×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Реплика на римска баня и още забележителности в Аква Калиде


Реплика на римска баня и още забележителности в Аква Калиде
Експозиционните площи в сградата включват учебен музей, музейна експозиция и фондови помещения
05 Януари 2020, Неделя, 20:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Вече е обявена обществена поръчка за изграждане на експозиционен и демонстрационен център

Община Бургас повече от десет години инвестира целенасочено собствени и европейски средства в развитието на археологическия комплекс "Акве Калиде". Предстои още тази година там да бъдат обособени нова музейна експозиция и реплика на римска баня. Така Бургас ще продължи да повишава туристическата си привлекателност, като едновременно с това съхранява и популяризира своето културно наследство.

Вече е обявена обществена поръчка за изграждане на експозиционен и демонстрационен център "Минералните води на "Акве Калиде"", който е един от обектите, включени в обхвата на проект "Силата на водата", финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, процедура "Развитие на туристически атракции".

Експозиционните площи в сградата включват учебен музей, музейна експозиция и фондови помещения. В музейната експозиция ще бъдат изложени археологически находки и артефакти, намерени при изпълнените разкопки на терен, експонати от фонда на Регионален исторически музей - Бургас, гостуващи експозиции. В учебния музей посетителите ще имат възможност да се запознаят с бита на римляните, да облекат техните ежедневни дрехи или военното им снаряжение. Там ще се прожектират филми, ще се провеждат културни и исторически беседи. Експозиционните площи имат смесено предназначение, като ще могат да се използват и за рекреационни дейности.

Към този текст ще видите добавени визуализации на новия проект, както и снимки на обекта от 2008 година, преди да започне активната работа за разкриване и социализиране на археологията. Оттогава до днес на територията на "Акве Калиде" е изградена ажурна пиацета за експонираната археологическата структура. Извършена е консервация и реставрация на средновековната баня "Сюлейман Кануни Каплъджа", адаптирана за "Музей на водата". Изградена е чешма с минерална вода за обществено ползване. Благоустроена е зоната за обществено обслужване. Богато е озеленена и благоустроена парковата среда с алеи, фонтани, пейки и сграда, помещаваща в себе си магазин с кафетерия. Реализирана е консервация и реставрация на разкритите археологически структури и са изградени пешеходни пасарелки. Изпълнено е декоративно осветление.

За "Акве Калиде":

Множество исторически източници сочат, че "Акве Калиде - Термополис" възниква около топлите бургаски минерални извори още в тракийско време, през І-во хилядолетие преди Христа, когато траките превръщат горещия извор в почитано светилище на Трите нимфи. Комплексът на термите е с площ 6 декара, в посока север-юг дължината му е 86 метра. Това го прави един от най-големите в света. Заради лековитите минерални извори "Акве Калиде - Термополис" е просъществувал без прекъсване векове наред. Падали са империи, оттук са минавали преселения на народите, но в тракийската, римската, византийската, османската и българската епоха хората не са спрели да посещават мястото. Заради този постоянен интерес, около банята е възникнал цял град. През късното средновековие "Акве Калиде" става известен като Терма или Термополис (от гръцки - топъл град). През VI век древното селище вече е с разширени бани и изградени крепостни стени.

През ХVІ век султан Сюлейман Великолепни оценява лечебните качества на водата на това място и изгражда изключително модерен за времето си хамам (турска баня).

 


В категории: Бургас


13
Коментара по темата
13.
*********
06.01.2020 02:28:44
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
12.
Гражданин
05.01.2020 23:09:53
0
21
Върнете банята! Искаме работеща баня в източна България! Не искаме музеи с филмчета. Нека направим подписка да има минерална баня и Бургаска област!
11.
дядо Йоцо
05.01.2020 22:12:37
0
15
Общината много повече ще спечели, ако използва мин.вода и реновира някогашния плувен басейн и направи баня. Това което имам в предвид някога същестуваше и работеше на 1000%. Сега ще ми дигитализирали Аква Калиде за туристи и някакъв измислен музей. Също така това е уникално място за изграждане на Аква парк напр.
10.
Smart Burgas
05.01.2020 21:17:04
0
6
Видяхте ли интерактивната платформа на Бургас, контейнерите за боклук в комплекса са два пъти повече от реалните.
https://map.smartburgas.eu/?app=waste
9.
Цв.Цв. и Б.Б.
05.01.2020 20:57:46
0
18
Мирише ми на обществена поръчка за "нашите" фирми!
8.
05.01.2020 20:51:55
0
18
То всичко в този град стана реплика . Реплика на община , реплика на заплати , на здравеопазване...
7.
Xaxo
05.01.2020 20:50:44
0
20
Тая римска баня ако я дават под наем за частни оргий и групови сексове ще избият парата от общината.
6.
ВИК
05.01.2020 20:48:19
0
13
Водата свършва,ще ни правят баня
5.
срамота кмете
05.01.2020 20:32:47
0
15
Улица ""северна" в квартал Долно ЕЗЕРОВО тъне в кал и дупки ката след бомбардировка от 20 години а хвърляте ресурс за глупости!!Елате на място и вижте това е нечовешко отношение към гражданите в Долно Езерово
4.
Бай Ганьо
05.01.2020 20:28:53
2
24
Абе улиците в града са в окаяно състояние а районът в Изгрев където живея е в ужасно състояние, а той щял реплики на римски бани да прави, да привлича туристи. Абе несретнико, кой ще ти гледа репликите Житарово, вместо да отиде до Рим или друг град с повече и при това истинска история наследена от Римската империя?!? Нали и пристанище направи, приятно е за разходки, но скъп лукс за местна употреба. Кораби и пасажери няма, само някакво корито, вози скучаещи българи до някаква скала в морето, без нищо интересно на нея.
3.
Гражданин
05.01.2020 20:25:01
2
19
Политиката на Община Бургас по отношение на историческата местност т. н. "Аква Калиде" е тотално сбъркана. Две са посоките: да се развива като музей на османския владетел Сюлейман Великолепни и по този начин да се позволи т. н. "неоосманска" пропаганда или да се използват рационално топлите минерални извори, като се направи обществена къпалня, басейн с водни атракции, но в никакъв случай да не се изгражда мастодонт-хотел (както междувпрочем е решено използването на Минералните води в Германия), цените на билетите може да бъдат високи като гаранция, че посетителите ще са по малко и ще бъде ограничена възможността там да вирее всякаква човешка измет.
Сега очевидно Общината е решила всичко там да е дигитален музей(защото е най евтино), а минералната вода се ползва от населението само от няколко чешми за пиене.
Тук е мястото да обърна внимание на един грозен факт: масово разни примитивни пълнят по 300 литра в бутилки, като най нагло нареждат своите пластмасови губи под няколко чешми едновременно. Трябва да се въведе ред, защото е пълна анархия. Тъжно е да гледаш как разни примитивни пълнят по цели бусове с туби, само защото водата е безплатна. Не знаят, че само след няколко дни престой в пластмасовата туба водата губи от качеството си.
2.
ОБЕСНЕНИЯ ЗА ДЕБИЛИ
05.01.2020 20:19:56
1
17
Бургазлии щели да се правят на римляни хаха а там ще има ли и проститутки както е било в римските бани??????????????
1.
СТИГА С ТЕЗИ ГЛУПОСТИ
05.01.2020 20:15:04
0
26
Стига с това харчене на обществени средства с цел да ги ""УСВОЯТ""наште строителни фирми!Дайте отговор как това ще се превърне в БЛАГО ЗА БУРГАЗЛИИ ДАЙТЕ ЦИФРИ РАЗЧЕТИ И ОБЕСНЕНИЯ ОЧАКВАМЕ??????????????????
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Ангелските й карти имат изключително богата история и са й подарък от висш езотерик и тайновидец, разкрива нейна приятелка Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Това е любимото ни предаване, но с тия истерички няма да го гледам, обявиха фенове  Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори