в Англия. Въпреки черната статистика, отварят училища Оптимизъм в Англия. Въпреки черната статистика, отварят училища

Карантинните мерки обаче няма да бъдат преразглеждани в понеделник, както бе планирано

Мащабна измама с поръчка за 10 млн. маски в Германия Мащабна измама с поръчка за 10 млн. маски в Германия

Цената на доставката била 15 милиона евро

Илиян Василев Илиян Василев Не отписвайте още Мавродиев, прокуратурата не си е казала думата Виц на деня Виц на деня - Докторе, животът ми е пълна скука...
- Намерете си любовник!
- Имам двама...
- Разкажете на мъжа си за тях!
Виц на деня Виц на деня Две проститутки решават кръстословица: Голям съд за течности - чете едната. Презервоар - отговаря другата. - Не, започва с буквата Р. - Тогава е резерватив! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Песимистът чува: - След малко. Оптимистът: - С лед, малко. Реалистът въобще не се ослушва, а си налива сам
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори