×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Обичта ми към Бургас е моя родова черта с над 100 години история


Обичта ми към Бургас е моя родова черта с над 100 години история
През последния мандат постигнахме много за културата на града, ще продължаваме да надграждаме и развиваме духа на Бургас, казва кандаидтът за общински съветник от ГЕРБ Веселин Пренеров
24 Октомври 2019, Четвъртък, 16:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Общинският бюджет за култура на Бургас е 1% - двойно повече от стандартния за България, коментира Веселин Пренеров

Веселин Пренеров е може би най-популярният бургаски телевизионен журналист. Той е кореняк бургазлия , наследник на една от най-старите фамилии. Той има над 2000 телевизионни предавания с марката „Лице в лице“ и „На фокус“, в които гости са били най-известните политически лица на България. Негови събеседници са били президенти, премиери, министри, депутати, лидери на партии и личности от българското изкуство, култура и спорт. Негова запазена марка са предизборните телевизионни дебати с публика през последните 20 години. Той е автор на редица документални филми, повечето от които наградени на национално ниво. Пренеров е режисьор и водещ на мащабни концерти-спектакил, последният от които – „Обичам Бургас“ в началото на септември, постави своеобразен рекорд по посещаемост в Летния театър.

В мандат 2015-2019г. той бе председател на Постоянната комисия по култура и читалищна дейност към Бургаския общински съвет. Женен е и има две деца. 

Веселин Пренеров е кандидат за общински съветник на Бургас в листата на ПП ГЕРБ с бюлетина № 43 и преференция № 103.

 

-Г-н Пренеров, Вие сте потомствен бургазлия. Ако трябва да се върнем назад във времето каква е историята на вашата фамилия?

-Аз съм четвърто поколение бургазлия. Моите предци се заселват в града в началото на 20 век. Дядо ми Веселин и неговите братя Светлозар и Иван участват активно в електрификацията на Бургас чрез своето събирателно дружество „Светлина“. През 1927 г. основават първата фабрика за радиоапарати в България – ТУЛАН. Различните модели радиоприемници се радват на изключителна популярност в страната и чужбина и се произвеждат до политическата промяна в България през 1944 г. Интересен факт е, че „ТУЛАН“ започва своето производство две години преди на пазара да изялзат радиоприемниците на сегашния световен концерн „Phillips”. Името ТУЛАН е абревиатура – Трудът и Упоритостта Лансират Активност и Напредък. До ден днешен това все още е и моят фамилен девиз. Моите предци са били изключително активни граждани в обществения живот на Бургас. В началото на века и през 30-те години са участвали в многобройни хуманитарни, благотворителни инициативи. Те са били основните дарители на първия старчески дом в града, който се е помещавал в сградата на сегашната Военна болница. Дядо ми през 1937 г. е основател на първия Ротари клуб в морския град. Така по съвсем естествен път ми е предадена обичта към Бургас, която аз приемам и наследявам и чиито корени се крият в историята на града преди повече от 100 години. Аз съм закърмен и възпитан в духа на най-добрите бургаски културни и духовни традиции.


-Досега бяхте председател на Постоянната комисия по култура и читалищна дейност. Какво се случи през последния мандат, как се разви бургаската култура?

-Преди 4 години кметът Димитър Николов ме покани в листата на ПП ГЕРБ, като представител на гражданската квота и до ден днешен за миг не съм съжалил за този избор. Николов действително е уникален човек. Когато попаднеш в работна ситуация с него, разбираш каква личност е той – изключително енергичен, зареден с многобройни идеи, нахъсан, упорит. Не остава време да мислиш да не участваш в поредната успешна кауза или задача за града. Мисля, че за всеки би било полезно да се докосне до начина му на работа и процеса му, защото това дава изключително много. Аз съм научил много от него – непреклонност, устояване на идеите до край, упоритост и изключителна работоспособност. 

Ако трябва да оценям в цифри и факти какво се случи в Бургас за културата през последните години, нещата стоят по следния начин: Бургас достигна заветния 1%, отделен от общинския бюджет за културни дейности. За сравнение в страната през последните 30 години тази цифра е около 0.5%, тоест двойно по-малко. Два пъти повече увеличихме фонда за съфинансиране на културни проекти на територията на община Бургас. В него участват основно НПО-та и артисти на свободна практика. С 50% увеличихме средствата за издаване на книги от бургаски автори. С 40% увеличихме общинската субсидия за бургаските читалища. Постигнахме изключително полезно финансово партньорство между община Бургас и Държавната опера, Драматичния театър "Адриана Будевска", с Кукления театър, с Дружеството на бургаските художници и с Регионалния исторически музей. 
Всичко това води до основният извод: Утвърдихме правото за развитие на бургаската култура. Бургас се превръща в безспорна лятна културна столица на България. Градът е фестивален – имаме многобройни събития, концерти, изложби, кино фестивали, театрални фестивали, големи музикални формати. Това е културен продукт, който е насочен както към масовия потребител, така и към ценителите на модерните изкуства. Всички могат да намерят своето място и своите интереси.

Аз се гордея с една лична моя кауза – през този мандат инициирах първата в България общинска програма „Бургаски деца“ за финансово подпомагане на изявени ученици от първи до дванадесети клас в областта на образованието, науката и изкуството. Тя вече работи успешно и стотици бургаски ученици се възползват от нея и благодарение на средствата, които получават, могат да участват спокойно на национални и международни конкурси. Говорим за деца математици, физици, биолози, химици, музиканти, художници. Връщайки се успешно от състезания, те получават премии и тази общинска програма се превръща в неизменна помощ за тяхното развитие. Уточнявам, че и на държавно ниво има такава програма, но тя обхваща само учениците между осми и дванадесети клас. Уникалното при нас е, че в Бургас от общинската програма могат да се възползват ученици от първи до дванадесети клас. Изключително съм благодарен на колегите, че подкрепиха тази моя инициатива и тя действително заработи успешно. 

-Как ще се промени културния облик на Бургас? Какви са основните ви приоритети за следващ мандат?

-Във всеки един уважаващ себе си град, културата и духовността са безапелационна емблема. Отношението на местната власт към своите творци е барометър за развитието на града. В момента Бургас отново е уникален. Няма друг областен център, в който да се изграждат толкова масирано културна инфраструктура. Преди месец започна изграждането на най-модерната библиотека в България, тя ще бъде и най-модерната на Балканите. В Други градове се правят молове, ресторанти, заведения – тук градим библиотеки. 

До броени месеци предстои завършването на ремонта на Филхармонията. Предстои откриването догодина след уникален ремонт на многофункционалното културно пространство „Дом на нефтохимика“. Предстои започването на дългоочакваната арт галерия срещу Часовник, която ще бъде място за изява на бургаските художници, място за срещи и обмен на опит. Местната власт създава условия, инфраструктура – такава, каквато ще помогне на твроците да се чувстват удобно, да творят и да предлагат своя културен продукт. 

Бургаската култура и духовност са носителите на промяната, която е много важна за града – не само в условията на градската среда, но и промяна в начина на мислене. 

Пътят на Бургас е устойчив. Той е последователен и ясен. С  кмет Димитър Николов и подкрепата на Общинския съвет и на гражданите на града можем да постигнем много за културата. Само така можем да успеем заедно за Бургас. 
 




Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
България Всички новини
Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал
Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Браншът очаква хиляди работници от Узбекистан и Непал, но документите се бавят Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори