×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Разгорещен дебат! Димитър Николов от ГЕРБ и Николай Тишев от БСП в първи сблъсък за Бургас


Разгорещен дебат! Димитър Николов от ГЕРБ и Николай Тишев от БСП в първи сблъсък за Бургас
Ние имаме ясна визия как да променим Бургас, обяви Николай Тишев (вдясно)! Аз имам конкретни проекти и ще ги изпълня, отсече Димитър Николов
03 Октомври 2019, Четвъртък, 17:23 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

В кратко видео бургазлии похвалиха всичко свършено до момента, но също така изброиха и проблемите

Основните опоненти на местните избори в Бургас – Димитър Николов от ГЕРБ и Николай Тишев от „БСП за България”, влязоха в директен сблъсък на аргументи в рамките на разгорещен предизборен дебат по Нова телевизия. В кратко видео бургазлии похвалиха всичко свършено до момента, но също така изброиха и проблемите. Жителите на четвъртия по големина град в България поискаха чистота на въздуха, достъпна среда, по-добро осветление в комплексите, повече пространства за отдих, нови работни места и ремонт на главната ул. „Александровска” в частта й между БСУ и Съдебната палата.

Първи започна кандидатът на опозицията Николай Тишев, който акцентира, че Бургас е мост между Изтока и Запада и според него – въпреки предимствата, които имаме, сериозно изоставаме икономически. „Бургас не може да покаже пълния си капацитет и потенциал, икономически изостава. Бургас губи 3400 души всяка година, които заминават към Западна Европа или София. Моделът на ГЕРБ за последните 12 години не работи, не е полезен за града и трябва да бъде сменен. Трябва да привличаме големи инвеститори и да подадем ръка на малкия и средния бизнес, тъй като той е смачкан в момента”, бе категоричен Николай Тишев.

Той обяви, че в Бургас трябва да се погрижим още за обществения ред и сигурност. „Това е заложено в нашата програма ни „Визия за Бургас”.  Вярвам, че с общи усилия можем да превърнем Бургас в град на растежа. Дошъл е моментът, бургазлии са готови и на 27 октомври ще го покажат”, обяви кандидатът на „БСП за България” Николай Тишев.

Димитър Николов, който е кандидат за четвърти мандат от ГЕРБ, бе категоричен, че желанието на хората го е мотивирало да се кандидатира. „Безброй много срещи проведох и всички казват, че трябва да се увеличи темпото на развитие и да продължим. Ние сме четвъртият по големина град в страната и сме в изключително конкурентна битка с другите градове”, каза Димитър Николов.

Той изброи трите основни направления, в които трябва да продължи да се работи. Първото, според Николов, е здравеопазването. „Имаме самочувствието и възможността да развиваме качествено здравеопазване на световно ниво, след като открихме Медицинския факултет, който вече е факт. Срещайки се с гражданите и виждайки проблемите, разбирам, че имаме нужда от изграждането на нова университетска детска болница, с 24-часов спешен център и отделения в нея, с възможност педиатрите и детските лекари да работят в тази болница и да има проследяемост на детските заболявания”, каза кандидатът на ГЕРБ Димитър Николов.

По повод искането на бургазлии за по-чист въздух в града ни, Николов припомни, че на 2 пъти е опитал да се промени законодателството, така че местната власт да има право да влияе върху комплексната дейност на големите предприятия. Той изтъкна обаче, че Бургас е единственият град, който има собствени мобилни станции за качество на въздуха. Това е тема, с която местната власт няма как да се справи без държавата, категоричен бе Николов.

По темата достъпност Димитър Николов заяви, че по време на неговите три мандата всички публични пространства и обществени сгради в града вече са задължително с достъпна среда. „В момента е валидна нова програма  и от 60 проекта в страната за достъпна среда само град Бургас е кандидатствал с 30, защото лично аз се ангажирах с това”, каза Димитър Николов.

Веднага след него Николай Тишев обяви, че основният проблем на Бургас е липсата на перспектива и ниските заплати. „Целият капацитет на Общината е ангажиран с усвояване на евросредства и влагане в инфраструктура, която не дава добавена стойност, не подпомага стандарта на живот в посока нагоре. Вместо да търсим инвеститори, ние вървим към строителство”, каза Николай Тишев.

Кандидатът на „БСП за България” се съгласи, че е голям проблем това, че бургазлии се оплакват от качеството на въздуха, но обяви в национален ефир и друг проблем. „В момента цъка бомба, на която ако не се противпоставим, въздухът ще е цвете. В момента се подготвят 3 площадки за горене на битови отпадъци на територията на общината и ние сме категорично против това”, каза Тишев и заяви, че е задал въпрос към екоминистъра Нено Димов с настояване процесът веднага да бъде прекратен. „Аз и Общината сме категорично против и няма да го допуснем”, отсече по темата и кандидатът на ГЕРБ Димитър Николов.

По темата за връщането на младите хора Димитър Николов обяви, че през последните години е постигнато много. „Изградили  сме 15 детски градини и 2 училища, подготвили сме и 3 нови проекта. Всички детски градини и училища са пълни, децата се увеличават и сме длъжни да им осигурим среда. Миналата година са родени за година 1600 деца, а тази само до август – 1400. Бургас е първият град в страната, където в първи клас се изучава английски език”, изтъкна Димитър Николов.

Кандидатът на „БСП за България” Николай Тишев на свой ред категорично заяви, че здравеопазването в Бургас не е на ниво. „Масово се лекуваме в София и Пловдив. Общината може и трябва да помага и на здравеопазването, и на образованието", каза Тишев.

"През 2007 г., когато ГЕРБ влизаха в кампания, основната теза беше, че Бургас няма нужда от кмет, който да управлява повече от 3 мандата, тъй като няма да има какво повече да даде на града. Какво се промени в мирогледа и вижданията Ви за политика”, попита риторично Николай Тишев. Димитър Николов на свой ред отговори, че това с трите мандата „може би това е опорна точка за БСП”. 

По темата образование, кандидатът на ГЕРБ изтъкна, че 8 години се е борил да открием нов факултет по медицина и 3,5 г. – да открием филиал на НХА. „Имам уверение, че следващият филиал на УАСГ ще бъде в Бургас, преговаряме и с ректора на Софийския университет”, каза Димитър Николов.

Николай Тишев отвърна на удара, като обяви, че колкото и студенти да завършат тук, ако не останат в Бургас, прирастът няма как да се случи. „Основната цел пред нас е Бургас догонващо да настигне Пловдив и Варна и за целта трябва да напълним индустриалните зони с производствени мощности”, обяви кандидатът на опозицията Николай Тишев.

Димитър Николов не остана длъжен и бе категоричен: „Аз съм човекът, който ежедневно се бори доходите да растат. От 6 години засипваме блатата около Бургас по всички законови изисквания и вече имаме 300 дка асфалтирани улици, там се изграждат 27 предприятия. Благодарение на подкрепата в ОбС започнахме втора фаза на изграждане и в момента подготвяме още 3 терена."

"Работим за разшивяване на индустриалните зони чрез запълване на блатата, смяна на статута, изграждане на инфраструктура, милиони инвестиции, процедури, реклама в България и в чужбина. Ние не чакаме да свършат терените, а работим за 2 и 3 фаза. Това е реалният път, световната практика. В развитите държави бизнесът се изгражда в индустриални зони. Инвеститорите са капризни и ако не им осигуриш всичко, няма да дойдат”, каза Димитър Николов и изтъкна, че индустриалната зона на Пловдив е частна, затова не е адекватен пример.

Николай Тишев отвърна, че всяка година говорим колко предприятия се изграждат, теглим чертата и после това не се оказва реалност. „Бургас е градът на големите илюзии, защото уж расте, а остава на 8-9 място по работна заплата. Трябва да се напълним с производствени мощности”, категоричен е Тишев.

По проблема с липсата на паркоместа Тишев обяви, че решението е обществени паркинги, преформатирани на синята и зелена зона, които, според Тишев, са превърнати в касичка за Общината. „Бургас има нужда от синя зона, но градът е специфичен и тя не може автоматично да се увеличава с по 4-5 квартала на година”, каза кандидатът на „БСП за България”.

Димитър Николов обясни, че синята зона работи, освен това е с видеонаблюдение и поради това нямаме кражби, чупене и сериозни инциденти. „Решихме да разширим паркоместата с надземни паркинги, попитахме хората и те в 99% казаха "НЕ!" - не искат шум и замърсяване”, каза още Николов.

Кандидатът на опозицията Николай Тишев завърши с ясно послание към бургазлии. „Ние имаме ясна визия как да променим Бургас, да го превърнем в по-добро място за живеене и град на растежа”, обяви той.

Димитър Николов, който е кандидат за четвърти мандат от ГЕРБ обяви: „Аз имам конкретни проекти, които трябва да се реализират. Бургазлии не живеят в миналото, те искат перспектива. Всички проекти, които обещавам, те знаят, че аз ще ги изпълня, защото гарантирам с името си. Досега не е имало случай да не изпълнявам предизборните си обещания.”
Най-красивата депутатка се омъжи
Най-красивата депутатка се омъжи 14/10/2019, Понеделник 16:46 0
България Всички новини
Удря ни инсулт, ако работим по 55 часа седмично Удря ни инсулт, ако работим по 55 часа седмично

Учените стигнали до извода, че именно работата влияе най-силно на повечето когнитивни функции

Най-красивата депутатка се омъжи Най-красивата депутатка се омъжи

Шефът на булката – Веселин Марешки, изгледа целия ритуал, а в разгара на купона не пропусна да публикува и няколко снимки от мястото на събитието

На първа инстанция: Съдът отстрани от длъжност директор и двама служители на БАБХ-Бургас На първа инстанция: Съдът отстрани от длъжност директор и двама служители на БАБХ-Бургас

Други двама остават на работа, засега

Ето как Димо Алексиев изхарчи хонорара от Маскирания певец Ето как Димо Алексиев изхарчи хонорара от Маскирания певец

Хонорарът му само за едно участие  е 15 хил.лева

Борис Солтарийски трупа пачки от частни партита Борис Солтарийски трупа пачки от частни партита

Екс вокалистът на Слави през вечер на участие

Задържаха двама, пребили две пенсионерки за 40 лева Задържаха двама, пребили две пенсионерки за 40 лева

Мъжете са били с маски, когато са атакували домовете на бабите

Смразяващи детайли за касапницата с 6 трупа, която Юлиян предизвика Смразяващи детайли за касапницата с 6 трупа, която Юлиян предизвика

Ударът е бил толкова жесток, че се наложило колите да бъдат рязани с механична ножица, за да бъдат изкарани загиналите

Скандален евреин опитал да измами Анелия с "ало схема" Скандален евреин опитал да измами Анелия с "ало схема"

Илан Цоря се натискал на Наталия Гуркова

Сузанита показа как гаджето я щипе по дупето Сузанита показа как гаджето я щипе по дупето

Вижте поредната й изцепка

Започна фестивалът на рибата „Есенни пасажи“ 2019 в Несебър Започна фестивалът на рибата „Есенни пасажи“ 2019 в Несебър

Вижте програмата

CAЩ нaлагат тapифи зa $7,5 млрд. нa cтoĸи oт EC CAЩ нaлагат тapифи зa $7,5 млрд. нa cтoĸи oт EC

Вашингтон настоява субсидиите за Аіrbuѕ да бъдат прекратени

Защо влюбените Ивайло и Цветанка бяха убити в Чикаго остава мистерия Защо влюбените Ивайло и Цветанка бяха убити в Чикаго остава мистерия

Жертвите на 67-годишен поляк са вече пет. Убил ги със саморъчно направен пистолет

Извънземни кораби край Бермудския триъгълник Извънземни кораби край Бермудския триъгълник

Уфолози твърдят, че там имало порталът към други светове

7 неща, построени по-бързо от магистрала "Хемус" 7 неща, построени по-бързо от магистрала "Хемус"

Сред тях са Хеопсовата пирамида, небостъргачът Бурж Халида и 7500 км магистрални пътища в Германия

Завръщането на лошите бели мъже Завръщането на лошите бели мъже

Над 90% от кино и тв продуктите са контролирани от общ идеологически курс и редовно представят почти идентични сюжети за смели чернокожи жени, трансджендър герои и други мултикултурни агенти

Турското нахлуване в Сирия - възможност Путин да засили влиянието си в регион, откъдето Вашингтон се оттегля Турското нахлуване в Сирия - възможност Путин да засили влиянието си в регион, откъдето Вашингтон се оттегля За Русия сегашната обстановка изисква много сложно балансиране Путин посочи условията, при които Русия ще се изтегли от Сирия Путин посочи условията, при които Русия ще се изтегли от Сирия

Всеки, който нелегално се намира на територията на която и да е държава, трябва да напусне тази територия, категоричен бе той

4-има убити при кървав екшън в Ню Йорк 4-има убити при кървав екшън в Ню Йорк

Неизвестни са стреляли близо до частен клуб, има ранени

100 хиляди евакуирани в Калифорния заради пожарите 100 хиляди евакуирани в Калифорния заради пожарите

Евакуирани са поне 25 000 къщи

13-годишно момче почина, след като негови връстници го пребиха до смърт в училище 13-годишно момче почина, след като негови връстници го пребиха до смърт в училище

Детето е получило жестоки удари в лицето и поредица от ритници

Пламен Илиев, вратар на националния отбор Пламен Илиев, вратар на националния отбор Всеки може да победи всеки, но ние не можем да победим никой. Виц на деня Виц на деня Полицай спира мотор с трима пийнали.
- Забранено е да се возите трима.
Ония се обръщат рязко.
- Бахти изръсили сме някъде Кольо...
Виц на деня Виц на деня Една баба отива на зъболекар. Сяда на стола и се разкрачва.
– Бабо, аз съм зъболекар, не гинеколог.
– Млъквай и извади на дядо ченето!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Алкохолът и любовта... Официалните спонсори на глупостите в живота ни!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори