×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Адвокатът на кмета на Несебър: Николай Димитров е задържан незаконно


Адвокатът на кмета на Несебър: Николай Димитров е задържан незаконно
Специализираният съд е некомпетентен да повдига обвинения за купуване на гласове и това е записано в решение на Конституционния съд, каза Ина Лулчева
12 Ноември 2019, Вторник, 08:29 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Когато нещо е незаконно, не може да се направи прогноза, каза Ина Лулчева, след като бе попитана колко време градоначалникът ще остане в ареста

Кметът на Несебър Николай Димитров е задържан незаконно. Това намекна адвокатът му  Ина Лулчева в „Тази сутрин“ по бТВ.

Когато водещият Антон Хекимян я пита колко време ще остане градоначалникът в ареста, тя отговори, че не може да каже, защото той е без основание задържан. Когато нещо е незаконно, не може да се направи прогноза, добави юристът.

„Ситуацията е безпрецедентна поради това, че за един човек, който очевидно няма да избяга, се налага употреба на помощни средства, т.е. на белезници. Ясно е, че между хората, които го чакат отвън, няма такива, които да го отвлекат. Това е демонстрация на насилие“, коментира тя. 

„Случаят е безпрецедентен, защото за първи път в демократичната история на България и още повече откакто съществува Специализираната прокуратура от 2012 г. при многото говорене за купуване на гласове, за първи път се проявява такава активност“, подчерта Лулчева.

„Обвинението за купуване на гласове досега е било в компетентността на окръжните и на районните прокуратури. Такива дела са се водели много. По този въпрос не е имало спор в практиката. Изрично по този въпрос се е произнесъл и Конституционния съд през 2011 г., когато определя каква е компетентността на Специализирания съд и се казва, че той се занимава с организирани групи, но тези за купуване на гласове са извън неговия обхват. Това е написано в решение на Конституционния съд“, добави тя.

„Този орган е некомпетентен да повдига такива обвинения. Това изрично е записано в решение номер 10 от 2011 г., когато се обсъжда правото на съществуване на такъв съд“, поясни адвокатът на несебърския кмет.

„Делото се води от Специализирания съд, защото само там бе сигурно, че ще бъдат задържани. Друг съд не би направил това“, добави тя.

„Николай Димитров е в ареста, защото един свидетел казва, че през август друг обвиняем отишъл при него и му казал „ще ми съдействаш ли за изборите, ще си платим“. След три дни този свидетел се срещнал с другия обвиняем и според показанията на човека, другият му казал: „Ти си се разбрал, че ще работиш за нас. Каквото ти е обещал, ще стане“. Свидетелят твърди, че е отишъл в ДАНС, съобщил е тези „факти“, но въпреки това, нито е извършена проверка, нито са сложени специални разузнавателни средства, нито има следене и подслушване“, разказва Лулчева.

„След това този същия човек започва да раздава пари на различни хора, да им казва за кого да гласуват, изготвя списъци и накрая излиза, че той е свидетел на обвинението, а всички други са обвиняеми. У нито един от задържаните не са намерени списъци с хора. Никой не е казал, че е получавал пари от Николай Димитров или от съветниците. Свидетелят признава, че Николай Димитров не се е срещал с него“, подчерта тя. 

"От прокуратурата казват, че който има сериозно положение в обществото и авторитет, има опасност да извърши престъпление, поради което трябва да стои задържан. Понеже Николай Димитров имал влияние върху хората и е видна личност, избран за четвърти път за кмет, значи е опасен и трябва да стои в ареста", добави Лулчева.

„Свидетелят е бил служител в БКС, но е бил уволнен преди време, не от кмета обаче. Градоначалникът не управлява общинските предприятия“, поясни тя.

„В това дело драстичността е в задържането, защото ако се водеше нормално разследване, би трябвало да се съберат доказателства, да се разпитат достатъчно свидетели и тогава да се прецени вината. Когато не са ги събрали, това означава, че задържането има друг характер“, заяви Лулчева, а на въпроса как го нарича, отговори „политически“. Това е опит за намеса на изборите, подчерта тя. 

„Когато задържаш кмет и общински съветници два дни преди изборите, се месиш във вота. Интересно е, че след изборите двамата общински съветници бяха освободени и това се случи след като единият не успя на първи тур като кандидат за кмет, а другият - на втория тур. Останаха в ареста само тези, които са спечелили вота“, добави Лулчева.

На въпроса дали може кметът от ареста да изпълнява задълженията си, тя отговори, че няма никакви ограничения, ако е необходимо да дава указания и да подписва заповеди. Освен това той е упълномощил своя заместник и не смятам, че задържането на Димитров ще възприпятства дейността на общината, заяви адвокатката. 

„Въпросът с отстраняването на кмета ужасно ме озадачава, защото се поставя непрекъснато. Един господин каза, че трябвало да го отстрани прокуратурата, защото не можел да си изпълнява задълженията. Това създава лошото усещане, че според гражданите прокуратурата е тази, която трябва да регулира нашите професионални задължения. Тя обаче не може да преценява дали някой си върши работата, за да го маха“, обясни тя.

„Прокуратурата може да отстрани някой от длъжност, ако прецени, че е извършил престъпление в качеството, което заема и то възприпятства на разследването. В случая няма никакви основания за отстраняване от длъжност, защото Николай Димитров е обвиняван за престъпления не в качеството на кмет и изборите са приключили, т.е. не може да предположи, че заемането на длъжността ще затрудни разследването“, каза още юристът. 


В категории: Несебър , Несебър


19
Коментара по темата
19.
*********
13.11.2019 16:13:31
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
18.
До 14
12.11.2019 22:30:38
1
3
Ти се моли да не направят данъчна ревизия на теб лична, че тогава няма да имаш настроение да обиждаш хората
17.
Нурджа
12.11.2019 20:21:59
0
4
В Сливенския ще правя магия за моя. Убит ххххх ....иии
16.
Започнат
12.11.2019 18:30:05
0
9
Когато се каже за един адвокат, че е добър и славата често надбягва реалните резултати.Сега ли се сетиха за подсъдността на т.н.,,ОПГ,,?В повечето случаи професионализма се измерва с ,, рекламата,, отколкото със сериозната защита на клиента, за съжаление.
15.
*********
12.11.2019 17:03:55
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
14.
До 8018
12.11.2019 13:29:07
15
9
Аман от кухи лейки Ревизия се прави на всеки 6 месеца дори в момента сметната палата извършва такава
13.
ТОЧНО ТАКА
12.11.2019 12:38:46
0
14
ДО 10 : ДА ПРАВОТО Е В СЪДЕБНИТЕ ЗАЛИ НЕ ПО МЕДИИТЕ
12.
8018
12.11.2019 12:29:46
4
23
Аз само да попитам, ако сега има референдум :Искате ли ревизия на общината ? ---- колко ли ще кажат ДА?
11.
*********
12.11.2019 12:15:38
3
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
дядо
12.11.2019 12:10:52
3
20
Досега мислех,че българина разбира само от политика и ракия,обаче след като чета такива вещи коментари,виждам,че всичките разбирате и от право...то бива бива кретенизъм в коментарите,ама чак толкова...
9.
респект
12.11.2019 10:08:42
3
23
Tепърва ще гледаме...сериала продължава ,турски или бразилски,български не знам ,ама ще настигнем дързост и красота
8.
*********
12.11.2019 09:44:34
10
31
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
*********
12.11.2019 09:25:42
12
19
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
Незаконно???
12.11.2019 09:24:17
16
34
Само това твърдение показва, каква адвокатка е тази. Тези локуми ни ги разтягаха и за Очите, Ветко, Ценко Чоков и други тарикати.
Щом някой е задържан от съда, значи е законно. Незаконно щеше да бъде, ако е задържан от "Наглите", примерно. Аман от адвокати по телевизиите. Едно време, като можеше да посредничат при подкупи и рушвети, и тарикатите бяха пускани под гаранция, не ревяха толкова по телевизиите.
Ако после съда ги оправдае и присъди"невинен", нали им се плаща обезщетение, какво ревът! В цял свят е така. Във Великобритания има около 30% оправдателни присъди, в САЩ около 20% има статистики. Аман от разбирачи и цървулковци!
5.
*********
12.11.2019 09:17:15
13
18
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
4.
*********
12.11.2019 09:13:47
12
19
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
3.
*********
12.11.2019 09:10:04
11
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
дааааа
12.11.2019 09:00:31
13
29
ама вие какво очаквате да каже адвоката за клиента си ?
1.
Зулума разтяга локума
12.11.2019 08:52:43
22
51
Следим с интерес да видим каква ще се случи. Защо никой журналист не зададе въпрос относно този случай на Бойко Борисов? Какво го пазите от неудобни въпроси? Много е тъжен горкия, че не може да е едноличен шеф като някой африкански диктатор. Даже и на парламентарен контрол не подлежи. Говори против комунизма, но си е построил по-добър свят за себе си отколкото комунистическите диктатори навремето. Дано да поживее по-дълго, за да дойде време да отговаря за делата си. А когато си отиде има къде да отговаря аз зулумите, които е направил и за действията и бездействията си, от които много хора си отидоха, а други мизерстват, за да може няколко играча да тънат в охолство
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът на най-бедната община получава заплата като депутат Кметът на най-бедната община получава заплата като депутат

50% от хората там живеят под прага на бедността

Никулден традиционно събра стотици именици за обща снимка в центъра на Бургас Никулден традиционно събра стотици именици за обща снимка в центъра на Бургас

Над 300 души се включиха в историческия фотос, сред тях бе и най-възрастният празнуващ – 101-годишният Никола Мечков от жк „Меден рудник“

Каква субсидия аджеба искат от ДПС, ако 2,5 млн. лева годишно не са им достатъчни? Каква субсидия аджеба искат от ДПС, ако 2,5 млн. лева годишно не са им достатъчни?

Според обясненията на Йордан Цонев вчера - са нужни поне 3,15 млн. лв., според мнението му днес - поне 8 млн. лв. 

60-годишен загина при пожар в Плевенско 60-годишен загина при пожар в Плевенско

Тялото е закарано за аутопсия

Спипаха два тона кокаин за $470 млн., смесили го с тебешир Спипаха два тона кокаин за $470 млн., смесили го с тебешир

Задържани са четирима колумбийци, двама поляци и един пребиваващ в Германия иранец

Акция в студентско общежитие, арестуваха 19-годишен Акция в студентско общежитие, арестуваха 19-годишен

В колата на друг 18-годишен пък е намерен тайник за наркотици

Бургас почете рибари и моряци с литийно шествие Бургас почете рибари и моряци с литийно шествие

Кметът Димитър Николов поведе множеството по морския бул.“Алеко Богориди“

Тони Стораро със сако за 15 бона Тони Стораро със сако за 15 бона

Човекът-глас блесна с модел на известна марка, на концерта на „Пайнер"

Борисов лично одобрил вдигането на партийните субсидии на 8 лв., Симеонов настоява за таван Борисов лично одобрил вдигането на партийните субсидии на 8 лв., Симеонов настоява за таван

Даниела Дариткова се оправда, че подкрепили предложението, за да се избегне политическа криза

По традиция: Кметът разчупи празничната питка – през 2020 г. в Бургас ще има повече момчета! По традиция: Кметът разчупи празничната питка – през 2020 г. в Бургас ще има повече момчета!

Желая на всички бургазлии и гости и най-вече на децата на града здраве, каза Димитър Николов

Чудо! Лекари съживиха жена след шестчасово спиране на сърцето Чудо! Лекари съживиха жена след шестчасово спиране на сърцето

От болницата очакват тя да се върне на работа до дни

Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство

Магнатът Димитрий Обретенски бил три дни в кома преди да почине

След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките

Според международни организатори причината за подигравките към Доналд Тръмп са заради това, че Америка никога е нямала по-слаб президент

Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки? Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки?

И новата лична дизайнерка на президентшата не е в състояние да я спаси от вътрешната й липса на вкус

Задържаха родни непълнолетни джебчийки в Атина Задържаха родни непълнолетни джебчийки в Атина

Ромките измъквали портфейлите на туристи в града

Защо Германия е гнилото сърце на Европа Защо Германия е гнилото сърце на Европа

Крахът  на немската икономика е последван логично от политическа криза, а с нея може да дойде и краят на еврото

Световен скандал! Доналд Тръмп се разгневи на Макрон, Трюдо и Борис Джонсън и напусна срещата на НАТО Световен скандал! Доналд Тръмп се разгневи на Макрон, Трюдо и Борис Джонсън и напусна срещата на НАТО

Американският президент е реагирал остро на видео, в което тримата лидери си правят шеги на негов гръб 

Румънци насилвали сексуално децата си, за да забавляват американци Румънци насилвали сексуално децата си, за да забавляват американци

Родителите са разследвани за детска порнография, изнасилване

Доналд и Мелания не спят заедно Доналд и Мелания не спят заедно

Първата дама и Иванка Тръмп не се понасят, пише журналистката от Си Ен Ен Кейт Бенет

Продадоха картина на Гоген за 9,5 милиона евро Продадоха картина на Гоген за 9,5 милиона евро

Платното от 1897 г., рисувано с маслени бои, е част от цикъл от 9 картини, създадени на остров Таити

Бойко Борисов Бойко Борисов Няма по-добър от Иван Гешев за главен прокурор. Другите кандидати ги мързи Виц на деня Виц на деня - Тате, ти молиш ли се, преди да отидеш за риба?
- Да, сине.
- Ама на Господ или на Нептун се молиш?
- На оная скумрия, майка ти, се моля!
Виц на деня Виц на деня Скъпи! - провиква се жената от спалнята. - Купила съм ти разкошен подарък за Коледа!
- Покажи ми го.
- Минутка! Сега го обличам!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Честит празник на ШАРАН Стоун!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори