×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Кирил Топалов: Да замениш думи в „Под игото“ е кощунство и абсурд


Проф. Кирил Топалов: Да замениш думи в „Под игото“ е кощунство и абсурд
Следвали Христо Ботев, Любен Каравелов, Петко и Пенчо Славейкови.
27 Ноември 2019, Сряда, 18:41 ч.
Автор: Флагман.БГ

Той не изключи, че и други класици на българската литература могат да последват съдбата на Вазов и да бъдат „преведени“

Няма нищо по-страшно от това да преведеш Иван Вазов на български език. Това заяви пред БГНЕС литературният критик проф. Кирил Топалов. 

В ново издание на романа „Под Игото“ са заменени 6000 думи и изречения. Архаичните думи са „преведени“ на съвременен български език, за да бъдат разбрани от младите читатели. Поне такова е обяснението на Нели Стефанова. Така „Чемшир“ става вечно зелено дърво, “чучурче” – чешма, “глъчка” – гласове и “ятаган” – сабя. Преводът за часове разбуни духовете в социалните мрежи и предизвика гняв и възмущения.

„Това е кощунство да „преведеш“ Вазов, създателят, съхранителят на нашия език от български на български. По-страшно нещо от това не познавам. Защото, когато ние употребяваме думата усет, не знаем, че тя е създадена от Вазов, или думаха хижа, или думата часовник. И още десетки думи от нашия нов български език, които са създадени от дядо Вазов“, изрази възмущението си преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски“ и литературен критик проф. Кирил Топалов. Според него е по-приемливо на учениците да им бъде обяснено какво означават тези думи.

„Произведението на Вазов е част от културната ни памет. Имаме много турцизми в езика – един по един те отпадат, но не са малко и днес. Те съществуват и в именната система. Например, моето име е турско. Топалов означава „ранен в крака, окуцял в битка“. Но това не означава, че трябва да се откажа от него. Да преведеш Вазов на новобългарски, съвременен език, по-голямо кощунство от това няма“, категоричен е проф. Топалов.

Ученият дава пример с гърците, които имат Пападиамантис, и с италианците, които имат Манцони с романа “Годениците“, съдържащ много стари италиански думи. И двамата имат същото значение за литературите на тези две страни, каквото Вазов има за нашата. „На ум не му минава на никого в Италия да смени езика на Манцони със съвременния италиански език. Как й е хрумнало на тази жена, просто не зная. Това е наистина голямо падение“, подчерта проф. Топалов.

Той не изключи, че и други класици на българската литература могат да последват съдбата на Вазов и да бъдат „преведени“. Сред тях са Христо Ботев, Любен Каравелов, Петко и Пенчо Славейкови.

Писателят Здравка Евтимова също недоумява как е възможно някой да посегне на текстовете

Писателят Здравка Евтимова също недоумява как е възможно някой да посегне на текстовете и дава пример с великия Шекспир, чийто език също съдържа много архаични думи, но никой не се опитва да го преведе. Според нея най-добре би било, ако всяка архаична дума се поставя в края на страницата под линия или в речник в края на книгата.

„Намеса в текста на Шекспир би било повод за въстание на всички англоговорещи, за които английският е роден език. Езикът на Шекспир е силно архаизиран, не само лексиката, но и граматиката. Правя този паралел не случайно. В езика на Вазов също има думи и изрази, които са силно архаизирани. Трябва да подходим умно към Вазов. Противник съм на всякаква намеса в негови текстове, против всякаква редакция на негови текстове. Умното би било под линия да се обясни на съвременниците смисъла на архаичните думи“, заяви Здравка Евтимова.

Според преподавателя в СУ „Св. Климент Охридски“ Владислав Миланов децата не трябва да бъдат подценявани. „Българските учители знаят какво е Вазов за българската литература и не е нужно да улесняваме децата и да ги подценяваме по този начин. В оригиналния текст се пази духа на епохата. Будните и интелигентни деца няма да се затруднят. Те знаят къде да потърсят и да разчетат дадена дума”, заяви той. /БГНЕС

 

В категории: Просвета


14
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
14
Коментара по темата
14.
До nib
29.11.2019 13:16:00
0
0
Май започна да си изпускаш нервите!Д-р Ггьбелс не е открил топлата вода. Пропагандата е велико нещо! Толкова години ви промиваха мозъците ,че вече не можете да мислите самостоятелно. Като ходиш за гъби или като не знаеш за кого да гласуваш ,ще плащаш!Кой купи самолетите,кой фалира КТБ,кой поръча реакторите-Костов ли?Кой докара царя,Кой направи тройната коалиция-пак ли Костов?Ама като не можеш да разделш на две магарета сламата,като получаваш инфорнция от жълти издания ,като гледаш телевизия с купени журналисти и социолози така и ще разсъждавате. ДС ви манипулира както си иска ,а вас ви мързи да си размърдате мозъка за да съпоставите фактите. Пък може и да не можете ,защото се иска малко интелигентност, която или я имаш, или янямаш.САЩ дадоха на света интернет-използвайте го за да научите нещо полезно, а не само да тролите и плюете и да разпросраняватв fake news. Айде със здраве! Дано си разбрал нещо.
13.
_nib_
28.11.2019 21:59:13
0
0
И тези пари за самолетите,човеко...едва ли....без гънки в мозъка ги дава НАРОДА.Тези заеми са за сметка на НАРОДА.Милиарди.....ако изобщо схващаш....Както потънаха и милиардите от КТБ.Пак ли ....искащ,но неможещ да мислиш индивиде КОМУНИСТИТЕ ги дадоха....или взеха....Нема да трОша повече нерви...да падам до ниското ниво на някакъв ....питек да му обяснявам ОЧЕВАДНИ неща.
12.
_nib_
28.11.2019 21:52:01
0
0
Явно майка ти те е изтървала като малък и си паднал на главата си.Няколко пъти.След пе.ераска целувка с брежнев страната получи два милиарда долара.....А от твоя любимец насам,урода костов,всички продажници фъркат да целуват американския задник.Че и пари им даваме.....че и реактори ще купим.....самолети.....че и ОЩЕ.....бази,освен Ново село ще им дадем.Ти....отворко....явно малоумен....купувал ли си нещо за което си дал всичката сума наведнъж....а ще го получиш след четири....пак виж хубаво мамин.....4 години.Не налЕ.Млъквай вече че се разбра колко си вдлъбнат да се излагаш.
11.
Баладински
28.11.2019 18:31:41
0
0
Сам се издаваш.Не е нужно да имаш членска книжка за да си комунист.Или си ДС или си бивш фатмак.На вас все Костов, или ЕС или НАТО са ви виновни за мизерния живот който водите! Ама това инициатива ,находчивост, труд-забрави!Само чакате на държавата да ви оправи.
10.
_nib_
28.11.2019 15:44:17
0
0
Къде видя че съм комунист тоа тъпан....не знам.
9.
До nib
28.11.2019 12:50:48
1
0
И да те отворя на една работа:2019 -външен дълг 33 милиарда евро -56% от БВП ,1989 г 11 милиарда долара -БВП 10 милиарда.Има статистика,чети и се образовай.Ама вие от вашата партия сте силни в приказките ,а не в сметките. Другари! дайте да дадем!
8.
До nib
28.11.2019 12:29:39
1
0
A пъk на вас комунистите ви трябва тотална зависимост от Рассия. Без нея не можете-като слънцето и въздуха. За копейки сте готови и майка си да продадете!
7.
_nib_
28.11.2019 12:17:57
0
0
Три говеда разсипаха тази държава-желю,костов и паси.
6.
_nib_до 5
28.11.2019 12:16:45
0
0
Аз когато съм се родил ти си бил в пубертетските макари на баща си.Питай го,докато се редяхме по опашките,колко беше външния дълг.И колко е сега.Но на западняците не им трябва независима държава без външен дълг.
5.
От 3 до nib
28.11.2019 08:05:24
1
0
Ти беше ли роден по времето на Иван Костов? И на колко години беше? Помниш ли Лукановата зима?Помниш ли зърнената криза при Виденов? Помниш ли че доларът беше 3000 лева? Или само си чувал от баща си-комунист колко лош е Костов? Ако той не беше направил реформите и до сега щеше да се редиш по опашки за хляб и да седиш на тъмно и студено(това е най-малкото)
4.
ot nib do 3
27.11.2019 19:56:23
0
6
Съгласен съм.Имаше само ОПИТИ.Но сега с пълна сила от онуй говедо иван костов насам е ПРОДАДЕНА....на познай кой? реднеците естествено...и от масовата приватизация....и бази ще им дадем....и едни дараци ф16 платихме предварително....и едни атомни реактори ще вземем.....Не 500..не 45....а 4500 години след това здраво надупване не може да се оправим
3.
До nib
27.11.2019 19:38:43
4
2
Не е Плевню, не е. Това са българските комунисти-русофили-майцепродавци,които,ако зависеше от тях,сега щяхме да говорим на руски! Как не се спряхте бе!То не беше Македония. то не беше 16-та република, то не беше "курица не птица"!Историята ни фалшифицирахте,езика ни подменихте,елита ни унищожихте,-какво повече искате? БЪЛГАРИЯ е била и ще бъде! Въпреки всичките ви усилия да я продадете на рассия.
2.
гражданин
27.11.2019 19:21:14
1
6
Тази Нели Стефанова трябва да бъде жестоко порицана и публично е..ана! Поне!
1.
_nib_
27.11.2019 19:00:33
0
5
Тва нещо.....превода може да направи само някой джендър....с ценностите на плевню....дето вика XX.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата
Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори