×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
НА ЖИВО

Горанов настоял да не се плаща първият ден от болничните, ГЕРБ и ОП започнаха да си прехвърлят топката


Горанов настоял да не се плаща първият ден от болничните, ГЕРБ и ОП започнаха да си прехвърлят топката
Юлиан Ангелов (горе) отговори ядосано след изказване на Менда Стоянова, а Борисов, както обикновено, вероятно ще се откаже от непопулярната мярка
15 Ноември 2019, Петък, 10:47 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимки: Авторът)

Очаква се, както обикновено, Бойко Борисов да оттегли непопулярната мярка

ГЕРБ и „Обединени патриоти” започнаха да си прехвърлят топката за това чие е предложението първият ден от болничните да не се заплаща.

Мярката бе обявена вчера в комплекс с няколко други след Коалиционен съвет.

Синдикатите след това обявиха, че са изненадани и дадоха знак, че може да се организират протести.

Днес председателят на бюджетната комисия в парламента – Менда Стоянова от ГЕРБ, коментира темата пред репортери в Народното събрание.

След въпрос - има ли вероятност да направят крачка назад при обществено недоволство, тя отговори така: „Аз искам да кажа още един път, че вчера това решение беше решено на Коалиционен съвет. Имахме среща с нашите коалиционни партньори и те настояха за тези няколко мерки затова, защото те участват в тази коалиция и искат да отчетат политики, които те са успели да отвоюват в тази коалиция, в която се намираме. За нас е изключително важно тази коалиция да остане стабилна и да довърши мандата си правителството, защото изпълняваме програмата на правителството успешно. Резултатите са видими. Ето – вчера статистиката отчете отново ръст на брутния вътрешен продукт 3,7. Средната работна заплата през 2020 г. очакваме да достигне 1400. Строят се магистрали, правят се пътища, въвеждат се тол-системи и много, много други мерки, които са важни и полезни. Важно е да има стабилност, важно е правителството да довърши мандата си и програмата си.”

След нов въпрос – възможна ли е крачка назад и „Обединени патриоти” ли се предложили мярката за болничните, Стоянова каза: „Това вчера определено е предложение на патриотите, защото ако беше предложение на ГЕРБ и правителството, вие щяхте да го видите в бюджета – при неговото внасяне от Министерски съвет. Но ние се съгласихме с тези мерки, макар че те не са безспорни.”

След питане – това значи ли, че партия ГЕРБ не е съгласна и това е компромис от тяхна страна, шефката на бюджетната комисия започна да обяснява за друга мярка, свързана с повишението на минималната пенсия: „Няма такова нещо. Не съм казала, че ГЕРБ не е съгласен. Не може ГЕРБ да не е съгласен да се подпомогнат възрастните хора с увеличение на минималната пенсия, защото ние го правим постоянно. Друг е въпросът, че точно този тип мярка, с това повишаване на минималната пенсия, държа да го кажа (за изслужено време и старост, а не пенсия за хора, които никога не са полагали труд или нямат достатъчно стаж – това е една скоба)... има други начини и способи, по които трябва да се подпомагат. Неслучайно имаме толкова широко развито социално подпомагане. Но там освен конкретният пенсионен доход се отчитат и други фактори и други доходи, с които държавата може да подпомогне. Но това е много дълга тема.”

На въпроса – защо ще се наказват работниците, като не им се плаща първият ден от болничните, Менда Стоянова отговори: „Само за няколко години броят на дните в болнични са се увеличили драстично повече от два пъти. В момента имаме 18 милиона болнични дни. 638 милиона лева се плащат за болнични. Това е два пъти, три пъти повече отпреди 5 години – плащането за болнични. Нали разбирате, че ако кривата продължава да расте, след 5 години просто няма да остане кой да работи.”

След репортерски коментар – „а като почнем да ходим болни на работа...”, Стоянова реагира: „Оо, моля ви се!” След което се оттегли.

Веднага след това изявление направи депутатът от „Обединени патриоти” (ОП) и представител на ВМРО Юлиан Ангелов. Той уточни, че не е чул какво е казала Менда Стоянова и му е преразказано.

Ангелов обаче заяви, че предложенията на ОП са били само за 250 лв. минимална пенсия и за безплатни детски градини за 4-6-годишните.  

„Другите предложения са от колегите от ГЕРБ”, отсече той.

За болничните Ангелов каза: „Естествено, че не сме предлагали. Това е предложение на финансовия министър – за болничните. (…) Ние нямаме какво да крием и да лъжем. Ние казваме каква е истината. Сега, ако някой му е неудобно от това, което е направил като предложение, нали, той трябва да си отговори защо му е неудобно и защо прехвърля топката към нас.”

На въпрос готови ли са да отстъпят заради обществено недоволство, депутатът от ОП отговори: „Винаги нашите виждания и предложения са били в интерес на гражданите и на хората. Ако тази мярка не е в интерес на хората и на гражданите, т.е. се вижда, че последствията ще бъдат негативни за хората, за нас е естествено, е най-разумно да се проведе разговор и да се разберем с партньорите такова предложение да отпадне.”

По информация на „Флагман” от участник в преговорите предложението за неплащането на първия ден болничен дошло наистина от финансовия министър Владислав Горанов.

Идеята била ГЕРБ и ОП да застанат заедно зад него, но тя явно не се осъществила.

Мярката е непопулярна и има потенциал да предизвика сериозно обществено недоволство. Коментира се, че както обикновено в такива ситуации, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще се разпореди тя да бъде оттеглена.

Юлиан Ангелов обясни, че идеята да се отделят по 70 млн. лв. на година за строеж на детски градини и ясли също била на ГЕРБ. Той обаче бе категоричен, че между двете управляващите формации "пазарлък не е имало". Т.е. не е имало вид "бартер" за мерките на двете политически сили. 

Междувременно официално от името на ДПС коментар направи депутатът Ерол Мехмед. От него стана ясно, че формацията не одобрява мярката за неплащане на първия ден на болничните. Това било вид скрито увеличение на осигурителната вноска. Въпрос на контрол било да не се позволява злоупотребата с болнични. 

Корнелия Нинова с парламентарна декларация от името на "БСП за България" също се противостави на планираната мярка да не се заплаща първият ден от болничните. Според нея това е признание на управляващите, че не могат да се справят с контрола и злоупотребите. Нинова призова работещите да не се примиряват и обеща БСП да ги подкрепи. 


В категории: Политика


11
Коментара по темата
11.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
15.11.2019 13:58:18
0
2
А за циганите където ни задължавате да им плащаме детските градини, нищо не казвате. Мълчите и журналисти и патриотфашисти и герботиквоци, все ЕСЕС слуги
10.
Таня
15.11.2019 13:31:38
0
2
Заплатите се били увеличили - да ама с колко се увеличиха разходите е важно
9.
Гергана
15.11.2019 13:30:09
0
2
Увеличете годишната отпуска на 25 дни и хората може да спрат да си вземат фалшиви болнични.
8.
koko
15.11.2019 13:11:52
0
1
тогава онази с хиликоптера да връща парите за него-за една счупена ръка въртолет
7.
до 4 ХХ
15.11.2019 12:55:53
1
2
Европейската цивилизация в лицето на западна европа е най фашистката, сбъркана, гейцивилизация основана на терор, масови убийства от както съществува. Това не е цивилизация. Сношението между роднини, деца и родители, еднополови бракове, смяната на половете, католическите извращения, педофилията нямат нищо общо с цивилизацията.
6.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
15.11.2019 12:50:50
0
3
Как си прехвърлят топката гадовете, ааах мам....и менди и патриотфашисти, шиб.. слуги на бизнеса и българоубийци
5.
иван
15.11.2019 11:42:56
0
6
В никакав случай не съм съгласен да се наказват всички боледуващи защото имало дадена бройка измамници! Със същия успех да вкараме всички българи за по 2-3 седмици по затворите, защото има дадена броика българи престъпници, ей така да минат всички през затвора за да сме сигурни, че и престъпниците са лежали.
Не мога да се съглася и да се прави разлика между децата, за едни родителите плащат градина за други не, това си е чиста дискриминация. Дискриминация насочена срещу онези които се трудят.
4.
XX
15.11.2019 11:30:11
2
5
Европейската цивилизация е най великата..
Конрад Аденауер е създателят на Германия-
най-развитата страна в Европа. Християнската
демокрация е най-голямото постижение за
народите, но при условие, че се спазват правата на хората.
3.
XX
15.11.2019 11:30:04
2
3
Европейската цивилизация е най великата..
Конрад Аденауер е създателят на Германия-
най-развитата страна в Европа. Християнската
демокрация е най-голямото постижение за
народите, но при условие, че се спазват правата на хората.
2.
Работят не в полза, а против народа
15.11.2019 11:23:14
1
11
Голямо крадене.
Всяка година има повече приходи от данъци и налози. Това и е устойчивото икономическо развитие на Бойко и Сие. Дерат по 9 кожи от човек и продължават да го правят. И все не им стига. По цял ден седят и се чудят откъде да щипнат още парички. На бащицата му трябват за да се прави на супермен. Назрее проблем и Баце мята пари от джипката... В Чили народа се вдигна на въстание заради увеличение на цените на билетите за градски транспорт, ние тук спим още. Тия трябва да ги изринем от властта, а ние си ги избираме непрекъснато. Не мога да го проумея това. Освен ако нещо с избора не е манипулирано...
1.
С
15.11.2019 11:18:04
4
14
Най добре е да не се плаща болничен на човек който излиза по празници болничен за да може да съчетава почивните дни
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Само за жени! Няколко неща, които са забранени по време на секс Само за жени! Няколко неща, които са забранени по време на секс

Има няколко неща, които НЕ бива да изричате и правите по време на секс

3 причини да харесате секса с презерватив 3 причини да харесате секса с презерватив

Не възприeмaйтe прeзeрвaтива кaтo прeчка

3 двойки зодии, които непрекъснато се разделят и събират 3 двойки зодии, които непрекъснато се разделят и събират

Вижте кои са те

7 хил.бутилки „Бачково” и безалкохолни от премиум серията „Be” заляха Бургас навръх Никулден 7 хил.бутилки „Бачково” и безалкохолни от премиум серията „Be” заляха Бургас навръх Никулден

"Нова трейд” подкрепи Община Бургас за празника на града

Уникално видео! Грандиозният концерт на Никулден в Бургас от птичи поглед Уникално видео! Грандиозният концерт на Никулден в Бургас от птичи поглед

Кадрите са заснети с дрон и показват реалния мащаб на празненствата на пл. „Тройката“

Диян Димов: Зоната за свободен достъп на пристанището в Бургас е въплъщение на синята икономика Диян Димов: Зоната за свободен достъп на пристанището в Бургас е въплъщение на синята икономика

От 2014 г. досега районът около порта се е превърнал в притегателен център за млади и стари

Вижте как Несебър отбеляза Никулден Вижте как Несебър отбеляза Никулден

И тази година всички граждани, посетили събитието, можаха да опитат рибената чорба, с която общината традиционнo черпи за празникa

Най-популярното име за бебе през 2019 г.? Мохамед! Най-популярното име за бебе през 2019 г.? Мохамед!

Някои имена затвърждават позициите си, други влизат в челната стотица неочаквано

С осветени блюда и благословия за здраве Поморие и Ахелой спазиха никулденската традиция С осветени блюда и благословия за здраве Поморие и Ахелой спазиха никулденската традиция

Кметът Иван Алексиев уважи мероприятията и в двата града, излизащи на морския бряг

Джулия Бочева и прави бебе в Барселона Джулия Бочева и прави бебе в Барселона

Двойката е в слънчева Испания, където се наслаждават на медения си месец

Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия

Новата „зелена таксономия“ на блока може да зачеркне ядрената енергия и природния газ от инициативите за европейско финансиране

"Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания "Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания

Това са опитите за посегателство в САЩ - агресия, изнасилване, от шофьори, клиенти и други

Чудо! Лекари съживиха жена след шестчасово спиране на сърцето Чудо! Лекари съживиха жена след шестчасово спиране на сърцето

От болницата очакват тя да се върне на работа до дни

Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство

Магнатът Димитрий Обретенски бил три дни в кома преди да почине

След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките

Според международни организатори причината за подигравките към Доналд Тръмп са заради това, че Америка никога е нямала по-слаб президент

Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки? Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки?

И новата лична дизайнерка на президентшата не е в състояние да я спаси от вътрешната й липса на вкус

Задържаха родни непълнолетни джебчийки в Атина Задържаха родни непълнолетни джебчийки в Атина

Ромките измъквали портфейлите на туристи в града

Защо Германия е гнилото сърце на Европа Защо Германия е гнилото сърце на Европа

Крахът  на немската икономика е последван логично от политическа криза, а с нея може да дойде и краят на еврото

Световен скандал! Доналд Тръмп се разгневи на Макрон, Трюдо и Борис Джонсън и напусна срещата на НАТО Световен скандал! Доналд Тръмп се разгневи на Макрон, Трюдо и Борис Джонсън и напусна срещата на НАТО

Американският президент е реагирал остро на видео, в което тримата лидери си правят шеги на негов гръб 

Румънци насилвали сексуално децата си, за да забавляват американци Румънци насилвали сексуално децата си, за да забавляват американци

Родителите са разследвани за детска порнография, изнасилване

Бойко Борисов Бойко Борисов Няма по-добър от Иван Гешев за главен прокурор. Другите кандидати ги мързи Виц на деня Виц на деня - Тате, ти молиш ли се, преди да отидеш за риба?
- Да, сине.
- Ама на Господ или на Нептун се молиш?
- На оная скумрия, майка ти, се моля!
Виц на деня Виц на деня Скъпи! - провиква се жената от спалнята. - Купила съм ти разкошен подарък за Коледа!
- Покажи ми го.
- Минутка! Сега го обличам!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Честит празник на ШАРАН Стоун!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори