×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Славчо Атанасов изумен от мълчанието на ГЕРБ за вдигането на данъците и „заема на века“ в Пловдив


Славчо Атанасов изумен от мълчанието на ГЕРБ за вдигането на данъците и „заема на века“ в Пловдив
"Ако действително 310 млн. лв. е реалният бюджет, това означава, че няма да има капиталова програма"
29 Декември 2019, Неделя, 15:43 ч.
Автор: Флагман

Можем ли, без да разберем, да се окажем с кредити за над 250 млн. лв, пита депутатът и бивш кмет на града

Депутатът и бивш кмет на Пловдив Славчо Атанасов разкритикува решенията, взети на сесия на Общинския съвет вчера – за нов голям заем и за вдигане на данъците.

Той разпрати до медиите свой анализ, озаглавен „Пловдив – финансовата Пепеляшка“.

Ето какво смята Атанасов:

Всеки ден стават ясни нови подробности за предлагания от кмета Здравко Димитров голям инвестиционен заем. Последната новост е, че най-малкият транш по този заем е 10 млн. лв. Като прибавим условието, че ЕИБ дава само 50% от необходимата сума за даден проект, се вижда, че всички обекти под 20 млн. лв. не могат да се финансират по този кредит. Това веднага зачерква обекти като „Модър-Царевец“, Плувния басейн, Спортната зала на бул. „Дунав“, пробива под колелото на бул. „Марица-юг“ и още десетина проекти от този мащаб.

Истината е, че с този заем могат да се финансират само няколко големи проекта на града, които са на стойност над 20 млн. лв. Условието, че ЕИБ финансира 50% от проекта, веднага поставя въпроса откъде идват останалите 50%. В момента Пловдив няма собствени средства за такива обекти и няма свежи пари, напротив, потънал е в дългове, каквито не е имал още от времето на прехода. Както казвах в предизборната кампания, за което бях атакуван от останалите кандидати - Пловдив е пред фалит, и за жалост се оказах прав. След като парите по заема са недостатъчни, следва ли, че кметът ще предложи вземането на още един заем на стойност от 120 млн. лв., за да се финансира другата половина от големите обекти. Можем ли, без да разберем, да се окажем със заеми за над 250 млн. лв?

Сравнението със София, която действително ползва такъв заем, не е в полза на Пловдив. Първо, София има бюджет за 2020 г. от 1750 млн. лв., а Пловдив от 310 млн. лв. Собствените приходи на София са 780 млн. лв., а на Пловдив – 140 млн. лв. София изгражда метро, което струва милиарди и там ограничението от 10 млн. лв. няма никакво значение. София може да съфинансира всеки проект със собствени средства, защото те са 6 пъти по-големи от тези, които събира Пловдив и разполага със свежи пари, каквито градът ни няма. И не на последно място, близо 68 процента от чуждестранните инвестиции са в София. Тя разполага с колосална сума от финансови инструменти, несъпоставима с пловдивската. Не може да става сравнение със столицата, която има по-голям бюджет от половината министерства в България.

Преди да преговаряме за такава тежка финансова артилерия, като този заем, трябва да си подредим собствената къща. Предлаганият бюджет за 2020 година в размер от 310 млн. лв. е с 15% по-малък от този за сегашната година – 357 млн. лв. Ние не знаем как ще приключи текущата година и защо, при условие че държавните трансфери през следващата година ще бъдат с 20 млн. лв. повече, ние ще имаме по-малък бюджет.

Ако действително 310 млн. лв. е реалният бюджет, това означава, че няма да има капиталова програма. Всички пари ще отидат за заплати, осигуровки, издръжка, соц. разходи.

Какво става с обещаните от кмета 12 детски градини и 2 училища? Колко от тези учебни заведения ще се построят през 2020 година и с какви пари? С какви средства ще се ремонтират ул. „Кукуш“, ул. „Даме Груев“, ул. „Рогошко шосе“, ул. „Кукленско шосе“, бул. „Хр. Ботев“ и още десетки районни улици с важно за гражданите значение. Ето на тези въпроси трябва да даде отговор г-н кметът, а след това да мисли за транспортен възел, свързващ район „Тракия“ и район „Южен“, който ще струва минимум 55 млн.лв. С екип от 9 зам.- кмета (два пъти повече от град Варна) трябва да има готови решения на всички проблеми.

Всеки кмет иска да направи най доброто за своя град. В същото време той трябва да стои здраво в реалността и винаги да казва истината. Реалността е, че предишният кмет г-н Тотев оставя празна общинска хазна и много нерешени проблеми. Новият кмет трябва да каже тази истина на пловдивчани и да ги предупреди за предстоящите трудни времена. Медийните балони вършат работа за кратко време, след това идва моментът на реалните проблеми и тогава е още по-трудно. В същото време на хоризонта не се задава никаква съществена помощ от правителството, въпреки ведрите предизборни обещания.

Останах изумен от следното: на вчерашната сесия водещата партия в града, която управлява Пловдив - ГЕРБ, за вдигането на данъците и за заема на века от 120 милиона лева нямаше нито едно изказване в Общинския съвет, с изключение на 30-секундното включване на г-н Вичков. Нека пловдивчани сами си направят извод от този факт.


В категории: Пловдив


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 2
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
3
Коментара по темата
3.
Има ли честен бургазлия
29.12.2019 21:12:05
0
7
Няма ли кой в Бургас да запита на сесися на общинския съвет, колко заеми имаме да връщаме бургазлии? Няма ли един честен истински бургазлия, който да изобличи мафията ГРОБ и ДПС?
Толкова ли е страшна.., че всички бъркат в кацата с меда и никой не пита за сметката, която ще плащаме?
2.
Долу гробаджии
29.12.2019 21:09:23
0
7
А в Бургас, гробаджии тихомълком ни го набутаха 340 милиона евро заем и още 500 милиона за електроавтобуси, които В.Търново купува по 500 хил, ни по милион.... И внуцитер на внуците ни ще плащат заемите , които ни набутаха гробаджии.
1.
Ааааееее
29.12.2019 16:46:47
1
5
А тъй!Глей Ка умно и отговорно съ замисли многозадълбочавайки се...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Тогавашният ѝ мъж не искал толкова амбициозна половинка, а жена, която да бъде всеотдайна домакиня ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента Емил Дечев е представител на реформаторски настроения Съюз на съдиите в България Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Няма правен механизъм, който да задължава да се поеме поста на премиер, обясни бившият министър на правосъдието Пенчо Пенев  50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница 50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница Надеждата ни крепи все още, че е жива, каза Мария Георгиева Президентът изненада партиите, дава третия мандат на ИТН Президентът изненада партиите, дава третия мандат на ИТН Няма да преговаряме, каза Деница Сачева и добави, че Радев трябва да реши дали изборите да са „две в едно“
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори