×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съветници от опозицията настояват за революционна данъчна промяна, която ще донесе милиони на Бургас


Съветници от опозицията настояват за революционна данъчна промяна, която ще донесе милиони на Бургас
Общинските съветници Стоян Коларов, Йордан Георгиев и Павел Маринов настояват Бургас да се превърне инициатор на промяната
08 Декември 2019, Неделя, 16:09 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Социалистите настояват да започнем битка за финансова децентрализация 

Представителят на Община Бургас в Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), който по традиция е кметът, да настоява за финансова децентрализация и оставянето на по-големи данъци в местния бюджет. Това предложение са внесли в ОбС Бургас съветниците от опозиционната БСП - Стоян Коларов, Йордан Георгиев и Павел Маринов.

„В България е известно, че общините извършват над 80% от услугите в полза на своето население. Така е и в другите страни в ЕС, но същевременно разликата е, че на запад общините разполагат с 35% от държавните бюджети на страната. В нашата страна числото е 15%, като в него влизат държавните субсидии и европейските средства. Така българските общини са обречени на затормозено функциониране и развитие и тотална зависимост от централизираните преразпределени механизми и субективизъм на висшите държавни чиновници”, пишат в своят докладна Стоян Коларов, Йордан Георгиев и Павел Маринов.

Те са категорични, че въпросът с финансовото децентрализиране е изключително важен за бъдещото развитие на местното управление в страната. Темата обаче е сложна и тъкмо това изисква нейното задълбочено обсъждане и затова съветниците се въздържат от това да предложат конкретен вариант за решение, вместо това заемайки просто инициаторската позиция – поставяйки проблема на масата.

„Ползите за общините от по-голяма финансова децентрализация са очевидни. Те не се ограничават само до финансова стабилност, а достигат и до по-големи възможности за развитие. Не по-малко важни са прекият интерес от развитието на местната икономика, от която ще се получат директни постъпления в общинския бюджет, както и ще отпадне необходимостта от периодично увеличение на местните данъци и такси”, коментират още в докладната си записка общинските съветници.

Предложението им ще се разгледа на идната сесия на местния парламент, вероятно в края на декември.


В категории: Политика


18
Коментара по темата
18.
Петър
09.12.2019 07:22:36
1
3
Djon,
Не е популизъм децентрализацията, а необходимост с която може да се промени демографията! Тяхното е лицемерие.
И БСП и ГЕРБ изповядват централизирано управление, а балъците вярват в "доброто, и лошото ченге".
17.
Адам Смит
09.12.2019 06:41:00
1
3
Ако, общинските съветници върнат или даряват изцяло парите, които сами си гласуваха като възнаграждение, то приносът им към Общинския бюджет ще е по-голям отколкото с това преразпределение на Нашите пари...
Тази Докладна е достатъчно доказателство, че вземат незаслужени пари !
Бургазлии, не бива да им плащаме !!!
16.
Ноу уей
09.12.2019 02:08:33
1
2
Требе си законодателни промени, отдолу нищо нема ке стане, и тез тримата го знаят но се правят на интересни. Топката не е в местната власт
15.
Djon
08.12.2019 23:02:57
2
4
Пак популизъм! То от червените макаци друго не може да се очаква! Всъщност, то все такива и ни управляват. Поредншя клонинг на партията майка ни управлява, а останалите клончета им огладняха задниците и искат да се върнат та софрата!
14.
Баладински
08.12.2019 21:00:58
6
3
Нещо не ми се връзват нещата!Не мога да повярвам! Комунисти (социалистите са комунисти,само че си смениха името) да дадат смислена икономическа идея!Не ми се вярва! Комунист и икономика са като маслото и водата.Но е факт!Дали са смислено предложение!Естествено никой няма да им обърне внимание,защото хапката е много голяма,но може да се започне с малки стъпки. На първо време -плажовете да се стопанисват от общината.Нали сте гледали онези филми за акулите? Има 3-4.На всякъде плажовете са на общината и тя се оправя с тях.Тука какво става? Плажовете са дадени на концесия на няколко фирми (един собственик)и всичко е окупирано. Не че ако общината го вземе 'няма да има корупция,но на местно ниво може да има по-голям контрол.Това е първата стъпка. После Нефтозавода.Данъци.екология и т.н.Те ни тровят ,а всичко отива в София.(То май и в София нищо не отива).Така че идеята е добра ,само да могат да се преборят.
13.
Сисо до 9
08.12.2019 20:52:55
0
4
Колега от герб данък чист въздух ще гарантира че някой ще плаща дори и да замърсява "в нормите",с парите само за година могат да се залесят цели квартали в околноста на града и извън него,само че за бизнеса нищо виж ако е за народа и лилава зона ще измислят
12.
Минка
08.12.2019 20:45:29
2
6
Господата какви са по образование и по професия....???!!!
Предложение като свободно съчинение.....
11.
Минчо
08.12.2019 20:29:38
2
4
Тя таз работа е сложна работа... и по нея трябва да работят много умни и високо образовани люде...., иначе и държавата може да досъсипят....
10.
Петър
08.12.2019 18:30:54
3
15
Господа от БСП,
Вие започнахте да орязвате самостоятелността на Общините, сега на кой ги блещите тези приказки?
Герберчетата просто разбраха къде е кацата с меда, и задълбаха още повече.
И, едните и другите докато сте във властта нищо добро не чака тоз Народ!
9.
До 3 СИСО
08.12.2019 18:30:30
1
6
Абе пич ти искаш да търгуваш със здравето на бургазлии ли?По голяма глупост ОТ ДАНЪК ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕ НЕ МОЖА ЛИ ДА ИЗМИСЛИШ????ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ И ЗАТВАРЯНЕ НА ФИРМИТЕ ЗАМЪРСИТЕЛИ!!!
8.
V
08.12.2019 17:41:18
5
7
Пичове почнете от училищата.
Всякакви предмети и науки които няма да направят Бургазлии милионери да не се преподават!!!!
Всяка учителка която не може да направи децата бъдещи милионери няма работа да преподава на децата.
Мислете практично!
Стига глупави популистики.
Народа е беден защото учителите и родителите са прости.
Бургас има само една книжарница и само една библиотека.
В Сингапур библиотеката е 20 пъти по голяма от новата която се строи в Бургас.
Това значи Сингапурчетата ще имат 20 пъти повече достъп до книги research materials, specialized magazines, etc.
7.
What ?!
08.12.2019 17:40:56
9
18
Само като чуя социалисти и бюджет, а и .... предлагат.

Няма нещо което тези изедници да не могат да окрадат. Няма.
Дори и бъдещето на цели поколения.

Каквото и да говорят, винаги си мислят за плюскане на държавна софра, плащана от работещите и давана на некадърните им най-често отрочета /роднински или житейски/.
6.
Ф
08.12.2019 17:37:17
5
10
Обаче забравили да впишат вътре за трябва закон за всяко лице което притежава повече от един апартамент да плаща по високи данъци, защото богаташите изкупиха града за да го рентват и не плащат никакви данъци освен символичните центове.
5.
ALF
08.12.2019 17:34:23
3
6
Бате Данчо, ти си пич.
4.
pandis4iqta
08.12.2019 17:14:19
14
2
ne iskam.. slagai v desniq djob
3.
Сисо
08.12.2019 17:13:38
2
17
Че какво им пречи да въведат данък чист въздух за предприятията на територията на общината в размер на 1 процент какъв е проблема ама нему стиска на кмета
2.
До 1
08.12.2019 16:39:15
27
26
Ти за 10 години не си ли разбрал, че комунистите са в управлението, като член на ЕНП? Ама за разлика от БСП, в ГЕРБ членуват недоучили комунисти с малък умствен потенциал, безкнижници с купена диплома!
1.
Доживяхме и такова чудо
08.12.2019 16:23:06
5
29
Социалисти да искат средствата да се разпределят по капиталистически. Жива да не бях. Льох мари майко лю, що мъ роди. Алооо, другарчетата, кво е туй нящо бе? Иначе са абсолютно прави. Така се прави в страните с развит капитализъм, но някак си от социалисти да излиза това предложение, направо не вярвам на.очите си. Другари, имало хляб във вас. Дерзайте!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Все още няма официална информация от МВР Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори