×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Разгорещен дебат! Димитър Николов от ГЕРБ и Николай Тишев от БСП в първи сблъсък за Бургас


Разгорещен дебат! Димитър Николов от ГЕРБ и Николай Тишев от БСП в първи сблъсък за Бургас
Ние имаме ясна визия как да променим Бургас, обяви Николай Тишев (вдясно)! Аз имам конкретни проекти и ще ги изпълня, отсече Димитър Николов
03 Октомври 2019, Четвъртък, 17:23 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

В кратко видео бургазлии похвалиха всичко свършено до момента, но също така изброиха и проблемите

Основните опоненти на местните избори в Бургас – Димитър Николов от ГЕРБ и Николай Тишев от „БСП за България”, влязоха в директен сблъсък на аргументи в рамките на разгорещен предизборен дебат по Нова телевизия. В кратко видео бургазлии похвалиха всичко свършено до момента, но също така изброиха и проблемите. Жителите на четвъртия по големина град в България поискаха чистота на въздуха, достъпна среда, по-добро осветление в комплексите, повече пространства за отдих, нови работни места и ремонт на главната ул. „Александровска” в частта й между БСУ и Съдебната палата.

Първи започна кандидатът на опозицията Николай Тишев, който акцентира, че Бургас е мост между Изтока и Запада и според него – въпреки предимствата, които имаме, сериозно изоставаме икономически. „Бургас не може да покаже пълния си капацитет и потенциал, икономически изостава. Бургас губи 3400 души всяка година, които заминават към Западна Европа или София. Моделът на ГЕРБ за последните 12 години не работи, не е полезен за града и трябва да бъде сменен. Трябва да привличаме големи инвеститори и да подадем ръка на малкия и средния бизнес, тъй като той е смачкан в момента”, бе категоричен Николай Тишев.

Той обяви, че в Бургас трябва да се погрижим още за обществения ред и сигурност. „Това е заложено в нашата програма ни „Визия за Бургас”.  Вярвам, че с общи усилия можем да превърнем Бургас в град на растежа. Дошъл е моментът, бургазлии са готови и на 27 октомври ще го покажат”, обяви кандидатът на „БСП за България” Николай Тишев.

Димитър Николов, който е кандидат за четвърти мандат от ГЕРБ, бе категоричен, че желанието на хората го е мотивирало да се кандидатира. „Безброй много срещи проведох и всички казват, че трябва да се увеличи темпото на развитие и да продължим. Ние сме четвъртият по големина град в страната и сме в изключително конкурентна битка с другите градове”, каза Димитър Николов.

Той изброи трите основни направления, в които трябва да продължи да се работи. Първото, според Николов, е здравеопазването. „Имаме самочувствието и възможността да развиваме качествено здравеопазване на световно ниво, след като открихме Медицинския факултет, който вече е факт. Срещайки се с гражданите и виждайки проблемите, разбирам, че имаме нужда от изграждането на нова университетска детска болница, с 24-часов спешен център и отделения в нея, с възможност педиатрите и детските лекари да работят в тази болница и да има проследяемост на детските заболявания”, каза кандидатът на ГЕРБ Димитър Николов.

По повод искането на бургазлии за по-чист въздух в града ни, Николов припомни, че на 2 пъти е опитал да се промени законодателството, така че местната власт да има право да влияе върху комплексната дейност на големите предприятия. Той изтъкна обаче, че Бургас е единственият град, който има собствени мобилни станции за качество на въздуха. Това е тема, с която местната власт няма как да се справи без държавата, категоричен бе Николов.

По темата достъпност Димитър Николов заяви, че по време на неговите три мандата всички публични пространства и обществени сгради в града вече са задължително с достъпна среда. „В момента е валидна нова програма  и от 60 проекта в страната за достъпна среда само град Бургас е кандидатствал с 30, защото лично аз се ангажирах с това”, каза Димитър Николов.

Веднага след него Николай Тишев обяви, че основният проблем на Бургас е липсата на перспектива и ниските заплати. „Целият капацитет на Общината е ангажиран с усвояване на евросредства и влагане в инфраструктура, която не дава добавена стойност, не подпомага стандарта на живот в посока нагоре. Вместо да търсим инвеститори, ние вървим към строителство”, каза Николай Тишев.

Кандидатът на „БСП за България” се съгласи, че е голям проблем това, че бургазлии се оплакват от качеството на въздуха, но обяви в национален ефир и друг проблем. „В момента цъка бомба, на която ако не се противпоставим, въздухът ще е цвете. В момента се подготвят 3 площадки за горене на битови отпадъци на територията на общината и ние сме категорично против това”, каза Тишев и заяви, че е задал въпрос към екоминистъра Нено Димов с настояване процесът веднага да бъде прекратен. „Аз и Общината сме категорично против и няма да го допуснем”, отсече по темата и кандидатът на ГЕРБ Димитър Николов.

По темата за връщането на младите хора Димитър Николов обяви, че през последните години е постигнато много. „Изградили  сме 15 детски градини и 2 училища, подготвили сме и 3 нови проекта. Всички детски градини и училища са пълни, децата се увеличават и сме длъжни да им осигурим среда. Миналата година са родени за година 1600 деца, а тази само до август – 1400. Бургас е първият град в страната, където в първи клас се изучава английски език”, изтъкна Димитър Николов.

Кандидатът на „БСП за България” Николай Тишев на свой ред категорично заяви, че здравеопазването в Бургас не е на ниво. „Масово се лекуваме в София и Пловдив. Общината може и трябва да помага и на здравеопазването, и на образованието", каза Тишев.

"През 2007 г., когато ГЕРБ влизаха в кампания, основната теза беше, че Бургас няма нужда от кмет, който да управлява повече от 3 мандата, тъй като няма да има какво повече да даде на града. Какво се промени в мирогледа и вижданията Ви за политика”, попита риторично Николай Тишев. Димитър Николов на свой ред отговори, че това с трите мандата „може би това е опорна точка за БСП”. 

По темата образование, кандидатът на ГЕРБ изтъкна, че 8 години се е борил да открием нов факултет по медицина и 3,5 г. – да открием филиал на НХА. „Имам уверение, че следващият филиал на УАСГ ще бъде в Бургас, преговаряме и с ректора на Софийския университет”, каза Димитър Николов.

Николай Тишев отвърна на удара, като обяви, че колкото и студенти да завършат тук, ако не останат в Бургас, прирастът няма как да се случи. „Основната цел пред нас е Бургас догонващо да настигне Пловдив и Варна и за целта трябва да напълним индустриалните зони с производствени мощности”, обяви кандидатът на опозицията Николай Тишев.

Димитър Николов не остана длъжен и бе категоричен: „Аз съм човекът, който ежедневно се бори доходите да растат. От 6 години засипваме блатата около Бургас по всички законови изисквания и вече имаме 300 дка асфалтирани улици, там се изграждат 27 предприятия. Благодарение на подкрепата в ОбС започнахме втора фаза на изграждане и в момента подготвяме още 3 терена."

"Работим за разшивяване на индустриалните зони чрез запълване на блатата, смяна на статута, изграждане на инфраструктура, милиони инвестиции, процедури, реклама в България и в чужбина. Ние не чакаме да свършат терените, а работим за 2 и 3 фаза. Това е реалният път, световната практика. В развитите държави бизнесът се изгражда в индустриални зони. Инвеститорите са капризни и ако не им осигуриш всичко, няма да дойдат”, каза Димитър Николов и изтъкна, че индустриалната зона на Пловдив е частна, затова не е адекватен пример.

Николай Тишев отвърна, че всяка година говорим колко предприятия се изграждат, теглим чертата и после това не се оказва реалност. „Бургас е градът на големите илюзии, защото уж расте, а остава на 8-9 място по работна заплата. Трябва да се напълним с производствени мощности”, категоричен е Тишев.

По проблема с липсата на паркоместа Тишев обяви, че решението е обществени паркинги, преформатирани на синята и зелена зона, които, според Тишев, са превърнати в касичка за Общината. „Бургас има нужда от синя зона, но градът е специфичен и тя не може автоматично да се увеличава с по 4-5 квартала на година”, каза кандидатът на „БСП за България”.

Димитър Николов обясни, че синята зона работи, освен това е с видеонаблюдение и поради това нямаме кражби, чупене и сериозни инциденти. „Решихме да разширим паркоместата с надземни паркинги, попитахме хората и те в 99% казаха "НЕ!" - не искат шум и замърсяване”, каза още Николов.

Кандидатът на опозицията Николай Тишев завърши с ясно послание към бургазлии. „Ние имаме ясна визия как да променим Бургас, да го превърнем в по-добро място за живеене и град на растежа”, обяви той.

Димитър Николов, който е кандидат за четвърти мандат от ГЕРБ обяви: „Аз имам конкретни проекти, които трябва да се реализират. Бургазлии не живеят в миналото, те искат перспектива. Всички проекти, които обещавам, те знаят, че аз ще ги изпълня, защото гарантирам с името си. Досега не е имало случай да не изпълнявам предизборните си обещания.”
България Всички новини
Барманът Коки от „Стъклен дом” пие бира след бира Барманът Коки от „Стъклен дом” пие бира след бира

Пивото той поглъща на големи глътки и почти на екс, видяха папараци

Най-малко шест са жертвите на АМ "Тракия", след като ТИР се преобърна върху автомобили в насрещното Най-малко шест са жертвите на АМ "Тракия", след като ТИР се преобърна върху автомобили в насрещното

Образувало се е огромно задръстване 

Порното е опасно за здравето Порното е опасно за здравето

Сексът е здравословен, но порното – не, категоричен е сексологът Майкъл Флууд

Шеф Иван Манчев: Да, влюбен съм до уши! Шеф Иван Манчев: Да, влюбен съм до уши!

Кулинарят заби майката на гаджето на сина му

Проф. Близнашки: Радев нарушава Конституцията по един твърде брутален начин Проф. Близнашки: Радев нарушава Конституцията по един твърде брутален начин

Той анализира и изявлението на президента, в което Радев поиска оставката на правителството и главния прокурор

Главният секретар на МВР към протестиращите: Не се поддавайте на провокации! Главният секретар на МВР към протестиращите: Не се поддавайте на провокации!

Това не са първите, нито ще бъдат последните протести, но страшно ще е, ако полицията се оттегли, каза гл. комисар Ивайло Иванов

Трагедия: Две момчета загинаха при нелеп инцидент Трагедия: Две момчета загинаха при нелеп инцидент

Инцидентът е станал във врачанското село Алтимир

Потрес: Турист се изкъпа в езерото „Бъбрека” Потрес: Турист се изкъпа в езерото „Бъбрека”

Случаят ще бъде предаден на прокуратурата

От 15 юли влизаме в Гърция само с отрицателен PCR тест, преведен на английски От 15 юли влизаме в Гърция само с отрицателен PCR тест, преведен на английски

Това решиха гръцките власти

Дариткова: Ако Радев иска да реализира политически проект, да излезе от президентството Дариткова: Ако Радев иска да реализира политически проект, да излезе от президентството

Да направи своя партия и да се срещнем на полето, каза депутатът

Откриха нов, още по-заразен щам на COVID-19 в Хонконг Откриха нов, още по-заразен щам на COVID-19 в Хонконг

Сега всеки болен човек може да зарази четирима по време на третата вълна на разпространение

От 15 юли влизаме в Гърция само с отрицателен PCR тест, преведен на английски От 15 юли влизаме в Гърция само с отрицателен PCR тест, преведен на английски

Това решиха гръцките власти

Цените във Великобритания скачат при Brexit без сделка Цените във Великобритания скачат при Brexit без сделка

Часовникът тиктака до 31 декември, ще има ли споразумение

Болниците в Белград изнемогват заради увеличението на заразените с COVID-19 Болниците в Белград изнемогват заради увеличението на заразените с COVID-19

Починали са 19 пациенти през последното денонощие

Ще има ли нов световен ред след коронакризата Ще има ли нов световен ред след коронакризата

ООН е нефункционална, Г-7 - несигурна

Мегазвезда от Боливуд е с коронавирус Мегазвезда от Боливуд е с коронавирус

Актьорът Амитаб Бачан призовава близките до него да се тестват

Важно за пътуващите: Електронният формуляр за влизане в Гърция няма да работи до 14 юли Важно за пътуващите: Електронният формуляр за влизане в Гърция няма да работи до 14 юли

Пътуващите, които вече са издали своите формуляри, все още ще могат да преминат граничния пункт, но граждани без формуляр няма да бъдат допуснати

Империята от легендарни имоти на собственика на ZARA Империята от легендарни имоти на собственика на ZARA

84-годишният Ортега е вложил 2,1 млрд. евро в недвижими имоти през миналата година чрез различни дъщерни дружества на холдинговата си компания Pontegadea

Комета украси небето над пирамидата на Хафре в Гиза Комета украси небето над пирамидата на Хафре в Гиза Древните египтяни са били също така изумени от сцени като тази Демонстрантите в Белград нахлуха в парламента Демонстрантите в Белград нахлуха в парламента Протестите в Сърбия срещу полицейския час заради COVID-19 прераснаха в бунт срещу властта
Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Проф.Коста КОСТОВ, пулмолог Покрай компромисът, който се направи със запалянковците, сега ще пострадат артистите и хората, които стоят у дома месеци наред Виц на деня Виц на деня - Моля ви, господине, махнете това куче от мене, вече усещам как ме полазват бълхи!

- Рекси, ела тук, че жената има бълхи...
Виц на деня Виц на деня - Здравей, Иванчо! Какво правиш?
- Ами отворих един магазин...
- Супер! Как успя?
- С ей този шперц!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако се смяташ за център на Вселената, едва ли Вселената е на същото мнение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори