×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Разгорещен дебат! Димитър Николов от ГЕРБ и Николай Тишев от БСП в първи сблъсък за Бургас


Разгорещен дебат! Димитър Николов от ГЕРБ и Николай Тишев от БСП в първи сблъсък за Бургас
Ние имаме ясна визия как да променим Бургас, обяви Николай Тишев (вдясно)! Аз имам конкретни проекти и ще ги изпълня, отсече Димитър Николов
03 Октомври 2019, Четвъртък, 17:23 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

В кратко видео бургазлии похвалиха всичко свършено до момента, но също така изброиха и проблемите

Основните опоненти на местните избори в Бургас – Димитър Николов от ГЕРБ и Николай Тишев от „БСП за България”, влязоха в директен сблъсък на аргументи в рамките на разгорещен предизборен дебат по Нова телевизия. В кратко видео бургазлии похвалиха всичко свършено до момента, но също така изброиха и проблемите. Жителите на четвъртия по големина град в България поискаха чистота на въздуха, достъпна среда, по-добро осветление в комплексите, повече пространства за отдих, нови работни места и ремонт на главната ул. „Александровска” в частта й между БСУ и Съдебната палата.

Първи започна кандидатът на опозицията Николай Тишев, който акцентира, че Бургас е мост между Изтока и Запада и според него – въпреки предимствата, които имаме, сериозно изоставаме икономически. „Бургас не може да покаже пълния си капацитет и потенциал, икономически изостава. Бургас губи 3400 души всяка година, които заминават към Западна Европа или София. Моделът на ГЕРБ за последните 12 години не работи, не е полезен за града и трябва да бъде сменен. Трябва да привличаме големи инвеститори и да подадем ръка на малкия и средния бизнес, тъй като той е смачкан в момента”, бе категоричен Николай Тишев.

Той обяви, че в Бургас трябва да се погрижим още за обществения ред и сигурност. „Това е заложено в нашата програма ни „Визия за Бургас”.  Вярвам, че с общи усилия можем да превърнем Бургас в град на растежа. Дошъл е моментът, бургазлии са готови и на 27 октомври ще го покажат”, обяви кандидатът на „БСП за България” Николай Тишев.

Димитър Николов, който е кандидат за четвърти мандат от ГЕРБ, бе категоричен, че желанието на хората го е мотивирало да се кандидатира. „Безброй много срещи проведох и всички казват, че трябва да се увеличи темпото на развитие и да продължим. Ние сме четвъртият по големина град в страната и сме в изключително конкурентна битка с другите градове”, каза Димитър Николов.

Той изброи трите основни направления, в които трябва да продължи да се работи. Първото, според Николов, е здравеопазването. „Имаме самочувствието и възможността да развиваме качествено здравеопазване на световно ниво, след като открихме Медицинския факултет, който вече е факт. Срещайки се с гражданите и виждайки проблемите, разбирам, че имаме нужда от изграждането на нова университетска детска болница, с 24-часов спешен център и отделения в нея, с възможност педиатрите и детските лекари да работят в тази болница и да има проследяемост на детските заболявания”, каза кандидатът на ГЕРБ Димитър Николов.

По повод искането на бургазлии за по-чист въздух в града ни, Николов припомни, че на 2 пъти е опитал да се промени законодателството, така че местната власт да има право да влияе върху комплексната дейност на големите предприятия. Той изтъкна обаче, че Бургас е единственият град, който има собствени мобилни станции за качество на въздуха. Това е тема, с която местната власт няма как да се справи без държавата, категоричен бе Николов.

По темата достъпност Димитър Николов заяви, че по време на неговите три мандата всички публични пространства и обществени сгради в града вече са задължително с достъпна среда. „В момента е валидна нова програма  и от 60 проекта в страната за достъпна среда само град Бургас е кандидатствал с 30, защото лично аз се ангажирах с това”, каза Димитър Николов.

Веднага след него Николай Тишев обяви, че основният проблем на Бургас е липсата на перспектива и ниските заплати. „Целият капацитет на Общината е ангажиран с усвояване на евросредства и влагане в инфраструктура, която не дава добавена стойност, не подпомага стандарта на живот в посока нагоре. Вместо да търсим инвеститори, ние вървим към строителство”, каза Николай Тишев.

Кандидатът на „БСП за България” се съгласи, че е голям проблем това, че бургазлии се оплакват от качеството на въздуха, но обяви в национален ефир и друг проблем. „В момента цъка бомба, на която ако не се противпоставим, въздухът ще е цвете. В момента се подготвят 3 площадки за горене на битови отпадъци на територията на общината и ние сме категорично против това”, каза Тишев и заяви, че е задал въпрос към екоминистъра Нено Димов с настояване процесът веднага да бъде прекратен. „Аз и Общината сме категорично против и няма да го допуснем”, отсече по темата и кандидатът на ГЕРБ Димитър Николов.

По темата за връщането на младите хора Димитър Николов обяви, че през последните години е постигнато много. „Изградили  сме 15 детски градини и 2 училища, подготвили сме и 3 нови проекта. Всички детски градини и училища са пълни, децата се увеличават и сме длъжни да им осигурим среда. Миналата година са родени за година 1600 деца, а тази само до август – 1400. Бургас е първият град в страната, където в първи клас се изучава английски език”, изтъкна Димитър Николов.

Кандидатът на „БСП за България” Николай Тишев на свой ред категорично заяви, че здравеопазването в Бургас не е на ниво. „Масово се лекуваме в София и Пловдив. Общината може и трябва да помага и на здравеопазването, и на образованието", каза Тишев.

"През 2007 г., когато ГЕРБ влизаха в кампания, основната теза беше, че Бургас няма нужда от кмет, който да управлява повече от 3 мандата, тъй като няма да има какво повече да даде на града. Какво се промени в мирогледа и вижданията Ви за политика”, попита риторично Николай Тишев. Димитър Николов на свой ред отговори, че това с трите мандата „може би това е опорна точка за БСП”. 

По темата образование, кандидатът на ГЕРБ изтъкна, че 8 години се е борил да открием нов факултет по медицина и 3,5 г. – да открием филиал на НХА. „Имам уверение, че следващият филиал на УАСГ ще бъде в Бургас, преговаряме и с ректора на Софийския университет”, каза Димитър Николов.

Николай Тишев отвърна на удара, като обяви, че колкото и студенти да завършат тук, ако не останат в Бургас, прирастът няма как да се случи. „Основната цел пред нас е Бургас догонващо да настигне Пловдив и Варна и за целта трябва да напълним индустриалните зони с производствени мощности”, обяви кандидатът на опозицията Николай Тишев.

Димитър Николов не остана длъжен и бе категоричен: „Аз съм човекът, който ежедневно се бори доходите да растат. От 6 години засипваме блатата около Бургас по всички законови изисквания и вече имаме 300 дка асфалтирани улици, там се изграждат 27 предприятия. Благодарение на подкрепата в ОбС започнахме втора фаза на изграждане и в момента подготвяме още 3 терена."

"Работим за разшивяване на индустриалните зони чрез запълване на блатата, смяна на статута, изграждане на инфраструктура, милиони инвестиции, процедури, реклама в България и в чужбина. Ние не чакаме да свършат терените, а работим за 2 и 3 фаза. Това е реалният път, световната практика. В развитите държави бизнесът се изгражда в индустриални зони. Инвеститорите са капризни и ако не им осигуриш всичко, няма да дойдат”, каза Димитър Николов и изтъкна, че индустриалната зона на Пловдив е частна, затова не е адекватен пример.

Николай Тишев отвърна, че всяка година говорим колко предприятия се изграждат, теглим чертата и после това не се оказва реалност. „Бургас е градът на големите илюзии, защото уж расте, а остава на 8-9 място по работна заплата. Трябва да се напълним с производствени мощности”, категоричен е Тишев.

По проблема с липсата на паркоместа Тишев обяви, че решението е обществени паркинги, преформатирани на синята и зелена зона, които, според Тишев, са превърнати в касичка за Общината. „Бургас има нужда от синя зона, но градът е специфичен и тя не може автоматично да се увеличава с по 4-5 квартала на година”, каза кандидатът на „БСП за България”.

Димитър Николов обясни, че синята зона работи, освен това е с видеонаблюдение и поради това нямаме кражби, чупене и сериозни инциденти. „Решихме да разширим паркоместата с надземни паркинги, попитахме хората и те в 99% казаха "НЕ!" - не искат шум и замърсяване”, каза още Николов.

Кандидатът на опозицията Николай Тишев завърши с ясно послание към бургазлии. „Ние имаме ясна визия как да променим Бургас, да го превърнем в по-добро място за живеене и град на растежа”, обяви той.

Димитър Николов, който е кандидат за четвърти мандат от ГЕРБ обяви: „Аз имам конкретни проекти, които трябва да се реализират. Бургазлии не живеят в миналото, те искат перспектива. Всички проекти, които обещавам, те знаят, че аз ще ги изпълня, защото гарантирам с името си. Досега не е имало случай да не изпълнявам предизборните си обещания.”
Алисия с дрехите на Биляна Дол
Алисия с дрехите на Биляна Дол 24/02/2020, Понеделник 17:20 0
Силвия Кацарова си оперира носа
Силвия Кацарова си оперира носа 24/02/2020, Понеделник 16:20 1
България Всички новини
Вежди Рашидов пазарува от разпродажби Вежди Рашидов пазарува от разпродажби

Бившият министър бе засечен да си купува преоценени маркови ризи от бутик

Алисия с дрехите на Биляна Дол Алисия с дрехите на Биляна Дол

Алисия избра тоалет от колекцията й , с което показа добрите си отношения със сръбкинята

Работодателите могат да кандидатстват за средства за наемане на безработни Работодателите могат да кандидатстват за средства за наемане на безработни

В периода от 24 февруари до 4 март работодателите могат да подават документи в бюрата по труда

Силвия Кацарова си оперира носа Силвия Кацарова си оперира носа

Певицата ляга под ножа на турски хирург

Закопчаха българка, ръководила мощна наркобанда в Испания, била кралицата на кокаина Закопчаха българка, ръководила мощна наркобанда в Испания, била кралицата на кокаина

Тя е излязла от затвора едва преди няколко месеца

4 зодии, които винаги казват онова, което мислят 4 зодии, които винаги казват онова, което мислят

Често нараняват с думите си

Три патрулки обискират 50 невинни в градски автобус заради кондукторка куку Три патрулки обискират 50 невинни в градски автобус заради кондукторка куку

Заключили вратите заради тревожния й вик: „Някой ми открадна парите!“

Децата на ФК „Черноморец“ изтърваха Берое в Стара Загора Децата на ФК „Черноморец“ изтърваха Берое в Стара Загора

Вчера започна втория полусезон на Зоналната пловдивска група за деца родени през 2005/2006 год.

Cпeцпрoкурaтурaтa щe прoвeрявa прoдaжбaтa нa ТEЦ „Вaрнa“ Cпeцпрoкурaтурaтa щe прoвeрявa прoдaжбaтa нa ТEЦ „Вaрнa“

Нe e яcнo зaщo cигнaлът cрeщу ТEЦ "Вaрнa" пoпaдa в кoмпeтeнтнocттa нa cпeциaлизирaнoтo звeнo нa държaвнoтo oбвинeниe

Над 40 души спретнаха меле в Девин, арестуваха трима Над 40 души спретнаха меле в Девин, арестуваха трима

Пострадали са трима души

Златото литна нагоре заради коронавируса Златото литна нагоре заради коронавируса

Стойността се изкачи с повече от 2 процента до нива

Над 60% от американците уверени, че Доналд Тръмп ще бъде преизбран Над 60% от американците уверени, че Доналд Тръмп ще бъде преизбран

Името на съперника му на изборите ще бъде определено през юли

Онлайн платформите за пазаруване са пълни с небезопасни и незаконни стоки Онлайн платформите за пазаруване са пълни с небезопасни и незаконни стоки

Масово не се спазват изискванията на ЕС за търговия с играчки, козметика и електроника

Мона Лиза от кубчета Рубик беше продадена за над 500 хиляди долара Мона Лиза от кубчета Рубик беше продадена за над 500 хиляди долара

Авторът на картината е популярен с името Инвейдър

Изкуствен интелект създаде антибиотик Изкуствен интелект създаде антибиотик

Машината трябвало да разучи над 2500 съществуващи лекарства

Австрия спря временно влаковете от и до Италия заради коронавируса Австрия спря временно влаковете от и до Италия заради коронавируса

В Италия има 152 потвърдени случая на заболели от Ковид-19

Трус от 4,7 по Рихтер разлюля Турция тази нощ Трус от 4,7 по Рихтер разлюля Турция тази нощ

Регистрирани са и последващи земетресение

Чудо! 83-годишна баба скочи, преди да я погребат Чудо! 83-годишна баба скочи, преди да я погребат

10 часа след като медиците я обявили за покойник, жената ненадейно възкръснала

Пусти улици в Италия заради коронавируса Пусти улици в Италия заради коронавируса

Властите затвориха училищата и редица институции в Кодоньо

Китайският президент: Коронавирусът е най-голямата заплаха за народната република Китайският президент: Коронавирусът е най-голямата заплаха за народната република

Си Цзинпин призна, че има пропуски в борбата със заразата

Иван Костов, бивш премиер Иван Костов, бивш премиер Стив Ханке е с наранено его, защото не е "баща на валутния борд" Виц на деня Виц на деня Футболист се прибира от мача в къщи и се хвали на жена си:
- Днес вкарах 2 гола.
- И как свърши мачът?
- 1:1...
Виц на деня Виц на деня Млада учителка в ромско училище пита класа:
- И според вас, деца, за какво живеем?
Мълчание...
- Айде, кажи ти, Асанчо...
- Да видим к'во ша стане, како.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нивото ми на самочувствие: Майка ми, разбира се, не е Дева Мария, но също е родила нещо божествено!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори