×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Завършваме Корпус 3 на КОЦ-Бургас през 2020 г., през изминалата година постигнахме огромни успехи


Завършваме Корпус 3 на КОЦ-Бургас през 2020 г., през изминалата година постигнахме огромни успехи
Все повече пациенти се доверяват на нашите специалисти, наблюдаваме ръст в броя на лекуваните при нас спрямо предходния отчетен период, каза директорът на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов
08 Януари 2020, Сряда, 16:56 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Надеждата е през т.г. Националната здравно-осигурителна каса да премахне лимитите, за да мислим и за изграждането на Корпус 4, където да пребазираме всички отделения

Проф. д-р Христо Бозов е управителят на бързо развиващия се Комплексен онкологичен център – Бургас. Той е и първият професор в историята на лечебното заведение, който го оглавява. 

Проф. Христо Бозов е завършил Медицинската академия във Варна със специалност "Лекар", има диплома и за специалността "Анестезиология и реанимация" от Медицинска академия - София, специализация по морска медицина в САЩ , специализация по хибернарна медицина в Белгия, свидетелство за призната специалност "Военна токсикология" от Военноморска академия, както и диплома за висше образование, образователно-квалификационна степен "Магистър" по специалността "Здравен мениджмънт" и професионална квалификация "Мениджър" от Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна. Бил е ръководител на катедрата по анестезиология, морска и интензивна медицина в МБАЛ-Варна.

Разговаряме с него в първите дни на 2020 г., за да научим за постигнатото от КОЦ-Бургас през изминалата година и за това, което предстои пред един от най-бързо развиващите се онкоцентрове в България. 

-Проф. Бозов, 2020 г. вече е факт, нека да направим равносметка за дейността на КОЦ-Бургас за изминалата година.

-2019 г. беше изключително динамична и много ползотворна за нашето лечебно заведение – най-вече по отношение на резултатите. Ние имаме една единствена цел – да лекуваме максимално добре пациенти с най-тежката патологична диагноза – онкологичните заболявания. Можем да отчетем, че през изминалата година имахме много сериозен ръст по отношение на броя лекувани пациенти. Докато през 2018 г. сме имали около 10500 пациенти, през 2019 г. имаме ръст с около 20% и бройката наближава 13 хиляди. 

-На какво се дължи това?

-Освен на подобрения имидж на Комплексния онкологичне център, този ръс се дължи най-вече на усилията на всички 262-ма души – целият персонал, който работи при нас, както и на обективно повишеното доверие на пациентите към КОЦ. За да постигнем тези резултати, подобрихме не само качеството на лечебната дейност, но и осъществихме, с помощта на Сдружение „Онкоболни и приятели”, няколко важни събития. Стартирахме инициативата „Онко HELP”, чрез която всеки месец водещи лекари от нашето лечебно заведение запознаваха всички желаещи със специфичните проблеми на онкозаболеваемостта, лечението, както и новостите, които въведохме миналата година. За това съответстват и цифрите. През 2019 г. най-много са се увеличили пациентите в отделението по медицинска онкология, като от близо 7000 през 2018 г., те са вече около 9000. Имаме ръст и в отделенията по хирургия, гинекология, гастроетнерология. 

-Значи ли този ръст в посещаемостта на онкогинекологичното отделение, че има и ръст в заболеваемостта или това се дължи на факта, че повече жени идват за профилактични прегледи?

-Заболеваемостта е почти идентична. Новооткритата заболеваемост през 2018 г. в нашия регион е била 2827 случая, а м.г. – около 2900. В този смисъл няма значителен ръст на случаите, но имаме значително увеличение на доверието на пациентите към нас. Това се дължи освен на „Онко HELP”, но и на нашата друга инициатива – “Бялата лястовица”, благодарение на която през октомври месец за първи път пред обществеността представихме едкип от водещи специалисти в нашият онкоцентър. Той се занимава прицелно с лечението и диагностиката на рак на гърдата, като това се случи за първи път не само в Бургас, но и в България и повиши значително доверието на пациентите към нас. Защото те знаят, че когато става въпрос за лечение на рак на гърдата, могат да се обърнат към нас за всяка част от лечението.

-2020 г. се очертава да е много важна за развитието на КОЦ-Бургас, очаква се завършването на новия корпус, чието строителство започна в средата на м.г. 

-Предполагаме, че сградата на Корпус 3 към КОЦ-Бургас ще бъде завършена до средата на годината и ще почне да функционира напълно до края на лятото. Този проект е много важен за нас и той представлява много сериозна инвестиция. 2.5 млн.лв. струва само строителството, а апаратурата е на стойност 6.5 млн. лв., но цената си заслужава, тъй като ще даде на специалистите ни нови възможности по отношение на диагностиката и лечението на голям набор от онконзаболявания. За първи път в Югоизточния регион ще има ПЕТ скенер; мощна апаратура за диагностика на тумори и метастази на костите – SPECT-CT; както и апаратура за брахитерапия, която позволява унищожение на туморите без да се засягат здравите тъкани. Със завършването на Корпус 3 към КОЦ-Бургас правим значителен скок в диагностично-лечебния процес.

-Има ли друго място в България, което да предлага този набор от услуги в областта на диагностиката и лечението на раковите заболявания?

-Най-близкото е във Варна, има и в Пловдив. КОЦ-Бургас обаче се позиционира като най-мощното лечебно заведение в Югоизточния регион на България. Миналата година пренесохме и академичност в Комплексния онкологичен център, след като наши лекари се включиха като преподаватели във Факултета по обществено здраве и участваха активно в създаването на Медицинския факултет в Бургас – едно от най-грандиозните събития за 2019 г. За първи път имаме и четири специализанти по медицинска онкология, а тази година ще имаме специализанти и по лъчетерапия, така че духът на академичността започва да се усеща в КОЦ-Бургас. През 2020 г. предвиждаме и конкурси за началници на отделенията. Ключов за нас ще бъде договорът със Здравно-осигурителната каса, защото това е единственото място, от което ние се финансираме. През 2019 г. имахме лимит от 860 хил.лв. на месец, който многократно надскачахме, а и имаме и надлимитна дейност за около 480 хил.лв., които още Касата не ни е изплатила. Разчитаме на приходите от НЗОК не само за финансирането на проектите, но и за привличането на качествени лекари и затова силно се надяваме тези ограничения ще паднат или ако ни сложат някакъв лимит, той да е над 1 млн. лв. на месец. С тези средства ще продължим нашето развитие и ще започнем да мислим за строежа по Корпус 4 – нова сграда, в която ще преместим всичко, с което сега разполагаме, за да спрем да плащаме наем.

 -Можете ли да направите сравнително краткосрочна прогноза за развитието на КОЦ-Бургас в следващите, да речем 5 години?

-Трудно, предвид това, че здравната система не е особено стабилна и ние не можем да знаем дали НЗОК ще ни сложи лимит или ще направи това, което е най-доброто – да ни освободи от тези ограничения. Така ние ще можем реално да планираме не само дейността си година за година, но и бъдещото ни развитие. Все пак обаче ние имаме стратегия. В нея влиза развитие в няколко посоки – строежът на новата сграда Корпус 4, където ще пребазираме отделенията по онкология, медицинска онкология, хирургия, онкогинекология, гинекология, гастроетнтерология, реанимация; както и да помислим за развитието на нови отделения – предвижда се инвестицията в тази сграда да бъде около 10 млн.лв. само за строежа. 

Ще продължим с развитието на човешките ресурси. Ще привличаме млади и способни лекари. Ще инвестираме в подобряването на лечебните възможности на специалистите, които вече работят при нас. Ще ги стимулираме да ходят по научи събития, за да могат част от тях да се включат и в академичната дейност. 

Следствие от всичко това, очакваме в следващите 5 години да подобрим значително нашите резултати. През 2019 г. успяхме да увеличим приходите си с 1.2 млн.лв., въпреки рестрикциите от НЗОК. Спрямо 2018 г. това е увеличение с около 15%. Това ни позволи да финансираме всички дейности по строежа на Корпус 3. Всичко е свързано, но лечебният процес трябва да носи финансови резултати, а икономическите ни показатели за 2019 г. са много добри. Това постигнахме най-вече чрез по-добрите лечебно-диагностични резултати. Разбира се това нямаше да е така, ако собственикът на КОЦ-Бургас – Общински съвет, не ни оказаваше такава голяма подкрепа. Редно е да се и благодари на кмета Димитър Николов, на председателят на ОбС-Бургас, на общинските съветници, на членовете в финансовава комисия, на зам.-кметовете Йорданка Ананиева, Лорис Мануелян, Чанка Коралска, Красимир Стойчев. На всички, които участваха в успешното приключване на преговорите с нашите кредитори. 
 


В категории: Здраве


България Всички новини
Гамени съблякоха 14-годишно момче в автобус, никой от мъжете не се намеси Гамени съблякоха 14-годишно момче в автобус, никой от мъжете не се намеси

Младежът отишъл гол до кръста при шофьора и крещял “Обраха ме, обраха ме”, а той равнодушно казал „Еми, това е България“

Предрекла ли е Ванга съдбоносни неща за датата 22.02.2020? Предрекла ли е Ванга съдбоносни неща за датата 22.02.2020?

Пред детектор на лъжата Сергей Кастарной потвъри, че пророчицата му е казала, че случи важно събитие за бъдещето на човечеството

„Съни бийч“ доведе лятото за над 1 108 000 българи „Съни бийч“ доведе лятото за над 1 108 000 българи

Българската продукция завладя близо 39% от телевизионната аудитория в петък вечер 

Гневен пациент избяга от болница в Пловдив и запали колата на сестра си Гневен пациент избяга от болница в Пловдив и запали колата на сестра си

Задържаха го, макар че се опитал да прикрие следите си

Владислав Горанов: Няма да обеднеем, ако  приемем еврото Владислав Горанов: Няма да обеднеем, ако приемем еврото

Няма нищо страшно в приемането на единната европейска валута от България, коментира той

Eпидемиолог бие тревога за коронавируса: Много хора не развиват симптоми, България е в опасност Eпидемиолог бие тревога за коронавируса: Много хора не развиват симптоми, България е в опасност

Трудно можем да изолираме хората, които са заразни, призна д-р Петър Марков, който е и преподавател в Оксфордския университет

Нефтохимик срази Ямбол с 4:1 в Несебър Нефтохимик срази Ямбол с 4:1 в Несебър

Ерик Почански откри резултата от дузпа, а имената си сред голмайсторите записаха  Димитър Костадинов, Емануил Манев и Живко Петков

Времето днес: Ще превалява дъжд край морето, а в планините - сняг Времето днес: Ще превалява дъжд край морето, а в планините - сняг

Дежурният синоптик Мартин Славчев с мрачна прогноза за времето

Стрелба в София, бизнесмен е убит Стрелба в София, бизнесмен е убит

 Районът е отцепен, стрелецът се издирва

Въоръжен обир в магазин за алкохол Въоръжен обир в магазин за алкохол

 Сигналът за кражбата е подаден от продавача

Зловещо! 51 убийства в Бразилия за два дни Зловещо! 51 убийства в Бразилия за два дни

Обикновено регистрираните убийства в щата Сеара са около шест на ден

Путин бил по-опасен от коронавируса Путин бил по-опасен от коронавируса

Руският президент нямал никакво намерение да сключи мир с Украйна, жалва се Порошенко

Купон в морга, гробари празнуват със стриптизьорка Купон в морга, гробари празнуват със стриптизьорка

В момента скандалното парти се проверява

Страх от китайския коронавирус в Украйна, министър влезе при евакуирани от Ухан Страх от китайския коронавирус в Украйна, министър влезе при евакуирани от Ухан

Зоряна Скалецка взе решение да изкара с тях карантината

Трагедия на остров Бали, връщат красавица в ковчег Трагедия на остров Бали, връщат красавица в ковчег

Денят преди заминаването океанът бил неспокоен, но Авелина решила да се изкъпе и течението я отнесло

Нападнаха с камъни автобуси, превозващи евакуирани от Китай Нападнаха с камъни автобуси, превозващи евакуирани от Китай

Демонстранти хвърляха камъни и палиха огньове

Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх

Вирусът рано или късно ще бъде овладян, заяви Евгений Кандиларов

Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт

Пратката идвала от Торонто и е била на път за Кеноша, Уисконсин

Лидерите на ЕС не могат да се разберат заради дупката от 75 милиарда евро в бюджета след Брекзит Лидерите на ЕС не могат да се разберат заради дупката от 75 милиарда евро в бюджета след Брекзит

Втори ден продължават тежките разговори и извънредното заседание на Европейския съюз

Берлинале започна с минута мълчание заради терора в Ханау Берлинале започна с минута мълчание заради терора в Ханау

Самуел Финци откри фестивала с реч, в която обърна внимание на свободата, с която хората на стария континент разполагат

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро Президентът какво прави – общо взето, грижи се за първата дама Виц на деня Виц на деня Пешо, съседи сме с теб откакто се помним... мислиш ли, че ще ти крада wifi?!? - Не! - Ами... тогава защо непрекъснато сменяш паролата?! Виц на деня Виц на деня Когато ви е скучно, отидете в най-близката до вас банка и изкрещете:
- Никой да не мърда!
И точно преди да извадят пистолети, добавете:
- Падна ми контактната леща.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако мъжете можеха да четат женски мисли...пак нищо нямаше да разберат
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори