×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Когато нямаше Коледа и 25 декември си бе един най-обикновен работен ден


Спомени от соца: Когато нямаше Коледа и 25 декември си бе един най-обикновен работен ден
Новата година през 70-те – 80-те години бе немислима без украсената елха
21 Декември 2019, Събота, 08:25 ч.
Автор: Флагман.бг

Очакванията ни бяха насочени към големия празник, който поглъщаше в себе си всичко – Нова година

А имаше време, когато нямаше Коледа … Не съвсем, но поне не официално. Православната църква си отбелязваше празника по всички правила на канона, но това оставаше някак си встрани, приглушено, само за най-ревностните вярващи. Въобще 25 декември си бе един най-обикновен учебен или работен ден и очакванията ни бяха насочени към големия празник, който поглъщаше в себе си всичко – Нова година. По онова време, преди повече от 25 години, моето поколение бяхме деца, безкрайно щастливи по тази най-главна причина, пише socbg.com.



А в навечерието на Нова година щастието ни се умножаваше, тъй като тогава получавахме подаръците си, не на Коледа. Задължително по един от работата на мама и на тате. Там, където работеше моят баща, не организираха новогодишни тържества за децата. Една вечер след работа татко просто ми донасяше подаръка. Беше доста прозаично, някак си анонимно, затова и не се вълнувах особено, имаше единствено малко любопитство. Оттогава знам – не е важно само какво ще подариш някому, но и как. Затова пък от работата на майка ми задължително имаше новогодишен празник за децата – с елха, Дядо Мраз с торба, от където той вадеше подаръците и Снежанка, която да краси пейзажа и да му помага. Главните роли на белобрадия старец и принцесата с бяла рокля и корона се изпълняваха от колеги на майка ми. Обикновено тържествата се правеха в банката, където тя работеше, но една година бе в Кукления театър. За да получа подаръка си, тогава за пръв път се качих на сцена – много отговорно място в детските ми очи. Пред другите, ма сцена, няма как да се скриеш. Хубаво и страшно.



Истински вълнуващият спомен от онзи новогодишен празник обаче е нещо съвсем незначително като събитие, но оставило у мен силна следа. Както често става при спомените, това не е случка, а усещане, състояние на душата. Смрачава се, вървим с майка ми към въпросния Куклен театър. Тя ме държи за ръката, прехвръкват рехави снежинки пред лицето ми. След броени дни е Нова година. Аз съм радостно развълнувана от неизвестния подарък, от празника. И обгърната от блаженото чувство на защитеност и сигурност.Това са двата детайла, които ще помня винаги – ръката на мама и снежинките.





Новата година на моето детство през 70-те – 80-те години бе немислима без украсената елха. Екологично мислещите ни съвременници може да се ужасят, че нямаше изкуствени дръвчета. Но тогава алтернатива липсваше, а и през ум не ни минаваше да щадим борчетата, които се отглеждаха специално, за да бъдат отсечени за Нова година.

Много харесвах новогодишните си играчки за елха, особено най-старите. Купувани са от мама още, като съм била съвсем мъничка, така че за мен те са били винаги у дома. Всяка година купувахме поне по една нова играчка, за да обогатим украсата, а и заради счупените – като малка обичах да ги докосвам с едно пръстче, изпънато напред. То се оказваше по-силно, а играчката по-крехка от очакваното и поразията бе на лице. Всяка играчка си имаше име: „камбанките“, дядо Мраз“, „лимончето“, „чайничето“, „гроздовете“, „бъчонката“, „елхичката“, а върхът бе „ракета“.

“Нощите около Нова година миришеха на смола, на борова гора.”




Причината бе проста – елхата стоеше в моята стая, върху масата и аз спях почти в подножието й. Чувствах се като сред боров лес. Нощем чувах как понякога игличките падат, а украсата проблясваше вълшебно в тъмнината. Бе леко загадъчно, романтично и много, много хубаво.
За бананите по онова време, за което разказвам, се е изписало много – те станаха негов символ. Само че аз свързвам Новата година не толкова с този чуждоземен плод плюс портокалите, които също се появяваха именно тогава, а с фурмите, вероятно защото съм ги обичала повече. В почти тийнейджърска възраст съм, метнала съм крака върху облегалката на фотьойла и гледам едно чешко филмче на новогодишна тематика. Помните ли чешките приказки? Едновременно с това бавно и славно ям фурми, наслаждавам се на вкуса им, на филма и на едва доловимото трополене в съседната стая – мама готви задължителните у дома за Нова година сърми. Ако блаженството може да бъде описано, това е то!

 


В категории: Ретро Флагман


25
Коментара
Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 0
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 2
25
Коментара по темата
25.
Истина
21.12.2019 23:00:36
1
4
До 22 Ти си комунистически боклук и си исран от проститутка. Всички комунисти сте лапачи и убиици
24.
до 23 КОМУНИСТА
21.12.2019 20:56:49
3
6
КАЗА ДА ПЛЕСНЕМ С РЪЦЕ И ДА СЕ ПРЕГЪРНЕМ! НЕ НЕЧОВЕЦИ РЪЦЕТЕ ВИ СА КЪРВАВИ!!НЯМА КАК ВЯРВАЩИТЕ ХРИСТИЯНИ ДА ВИ ПРОСТЯТ ПРОЛЯТАТА ХРИСТОВА КРЪВ !!ТОВА ЧЕ СТЕ АТЕИСТИ НЕ Е ПРОБЛЕМ НО ТОВА ЧЕ ПОИСКАХТЕ ЧРЕЗ НАСИЛИЕ И КРЪВ ДА УНИЩОЖИТЕ ВЯРАТА В СПАСИТЕЛЯ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРЕД БОГА!ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ВИ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ СТЕ ОСЪДЕНИ КАТО""" КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ Е ОБЯВЕН ЗА ПРЕСТЪПЕН""обнародван в д. вестник бр.37 от 5 май 2000г
23.
Д.Иванов
21.12.2019 20:24:11
2
7
Скъпи сънародници ....стига вече с това разделение на източни и западни, на комунизъм и демокрация, на червени и сини, на Кремъл и Вашингтон. Ние сме българи, от 9 млн останахме 5 млн. Обичайте се, уважавайте се, подкрепяйте се ..стига вече с тези обиди, унижения, подигравки и омраза едни към други. Сигурен съм че всички вие сте готини, умни и кадърни хора и истински българи! Весело посрещане на коледните и новогодишните празници, бъдете живи и здрави!
Да живее България!
22.
ХХ
21.12.2019 19:34:25
3
4
Шизи-екскремента с големите букви да си пие хапчетата... ако няма, да иде при саян за рецепта.
21.
до 18 Празнувалата
21.12.2019 18:38:39
4
5
Точно така е коледата е семеен христиански празник и НОРМАЛНИТЕ ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА НЕЗАВИСИМО ОТ СТРОЯ ВИНАГИ СА ГО ПОЧИТАЛИ!!!!!!!!!САМО НЕНОРМАЛНИТЕ ЗЛОБНИ НЕЧОВЕШКИ СЪЩЕСВА комунистите ВЗРИВЯВАТ ЦЪКВИ НА ВЕЛИКИ четвъртък УБИВАТ 134 И РАНЯВА 500 ВЯРВАЩИ!!!!!САМО ЗЛОБНИ НЕЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА комунисттите СА СПОСОБНИ ДА ОТМЕНЯТ ОФИЦИАЛНОТО ПРАЗНУВАНЕ НА РАЖДАНЕТО НА НАШИЯ СПАСИТЕЛ ИСУС ХРИСТОС И ДА ПОДМЕНЯТ ТОЗИ ГОЛЯМ ЗА ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ ПРАЗНИК CHRISTMAS С ИДИОТСКИЯ ""ДЯДО МРАЗ"" ВСЕКИ КОИТО Е ЖИВЯЛ ПО ОНОВА ВРЕМЕ ПОМНИ КАК ""милиционерите""СЛУХТЯХА ОКОЛО ЦЪРКВИТЕ И ПРАВЕХА СПИСЪЦИ ЗА ""НЕБЛАГОНАДЕЖДНИ""ГРАЖДАНИ КОИТО САНКЦИОНИРАХА НЕДОПУСКАЙКИ ГИ ДО ОТГОВОРНИ ДЛЪЖНОСТИ ВЪПРЕКИ СПОСОБНОСТИТЕ ИМ.МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА НАРЕЧЕ ТЕЗИ САТАНИНСКИ ИЗЧАДИЯ–КОМУНИСТИТЕ ХОРА?????????????????????????????
20.
Монката
21.12.2019 18:26:18
2
10
На времето нямаше ананаси, моцарела, айсберг и "натурални" сокове , но имаше култура, възпитание, уважение, дисциплина, честност, спокойствие, сигурност, съвест, срам...все едни такива непознати неща за новите "демократични" поколения. Да и сега има съвестни и възпитани хора, но за съжаление са не повече от 5% от българското население. Преди беше срамно да си мошеник, хитрец, крадец, лъжец, подлец, а сега на почит са измамниците и тарикатите, т.е тези, които са прекарали другите ги имат за умни, можещи и знаещи.
19.
Турчин
21.12.2019 18:16:47
0
0
Баш мюфтията агент андрей със сигурност знае че в училищата в мюсюлманските села насила се налага от дпс общините празнуването на християнските празници от мюсюлманчетата.
18.
Празнувала
21.12.2019 14:49:15
1
7
Коледа е семеен празник и винаги сме го почитали, без значение какъв е стоя .Само злобарите не го зачитат. Злобата и алчността погубват света.
17.
kaput
21.12.2019 14:06:49
4
8
Ти че си улав всички го виждат, ще да си някой потомък на гнилото семе на някой влашки копанар и айтоска помакиня , кой знае къв комуняга си бил по онова време или баща ти ама сега сте по "католици от папата", никой от моето семейство не е бил партиен ,НИКОЙ! И въпреки това всички харесваха онова време и до ден днешен милеят за него , не заради системата а заради човешките отношения , спокойствието и някакво светло бъдеще , в днешно време всеки вижда че страната върви към катастрофа , най-висока смъртност в европа, най-ниски доходи, най-мръсния въздух и още много които не ми се изброяват, какви ти празници какви веселби ?!
16.
ДО 13 ИСТИНАТА
21.12.2019 12:58:48
10
8
ЗАЩО ТУК КОМЕНТИРАЩИТЕ БОЛНИ МОЗЪЦИ//КОМУНИСТИ //Я ОТРИЧАТ???защото това са празници ЗА ВЯРВАЩИТЕ ХРИСТИЯНИ!А ВЯРАТА НА КОМУНИСТА Е В САТАНАТА –ЦЕЛТА ИМ БЕШЕ ДА УНИЩОЖАТ ВЯРАТА ЗАЩОТО БИЛА ""ОПИУМ ЗА НАРОДА""И ПРЕЧЕЛА НА РОБИТЕ ДА ВИДЯТ ""СВЕТЛОТО КОМУНИСТИЧЕСКО БЪДЕЩЕ"".Е ХОРАТА ГО ВИДЯХА ""ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ""А ТЕ СА????ПЪРВИ ФАКТ:УНИЩОЖИХА БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ПОТЕНЦИАЛ!ВТОРИ ФАКТ:СЪЗДАДЕ СЕ ПРЕСТЪПНА ГРУПИРОВКА НАРЕЧЕНА БКП//от престъпниците с каскетите изпълзели от шумата//ТРЕТИ ФАКТ:ГРУПИРОВКАТА КОМУНИСТИ СИ СЪЗДАДЕ ""КОМУНИЗМА""ПОЛЗВАИКИ ПРЕВИЛЕГИИ НЕДОСТЪПНИ ЗА РОБИТЕ ОТ КОНЦЛАГЕРА //застрелваше всеки който се опита да се спаси//И СЕГА СЪЩИТЕ ТЕЗИ СТАНАЛИ ОТ КОМУНИСТИ НАЙ ГОЛЕМИ КАПИТАЛИСТИ ""МЪТЯТ ВОДАТА""ЗА ЗА ЛОВЯТ ШАРАТИ В МЪТНА ВОДА!!ДА АМА НЕ ГОСПОДА ИЗМАМНИЦИ/////КОМУНИСТИ/!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
15.
XX
21.12.2019 12:54:06
18
3
@13
Архангелчо, туй за опиума е извадено от контекста... в оригинал е едва ли не положително.
14.
Баладински
21.12.2019 12:35:04
9
110
Флагман, защо не пишете нищо за новата инициатива-поставянето на паметна плоча на пияните окупатори в парк Изгрев?
13.
Архангел
21.12.2019 11:53:46
7
59
Коледа по време на соца беше на 7 януари,за всички истински православни християни.Чак след 1968 г.,25 декември беше наложена като църковен празник от другарите от БКП и ченгетата от висшия клир на църквата.Една от причините беше , тогавашните чавдарчета и пионери,да не попаднат под "зловредното влияние" на своите баби и дядовци с разни там ,Бъдни вечер и коледни обреди.И да не става,както казваше др. Ленин,че религията е опиум за народа.
12.
Abe
21.12.2019 11:24:30
7
27
Абе то нямаше нищо но хората бяха други съвсем нормални. Събирсха се веселяха се. Никой не говореше за пари понеже имаше работа за много пари и за малко пари. Не бе лошо. Живееха си хората добре и бяха щастливи
11.
До 10
21.12.2019 11:09:22
4
19
Много си болен, братко! Ама много! Трябва да се лекуваш, отдавна чета коментарите ти, отстрани изглеждаш доста зле - злобен, необразован и тийн хейтър. Коментарите ти са винаги с обиди и нищо смислено. Виж дали в психиатрията има някой дежурен по празниците, ще ти помогнат
10.
Кво празнично настроение бе
21.12.2019 10:13:39
19
43
КАПУТ ????????????????????????????????ПО КОЛЕДА НЕ СЕ ПОЧИВАШЕ И КОМУНИСТИТЕ ЗАБРАНЯВАХА ПРАЗНИКА!!!ТЕМАТА АКО НЕ СИ ЗАБЕЛЯЗЪЛ Е ЗА КОЛЕДА А НЕ ЗА НОВА ГОДИНА!!!ЕВ––ВА Б ДЪРТИТЕ СКЛЕРОЗИРАЛИ КОМУНИСТИЧЕСКИ МОЗЪЦИ!
9.
Организация
21.12.2019 09:48:38
32
21
Къде е онуй лудото, което пише с големите букви против комунизма? Такова да го биеш и да го хвърлиш в шахтите на Топлофикация към Лозово
8.
kaput
21.12.2019 09:22:31
5
48
тогава празничното настроение идваше от хората ,приятели, роднини , а сега празничното настроение ни го правят търговците за да дойдем да си купим нещо от тях , в къщите ни няма празник ,поне в повечето къщи, защото хората вече нямат приятели, а с роднините се дебнат или за наследство или си мерят успехите , всичко стана състезание между хората, завист, алъчност, амбиции,лицемерие и фалш
7.
Kmeta
21.12.2019 09:21:22
1
23
Sega e wsi4ko za da ti wzemat parite predi se koleha Praseta tazi godina
6.
Пламен
21.12.2019 09:20:32
2
32
Много хубави снимки, спомени от детството. Всеки би върнал , поне за малко в детството.
5.
Павката
21.12.2019 09:14:42
2
44
Тогава празниците наистина бяха семейни, всичко се въртеше около близките, трапезата и празника. Сега всеки реве за телефони, подаръци от 1000+ лв и всякакви щуротии, а по ТВ започват реклами за Коледа да ме облъчват още от Октомври.
4.
Истината
21.12.2019 09:12:12
44
39
Да, но по комунизма през цялата година се прибирах от работа в 17 ч, а събота и неделя почивах. Сега ме юркат цялата година до 18:30, събота до 15 ч, а в края ми дават да почивам Коледа. Предпочитам соц режима :))
3.
ХАХАХА
21.12.2019 08:57:34
6
25
В тази държава всичко е проституция. Не ми говорете за закон и конституция , в тази държава всичко е проституция. Пред кабинетите ги чакат журналистките , още не се е качила в джипа и бърза да му свали ципа. Добро утро драги зрители , спите ли поздравявам майките на вчерашни мухльовци , днешни дупета. Получават милиционерите процент от печалбата на проститутките. На трибуната се качва някакъв червен педераст, педераст, педераст ,но облечен във власт. НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
2.
Ха ха ха
21.12.2019 08:55:18
42
27
Къде е комунизма, ах този комунизъм, искам го обратно с пълна мощ да се завърне обратно!!!
1.
пп
21.12.2019 08:44:53
25
85
после пак въздишайте по тъпия комунизъм, по бай тошо и по дядо мраз
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори