×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Завършваме Корпус 3 на КОЦ-Бургас през 2020 г., през изминалата година постигнахме огромни успехи


Завършваме Корпус 3 на КОЦ-Бургас през 2020 г., през изминалата година постигнахме огромни успехи
Все повече пациенти се доверяват на нашите специалисти, наблюдаваме ръст в броя на лекуваните при нас спрямо предходния отчетен период, каза директорът на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов
08 Януари 2020, Сряда, 16:56 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Надеждата е през т.г. Националната здравно-осигурителна каса да премахне лимитите, за да мислим и за изграждането на Корпус 4, където да пребазираме всички отделения

Проф. д-р Христо Бозов е управителят на бързо развиващия се Комплексен онкологичен център – Бургас. Той е и първият професор в историята на лечебното заведение, който го оглавява. 

Проф. Христо Бозов е завършил Медицинската академия във Варна със специалност "Лекар", има диплома и за специалността "Анестезиология и реанимация" от Медицинска академия - София, специализация по морска медицина в САЩ , специализация по хибернарна медицина в Белгия, свидетелство за призната специалност "Военна токсикология" от Военноморска академия, както и диплома за висше образование, образователно-квалификационна степен "Магистър" по специалността "Здравен мениджмънт" и професионална квалификация "Мениджър" от Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна. Бил е ръководител на катедрата по анестезиология, морска и интензивна медицина в МБАЛ-Варна.

Разговаряме с него в първите дни на 2020 г., за да научим за постигнатото от КОЦ-Бургас през изминалата година и за това, което предстои пред един от най-бързо развиващите се онкоцентрове в България. 

-Проф. Бозов, 2020 г. вече е факт, нека да направим равносметка за дейността на КОЦ-Бургас за изминалата година.

-2019 г. беше изключително динамична и много ползотворна за нашето лечебно заведение – най-вече по отношение на резултатите. Ние имаме една единствена цел – да лекуваме максимално добре пациенти с най-тежката патологична диагноза – онкологичните заболявания. Можем да отчетем, че през изминалата година имахме много сериозен ръст по отношение на броя лекувани пациенти. Докато през 2018 г. сме имали около 10500 пациенти, през 2019 г. имаме ръст с около 20% и бройката наближава 13 хиляди. 

-На какво се дължи това?

-Освен на подобрения имидж на Комплексния онкологичне център, този ръс се дължи най-вече на усилията на всички 262-ма души – целият персонал, който работи при нас, както и на обективно повишеното доверие на пациентите към КОЦ. За да постигнем тези резултати, подобрихме не само качеството на лечебната дейност, но и осъществихме, с помощта на Сдружение „Онкоболни и приятели”, няколко важни събития. Стартирахме инициативата „Онко HELP”, чрез която всеки месец водещи лекари от нашето лечебно заведение запознаваха всички желаещи със специфичните проблеми на онкозаболеваемостта, лечението, както и новостите, които въведохме миналата година. За това съответстват и цифрите. През 2019 г. най-много са се увеличили пациентите в отделението по медицинска онкология, като от близо 7000 през 2018 г., те са вече около 9000. Имаме ръст и в отделенията по хирургия, гинекология, гастроетнерология. 

-Значи ли този ръст в посещаемостта на онкогинекологичното отделение, че има и ръст в заболеваемостта или това се дължи на факта, че повече жени идват за профилактични прегледи?

-Заболеваемостта е почти идентична. Новооткритата заболеваемост през 2018 г. в нашия регион е била 2827 случая, а м.г. – около 2900. В този смисъл няма значителен ръст на случаите, но имаме значително увеличение на доверието на пациентите към нас. Това се дължи освен на „Онко HELP”, но и на нашата друга инициатива – “Бялата лястовица”, благодарение на която през октомври месец за първи път пред обществеността представихме едкип от водещи специалисти в нашият онкоцентър. Той се занимава прицелно с лечението и диагностиката на рак на гърдата, като това се случи за първи път не само в Бургас, но и в България и повиши значително доверието на пациентите към нас. Защото те знаят, че когато става въпрос за лечение на рак на гърдата, могат да се обърнат към нас за всяка част от лечението.

-2020 г. се очертава да е много важна за развитието на КОЦ-Бургас, очаква се завършването на новия корпус, чието строителство започна в средата на м.г. 

-Предполагаме, че сградата на Корпус 3 към КОЦ-Бургас ще бъде завършена до средата на годината и ще почне да функционира напълно до края на лятото. Този проект е много важен за нас и той представлява много сериозна инвестиция. 2.5 млн.лв. струва само строителството, а апаратурата е на стойност 6.5 млн. лв., но цената си заслужава, тъй като ще даде на специалистите ни нови възможности по отношение на диагностиката и лечението на голям набор от онконзаболявания. За първи път в Югоизточния регион ще има ПЕТ скенер; мощна апаратура за диагностика на тумори и метастази на костите – SPECT-CT; както и апаратура за брахитерапия, която позволява унищожение на туморите без да се засягат здравите тъкани. Със завършването на Корпус 3 към КОЦ-Бургас правим значителен скок в диагностично-лечебния процес.

-Има ли друго място в България, което да предлага този набор от услуги в областта на диагностиката и лечението на раковите заболявания?

-Най-близкото е във Варна, има и в Пловдив. КОЦ-Бургас обаче се позиционира като най-мощното лечебно заведение в Югоизточния регион на България. Миналата година пренесохме и академичност в Комплексния онкологичен център, след като наши лекари се включиха като преподаватели във Факултета по обществено здраве и участваха активно в създаването на Медицинския факултет в Бургас – едно от най-грандиозните събития за 2019 г. За първи път имаме и четири специализанти по медицинска онкология, а тази година ще имаме специализанти и по лъчетерапия, така че духът на академичността започва да се усеща в КОЦ-Бургас. През 2020 г. предвиждаме и конкурси за началници на отделенията. Ключов за нас ще бъде договорът със Здравно-осигурителната каса, защото това е единственото място, от което ние се финансираме. През 2019 г. имахме лимит от 860 хил.лв. на месец, който многократно надскачахме, а и имаме и надлимитна дейност за около 480 хил.лв., които още Касата не ни е изплатила. Разчитаме на приходите от НЗОК не само за финансирането на проектите, но и за привличането на качествени лекари и затова силно се надяваме тези ограничения ще паднат или ако ни сложат някакъв лимит, той да е над 1 млн. лв. на месец. С тези средства ще продължим нашето развитие и ще започнем да мислим за строежа по Корпус 4 – нова сграда, в която ще преместим всичко, с което сега разполагаме, за да спрем да плащаме наем.

 -Можете ли да направите сравнително краткосрочна прогноза за развитието на КОЦ-Бургас в следващите, да речем 5 години?

-Трудно, предвид това, че здравната система не е особено стабилна и ние не можем да знаем дали НЗОК ще ни сложи лимит или ще направи това, което е най-доброто – да ни освободи от тези ограничения. Така ние ще можем реално да планираме не само дейността си година за година, но и бъдещото ни развитие. Все пак обаче ние имаме стратегия. В нея влиза развитие в няколко посоки – строежът на новата сграда Корпус 4, където ще пребазираме отделенията по онкология, медицинска онкология, хирургия, онкогинекология, гинекология, гастроетнтерология, реанимация; както и да помислим за развитието на нови отделения – предвижда се инвестицията в тази сграда да бъде около 10 млн.лв. само за строежа. 

Ще продължим с развитието на човешките ресурси. Ще привличаме млади и способни лекари. Ще инвестираме в подобряването на лечебните възможности на специалистите, които вече работят при нас. Ще ги стимулираме да ходят по научи събития, за да могат част от тях да се включат и в академичната дейност. 

Следствие от всичко това, очакваме в следващите 5 години да подобрим значително нашите резултати. През 2019 г. успяхме да увеличим приходите си с 1.2 млн.лв., въпреки рестрикциите от НЗОК. Спрямо 2018 г. това е увеличение с около 15%. Това ни позволи да финансираме всички дейности по строежа на Корпус 3. Всичко е свързано, но лечебният процес трябва да носи финансови резултати, а икономическите ни показатели за 2019 г. са много добри. Това постигнахме най-вече чрез по-добрите лечебно-диагностични резултати. Разбира се това нямаше да е така, ако собственикът на КОЦ-Бургас – Общински съвет, не ни оказаваше такава голяма подкрепа. Редно е да се и благодари на кмета Димитър Николов, на председателят на ОбС-Бургас, на общинските съветници, на членовете в финансовава комисия, на зам.-кметовете Йорданка Ананиева, Лорис Мануелян, Чанка Коралска, Красимир Стойчев. На всички, които участваха в успешното приключване на преговорите с нашите кредитори. 
 


В категории: Здраве


Днес имен ден празнуват...
Днес имен ден празнуват... 28/09/2020, Понеделник 10:40 0
България Всички новини
Спипаха шофьор от с. Ясна поляна с 1,82 промила зад волана Спипаха шофьор от с. Ясна поляна с 1,82 промила зад волана

Водачът отказал да даде кръв за химичен анализ

Чистят надписите, грубо призоваващи за насилие над жени в Бургас Чистят надписите, грубо призоваващи за насилие над жени в Бургас

Предстои днес Бургаският окръжен съд да насрочи час за гледането на мярката за неотклонение на 20-годишния младеж

37 заразени с коронавирус в Бургаско, 7 са медицинските лица 37 заразени с коронавирус в Бургаско, 7 са медицинските лица

В Руен и Айтос има по 8 и 7 случая през уикенда

 

Борисов: С Цветанов се разделихме след 20 г брак. Той си има ново семейство, при мен останаха децата Борисов: С Цветанов се разделихме след 20 г брак. Той си има ново семейство, при мен останаха децата

Премиерът инспектира ремонт на храм в Ловеч, епархията го награди с орден за помощта към църквата

 

32-годишна жена заби Пежото си в бетонна колона в село Тръстиково 32-годишна жена заби Пежото си в бетонна колона в село Тръстиково

Заради високата скорост автомобилът се преобърнал по таван насред пътното платно

Инфаркт покоси хирурга Михаил Баев, известен като политик и бизнесмен Инфаркт покоси хирурга Михаил Баев, известен като политик и бизнесмен

Опелото е утре в бургаската църква „Св. Иван Рилски“

Общинският съвет в Бургас ще има изненадващ председател за утрешната сесия Общинският съвет в Бургас ще има изненадващ председател за утрешната сесия

Станимир Апостолов от СДС ще води 13-ото заседание на местния парламент, проф. д-р Севдалина Турманова е в болнични

 

Днес имен ден празнуват... Днес имен ден празнуват... Банка предотврати кражба на пари от дебитна карта след онлайн пазаруване Банка предотврати кражба на пари от дебитна карта след онлайн пазаруване

Бързата намеса на служителите спасили жена от източването на банковата й сметка

Оборотът на заведенията край морето паднал с 40%, намаляването на ДДС ги спасило от фалити Оборотът на заведенията край морето паднал с 40%, намаляването на ДДС ги спасило от фалити

Трябва да свикнем да живеем с COVID-19, каза Ричард Алибегов

Трагичните истории на звездите, които загубиха децата си Трагичните истории на звездите, които загубиха децата си

Трагедията не заобикаля и звездите, свикнали на слава и живот, който обещава само щастливи и спокойни дни

Зловещо предсказание: Хора без души ще атакуват градове и села Зловещо предсказание: Хора без души ще атакуват градове и села

Руският монах и мистик Григорий Распутин предсказал, че мюсюлмани ще запалят нова война в Европа

Война?! Пак "запалиха" Нагорни Карабах Война?! Пак "запалиха" Нагорни Карабах Армения открила огън по граниинистерството на отбраната на Азербайджан заяви, че е предприело „контраатака“цата, азерите отговарят с ракети и танкове Трима загинаха в пожар в научен център на Huawei Трима загинаха в пожар в научен център на Huawei

Твърди се, че в сградата се разработват проекти за 5-G технологии

Почина единствената съпруга на Джеймс Бонд Почина единствената съпруга на Джеймс Бонд

Дъщерята на актрисата Рейчъл Стърлинг уточни, че майка ѝ е издъхнала от рак, който бил диагностициран през март

 

Под натиск: Премиерът на Ливан подаде оставка Под натиск: Премиерът на Ливан подаде оставка

В същото време той подчерта необходимостта да се реализира инициативата на Франция за стабилизиране на ситуацията в Ливан

 

Ново огнище на зараза в кланица с български работници в Германия Ново огнище на зараза в кланица с български работници в Германия

До този момент поне 26-ма са идентифицираните с вируса

Ужасна трагедия! 25 души загинаха при катастрофа на военен самолет край Харков Ужасна трагедия! 25 души загинаха при катастрофа на военен самолет край Харков

На борда имало общо 27 души - седемчленен екипаж и 20 кадети от академията на ВВС

Задържаха 7 души за нападението на "Шарли ебдо" Задържаха 7 души за нападението на "Шарли ебдо"

Единият заподозрян е арестуван на една от близките метростанции до редакцията и е 33-годишен алжирец

Мечка свали дрон, който я снимал (ВИДЕО) Мечка свали дрон, който я снимал (ВИДЕО)

Кадрите показват как мечка, ядейки риба на брега, в един момент забелязва дрона и със скок се опитва да го удари с лапата си

Святлана Цихановска, кандидат-президент на Беларус Святлана Цихановска, кандидат-президент на Беларус Днес Лукашенко просто излезе в пенсия, единственият лидер съм аз. Виц на деня Виц на деня - Ало! Аварийната служба ли е? Заседнал съм в асансьора между етажите!
- Майсторът ще дойде след 30 минути. Само никъде не ходете.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, вижте болния....
- Какво, да не би да не съм виждал болни?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Впечатлението, което прави една гола жена в чорапи на един мъж е коренно различно от впечатлението, което прави гол мъж в чорапи на една жена...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори