×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Кандидат-кметът Захарина Неделчева: Можем да превърнем Приморско в перлата на Южното Черноморие


25 Октомври 2019, Петък, 17:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Обещах на всички, че ако стана кмет няма да се превърна в г-жа Неделчева, а ще остана тяхната Зара – човекът, когото познават

Захарина Неделчева е на 57 години. Основното си образование е завършила в село Веселие, средното – в гимназия „Г.С.Раковски“-Бургас, а висшето с профил „Икономика“. Тя е създала сплотено и щастливо семейство. Синът й вече е студент в Техническия университет в София. Две години Захарина Неделчева бе зам.-кмет на Приморско, а преди това и дългогодишен лидер на ГЕРБ. Напусна партията тази есен, след като не получи подкрепа на кандидатурата си за кмет. Номинацията й бе издигната от СДС, където тя, както споделя, открила много нови съмишленици, които имат желание да променят Приморско.(ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

-Г-жо Неделчева, какво ви накара да се впуснете в битката на Приморско при това не от партията, чийто общински лидер бяхте доскоро?

-В ГЕРБ оставих много приятели. Тези хора все още са близки до сърцето ми, знам, че в партията има много стойности мои съграждани, които мога да наричам приятели. Но в един момент си дадох сметка, че нещо трябва да се промени. Не може Приморско да продължава да се развива по този начин. Аз съм сред хората, живея тук, срещам се с тях и виждам, че те искат нова философията на управление, за да може Приморско се превърне в перлата на Южното Черноморие. Не може да се отрече, че някои неща бяха свършени. Това е видно. Но и много от обещанията, не бяха изпълнени, а те щяха да променят цялата община.

-Какви са вашите приоритети?

-С екипа, който работим, изготвихме Програма за развитието на Приморско. В нея са залегнали 33 точки, които според нас ще дадат нова посока на общината. Един от приоритетите ми е Южният подход на Приморско, откъдето минават над 60 % от туристите. Това е голяма моя болка! Години наред това място е пренебрегвано, иска се много работа – брегоукрепване, да се направи въженият мост, нов паркинг и да се асфалтира, защото е недопустимо да изглежда по този начин.

 Старият квартал също е занемарен. Той просто е мъртъв през лятото. Нашата визия е там да изтеглим цялата културна програма, да изградим амфитеатрална сцена в местността „Буруната“ и културен център. В Новия квартал пък има крещяща нужда от обновяване на инфраструктурата, за да е приветливо място за туристите. Да не пропусна училището на занаятите „Илия Шурелов“ в с.Ясна поляна. Смятам също така, че Приморско заслужава един нов и по-красив център. Защо да не бъде пешеходен? Ще се допитам до жителите на Приморско и ако желаят ще направим една хубава пешеходна улица.

-Действително имате програма, но изпълнима ли е тя, предвид факта, че проектите ви са само идейни?

- Тези, които ме познават знаят, че няма да поема ангажимент, който е неизпълним. Имаме ясна визия как да осигурим финансиране на проектите. Да не забравяме, че Община Приморско има немалък бюджет, с който при правено поставени цели могат да се решат много от проблемите.

- Пенсионерите, с които се срещнахте (ВИЖТЕ ТУК) ви призоваха да осигурите работа за младите хора. Какво ще направите, за да изпълните техния апел?

-Това е голямата болка на много семейства в Приморско. Чуваме тази молба през цялата кампания, където и да отидем. Хората са разочаровани, че в Общината се назначават много външни лица, а техните деца, които имат образование, експертиза, потенциал и желание да останат в Приморско, са принудени да си търсят късмета в другаде, защото никой не им предлага възможност да останат тук. Ако спечеля изборите, ще преразгледам всички назначения в общинска администрация. Ако в Приморско имаме подготвени специалисти – ще разчитаме на тях, а не на външни лица. Искаме да задържим младите хора, защото настъпи ли октомври градът се обезлюдява. Заради това една от най-важните точки в нашата концепция е Стратегията за завръщането на младите в Община Приморско. Предвидили сме много възможности – и в общинска администрация за експертните длъжности, смятаме да създадем звено за обществен ред и сигурност, което ще работи целогодишно и ще назначаваме само местни жители, ще дадем възможност на приморчани да правят бизнес, да работят и живеят в общината.

-В програмата ви е залегнала и диверсификация на туризма. Какви са мерките, които ще предприемете в тази посока?

-Нашата цел е до четири години всяко едно населено място в община Приморско да има какво да покаже на туристите. Ще изградим посетителски центрове, в които да запознаваме гостите ни с традиционния бит, култура, да опитат домашно приготвени ястия по автентични рецепти, да опознаят красотата на Странджа. Знаете, че имаме и проект за училище на занаятите в с.Ясна поляна, както и много идеи за провеждането на различни фестивали, които ще удължат сезона.

-Г-н Тодор Богатов, представител на рибарите във вашата листа, обяви и своята лична кауза – Приморско да има рибарско пристанище, както е в Царево, Черноморец...

-Г-н Богатов е човек, чието мнение ценим много. Заради това сме го поканили в нашата листа. Той неведнъж е казвал, че в Приморско няма само туризъм, а и рибарство. Ние ще направим всичко възможно, за да имаме хубаво пристанище. Няма да се оправдаваме, че очакваме средства от европейски програми. Дори да не намерим финансиране със собствени средства ще направим така, че портът да изглежда по-добре. Уважавам местните рибари, те не искат много – всеки да си знае лодкостоянката, да имат нормална инфраструктура и възможности да си изкарват препитанието.

-Кое е първото нещо, което ще промените в администрацията, ако спечелите изборите?

-Хората, които си работят и са от Приморско – да бъдат спокойни. Те ще останат на работа. Познавам ги много добре и нямам никакви забележки към тях. Знам какво могат и ще им дам шанс да се развиват в администрацията. Ще има промени единствено при тези, които са назначени отвън. Ще останат само експертните длъжности, за които не можем да намерим местни.

-Каква ще е философията на следващия бюджет, ако бъдете избрана за кмет?

-Бюджетът ще е съобразен с основните искания на жителите на Приморско. Ще работим по приоритети ни, но ще искаме да чуем и гласа на жителите на общината – ще отидем във всяко населено място, за да се допитаме до тях какво искат да бъде изпълнено.

-Нямате кандидати за кметове на кметства. Как ще работите с избраните от различни политически сили?

-Диалогичен и аполитичен човек съм и изобщо не ме интересува кой от коя партия е. Ще работя с всеки избран кмет, защото знам, че нашата цел е да вдъхнем нов живот на общината. Виждам кандидатите по населени места. Познаваме се и вярвам, че в мое лице те ще имат съмишленик, а не опонент.  

-А Общинският съвет…

-Както ви казах, поддържам добри взаимоотношения с всички кандидати за съветници. Убедена съм, че ще загърбим личните си пристрастия и ще работим заедно, независимо от конфигурацията.

-Ще успеете ли да изградите силен екип?

-Всички ме познават и знаят, че аз не съм човек, който ще тръгне да отмъщава или притиска някого. Мога да се разбера с всеки, без значение какво е ставало в миналото.

-А ще останете ли Зара, както ви пожелаха пенсионерите? Те поискаха да не се превръщате в кмета – г-жа Захарина Неделчева.

-Нормално е да имат едно наум, защото всеки, който стане кмет или заеме по-висока управленска длъжност забравя откъде е тръгнал. Смятам, че го показах, когато бях зам.-кмет, че винаги съм била близо до хората и не съм се променила. По време на тази кампания им обещах, че ако аз стана следващият кмет на Приморско ще бъда вашата Зара.
България Всички новини
Какво разкрива начинът, по който те гушка Какво разкрива начинът, по който те гушка

Твоят човек може би невинаги споделя чувствата си, но тялото му би могло да говори вместо него

Разтърсващата изповед на един лекар или историята за добрините, които са забравени Разтърсващата изповед на един лекар или историята за добрините, които са забравени

Често в България се е водила война срещу интелегенцията от тези с “каскетите”. Май сега продължава и нищо добро не ни очаква, ако не се отклоним от този път, откровен е проф.д-р Тома Пожарлиев

Руслан Мъйнов пак удари 120 кила! Руслан Мъйнов пак удари 120 кила!

 Актьорът е поредният ошишкал се с гастро пръстен

Младшата на ФК "Черноморец 1919" с голям успех Младшата на ФК "Черноморец 1919" с голям успех

За втория полусезон задачата пред отбора остава запазване на 1-ото място, подобряване на играта и логично спечелване на място в Елитната група на България до 17 години за следващата генерация

Михаела Филева поддържа форма с танци Михаела Филева поддържа форма с танци

Тя е висока цели 176 см и това тегло е оптимално за нейния ръст

Как в България броят дивите зайци с европейски пари Как в България броят дивите зайци с европейски пари

На всеки шест години държавите-членки са длъжни да докладват какво се случва със защитените територии от мрежата Натура 2000

Дъщерята на Анджелина Джоли сменя пола си Дъщерята на Анджелина Джоли сменя пола си

13-годишната Шайло се подлага на хормонална терапия в лечебно заведение в Санта Моника

5 мита за ваксините срещу грип 5 мита за ваксините срещу грип

Кои са твърденията за грипа, които Световната здравна организация оправдава

Благотворителен коледен бал на Младежки Глас събра 5 600 лв за обучение на деца Благотворителен коледен бал на Младежки Глас събра 5 600 лв за обучение на деца

В препълнената зала събитието обедини различни бизнес партньори, общественици, депутати, общински съветници, държавни администрации, младежи и симпатизанти на идеята

Владимир Путин вижда чужди агенти навсякъде Владимир Путин вижда чужди агенти навсякъде

Нов закон уличава финансирането отвън като шпионаж

Кметица забрани да се умира през уикенда Кметица забрани да се умира през уикенда

Новата мярка била породена от факта, че миналата седмица Изабел Дюжеле не могла да намери лекар, който да удостовери кончината на местен жител

САЩ подготвят война на няколко фронта САЩ подготвят война на няколко фронта

Фундаментално ниво на глупостта е да разполагаш в България такива средства, след като Турция, влизаща често в конфликти с Вашингтон, държи вратата към Черно море

Жена забременя от един от четиримата си любовници, всички ще гледат заедно детето Жена забременя от един от четиримата си любовници, всички ще гледат заедно детето 20-годишната Тори Оджеда от Флорида, САЩ забремена от един от четиримата си партньори. Младата жена се определя сама като "полиаморна" и живее заедно с няколко мъже едновременно, така че всички заедно ще гледат бебето като едно семейство, разказва Daily Mail. Франция е в плен на стачки и протести Франция е в плен на стачки и протести

 Полицията използва сълзотворен газ срещу "жълти жилетки" в Париж и Нант

Три земетресения разлюляха остров Крит Три земетресения разлюляха остров Крит

Последното е било в 17 часа

Холивуд потъна в скръб! Отиде си актьор от „Приятели“ Холивуд потъна в скръб! Отиде си актьор от „Приятели“

Роденият в Ню Йорк актьор получава престижната награда за ролята си на Рой Кон в „Ангелите на Америка“ през 1993 година

2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя 2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя

Общо изплатената сума се очаква да достигне 160 млн. паунда

Земетресение от 3,4 в Турция, усетено е и в Истанбул Земетресение от 3,4 в Турция, усетено е и в Истанбул

Няма данни за пострадали и разрушения

Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия

Новата „зелена таксономия“ на блока може да зачеркне ядрената енергия и природния газ от инициативите за европейско финансиране

"Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания "Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания

Това са опитите за посегателство в САЩ - агресия, изнасилване, от шофьори, клиенти и други

Бойко Борисов Бойко Борисов Беше ми мъчно за рибите, като ги гледах по телевизията как едвам дишат Виц на деня Виц на деня Добре лекувания махмурлук може да удължи запоя до няколко седмици. Виц на деня Виц на деня - Защо охлювът не може да кара мотор?
- Защото му се веят очите!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Понякога будилникът ми помага да се събудя... Най-често обаче, ми пречи да се наспя.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори