×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Горанов настоял да не се плаща първият ден от болничните, ГЕРБ и ОП започнаха да си прехвърлят топката


Горанов настоял да не се плаща първият ден от болничните, ГЕРБ и ОП започнаха да си прехвърлят топката
Юлиан Ангелов (горе) отговори ядосано след изказване на Менда Стоянова, а Борисов, както обикновено, вероятно ще се откаже от непопулярната мярка
15 Ноември 2019, Петък, 10:47 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки: Авторът)

Очаква се, както обикновено, Бойко Борисов да оттегли непопулярната мярка

ГЕРБ и „Обединени патриоти” започнаха да си прехвърлят топката за това чие е предложението първият ден от болничните да не се заплаща.

Мярката бе обявена вчера в комплекс с няколко други след Коалиционен съвет.

Синдикатите след това обявиха, че са изненадани и дадоха знак, че може да се организират протести.

Днес председателят на бюджетната комисия в парламента – Менда Стоянова от ГЕРБ, коментира темата пред репортери в Народното събрание.

След въпрос - има ли вероятност да направят крачка назад при обществено недоволство, тя отговори така: „Аз искам да кажа още един път, че вчера това решение беше решено на Коалиционен съвет. Имахме среща с нашите коалиционни партньори и те настояха за тези няколко мерки затова, защото те участват в тази коалиция и искат да отчетат политики, които те са успели да отвоюват в тази коалиция, в която се намираме. За нас е изключително важно тази коалиция да остане стабилна и да довърши мандата си правителството, защото изпълняваме програмата на правителството успешно. Резултатите са видими. Ето – вчера статистиката отчете отново ръст на брутния вътрешен продукт 3,7. Средната работна заплата през 2020 г. очакваме да достигне 1400. Строят се магистрали, правят се пътища, въвеждат се тол-системи и много, много други мерки, които са важни и полезни. Важно е да има стабилност, важно е правителството да довърши мандата си и програмата си.”

След нов въпрос – възможна ли е крачка назад и „Обединени патриоти” ли се предложили мярката за болничните, Стоянова каза: „Това вчера определено е предложение на патриотите, защото ако беше предложение на ГЕРБ и правителството, вие щяхте да го видите в бюджета – при неговото внасяне от Министерски съвет. Но ние се съгласихме с тези мерки, макар че те не са безспорни.”

След питане – това значи ли, че партия ГЕРБ не е съгласна и това е компромис от тяхна страна, шефката на бюджетната комисия започна да обяснява за друга мярка, свързана с повишението на минималната пенсия: „Няма такова нещо. Не съм казала, че ГЕРБ не е съгласен. Не може ГЕРБ да не е съгласен да се подпомогнат възрастните хора с увеличение на минималната пенсия, защото ние го правим постоянно. Друг е въпросът, че точно този тип мярка, с това повишаване на минималната пенсия, държа да го кажа (за изслужено време и старост, а не пенсия за хора, които никога не са полагали труд или нямат достатъчно стаж – това е една скоба)... има други начини и способи, по които трябва да се подпомагат. Неслучайно имаме толкова широко развито социално подпомагане. Но там освен конкретният пенсионен доход се отчитат и други фактори и други доходи, с които държавата може да подпомогне. Но това е много дълга тема.”

На въпроса – защо ще се наказват работниците, като не им се плаща първият ден от болничните, Менда Стоянова отговори: „Само за няколко години броят на дните в болнични са се увеличили драстично повече от два пъти. В момента имаме 18 милиона болнични дни. 638 милиона лева се плащат за болнични. Това е два пъти, три пъти повече отпреди 5 години – плащането за болнични. Нали разбирате, че ако кривата продължава да расте, след 5 години просто няма да остане кой да работи.”

След репортерски коментар – „а като почнем да ходим болни на работа...”, Стоянова реагира: „Оо, моля ви се!” След което се оттегли.

Веднага след това изявление направи депутатът от „Обединени патриоти” (ОП) и представител на ВМРО Юлиан Ангелов. Той уточни, че не е чул какво е казала Менда Стоянова и му е преразказано.

Ангелов обаче заяви, че предложенията на ОП са били само за 250 лв. минимална пенсия и за безплатни детски градини за 4-6-годишните.  

„Другите предложения са от колегите от ГЕРБ”, отсече той.

За болничните Ангелов каза: „Естествено, че не сме предлагали. Това е предложение на финансовия министър – за болничните. (…) Ние нямаме какво да крием и да лъжем. Ние казваме каква е истината. Сега, ако някой му е неудобно от това, което е направил като предложение, нали, той трябва да си отговори защо му е неудобно и защо прехвърля топката към нас.”

На въпрос готови ли са да отстъпят заради обществено недоволство, депутатът от ОП отговори: „Винаги нашите виждания и предложения са били в интерес на гражданите и на хората. Ако тази мярка не е в интерес на хората и на гражданите, т.е. се вижда, че последствията ще бъдат негативни за хората, за нас е естествено, е най-разумно да се проведе разговор и да се разберем с партньорите такова предложение да отпадне.”

По информация на „Флагман” от участник в преговорите предложението за неплащането на първия ден болничен дошло наистина от финансовия министър Владислав Горанов.

Идеята била ГЕРБ и ОП да застанат заедно зад него, но тя явно не се осъществила.

Мярката е непопулярна и има потенциал да предизвика сериозно обществено недоволство. Коментира се, че както обикновено в такива ситуации, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще се разпореди тя да бъде оттеглена.

Юлиан Ангелов обясни, че идеята да се отделят по 70 млн. лв. на година за строеж на детски градини и ясли също била на ГЕРБ. Той обаче бе категоричен, че между двете управляващите формации "пазарлък не е имало". Т.е. не е имало вид "бартер" за мерките на двете политически сили. 

Междувременно официално от името на ДПС коментар направи депутатът Ерол Мехмед. От него стана ясно, че формацията не одобрява мярката за неплащане на първия ден на болничните. Това било вид скрито увеличение на осигурителната вноска. Въпрос на контрол било да не се позволява злоупотребата с болнични. 

Корнелия Нинова с парламентарна декларация от името на "БСП за България" също се противостави на планираната мярка да не се заплаща първият ден от болничните. Според нея това е признание на управляващите, че не могат да се справят с контрола и злоупотребите. Нинова призова работещите да не се примиряват и обеща БСП да ги подкрепи. 


В категории: Политика


Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
11
Коментара по темата
11.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
15.11.2019 13:58:18
0
2
А за циганите където ни задължавате да им плащаме детските градини, нищо не казвате. Мълчите и журналисти и патриотфашисти и герботиквоци, все ЕСЕС слуги
10.
Таня
15.11.2019 13:31:38
0
2
Заплатите се били увеличили - да ама с колко се увеличиха разходите е важно
9.
Гергана
15.11.2019 13:30:09
0
2
Увеличете годишната отпуска на 25 дни и хората може да спрат да си вземат фалшиви болнични.
8.
koko
15.11.2019 13:11:52
0
1
тогава онази с хиликоптера да връща парите за него-за една счупена ръка въртолет
7.
до 4 ХХ
15.11.2019 12:55:53
1
2
Европейската цивилизация в лицето на западна европа е най фашистката, сбъркана, гейцивилизация основана на терор, масови убийства от както съществува. Това не е цивилизация. Сношението между роднини, деца и родители, еднополови бракове, смяната на половете, католическите извращения, педофилията нямат нищо общо с цивилизацията.
6.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
15.11.2019 12:50:50
0
3
Как си прехвърлят топката гадовете, ааах мам....и менди и патриотфашисти, шиб.. слуги на бизнеса и българоубийци
5.
иван
15.11.2019 11:42:56
0
6
В никакав случай не съм съгласен да се наказват всички боледуващи защото имало дадена бройка измамници! Със същия успех да вкараме всички българи за по 2-3 седмици по затворите, защото има дадена броика българи престъпници, ей така да минат всички през затвора за да сме сигурни, че и престъпниците са лежали.
Не мога да се съглася и да се прави разлика между децата, за едни родителите плащат градина за други не, това си е чиста дискриминация. Дискриминация насочена срещу онези които се трудят.
4.
XX
15.11.2019 11:30:11
2
5
Европейската цивилизация е най великата..
Конрад Аденауер е създателят на Германия-
най-развитата страна в Европа. Християнската
демокрация е най-голямото постижение за
народите, но при условие, че се спазват правата на хората.
3.
XX
15.11.2019 11:30:04
2
3
Европейската цивилизация е най великата..
Конрад Аденауер е създателят на Германия-
най-развитата страна в Европа. Християнската
демокрация е най-голямото постижение за
народите, но при условие, че се спазват правата на хората.
2.
Работят не в полза, а против народа
15.11.2019 11:23:14
1
11
Голямо крадене.
Всяка година има повече приходи от данъци и налози. Това и е устойчивото икономическо развитие на Бойко и Сие. Дерат по 9 кожи от човек и продължават да го правят. И все не им стига. По цял ден седят и се чудят откъде да щипнат още парички. На бащицата му трябват за да се прави на супермен. Назрее проблем и Баце мята пари от джипката... В Чили народа се вдигна на въстание заради увеличение на цените на билетите за градски транспорт, ние тук спим още. Тия трябва да ги изринем от властта, а ние си ги избираме непрекъснато. Не мога да го проумея това. Освен ако нещо с избора не е манипулирано...
1.
С
15.11.2019 11:18:04
4
14
Най добре е да не се плаща болничен на човек който излиза по празници болничен за да може да съчетава почивните дни
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра 
Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Браншът очаква хиляди работници от Узбекистан и Непал, но документите се бавят Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори