×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Разгорещен дебат! Димитър Николов от ГЕРБ и Николай Тишев от БСП в първи сблъсък за Бургас


Разгорещен дебат! Димитър Николов от ГЕРБ и Николай Тишев от БСП в първи сблъсък за Бургас
Ние имаме ясна визия как да променим Бургас, обяви Николай Тишев (вдясно)! Аз имам конкретни проекти и ще ги изпълня, отсече Димитър Николов
03 Октомври 2019, Четвъртък, 17:23 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

В кратко видео бургазлии похвалиха всичко свършено до момента, но също така изброиха и проблемите

Основните опоненти на местните избори в Бургас – Димитър Николов от ГЕРБ и Николай Тишев от „БСП за България”, влязоха в директен сблъсък на аргументи в рамките на разгорещен предизборен дебат по Нова телевизия. В кратко видео бургазлии похвалиха всичко свършено до момента, но също така изброиха и проблемите. Жителите на четвъртия по големина град в България поискаха чистота на въздуха, достъпна среда, по-добро осветление в комплексите, повече пространства за отдих, нови работни места и ремонт на главната ул. „Александровска” в частта й между БСУ и Съдебната палата.

Първи започна кандидатът на опозицията Николай Тишев, който акцентира, че Бургас е мост между Изтока и Запада и според него – въпреки предимствата, които имаме, сериозно изоставаме икономически. „Бургас не може да покаже пълния си капацитет и потенциал, икономически изостава. Бургас губи 3400 души всяка година, които заминават към Западна Европа или София. Моделът на ГЕРБ за последните 12 години не работи, не е полезен за града и трябва да бъде сменен. Трябва да привличаме големи инвеститори и да подадем ръка на малкия и средния бизнес, тъй като той е смачкан в момента”, бе категоричен Николай Тишев.

Той обяви, че в Бургас трябва да се погрижим още за обществения ред и сигурност. „Това е заложено в нашата програма ни „Визия за Бургас”.  Вярвам, че с общи усилия можем да превърнем Бургас в град на растежа. Дошъл е моментът, бургазлии са готови и на 27 октомври ще го покажат”, обяви кандидатът на „БСП за България” Николай Тишев.

Димитър Николов, който е кандидат за четвърти мандат от ГЕРБ, бе категоричен, че желанието на хората го е мотивирало да се кандидатира. „Безброй много срещи проведох и всички казват, че трябва да се увеличи темпото на развитие и да продължим. Ние сме четвъртият по големина град в страната и сме в изключително конкурентна битка с другите градове”, каза Димитър Николов.

Той изброи трите основни направления, в които трябва да продължи да се работи. Първото, според Николов, е здравеопазването. „Имаме самочувствието и възможността да развиваме качествено здравеопазване на световно ниво, след като открихме Медицинския факултет, който вече е факт. Срещайки се с гражданите и виждайки проблемите, разбирам, че имаме нужда от изграждането на нова университетска детска болница, с 24-часов спешен център и отделения в нея, с възможност педиатрите и детските лекари да работят в тази болница и да има проследяемост на детските заболявания”, каза кандидатът на ГЕРБ Димитър Николов.

По повод искането на бургазлии за по-чист въздух в града ни, Николов припомни, че на 2 пъти е опитал да се промени законодателството, така че местната власт да има право да влияе върху комплексната дейност на големите предприятия. Той изтъкна обаче, че Бургас е единственият град, който има собствени мобилни станции за качество на въздуха. Това е тема, с която местната власт няма как да се справи без държавата, категоричен бе Николов.

По темата достъпност Димитър Николов заяви, че по време на неговите три мандата всички публични пространства и обществени сгради в града вече са задължително с достъпна среда. „В момента е валидна нова програма  и от 60 проекта в страната за достъпна среда само град Бургас е кандидатствал с 30, защото лично аз се ангажирах с това”, каза Димитър Николов.

Веднага след него Николай Тишев обяви, че основният проблем на Бургас е липсата на перспектива и ниските заплати. „Целият капацитет на Общината е ангажиран с усвояване на евросредства и влагане в инфраструктура, която не дава добавена стойност, не подпомага стандарта на живот в посока нагоре. Вместо да търсим инвеститори, ние вървим към строителство”, каза Николай Тишев.

Кандидатът на „БСП за България” се съгласи, че е голям проблем това, че бургазлии се оплакват от качеството на въздуха, но обяви в национален ефир и друг проблем. „В момента цъка бомба, на която ако не се противпоставим, въздухът ще е цвете. В момента се подготвят 3 площадки за горене на битови отпадъци на територията на общината и ние сме категорично против това”, каза Тишев и заяви, че е задал въпрос към екоминистъра Нено Димов с настояване процесът веднага да бъде прекратен. „Аз и Общината сме категорично против и няма да го допуснем”, отсече по темата и кандидатът на ГЕРБ Димитър Николов.

По темата за връщането на младите хора Димитър Николов обяви, че през последните години е постигнато много. „Изградили  сме 15 детски градини и 2 училища, подготвили сме и 3 нови проекта. Всички детски градини и училища са пълни, децата се увеличават и сме длъжни да им осигурим среда. Миналата година са родени за година 1600 деца, а тази само до август – 1400. Бургас е първият град в страната, където в първи клас се изучава английски език”, изтъкна Димитър Николов.

Кандидатът на „БСП за България” Николай Тишев на свой ред категорично заяви, че здравеопазването в Бургас не е на ниво. „Масово се лекуваме в София и Пловдив. Общината може и трябва да помага и на здравеопазването, и на образованието", каза Тишев.

"През 2007 г., когато ГЕРБ влизаха в кампания, основната теза беше, че Бургас няма нужда от кмет, който да управлява повече от 3 мандата, тъй като няма да има какво повече да даде на града. Какво се промени в мирогледа и вижданията Ви за политика”, попита риторично Николай Тишев. Димитър Николов на свой ред отговори, че това с трите мандата „може би това е опорна точка за БСП”. 

По темата образование, кандидатът на ГЕРБ изтъкна, че 8 години се е борил да открием нов факултет по медицина и 3,5 г. – да открием филиал на НХА. „Имам уверение, че следващият филиал на УАСГ ще бъде в Бургас, преговаряме и с ректора на Софийския университет”, каза Димитър Николов.

Николай Тишев отвърна на удара, като обяви, че колкото и студенти да завършат тук, ако не останат в Бургас, прирастът няма как да се случи. „Основната цел пред нас е Бургас догонващо да настигне Пловдив и Варна и за целта трябва да напълним индустриалните зони с производствени мощности”, обяви кандидатът на опозицията Николай Тишев.

Димитър Николов не остана длъжен и бе категоричен: „Аз съм човекът, който ежедневно се бори доходите да растат. От 6 години засипваме блатата около Бургас по всички законови изисквания и вече имаме 300 дка асфалтирани улици, там се изграждат 27 предприятия. Благодарение на подкрепата в ОбС започнахме втора фаза на изграждане и в момента подготвяме още 3 терена."

"Работим за разшивяване на индустриалните зони чрез запълване на блатата, смяна на статута, изграждане на инфраструктура, милиони инвестиции, процедури, реклама в България и в чужбина. Ние не чакаме да свършат терените, а работим за 2 и 3 фаза. Това е реалният път, световната практика. В развитите държави бизнесът се изгражда в индустриални зони. Инвеститорите са капризни и ако не им осигуриш всичко, няма да дойдат”, каза Димитър Николов и изтъкна, че индустриалната зона на Пловдив е частна, затова не е адекватен пример.

Николай Тишев отвърна, че всяка година говорим колко предприятия се изграждат, теглим чертата и после това не се оказва реалност. „Бургас е градът на големите илюзии, защото уж расте, а остава на 8-9 място по работна заплата. Трябва да се напълним с производствени мощности”, категоричен е Тишев.

По проблема с липсата на паркоместа Тишев обяви, че решението е обществени паркинги, преформатирани на синята и зелена зона, които, според Тишев, са превърнати в касичка за Общината. „Бургас има нужда от синя зона, но градът е специфичен и тя не може автоматично да се увеличава с по 4-5 квартала на година”, каза кандидатът на „БСП за България”.

Димитър Николов обясни, че синята зона работи, освен това е с видеонаблюдение и поради това нямаме кражби, чупене и сериозни инциденти. „Решихме да разширим паркоместата с надземни паркинги, попитахме хората и те в 99% казаха "НЕ!" - не искат шум и замърсяване”, каза още Николов.

Кандидатът на опозицията Николай Тишев завърши с ясно послание към бургазлии. „Ние имаме ясна визия как да променим Бургас, да го превърнем в по-добро място за живеене и град на растежа”, обяви той.

Димитър Николов, който е кандидат за четвърти мандат от ГЕРБ обяви: „Аз имам конкретни проекти, които трябва да се реализират. Бургазлии не живеят в миналото, те искат перспектива. Всички проекти, които обещавам, те знаят, че аз ще ги изпълня, защото гарантирам с името си. Досега не е имало случай да не изпълнявам предизборните си обещания.”
България Всички новини
Зрелищен арест в Поморие! Проснаха по очи жената на Дживиза, спипаха я надрусана с кокаин зад волана Зрелищен арест в Поморие! Проснаха по очи жената на Дживиза, спипаха я надрусана с кокаин зад волана Йовелина Стоянова е спряна на сирени от служебен полицейски автомобил Почти всички правим тези 5 грешки по време на секс Почти всички правим тези 5 грешки по време на секс Жена, която не чувства удоволствие от секса, е фригидна 11 неща, които впечатляват мъжете повече от красотата 11 неща, които впечатляват мъжете повече от красотата Жена с хобита и интереси Лятото е тук, но не съвсем: Бури и дъждове в Бургаско през следващата седмица Лятото е тук, но не съвсем: Бури и дъждове в Бургаско през следващата седмица Възможни са дори градушки, предупреждават синоптици Според зодията - как се саботирате сами Според зодията - как се саботирате сами Някои не слушат инстинкта си Знаци, че вашата душа е стара Знаци, че вашата душа е стара Харесва ви да бъдете в компанията на по-възрастни от вас Свидетел на огнения ад в Бургас: Децата са си направили експеримент дали горят гумите Свидетел на огнения ад в Бургас: Децата са си направили експеримент дали горят гумите "Малки деца бяха, сигурно са пушели цигари", разказа пред Флагман.бг. мъжът, подал сигнал на тел. 112 Бурканчета с шоколадов крем, кокосова пяна и малини Бурканчета с шоколадов крем, кокосова пяна и малини Той не само изглежда впечатляващо, но е и впечатляващо лесен за приготвяне Две катастрофи на "Тракия", има пострадали Две катастрофи на "Тракия", има пострадали Автомобил се е преобърнал по таван на км 235 в посока София 6 начина как да почистим лицето си 6 начина как да почистим лицето си Събрахме някои от най-здравословните начини да защитите кожата си, като използвате ежедневни продукти
Кристиан Ериксен е в болница, в стабилно състояние е Кристиан Ериксен е в болница, в стабилно състояние е След минути вземат решение дали мачът ще продължи Посипаха с брашно кандидат за президент на Франция Посипаха с брашно кандидат за президент на Франция Жан-Люк Меланшон бе посипан с брашно на антидесни демонстрации в Париж В Гърция ще признават всички ваксини за влизане в страна В Гърция ще признават всички ваксини за влизане в страна Служителите по хотелите и корабите ще бъдат тестват за коронавирус всяка седмица, освен ако не са ваксинирани Германия разхлабва примката, отменя повечето ограничения за пътуване Германия разхлабва примката, отменя повечето ограничения за пътуване Това решение влиза в сила от 1 юли Страничните реакции след ваксиниране срещу Covid-19 показват, че имунната система се активизира Страничните реакции след ваксиниране срещу Covid-19 показват, че имунната система се активизира Вродената имунна система се активизира, след като открие външен враг   Уловиха крокодил, изял 80 човека Уловиха крокодил, изял 80 човека По незнайни причини местните хора са кръстили влечугото с името Осама   Млади мъже с миокардит след ваксиниране с препаратите на Pfizer и Moderna Млади мъже с миокардит след ваксиниране с препаратите на Pfizer и Moderna Повечето от засегнатите са се възстановили бързо Джил Байдън с послание към хората в Европа, носела любов от Америка Джил Байдън с послание към хората в Европа, носела любов от Америка Президентската двойка е на първо посещение в чужбина Елена Айело предсказала катаклизми, след като била спасена от Света Богородица Елена Айело предсказала катаклизми, след като била спасена от Света Богородица Монахинята, обявена за светица, предупредила, че всички, които са забогатели незаконно, ще загинат  Започва Евро 2020 Започва Евро 2020 Най-вълнуващото футболно събитие това лято стартира тази вечер
Иван Костов, бивш премиер Иван Костов, бивш премиер Санкциите по ”Магнитски” са, за да изсушат корупционните мрежи
Виц на деня Виц на деня Въпрос към радио "Ереван": - Какво е брак? Отговор на радиото: - Единственото дълготрайно наказание, срокът на което може да се намали с лошо поведение . . . Виц на деня Виц на деня Дърпам конците в една голяма фирма! - Реджеп, шивач в Nike. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Животът е твърде кратък, за да се изучи една професия
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори