×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Важно е да се изследват нивата на пикочна киселина, те показват признаци на опасни заболявания


Важно е да се изследват нивата на пикочна киселина, те показват признаци на опасни заболявания
През декември във Варна и Бургас ще се проведе кампания за безплатно изследване на нивата на пикочна кислена
16 Декември 2019, Понеделник, 17:46 ч.
Автор: Флагман.бг

Две са основните причини за натрупване на пикочна киселина в организма

През месец декември хората от Варна и Бургас могат да изследват безплатно нивата на пикочна кислена в кръвта си в клоновете на Медицинска лаборатория "Лина". Инициативата е част от кампанията „Рискове от високи нива на пикочна киселина - информирай се и се изследвай“, организирана от фондация „Медкънект“.

Подробности по инициативата дава кардиологът д-р Ралица Чавдарова, тя подкрепя проекта още от самото начало.

- д-р Ралица Чавдарова, какво представлява показателя пикочна киселина?

- Пикочната киселина (ПК) е краен продукт от разграждане на азотсъдържащите вещества в тялото (пурини). Тя е естествена съставка в кръвта на човека и количеството ѝ се обуславя от нейният синтез, и адекватното й елиминиране, основно чрез бъбреците. Под въздействието на ензима ксантиноксидаза пурините се окисляват до хипоксантин и ксантин, като последният продукт от тяхната обмяна е именно пикочната киселина.

- Две са основните причини за натрупване на пикочна киселина в организма. Едната е оргомното й производство - при прекомерния прием на храна с богато съдържание на пурини. Другата причина се крие в нарушеното излъчване на пикочната киселина с урината, което може да се дължи на съпътстващо заболяване на организма, както и на приема на някои медикаменти (диуретици).

- Какви заболявания можем да развием при високи нива на пикочната киселина?

- Завишеното количество на пикочна киселина в кръвта се означава като хиперурикемия. Когато нивото на пикочната киселина достигне 380 µmol/l и над тези стойности,  се получава насищане на разтвора и пикочната киселина кристализира. Получават се кристали, наречени урати, в различни тъкани (най-често стави, бъбреци). Възпалението, което предизвикват кристалите в ставите, може да доведе до силна болка, подуване и зачервяване на съответната става - подагрозен пристъп. Особено характерно за подаграта е засягането на палеца на крака.

- Д-р Чавдарова, моля да обясните каква е връзката между високите нива на пикочна киселина и сърдечните проблеми?

- Доказано е, че високите нива на ПК представляват рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания - артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, а също така метаболитен синдром, захарен диабет, бъбречни увреждания и затлъстяване.

- Кои са основните симптоми при хиперурикимията при пациенти със сърдечни заболявания?

- Много често в началният стадий симптоми няма - при профилактично изследване се установява висока ПК в кръвта. При хроничните случаи симптомите са свързани с отлагането на урати в тъканите, респективно подагрозни пристъпи.

- Как може да се предпазим от повишаване на пикочната киселина в организма?

- На първо място е необходимо показателят ПК да бъде изследван рутинно при профилактичните прегледи на всеки пациент. След това, много важен е диетичният режим - ограничаване или отстраняване от диетата на храни с високо съдържание на пурини - червено месо (говеждо, агнешко, дивечово), морски дарове, алкохол (бира, вино).Трябва да се намалят силно пикантните подправки. Важно е в менюто да присъстват повече алкализиращи продукти – зеленчуци и плодове.

- Какви са начините за лечение на високите стойности на пикочна киселина?

- Сега съществуват ефикасни медикаменти, които могат да понижат нивото на ПК в кръвта. Принципът на тяхното действие е подтискане на ензима ксантиноксидаза и в резултат на това понижаване продукцията на ПК в организма. Основните представители на тези медикаменти са алопуринол и фебуксостад. Съществуват и медикаменти, които улесняват отделянето на ПК през бъбреците - урикозурици.

- Как хранителният режим се отразява върху нивата на пикочната киселина?

- Това е първата и основна стъпка при лечението на хиперурикемията. Стриктният хранителен и двигателен режим могат да възстановят нормалните нива на ПК, а там, където това не е достатъчно, идват на помощ медикаментите.

- Кои хора и колко често трябва да изследват нивата на показателя в тялото?

- Нивата на ПК се увеличават с възрастта. От подагра боледуват предимно мъже, над 45 годишна възраст. Смятам, че след 40 годишна възраст всеки човек трябва профилактично да бъде изследван, веднъж годишно.

 - Смятате ли, че профилактичното изследване чрез кампанията Рискове от повишена пикочна киселина е от полза на хората?

- Категорично. Научните проучвания показват, че ранното установяване и съответно лечение намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, намалява прогресията на бъбречните увреждания и понижава смъртността при хиперурикемия.

За много хора все още показателят пикочна киселина е непонятен. Така че, кампанията е начин да се популяризира и обясни неговата роля, и значение за здравето.


В категории: Здраве


Слънце по морето днес
Слънце по морето днес 26/04/2024, Петък 09:27 0
3
Коментара по темата
3.
*********
17.12.2019 21:30:43
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
"Неподкупната"....????!
16.12.2019 21:53:57
1
6
Неформална договорка между общопрактикуващи лекари и Необалканика (фармацевтичнс компания стана публично достояние, след като пациентска организация показа брошура, в която се предлагат екскурзии срещу определен брой изписани медикаменти.
"Брошурата е снимана в кабинета на лекар!!!!!!
В конкретния случай става въпрос за лекарства, изписвани на пациентите с хипертония или диабет. Някои от тези медикаменти частично се поемат от Здравната каса.


За да бъде събран достатъчният брой продадени опаковки, "се започва една заманя на медикамента, неоправдана и без да е необходима за пациента"?
Сред предлаганите екскурзии има винени турове в Италия и пътуване до Камчатка, като последното се търгува срещу 6000 продадени опаковки от лекарството.
"Това са хиляди опаковки. Самите медицински представители се оплакват, че трябва да работят и събота, и неделя, за да броят въпросните амбулаторни листа, за да може да замине...."НА ОБУЧИТЕЛЕН ФОРУМ"...
Ако не иска да пътува му се предоставят ваучери или пари по договор....
1.
въпрос
16.12.2019 19:01:05
2
7
Моля, допишете си интервюто с информация къде и кога се провежда кампанията
„Рискове от високи нива на пикочна киселина - информирай се и се изследвай“, организирана от фондация „Медкънект“.
Иначе няма реална полза за читателите...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Тя обяви, че лидерът на ГЕРБ и Пеевски и добави, че след изборите нямало да управляват с него, но с партията на Борисов можело, ако поемат ангажимент за реформи Гала отиде в подкаста на дъщеря си и призна, че е правила секс... Гала отиде в подкаста на дъщеря си и призна, че е правила секс... Не става ясно нито къде се е случило то, нито с кого, но подозренията, естествено, падат върху настоящата й половинка Стефан Как шеф Ангелов се завърна в кухнята на Хелс Китчън Как шеф Ангелов се завърна в кухнята на Хелс Китчън "Не ми се работи, не ми се готви, но това не е концерт пожелание. Важните сте вие. Затова продължаваме", заяви шефът Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Пик на заразените с коклюш се очаква в края на май Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" "Метрополитен" обяви конкурс за строител на продължението към Околовръстния път Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Докладът е изпратен на прокуратурата  Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози За сметка на това Екатерина получи две рози - една от срещата си с Алек и втора от вечерта на елиминациите Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън За два месеца ти научи много. Симона, ти си детето чудо на Hells Kitchen. Ти изненада абсолютно всички, каза й шефа  Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев
„Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака 
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори