×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Адвокатът на кмета на Несебър: Николай Димитров е задържан незаконно


Адвокатът на кмета на Несебър: Николай Димитров е задържан незаконно
Специализираният съд е некомпетентен да повдига обвинения за купуване на гласове и това е записано в решение на Конституционния съд, каза Ина Лулчева
12 Ноември 2019, Вторник, 08:29 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Когато нещо е незаконно, не може да се направи прогноза, каза Ина Лулчева, след като бе попитана колко време градоначалникът ще остане в ареста

Кметът на Несебър Николай Димитров е задържан незаконно. Това намекна адвокатът му  Ина Лулчева в „Тази сутрин“ по бТВ.

Когато водещият Антон Хекимян я пита колко време ще остане градоначалникът в ареста, тя отговори, че не може да каже, защото той е без основание задържан. Когато нещо е незаконно, не може да се направи прогноза, добави юристът.

„Ситуацията е безпрецедентна поради това, че за един човек, който очевидно няма да избяга, се налага употреба на помощни средства, т.е. на белезници. Ясно е, че между хората, които го чакат отвън, няма такива, които да го отвлекат. Това е демонстрация на насилие“, коментира тя. 

„Случаят е безпрецедентен, защото за първи път в демократичната история на България и още повече откакто съществува Специализираната прокуратура от 2012 г. при многото говорене за купуване на гласове, за първи път се проявява такава активност“, подчерта Лулчева.

„Обвинението за купуване на гласове досега е било в компетентността на окръжните и на районните прокуратури. Такива дела са се водели много. По този въпрос не е имало спор в практиката. Изрично по този въпрос се е произнесъл и Конституционния съд през 2011 г., когато определя каква е компетентността на Специализирания съд и се казва, че той се занимава с организирани групи, но тези за купуване на гласове са извън неговия обхват. Това е написано в решение на Конституционния съд“, добави тя.

„Този орган е некомпетентен да повдига такива обвинения. Това изрично е записано в решение номер 10 от 2011 г., когато се обсъжда правото на съществуване на такъв съд“, поясни адвокатът на несебърския кмет.

„Делото се води от Специализирания съд, защото само там бе сигурно, че ще бъдат задържани. Друг съд не би направил това“, добави тя.

„Николай Димитров е в ареста, защото един свидетел казва, че през август друг обвиняем отишъл при него и му казал „ще ми съдействаш ли за изборите, ще си платим“. След три дни този свидетел се срещнал с другия обвиняем и според показанията на човека, другият му казал: „Ти си се разбрал, че ще работиш за нас. Каквото ти е обещал, ще стане“. Свидетелят твърди, че е отишъл в ДАНС, съобщил е тези „факти“, но въпреки това, нито е извършена проверка, нито са сложени специални разузнавателни средства, нито има следене и подслушване“, разказва Лулчева.

„След това този същия човек започва да раздава пари на различни хора, да им казва за кого да гласуват, изготвя списъци и накрая излиза, че той е свидетел на обвинението, а всички други са обвиняеми. У нито един от задържаните не са намерени списъци с хора. Никой не е казал, че е получавал пари от Николай Димитров или от съветниците. Свидетелят признава, че Николай Димитров не се е срещал с него“, подчерта тя. 

"От прокуратурата казват, че който има сериозно положение в обществото и авторитет, има опасност да извърши престъпление, поради което трябва да стои задържан. Понеже Николай Димитров имал влияние върху хората и е видна личност, избран за четвърти път за кмет, значи е опасен и трябва да стои в ареста", добави Лулчева.

„Свидетелят е бил служител в БКС, но е бил уволнен преди време, не от кмета обаче. Градоначалникът не управлява общинските предприятия“, поясни тя.

„В това дело драстичността е в задържането, защото ако се водеше нормално разследване, би трябвало да се съберат доказателства, да се разпитат достатъчно свидетели и тогава да се прецени вината. Когато не са ги събрали, това означава, че задържането има друг характер“, заяви Лулчева, а на въпроса как го нарича, отговори „политически“. Това е опит за намеса на изборите, подчерта тя. 

„Когато задържаш кмет и общински съветници два дни преди изборите, се месиш във вота. Интересно е, че след изборите двамата общински съветници бяха освободени и това се случи след като единият не успя на първи тур като кандидат за кмет, а другият - на втория тур. Останаха в ареста само тези, които са спечелили вота“, добави Лулчева.

На въпроса дали може кметът от ареста да изпълнява задълженията си, тя отговори, че няма никакви ограничения, ако е необходимо да дава указания и да подписва заповеди. Освен това той е упълномощил своя заместник и не смятам, че задържането на Димитров ще възприпятства дейността на общината, заяви адвокатката. 

„Въпросът с отстраняването на кмета ужасно ме озадачава, защото се поставя непрекъснато. Един господин каза, че трябвало да го отстрани прокуратурата, защото не можел да си изпълнява задълженията. Това създава лошото усещане, че според гражданите прокуратурата е тази, която трябва да регулира нашите професионални задължения. Тя обаче не може да преценява дали някой си върши работата, за да го маха“, обясни тя.

„Прокуратурата може да отстрани някой от длъжност, ако прецени, че е извършил престъпление в качеството, което заема и то възприпятства на разследването. В случая няма никакви основания за отстраняване от длъжност, защото Николай Димитров е обвиняван за престъпления не в качеството на кмет и изборите са приключили, т.е. не може да предположи, че заемането на длъжността ще затрудни разследването“, каза още юристът. 


В категории: Несебър , Несебър


19
Коментара по темата
19.
*********
13.11.2019 16:13:31
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
18.
До 14
12.11.2019 22:30:38
1
3
Ти се моли да не направят данъчна ревизия на теб лична, че тогава няма да имаш настроение да обиждаш хората
17.
Нурджа
12.11.2019 20:21:59
0
4
В Сливенския ще правя магия за моя. Убит ххххх ....иии
16.
Започнат
12.11.2019 18:30:05
0
9
Когато се каже за един адвокат, че е добър и славата често надбягва реалните резултати.Сега ли се сетиха за подсъдността на т.н.,,ОПГ,,?В повечето случаи професионализма се измерва с ,, рекламата,, отколкото със сериозната защита на клиента, за съжаление.
15.
*********
12.11.2019 17:03:55
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
14.
До 8018
12.11.2019 13:29:07
15
9
Аман от кухи лейки Ревизия се прави на всеки 6 месеца дори в момента сметната палата извършва такава
13.
ТОЧНО ТАКА
12.11.2019 12:38:46
0
14
ДО 10 : ДА ПРАВОТО Е В СЪДЕБНИТЕ ЗАЛИ НЕ ПО МЕДИИТЕ
12.
8018
12.11.2019 12:29:46
4
23
Аз само да попитам, ако сега има референдум :Искате ли ревизия на общината ? ---- колко ли ще кажат ДА?
11.
*********
12.11.2019 12:15:38
3
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
дядо
12.11.2019 12:10:52
3
20
Досега мислех,че българина разбира само от политика и ракия,обаче след като чета такива вещи коментари,виждам,че всичките разбирате и от право...то бива бива кретенизъм в коментарите,ама чак толкова...
9.
респект
12.11.2019 10:08:42
3
23
Tепърва ще гледаме...сериала продължава ,турски или бразилски,български не знам ,ама ще настигнем дързост и красота
8.
*********
12.11.2019 09:44:34
10
31
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
*********
12.11.2019 09:25:42
12
19
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
Незаконно???
12.11.2019 09:24:17
16
34
Само това твърдение показва, каква адвокатка е тази. Тези локуми ни ги разтягаха и за Очите, Ветко, Ценко Чоков и други тарикати.
Щом някой е задържан от съда, значи е законно. Незаконно щеше да бъде, ако е задържан от "Наглите", примерно. Аман от адвокати по телевизиите. Едно време, като можеше да посредничат при подкупи и рушвети, и тарикатите бяха пускани под гаранция, не ревяха толкова по телевизиите.
Ако после съда ги оправдае и присъди"невинен", нали им се плаща обезщетение, какво ревът! В цял свят е така. Във Великобритания има около 30% оправдателни присъди, в САЩ около 20% има статистики. Аман от разбирачи и цървулковци!
5.
*********
12.11.2019 09:17:15
13
18
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
4.
*********
12.11.2019 09:13:47
12
19
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
3.
*********
12.11.2019 09:10:04
11
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
дааааа
12.11.2019 09:00:31
13
29
ама вие какво очаквате да каже адвоката за клиента си ?
1.
Зулума разтяга локума
12.11.2019 08:52:43
22
51
Следим с интерес да видим каква ще се случи. Защо никой журналист не зададе въпрос относно този случай на Бойко Борисов? Какво го пазите от неудобни въпроси? Много е тъжен горкия, че не може да е едноличен шеф като някой африкански диктатор. Даже и на парламентарен контрол не подлежи. Говори против комунизма, но си е построил по-добър свят за себе си отколкото комунистическите диктатори навремето. Дано да поживее по-дълго, за да дойде време да отговаря за делата си. А когато си отиде има къде да отговаря аз зулумите, които е направил и за действията и бездействията си, от които много хора си отидоха, а други мизерстват, за да може няколко играча да тънат в охолство
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Българска туристка с тежки думи към Спешния център в Царево, вижте историята й Българска туристка с тежки думи към Спешния център в Царево, вижте историята й

Веселина Никова имала алергия, отпратили я към частен кабинет, където сама поставила диагнозата си, а лекар просто се разписал

Васил Найденов триумфира в Bedroom beach Васил Найденов триумфира в Bedroom beach Заедно с Васил Найденов на сцената бяха едни от най-талантливите български музиканти, с които буквално взривиха публиката Борисов: При ново извънредно положение отпускаме по 610 лв. за работещи родители Борисов: При ново извънредно положение отпускаме по 610 лв. за работещи родители

Мярката ще важи за хора с деца до 14 г. и такива, които са изхабили годишния си отпуск

Германец с Шкода сече пътя на моторист в центъра на Бургас Германец с Шкода сече пътя на моторист в центъра на Бургас

Инцидентът по чудо се размина без сериозни щети и травми за участниците

Министерски съвет промени статута на три сгради на Пристанището, готвят ги за събаряне Министерски съвет промени статута на три сгради на Пристанището, готвят ги за събаряне

Старите конюшни на порта са собственост на Агенция „Митници“ от години били неизползваеми

22-годишен мъж от Камено смаза от бой съсед 22-годишен мъж от Камено смаза от бой съсед

Стефан Атанасов остава в ареста, реши днес Районният съд в Бургас

 

Най-забавните и нашумели тийн звезди идват в Бургас за първия инфлуенсърски фест Най-забавните и нашумели тийн звезди идват в Бургас за първия инфлуенсърски фест Определиха концесионерите на 4 плажа в Бургаска област Определиха концесионерите на 4 плажа в Бургаска област

„Поморие-Юг“, „Градина“, „Обзор-Мотела“ и „Дюни“ са с нови концесионери

 

 

Невероятно астрономическо събитие приковава погледите Невероятно астрономическо събитие приковава погледите

По това време на годината астрономи и любители насочват вниманието си към нощното небе

4721 аборта са направени у нас по време на извънредното положение 4721 аборта са направени у нас по време на извънредното положение

2618 от тях са извършени по желание 

Турция предлага диалог на Гърция Турция предлага диалог на Гърция

Външните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят ситуацията

Руската ваксина на пазара до 2 седмици Руската ваксина на пазара до 2 седмици

Производството на ваксината "Спутник V" ще бъде ориентирано на първо място към вътрешния пазар

Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади

В столицата Минск демонстрантите издигнаха барикад

Чихуахуа спаси стопанина си Чихуахуа спаси стопанина си

Четириногото е повикало помощ, след като стопанина му получил инсулт

Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети? Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети?

В YouTube канала Bruce Sees all пуснаха видеоклип с НЛО и с удари по естествения спътник на Земята

Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай

Властите са запечатали стоките, а всеки, който е боравил с тях, е под карантина

Хавана пак под карантина Хавана пак под карантина Връщането на карантинните мерки в кубинската столица, смекчени в началото на юли, е необходимо след рязкото увеличаване на заразените, посочи губернаторът на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ

Мъжът се опитал да хвърли взривно устройство по полицията, но то избухнало в ръцете му

Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене

Звездната италианка обожава Шаде, доброто хапване, обувките и дъщерите си, признава тя в интервю за руския Elle

Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус

Днес той навършва 60 години

Бойко Борисов Бойко Борисов Да обучим децата, че след това да ходят на протест Виц на деня Виц на деня - Кои три думи, просто така изречени, са способни да предизвикат неистова радост, трепет, вълнение и ентусиазъм у някои жени?
- "Бабо, гладен съм!"
Виц на деня Виц на деня - Аз шофирам 30 години, и нямам нито една катастрофа!!!
- Каква кола имаш?
- Ааа, шофьор на валяк съм...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "Пеперуди в стомаха" - онова чувство, когато си пипнеш джоба и ти няма портфейлa.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори