×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Николай Василев: Ще се върнат българите от чужбина, ако привлечем инвестиции от Азия


Николай Василев: Ще се върнат българите от чужбина, ако привлечем инвестиции от Азия
Реална е възможността за сериозни южнокорейски инвестиции в България, каза бившият министър Николай Василев
26 Септември 2019, Четвъртък, 08:25 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Той се надява държавата да подкрепи хотелиерите в Слънчев бряг за щетите от фалита на „Томас Кук“

Готови сме да посрещнем инвестиции от няколко милиарда евро от азиатски компании. Ако това се случи, ще се върнат българите от чужбина, прогнозира бившият министър на икономиката Николай Василев.

След като водещата на сутрешния блок на БНТ изтъкна, че все по-трудно се намират добри работници, той каза, че сигурно няма достатъчно инженери, но дори това било позитивно. 

„От варианта в България да има огромна безработица и младото поколение да не може да си намери работа, каквато е частично ситуацията в Гърция, Сърбия и дори във Франция и Италия, е много по-добре да има безработица, която клони към нула и да съществуват много свободни работни места“, добави бившият царски министър.

„Тогава или нужните кадри се изграждат с времето, т.е. гимназиите и университетите ще ги бълват през следващите 10 години, или ще привлечем специалисти от чужбина. Най-добре е да върнем българите, които са зад граница, с по-високи заплати и по-добри възможности за кариерно развитие. Това се случва и една подобна инвестиция би създала възможности за няколко хиляди души да се върнат в България“, обясни той.

Василев коментира и проблемите в туризма след фалита на „Томас Кук“.

„Никой не е очаквал да фалира такава компания, но винаги трябва да се внимава. Това може да се случи с всяка голяма фирма в света и който има да взема толкова много пари, трябва да си прави сметката“, добави той.

„Не смятам, че ще има фалити на други туроператори, но ми е любопитно какво ще прави държавата в подкрепа на бранша, защото става дума за огромни средства, които малките хотели не могат да си позволят. Дано да има някакво мъдро решение, което да подкрепи туризма!“, подчерта бившият министър. 

„Преди 15 години в статиите за България в световните медии не започваха и не свършваха с това, че сме най-бедни и корумпирани. България, започвайки от много ниски нива на доходи, все повече се приближава до средноевропейските нива. Още сме далече, но преди бяхме още по-зле“, добави той.

Според него е реална възможността за сериозни южнокорейски инвестиции в България. 

Той изрази увереност, че държавата е подготвена за инвестиции. Сега се радваме на 1-2 млрд. евро, при 9 млрд. през 2007 г., каза Василев.

По думите му негатив е малкият пазар, но пък има и сериозни плюсове - ниските данъци и по-ниските разходи при подобна инвестиция.

По отношение борбата за привличането на инвестиция от Фолксваген, достатъчно значим факт е това, че сме изпреварили Сърбия и Румъния в подобна "надпревара". Огромните инвестиции са от Западна Европа, в по-голямата си степен от страни от ЕС, заяви Василев.

За Кристалина Георгиева и избирането ѝ начело на МВФ Николай Василев коментира, че това е уникална новина, няма да има финансист, икономист, който днес да не знае кой е директор на МВФ и от коя държава е. Новината няма монетарно измерение, но като имидж е фантастично, каза още Николай Василев.
 


В категории: Бизнес


12
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
12
Коментара по темата
12.
Тоя па
26.09.2019 17:25:58
1
4
Ние напускаме, той щял да връща?!?
11.
ХХ
26.09.2019 15:41:06
0
5
@10
"а също и че процедурата за обществена поръчка е била съкратена." ценности бе пич, ценности - като самолетите и дисидентството на оная отрепка росен плевнелиев...
10.
нека си припомним2003-2005
26.09.2019 13:05:59
0
4
Кога започна източването на БДЖ - дали когато се купуваха новите влакове по мащабна и амбициозна програма- същите онези, които трябва да върнем на германските банки, ако до края на годината не намерим 15 милиона за погасяване на задълженията. Депутатът Иван Иванов от ДСБ заяви, че има информация, че през януари 2005-а година тогавашният министър на транспорта Николай Василев е сключил неизгодни договори. Иванов каза в "Нещо повече", че цената на едно място в купените вагони е 26 хиляди евро. Тогава е имало много по-изгодно предложение от руска компания - 1500 евро на място, но по неизвестни причини са вложени огромни пари и е избрано неизгодното предложение, твърди депутатът, а също и че процедурата за обществена поръчка е била съкратена.
9.
дядо
26.09.2019 12:39:25
0
5
Ма много заревахте за Азия бе келеши жалки,нали америка,мамерика ЕС и демокрация,каква Азия,там е диктатура и комунизъм бе говеда идиотизирани!Га ядохте кифтеата нИ рИвахте,а ни набутахте в клоаката ес и нато,сега ще ми искате Азия,добитъци изклецани!
8.
ХХ
26.09.2019 12:03:18
0
3
@7
ти па кво ривеш - прост ли си, че не знаеш, че така е при демокрацията?!
дан'би ецб да не отпечата 1000 000 000 000 еврос да помага фалиралите капиталисти?
дан'би в момента ецб да не печата допълнително 60 000 000 000 месечно за същото?
кат не ти харесва - да излизаме от ес.
7.
Т
26.09.2019 11:32:38
0
2
Е тъпани докога ще ви плащаме гьонсората всичко е риск. И на баба Пена фалира магазина що не и опростиха дълга. Баси наглеците да съм те карал да ставаш хотелиер. Всеки си носи кръста шибани куманяги. Сега е капитализма. Като не ти изнася продай хотела. Все за на наша сметка ай сиктир и докога научи ли са все на ясла.
6.
МТ
26.09.2019 11:00:03
0
2
Къде ти е хотела,да те еба?
5.
armen nazarqn1
26.09.2019 10:40:18
0
5
хари потър, знаеш ли кога ша са върнат българите в булгаристан. ша са върнат ама никога на върбав сряда. никой не очаквал да фалира томас кук ама така става някой като реши да си прибере капитала. хари смотан, от теб акъл не щем колкото по времето на царчето даде акъл толкоз и сега. тва крадливо царче
4.
Почна се!!!!!!!
26.09.2019 09:20:34
0
6
ТОЙ СЕ НАДЯВАЛ ДЪРЖАВАТА //тоест ние с нашите пари от бюджета ИЛИ С ДРУГА""ВРЪТКА ""///////ДА ДАДЕМ ПАРИ НА МУТРО ХОТЕЛИЕРИТЕ АЙ СИКТИР БЕ!!!!
3.
местен
26.09.2019 08:48:06
0
1
Наследншците на Прабългарите със сигирност...
2.
ХХ
26.09.2019 08:47:23
0
8
Вреден като всеки царедворец на кобургготските изроди.
1.
А
26.09.2019 08:34:43
0
11
През 1986г. президент Роналд Рейгън публикува обява:
- Заменям две крилати ракети срещу двама икономисти от Бг. Със същият разрушителен ефект.
Какво иска да каже "Хари Потър" и защо се напъва да бъде по медиите. Все пак трябва да има малко срам и самооценка.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори