×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пазарът на имоти в Бургаско: Скок в цените за продажба, наемите - от ноември надолу


Пазарът на имоти в Бургаско: Скок в цените за продажба, наемите - от ноември надолу
Банките станаха по-гъвкави в отпускането на кредити, лихвите паднаха
14 Декември 2019, Събота, 14:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

С 30% поскълнали имотите в ж. к. "Меден рудник" заради ударното развитие на комплекса

Брокерът Пролет Стаматова споделя подробности за развитието на пазара на недвижими имоти в Бургас през 2019 г.

- Г-жо Стаматова, как бихме могли да обобщим състоянието на пазара на недвижими имоти в Бургас през настоящата година?

 - Пазарът е стабилизиран, бих казала. Има фактори, които обуславят това стабилизиране. Според мен, на първо място това е увеличаването на заплатите. Работодателите вече плащат осигуровки върху по-високи суми. Второто, според мен, е улесняването за кредитиране – всички клиенти имат по-лесен достъп до това. Вярно е, има безработица, но не може да се отрече, че се предлагат и големи заплати в града. Във водещите и големи компании служителите получават добри заплати. Това за мен е радостно. Банките станаха по-гъвкави в отпускането на кредити, лихвите паднаха. Това е положението за тази година, през следващата може би лихвите ще са различни, както казват банкерите, но през настоящата – е така. Другото, което също дава отражение, е подобряването на инфраструктурата. Виждаме какво се случи с жилищен комплекс „Меден рудник“ – той стана неузнаваем. Много по-комуникативен е, има детски градини, нови площадки - всичко това обуславя стабилизирането на пазара. Колкото до последните три месеца, наблюдава се леко завишение от 7 до 10 % в цените на недвижимите имоти. В Бургас това се свързва винаги с приключването на летния сезон. Този, който се върне след края на сезона, инвестира - продава малко жилище, а след това купува по-голямо. Другото, както казах, е намаляването на лихвите в банките. Те са вече под 3 % и са на ниво 2.5 - 2.7 %.


- Има ли промяна в цените на жилищните имоти в различните жилищните комплекси?

- Спрямо миналата година има. Макар и да не е голям процентът, промяна има. Цените са малко завишени - наблюдава се един марж от 5 до 10 хиляди евро. Най-скъпи си остават жилищата в централната градска част, после „Лазур“ и „Възраждане“. След това се нареждат „Зорница“, „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Цените в хубавата част на „Възраждане“ могат да се сравнят с цените в „Лазур“. Има голям скок на цените и в „Меден рудник“ – с минимум 20-30 %. Миналата година една гарсониера там се продаваше за около 30 хиляди евро и под тази сума. Тази година тя е на цена от 40 хиляди евро.


- Как стои въпросът с наемите?

- Има една неписана закономерност – спрат ли да се търсят усилено жилища, се повишава търсенето на наемите. И обратно – когато спрат да се наемат жилища усилено, значи цените на имотите са добри и хората започват да купуват. За този период – от ноември до месец февруари, наемите в Бургас са на най-ниски цени. В момента един двустаен апартамент в ж.к. „Лазур“ може да се наеме за 350 лева. Това е немислимо през останалата част от годината – след месец март. Ако си за краткосрочно – цената е 600 лева. Наблюдава се едно увеличение в намерението за инвестиционна покупка, но повече е търсенето на такава инвестиция, отколкото купуването. Относно наема, той се търси перманентно – който не може да си позволи покупка, си търси наем. Относно търговските обекти, в Бургас има най-високите нива, може би, на наем на квадратен метър след София. Излиза, че търговецът трябва да работи единствено само за наема.

-  Как може да се определи профилът на купувача и на наемателя?


- Това е една палитра. Купувачите са работещи хора със сигурни доходи и купуват жилища с 90% кредит. Относно наемателите, те са ученици, студенти, семейства, дори не от толкова други градове, колкото от Бургас. Има деление на семействата – не казваме разводи, а деления – децата израстват и започват да си търсят квартири. Много от младите семейства се наемат да купуват, но това важи за тези от тях, които са със сериозна професия и стабилни заплати. Това се случва, ако поне единият член на семейството има добра работа и постоянен трудов договор. Тенденцията да се търсят големи жилища много ми харесва. Търсенето на гарсониери вече не е толкова силно. Големите семейства търсят жилища с две спални или места, където може да се отделят 2 спални. Това се дължи на повишаването в житейския стандарт.


- Промени ли се интересът от страна на чужденците?

- Има интерес, вероятно обясним, от немски граждани. Имаме си клиент, например, който за 2-ра или 3-та година е тук под наем и не желае да се връща в Германия. Според него в България е спокойно, по-евтино и комфортно. Наблюдава се интерес и към покупки на къщи от страна на чужденците – имоти за по 60-70 хиляди евро за тях е добра цена. Руснаците, разбира се, са перманентно на пазара - едни продават, други купуват, трети се нанасят завинаги тук. Има и такива, които купуват с цел инвестиция - отдават имотите под наем на свои сънародници.

Източник: Радио "Фокус" - Бургас
 


В категории: Бургас


26
Коментара по темата
26.
Адекватният до мафиота
16.12.2019 21:32:43
0
0
Батко само да та светна,че Зорница и Изгрев са най-близо до морето и до кръгчето с Слънчака където лятото ходят всички наркомани като теб,затва ако са замислиш (което ти едвали можеш) ще разбереш защо са по скъпи след тоя кенеф Слабейко дето е на 5 метра от нефтозавода
25.
местен тарикат
15.12.2019 08:28:55
1
4
до 10.finansista Нещо си пропуснал в сметката ИНФЛАЦИЯТА в момента 5лв са това,което бяха 2лв през 2010г (обезценка 150%) ,като сметнеш и лихвите по кредита за съответния период твойте изчисления за 100% печалба отиват познай къде........
24.
Mafia
15.12.2019 00:08:19
1
3
Братята ??? Славейков след зорница и изгрев???Хой се обеси...
23.
Mafia
15.12.2019 00:08:14
0
3
Братята ??? Славейков след зорница и изгрев???Хой се обеси...
22.
до 21
14.12.2019 23:04:15
3
3
За панелките отгоре на туй,че са преживели две сериозни земетресения,а НЖСК-тата още ни едно.Да не стане като у Албания,що НЖСК се изпонасрутиха...
21.
Бекъм
14.12.2019 21:59:54
6
9
Аааа балончето се надува скоро ще има пук......само стоите и гледайте.Миризлива панелка на 60 години 50 хиляди евро на ко отгоре незнам....
20.
До 19
14.12.2019 20:26:42
0
13
Цената в Меден рудник беше евтина поради съвсем различни фактори: отдалеченост от града, стар автобусен и тролейбусен парк, липса на детски градини, паркове и болница. Не качественото строителство е друг въпрос, в останалата част на града се построиха доста кооперации със същите материали. Относно Тема, сградата е готова над година, а вечер светят само два апартамента.
19.
до 12
14.12.2019 19:03:32
3
18
Не съм финансиста, защото не съм напълно съгасен с неговото мнение, но това е друга тема. Що се касае за цената на имотите в Меден Рудник. Да, 650 Е не се предлагат много сгради, но и степента им на завършеност е такава, че да те е страх да я погледнеш, а камо ли да я купиш. Бях в този бизнес преди 15 години и ще ти кажа, как се поддържаха ниски нива там. Ами лесно. Пестиш от качеството на довършителните работи, продавахме на груба замаска, вода и канал на тапа, ток - на розетка с жици. Дограмата не беше подсилена, работехме с Вайс профил и определено купувахме три за една. Да се спасяват собствениците. Освен това, като сложиш някоя и друга обща част над реалната се получаваше работата. Тогава себестойността на м2 ни излизаше от 150 до 200 Е. Строяхме в облагостроен район и никаква планировка не правихме. Външните врати ги купувахе за по 140 лв. с монтажа и те така. Там където строяхме качествено с добри довършителни работи + обзаведени бани, тоалетни, ламинат и гранитогрес, с готини интериорни врати и прочие си искахме над 500 Е м2 за да ни се вързват сметките и печалбите впоследствие. Абе печелеше си от строителство, а в Меден Рудник си беше кеф, защото хората търсиха там и купуваха на парче подведени от ниската цена, която впоследствие си ставаше големичка. Това е заблудата за евтиното в МР. Иначе днес там няколко фирми построиха много качествени кооперации, като едната на ( Темма) се продава и за 700Е м2, но в нея влизаш и се събуваш, а общите части са си луксозни, все едно на Здравко Станев паметниците. Българинът докато се лъже лесно, ще бъде и лъган.
18.
Рон Бургунди
14.12.2019 18:52:57
2
58
В България като цяло купуват имоти , хората които живеят в чужбина. Всичко друго е лъжа. Изобщо цялата страна се издържа от тия, които са навън. Преки инвестиции НЯМА. А няма, защото БГ е корумпирана страна. Световната икономическа система ще се сррине до няколко години ОТНОВО и който има кеша ще купува без пари имоти - както е било винаги. Бургас и България умират бавно , но сигурно. Ние сме една територия, населявана от олигофрени, която се управлява дистанционно. 45 години от СССР и 30 години от САЩ и ЕС.
Аз казах.
17.
Брок(ер)оли
14.12.2019 18:44:52
1
19
Цена на квадрат е най-голямата порнография която може да съществува. Има редица по-важни показатели при покупка на имот. Да не говорим че може едно жилище с повече квадрати, да има по-малка жилищна площ, защото има по-голямо избено помещение или споделени части. За нереалните квадрати пък изобщо няма да пиша. Но пък локация, възраст, реална квадратура и т.н. са много по-важни
16.
Аз
14.12.2019 18:26:56
1
15
Време е цените на тези 50 годишни коптори да се коригира, че много хора си повярваха!
Показателят за оценка на имота се нарича: брутен наемен множител.
Който се интересува да си направи справка!
15.
Иван
14.12.2019 18:26:36
1
23
И коя е хубавата част на Възраждане?
14.
дядо
14.12.2019 18:23:27
7
13
Норамално е да се стабилизира пазара и забогателите българи пенсионери и работещи да си пазаруват по няколко апартамента и къщи.Нали заплатите и пенсиите са 10 000 евра месечно,хладилниците преливат от качествено пилешко и вкусни банани и други плодове произведени в България...
Пример даже ще ви дам-Моите комшии (пенсионер и работеща дама ) ,няма къде да си паркирата ламборджинито и ферарито и си купиха цял паркинг,за да може,когато са по околосветски круизи,автомобилите им да са под заслон.Нали бе говеда, бананоядски демократи!
13.
Marinero
14.12.2019 17:38:29
1
38
Започне ли много често да се пише по медиите за пазара на недвижими имоти, значи нещата не са на добре. Ако бизнеса на тази брокерка наистна цъфтеше, тя щеше да си се спотайва и да трупа пачки, а не да ръси мозък по сайтовете. Цялата работа е, че нямат достатъчно продажби а се очертава свръх предлагне на ново строителство. Цените на копторите и панелите ще падат.
12.
Тарикат путка
14.12.2019 17:35:52
3
17
Ей финансист ти тукат ли си? Къде ги видя 650 евра в М.р
11.
Банкер
14.12.2019 17:09:53
3
22
Ясно е, че цените на имотите ще растат, но този темп трябва да бъде съобразен с редица фактори. Например в София цената гони 1400 Евро на квадрат при 2000 средна заплата. В Бургас средната заплата е 800-900 лева, а цената се върти около 900-1000 Евро. Това е причината хората да нямат мотивация да закупят имот в Бургас и масово да се насочват към София и Пловдив, където освен това и цените на горивата и хранителните продукти са по-евтини. Относно ниските лихви, нито един банка не предлага такива нива за целият срок. Ще видим като тръгнат нагоре заедно с цените н основните продукти, а заплатите останат същите.
10.
finansista
14.12.2019 16:32:59
34
11
Под статията пак вечно чакащите балона да се пукне , от 2008 чакат да паднат цените а те все растът и растът, след 10 години цените ще са двойни както стана в меден рудник , 2010та ново строителство там беше 320-350евро сега е 600-650 след 10г ще е 1000 -1200, хората които не чакаха си накупиха из града апартаменти още 2006та на пика и сега са с 100% печалба ако продадат , деца народиха ,изгледаха и сега си купиха по още един с евтин кредит, а другите все чакат да се "пукне балона", никога в системата на капитализма имота не поевтинява при нормални условия на ползване , няма пример за цялата история но виж банки фалират през няколко години
9.
Кореняк Бургазлия
14.12.2019 16:17:59
4
44
Коментари 1 и 2 напипват проблема, но трябва ясно да се каже: Бургас е бавно умиращ град, защото няма икономическо развитие. От тук-няма прилив на хора, няма и търсене нито за покупка, а още по малко за наемане на жилища.
8.
Ssss
14.12.2019 16:03:29
16
32
Реална цена на апартамент в Бургас
До 60кв.-50000лв
До 80кв-70000лв
До 100кв.-90000лв
За наеми:
Едностаен-180лв
Двустаен-290лв
Тристаен-340лв
В меден рудник 15%надолу
Това е реалността другото е надуване от издребнели брокери и наемодатели... Които нямат втори етаж в главите си...
7.
bo
14.12.2019 15:57:36
2
14
Когато много хора накупуват жилища, за да ги дават под наем, в един момент се получава така, че примерно 100 човека отдават, а насреща им 70 търсят. И наемите падат. А защото тези 100 са накупили имоти, пък цените за покупка растат. Разбира се, т.нар невидима ръка на пазара в средносрочен план изглажда тези несъответствия.
6.
Ха Ха
14.12.2019 15:50:58
1
27
Иначе сме номер 1 по най високи данъци
5.
Бургас
14.12.2019 15:49:51
4
21
9 място по заплати - в десятката сме! И със сигурност в 30-ката по инфраструктора.
4.
???
14.12.2019 15:43:18
1
26
Какво стана със сградата на „Сентрал парк“ дето щеше да завършена до края на 2019г.? Гледам още се лее бетон, пък до акт 16 е далече....
3.
Спекулант
14.12.2019 15:38:12
0
32
Много съм доволен от тази статия€.Хайде купувайте че не останаха бързайте докато не сме вдигнали още цените хахаха.
2.
Банкер
14.12.2019 15:20:58
3
65
Доста некомпетентно изказване. Нашият град дори не е в топ 10 по заплати, няма млади хора поради липсата на добро възнаграждение и реализация. Догодина балона ще гръмне още преди лихвите да се вдигнат
1.
Малко разсъждения
14.12.2019 15:18:59
3
49
Няма логика цените на имотите да се повишават, а цените на наемите да се понижават. Това е възможно само при спекула. Това ли искате да кажете, че има спекула на имотният пазар? Че ние това си го знаем. Опс, ама то така излиза, че няма новина...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори