×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Проф. Кирил Топалов: Да замениш думи в „Под игото“ е кощунство и абсурд


Проф. Кирил Топалов: Да замениш думи в „Под игото“ е кощунство и абсурд
Следвали Христо Ботев, Любен Каравелов, Петко и Пенчо Славейкови.
27 Ноември 2019, Сряда, 18:41 ч.
Автор: Флагман.БГ

Той не изключи, че и други класици на българската литература могат да последват съдбата на Вазов и да бъдат „преведени“

Няма нищо по-страшно от това да преведеш Иван Вазов на български език. Това заяви пред БГНЕС литературният критик проф. Кирил Топалов. 

В ново издание на романа „Под Игото“ са заменени 6000 думи и изречения. Архаичните думи са „преведени“ на съвременен български език, за да бъдат разбрани от младите читатели. Поне такова е обяснението на Нели Стефанова. Така „Чемшир“ става вечно зелено дърво, “чучурче” – чешма, “глъчка” – гласове и “ятаган” – сабя. Преводът за часове разбуни духовете в социалните мрежи и предизвика гняв и възмущения.

„Това е кощунство да „преведеш“ Вазов, създателят, съхранителят на нашия език от български на български. По-страшно нещо от това не познавам. Защото, когато ние употребяваме думата усет, не знаем, че тя е създадена от Вазов, или думаха хижа, или думата часовник. И още десетки думи от нашия нов български език, които са създадени от дядо Вазов“, изрази възмущението си преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски“ и литературен критик проф. Кирил Топалов. Според него е по-приемливо на учениците да им бъде обяснено какво означават тези думи.

„Произведението на Вазов е част от културната ни памет. Имаме много турцизми в езика – един по един те отпадат, но не са малко и днес. Те съществуват и в именната система. Например, моето име е турско. Топалов означава „ранен в крака, окуцял в битка“. Но това не означава, че трябва да се откажа от него. Да преведеш Вазов на новобългарски, съвременен език, по-голямо кощунство от това няма“, категоричен е проф. Топалов.

Ученият дава пример с гърците, които имат Пападиамантис, и с италианците, които имат Манцони с романа “Годениците“, съдържащ много стари италиански думи. И двамата имат същото значение за литературите на тези две страни, каквото Вазов има за нашата. „На ум не му минава на никого в Италия да смени езика на Манцони със съвременния италиански език. Как й е хрумнало на тази жена, просто не зная. Това е наистина голямо падение“, подчерта проф. Топалов.

Той не изключи, че и други класици на българската литература могат да последват съдбата на Вазов и да бъдат „преведени“. Сред тях са Христо Ботев, Любен Каравелов, Петко и Пенчо Славейкови.

Писателят Здравка Евтимова също недоумява как е възможно някой да посегне на текстовете

Писателят Здравка Евтимова също недоумява как е възможно някой да посегне на текстовете и дава пример с великия Шекспир, чийто език също съдържа много архаични думи, но никой не се опитва да го преведе. Според нея най-добре би било, ако всяка архаична дума се поставя в края на страницата под линия или в речник в края на книгата.

„Намеса в текста на Шекспир би било повод за въстание на всички англоговорещи, за които английският е роден език. Езикът на Шекспир е силно архаизиран, не само лексиката, но и граматиката. Правя този паралел не случайно. В езика на Вазов също има думи и изрази, които са силно архаизирани. Трябва да подходим умно към Вазов. Противник съм на всякаква намеса в негови текстове, против всякаква редакция на негови текстове. Умното би било под линия да се обясни на съвременниците смисъла на архаичните думи“, заяви Здравка Евтимова.

Според преподавателя в СУ „Св. Климент Охридски“ Владислав Миланов децата не трябва да бъдат подценявани. „Българските учители знаят какво е Вазов за българската литература и не е нужно да улесняваме децата и да ги подценяваме по този начин. В оригиналния текст се пази духа на епохата. Будните и интелигентни деца няма да се затруднят. Те знаят къде да потърсят и да разчетат дадена дума”, заяви той. /БГНЕС

 

В категории: Просвета


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
До nib
29.11.2019 13:16:00
0
0
Май започна да си изпускаш нервите!Д-р Ггьбелс не е открил топлата вода. Пропагандата е велико нещо! Толкова години ви промиваха мозъците ,че вече не можете да мислите самостоятелно. Като ходиш за гъби или като не знаеш за кого да гласуваш ,ще плащаш!Кой купи самолетите,кой фалира КТБ,кой поръча реакторите-Костов ли?Кой докара царя,Кой направи тройната коалиция-пак ли Костов?Ама като не можеш да разделш на две магарета сламата,като получаваш инфорнция от жълти издания ,като гледаш телевизия с купени журналисти и социолози така и ще разсъждавате. ДС ви манипулира както си иска ,а вас ви мързи да си размърдате мозъка за да съпоставите фактите. Пък може и да не можете ,защото се иска малко интелигентност, която или я имаш, или янямаш.САЩ дадоха на света интернет-използвайте го за да научите нещо полезно, а не само да тролите и плюете и да разпросраняватв fake news. Айде със здраве! Дано си разбрал нещо.
13.
_nib_
28.11.2019 21:59:13
0
0
И тези пари за самолетите,човеко...едва ли....без гънки в мозъка ги дава НАРОДА.Тези заеми са за сметка на НАРОДА.Милиарди.....ако изобщо схващаш....Както потънаха и милиардите от КТБ.Пак ли ....искащ,но неможещ да мислиш индивиде КОМУНИСТИТЕ ги дадоха....или взеха....Нема да трОша повече нерви...да падам до ниското ниво на някакъв ....питек да му обяснявам ОЧЕВАДНИ неща.
12.
_nib_
28.11.2019 21:52:01
0
0
Явно майка ти те е изтървала като малък и си паднал на главата си.Няколко пъти.След пе.ераска целувка с брежнев страната получи два милиарда долара.....А от твоя любимец насам,урода костов,всички продажници фъркат да целуват американския задник.Че и пари им даваме.....че и реактори ще купим.....самолети.....че и ОЩЕ.....бази,освен Ново село ще им дадем.Ти....отворко....явно малоумен....купувал ли си нещо за което си дал всичката сума наведнъж....а ще го получиш след четири....пак виж хубаво мамин.....4 години.Не налЕ.Млъквай вече че се разбра колко си вдлъбнат да се излагаш.
11.
Баладински
28.11.2019 18:31:41
0
0
Сам се издаваш.Не е нужно да имаш членска книжка за да си комунист.Или си ДС или си бивш фатмак.На вас все Костов, или ЕС или НАТО са ви виновни за мизерния живот който водите! Ама това инициатива ,находчивост, труд-забрави!Само чакате на държавата да ви оправи.
10.
_nib_
28.11.2019 15:44:17
0
0
Къде видя че съм комунист тоа тъпан....не знам.
9.
До nib
28.11.2019 12:50:48
1
0
И да те отворя на една работа:2019 -външен дълг 33 милиарда евро -56% от БВП ,1989 г 11 милиарда долара -БВП 10 милиарда.Има статистика,чети и се образовай.Ама вие от вашата партия сте силни в приказките ,а не в сметките. Другари! дайте да дадем!
8.
До nib
28.11.2019 12:29:39
1
0
A пъk на вас комунистите ви трябва тотална зависимост от Рассия. Без нея не можете-като слънцето и въздуха. За копейки сте готови и майка си да продадете!
7.
_nib_
28.11.2019 12:17:57
0
0
Три говеда разсипаха тази държава-желю,костов и паси.
6.
_nib_до 5
28.11.2019 12:16:45
0
0
Аз когато съм се родил ти си бил в пубертетските макари на баща си.Питай го,докато се редяхме по опашките,колко беше външния дълг.И колко е сега.Но на западняците не им трябва независима държава без външен дълг.
5.
От 3 до nib
28.11.2019 08:05:24
1
0
Ти беше ли роден по времето на Иван Костов? И на колко години беше? Помниш ли Лукановата зима?Помниш ли зърнената криза при Виденов? Помниш ли че доларът беше 3000 лева? Или само си чувал от баща си-комунист колко лош е Костов? Ако той не беше направил реформите и до сега щеше да се редиш по опашки за хляб и да седиш на тъмно и студено(това е най-малкото)
4.
ot nib do 3
27.11.2019 19:56:23
0
6
Съгласен съм.Имаше само ОПИТИ.Но сега с пълна сила от онуй говедо иван костов насам е ПРОДАДЕНА....на познай кой? реднеците естествено...и от масовата приватизация....и бази ще им дадем....и едни дараци ф16 платихме предварително....и едни атомни реактори ще вземем.....Не 500..не 45....а 4500 години след това здраво надупване не може да се оправим
3.
До nib
27.11.2019 19:38:43
4
2
Не е Плевню, не е. Това са българските комунисти-русофили-майцепродавци,които,ако зависеше от тях,сега щяхме да говорим на руски! Как не се спряхте бе!То не беше Македония. то не беше 16-та република, то не беше "курица не птица"!Историята ни фалшифицирахте,езика ни подменихте,елита ни унищожихте,-какво повече искате? БЪЛГАРИЯ е била и ще бъде! Въпреки всичките ви усилия да я продадете на рассия.
2.
гражданин
27.11.2019 19:21:14
1
6
Тази Нели Стефанова трябва да бъде жестоко порицана и публично е..ана! Поне!
1.
_nib_
27.11.2019 19:00:33
0
5
Тва нещо.....превода може да направи само някой джендър....с ценностите на плевню....дето вика XX.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Честит празник на всички студенти! Ето как празнуват и по света Честит празник на всички студенти! Ето как празнуват и по света

Днес в България отбелязваме Студентския празник

Големият победител в „Маскираният певец“ е Гарванът Големият победител в „Маскираният певец“ е Гарванът

Гарванът, Розата и Пчелата с последни изпълнения

10 неща, които още ни навяват спомени за социализма 10 неща, които още ни навяват спомени за социализма

От чушкопека до чугунените радиатори, вижте кои вещи в домовете ни са съхранили духа на отминалото време

Довечера ще правите секс? Вижте осем неща, които не стават за лубриканти Довечера ще правите секс? Вижте осем неща, които не стават за лубриканти

Ето ги и тях:

6 мъжки реплики, при които да ви светне лампата 6 мъжки реплики, при които да ви светне лампата

Те имат за цел да наранят

Единствен в Европа: Робот-камериерка започна работа в софийски хотел Единствен в Европа: Робот-камериерка започна работа в софийски хотел

Тя говори 3 езика, отговаря за румсървис и ще ви поздрави за рождения ден

Аутопсия установи от какво е умрял гардът от мелето с чужденци в Пловдив Аутопсия установи от какво е умрял гардът от мелето с чужденци в Пловдив

Според съдебните лекари 42-годишният Иван Гунев е бил покосен от масивен инфаркт

На БСП е необходима не просто коалиционна, а по-широка гражданска платформа, за да преборим ГЕРБ На БСП е необходима не просто коалиционна, а по-широка гражданска платформа, за да преборим ГЕРБ

Там, където сме изолирани като секта, резултати нямаме, категоричен е зам.-председателят на соцпартията

Мъже, скандалите със съпругата удължават живота ви! Мъже, скандалите със съпругата удължават живота ви!

Има значени обаче колко чести са скандалите

Добрев и Стойнев обсъждат на Областен съвет на БСП нереализирания потенциал на партията в Бургаско Добрев и Стойнев обсъждат на Областен съвет на БСП нереализирания потенциал на партията в Бургаско

Зам.-председателят на формацията зове за консолидация с цел свалянето на ГЕРБ от власт

Три земетресения разлюляха остров Крит Три земетресения разлюляха остров Крит

Последното е било в 17 часа

Холивуд потъна в скръб! Отиде си актьор от „Приятели“ Холивуд потъна в скръб! Отиде си актьор от „Приятели“

Роденият в Ню Йорк актьор получава престижната награда за ролята си на Рой Кон в „Ангелите на Америка“ през 1993 година

2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя 2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя

Общо изплатената сума се очаква да достигне 160 млн. паунда

Земетресение от 3,4 в Турция, усетено е и в Истанбул Земетресение от 3,4 в Турция, усетено е и в Истанбул

Няма данни за пострадали и разрушения

Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия

Новата „зелена таксономия“ на блока може да зачеркне ядрената енергия и природния газ от инициативите за европейско финансиране

"Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания "Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания

Това са опитите за посегателство в САЩ - агресия, изнасилване, от шофьори, клиенти и други

Чудо! Лекари съживиха жена след шестчасово спиране на сърцето Чудо! Лекари съживиха жена след шестчасово спиране на сърцето

От болницата очакват тя да се върне на работа до дни

Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство

Магнатът Димитрий Обретенски бил три дни в кома преди да почине

След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките

Според международни организатори причината за подигравките към Доналд Тръмп са заради това, че Америка никога е нямала по-слаб президент

Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки? Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки?

И новата лична дизайнерка на президентшата не е в състояние да я спаси от вътрешната й липса на вкус

Бойко Борисов Бойко Борисов Беше ми мъчно за рибите, като ги гледах по телевизията как едвам дишат Виц на деня Виц на деня Готвя боб и питам жената:
- Добре, мило, как разбра, че съм пиян?!
- Имам интуиция, скъпи! Ще слагаш ли още какао в боба или да го прибирам?!
Виц на деня Виц на деня - Струва ми се,че след вчерашния празник умирам!
- Как пък не! Че ти изпи почти всичката ракия!
- К'во значи "почти?" Къде има още?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Адам бил изгонен от рая заради жена. Ахил бил убит заради жена. Самсон бил лишен от силата си заради жена. Нищо не намеквам.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори