×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новата система за сметосъбиране в Бургас: По-малко контейнери с по-голям обем и пълна механизация


Новата система за сметосъбиране в Бургас: По-малко контейнери с по-голям обем и пълна механизация
Времето за изпразване на новите контейнери е 3 до 4 пъти по-малко от това за старите – в момента е между 45 и 60 секунди в сравнение с 3-4 минути
11 Октомври 2019, Петък, 16:46 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

В комплексите „Меден рудник“, „Зорница“ и „Изгрев“ са поставени общо 316 нови контейнера с общ обем от над 1000 куб.м., на мястото на старите 648 с обем от 713 куб.м.

Фирмата „Нелсен Чистота“, която извършва дейностите по поддържане на чистотата на територията на Община Бургас, ползва  опита на италианската фирма NORD Engineering -световен лидер в сметопочистването. Системи като тази, която се въвежда в Бургас са приложени в огромни градове като Буенос Айрес, Барселона и Флоренция.

Морският град отново е иноватор за България, след като от близо 3 седмици насам вече въвежда предложеното от NORD Engineering ноу-хау за почистването на комплексите.

В ж. р. „Меден рудник“, ж.к. „Зорница“ и ж.к. „Изгрев“ бяха пилотно поставени нови контейнери за смет, които са специфични с това, че се обслужват напълно механизирано. Това съобщиха ексклузивно пред Флагман.БГ от Община Бургас, откъдето дадоха детайлно обяснение за това как работи новата система и защо тя е имплементирана в града.

Няколко са основните точки, на които трябва да се наблегне, когато се говори за сметосъбирането в Бургас. 

На първо място е фактът, че старите контейнери тип „Бобър“ – тези, които са добре познати на бургазлии през последните години, са малки и нехигиенични, защото позволяват капаците им да са отворени денонощно. Това е първият проблем, който Община Бургас решава с въвеждането на нов тип контейнери и машини за тяхното обслужване. 

Докато старите контейнери бяха с капацитет от 1.1 куб.м., новите са повече от  два до три пъти по-големи: 2.25 куб.м., 3 и 3,75куб.м. Те са конструирани изцяло от стомана, а изработката им не позволява те бъдат отворени за по-дълго от времето, необходимо човек да изхвърли отпадъците си. Два са начините, по които те се отварят – ръчно и с крак, чрез натискане на специален педал.

Новите машини, които изпразват контейнерите, са оборудвани със специална техника и са напълно автоматизирани

Резултатът от това е нуждата от по-малко на брой контейнери, които са значително по-хигиенични от старите. Така в комплексите „Меден рудник“ , „Зорница“ и „Изгрев“ броят им е намален от общо 648 в трите квартала, до 316. В същото време капацитетът е увеличен с повече от 25% – от 713 куб.м . общо до 1015 куб.м. 

Старите контейнери имат много недостатъци, които новите решават. Сред тях са фактите, че те се пълнят с вода при дъжд, не са устойчиви, податливи са на пожар, лесно може в тях да влязат животни, имат движещи се части, които лесно се повреждат, а и са податливи на кражби.
Това води до втората важна точка – логистиката зад събирането на отпадъците в Бургас. Броят на контейнерите в трите комплекса е значително намален, като в същото време обемът, който те могат да съхраняват е по-голям от преди. Това води до улеснение на работата на сметопочистващата фирма. И докато мнозина бургазлии се оплакаха, че „някой им е откраднал контейнера“, всъщност истината се оказа по-различна – те просто са преместени на други места и броят им е по-малък, а това е част от оптимизацията на новата система.

Новите контейнери са напълно затворени и засега са разположени в три бургаски жилищни комплекса

Всъщност новите контейнери имат и друг значителен плюс – те се обслужват между 3 и 4 пъти по-бързо от старите тип „Бобър“. При извършването на тази дейност всичко е автоматизирано – специален нов камион, на който има монтирано приспособление, наподобяващо кран, хваща контейнера от горната му страна и го вдига на ремаркето на машината, което е напълно затворено и се отваря единствено, когато сензори засекат, че се налага. При натискането на бутон от шофьора на возилото, дъното на самия вдигнат контейнер за отпадъци се отваря и съдържанието му се изсипва в специализираната машина.

Така се постигат няколко важни резултата: времето за изпразване на контейнерите се намаля от 3-4 минути до 45-60 секунди; миризмите от отпадъците се свеждат до минимум, тъй като отпадъците имат контакт с въздуха не повече от 20 секунди – докато падат в камиона и докато се затвори „вратата“ му; и не на последно място – процесът е почти безшумен и не изисква наемането на персонал, който ръчно да премества контейнерите, докато може машината да ги третира.

Не на последно място от списъка с точки обаче е и гражданската самоинициатива. От администрацията подчертават, че е важно жителите на града да спазват основни правила при изхвърлянето на отпадъците си, за да може новата система и потенциалното й бъдещо надграждане да функционира ефикасно.

Спазвайте указанията, написани на новите контейнери, за да ги запазите, съветват от Община Бургас

„Умоляваме гражданите да не оставят отпадъците си извън контейнерите. Това някои хора правят, като изхвърлят стари дрехи с идеята някой бездомник да ги ползва, но се създава прецедент, при който едно такова нарушение води до много други и съответно до хаос и замърсяване на градската среда. Всички отпадъци изхвърляйте в самия контейнер, а сортирането им се осъществява впоследствие“, обясняват от Общината. 

От там уточняват още, че е забранено да се изхвърлят строителни отпадъци в новите контейнери, защото това води до щети по тях, както и по машината, която ги третира. Като алтернатива от администрацията са осигурили специален безплатен превоз до 3 кубика годишно за този тип отпадъци, което е напълно достатъчно за отстраняване на строителните материали при ремонт.

Важна част, която тепърва предстои да се имплементира към новата система за сметосъбиране, е системата за автоматично теглене на отпадъците още при тяхното изхвърляне. Тя ще е напълно дигитална и ще изчислява на базата на GPS данни. Идеята тук е да се направи отчет в реално време за това колко отпадък се изхвърля в определени зони на Бургас и така да се направи анализ на количествата  в реално време. С него ще може тя да бъде допълнително оптимизирана, за да отговаря най-добре на нуждите на жителите на морския град. 
 


В категории: Бургас


10
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
10
Коментара по темата
10.
Shumat sled 23 00 chasa
13.10.2019 12:07:50
0
3
No dori i novite da sa ,trqbva da ima postoqnna grupa za pochistvane okolo samite konteineri ot sluchaini bokluci
9.
XX
12.10.2019 01:00:00
1
6
@8
Споко. Така е в демокрациите. Да не мислиш, че някъде намаляват данъците, щот спестяват от разделното събиране?!
8.
*********
12.10.2019 00:19:21
1
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
Чичо Кмет
11.10.2019 20:28:16
1
10
Ще има още 2 ефекта. Първо, ромите трудно ще ровят в тях и второ, пак ромите ще останат без работа.
6.
Sümük
11.10.2019 20:24:13
5
12
80 милиона Евра така се усвояват от ГЕРБ
5.
наблюдател
11.10.2019 20:21:15
2
23
Циганите редовно отварят казаните ,вадят чувалите , късат ги и ги изсипват на улицата боклука ,после ровят да търсят храна и желязо.
Кмета да се вземе в ръце и да изсели циганите обратно в Индия ! или да ги заключи в трудови лагери да чукат павета за улиците...
4.
кореняк бургазлия
11.10.2019 20:16:44
0
13
А какво ще направи Общината като- казана на нашата улица до който селяндурите от цялата махала в СЦ си изиспват направо на улицата до него- боклуците от ремонтите на копторите си.
Що да ходи на плаща за камионче да му хвърлят строителните отпадъци като може да ги метне на улицата и НИКОЙ НЕ ГИ ГЛОБЯВА !!!
извода : Каквито и казани да слагате "бургазлии" т.е. селяндурите от ЦГЧ (всичките до един пришълци от съседни и далични села и паланки) ще превърнат всичко в КОЧИНА понежа са си генетични прасета !
3.
ALF
11.10.2019 19:58:53
0
6
Само индо.бг са пак същите.
Намериха им пак "цаката" за изтърбушване. Явно спасение няма.
2.
ХХ
11.10.2019 17:17:41
4
9
браво на флагман за снимката с напълно затворените контейнери!
1.
//
11.10.2019 17:11:34
3
26
Добре би било новите контейнери да не заемат цели тротоари. Също така на немалко места стърчат половин метър навътре в платното, защото джобовете за контейнери са направени за старите, които са почти два пъти по-тесни. „Нелсен Чистота“ са си пак "Титан".
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори