×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
 • На 23 октомври от 17.30 в галерия "ПРОЛЕТ" ще бъде открита изложба живопис на Долорес Дилова
 • В петък от 9:00 до 17:00 часа заради строително-монтажни дейности на ул. "Янко Комитов" на светофарното кръстовището на входа към МОЛ "Галерия" движението ще е затруднено
 • Рейнджърът Иван Пачелиев остава в ареста, реши днес Апелативен съд Бургас
 • Чудотворната икона "Св. Богородица Касперовская" от Украйна, ще бъде донесена за поклонение днес в храма "Св.св.Кирил и Методий" в Бургас
 • Състоянието на пострадалия при катастрофата на Трапезица полицай е добро, той е изписан от УМБАЛ Бургас
 • Арестуваха пиян шофьор от Дебелт с 1,72 промила алкохол
НА ЖИВО

Висшият адвокатски съвет към ВСС: Гешев не показа качества, прекратете процедурата за избор на главен прокурор


Висшият адвокатски съвет към ВСС: Гешев не показа качества, прекратете процедурата за избор на главен прокурор
Висшият адвокатски съвет се надява, че ще имате воля и смелост да проведете честна и справедлива процедура за избор на нов главен прокурор, се посочва в обръщението
18 Септември 2019, Сряда, 22:16 ч.
Автор: Флагман

Стартирайте нова, която да не буди каквито и да било съмнения и да доведе до избор на кандидат, който е безспорен правен и морален авторитет

 Висшият адвокатски съвет (ВАС) излезе с изключително остра позиция срещу единствената кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор. От сдружението настояват процедурата да бъде прекратена и да бъде стартирана нова.

Позицията е публикувана на сайта на ВАС и е озаглавена „Обръщение на Висшия адвокатски съвет относно избора на нов главен прокурор на Република България“.

Ето какво пише в нея:

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ЧЛЕНОВЕ НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,

С решение № 1947/18.07.2019 г. Висшият адвокатски съвет прие становище относно качествата, които трябва да притежава кандидатът за главен прокурор на Република България, и го обяви публично.

Според становището на Висшия адвокатски съвет бъдещият главен прокурор на Република България следва:

 • Да е високообразован юрист със задълбочени теоретични (на академично ниво) и практически познания по специфичните конституционни функции на прокуратурата;

 • Да познава съвременните тенденции в развитието на прокурорската институция и да има волята да ги провежда в практиката;

 • Да работи за утвърждаване на принципите на независимост, законност, безпристрастност, ефективност и справедливост в работата на прокуратурата;

 • Стриктно да се придържа към спазване на конституционните принципи и норми, европейските правила и общочовешки ценности;

 • Да зачита и да е зачитал и в досегашния си професионален и личен живот върховенството на закона и правото, правата, свободите, честта и достойнството на човека;

 • Към момента на избора да не заема пост в ръководството на политическа партия, парламента или правителството;

 • Да е заслужил обществен авторитет с принципност, честност, почтеност и личен морал;

 • Да уважава и отдава заслуженото на адвокатурата и отделните адвокати, като необходими и задължителни участници в правната система, без които е невъзможно нормалното функциониране на всяка правова държава;

 • Да е разпознаваем естествен лидер на цялата правна общност, човек с богата култура и ерудиция, с неоспорими морални и етични качества.

Висшият адвокатски съвет е изразител на единството, самоуправлението и независимостта на българската адвокатура. Съзнавайки своята конституционна роля и отговорност не само към адвокатурата, а и към цялото общество, Висшият адвокатски съвет изчака разумно дълъг срок преди да изрази официално своята позиция по кандидатурата на г-н Иван Гешев за главен прокурор и се запозна:

- с Концепцията за стратегическо управление на Прокуратурата на Република България, представена от кандидата,

- с докладите на Комисията по атестирането и конкурсите и на Комисията по професионална етика към Прокурорска колегия на ВСС,

- с отговорите на кандидата по поставените въпроси, дадени при изслушването му в Етичната комисия, проведено на 17.09.2019 г., и

- с публично изразените разбирания на кандидата относно конституционно установената роля и функции на главния прокурор,

Висшият адвокатски съвет счита, че г-н Иван Гешев не притежава нужните качества, за да може отговорно, професионално, безпристрастно, справедливо и при спазване на принципа на законност и на върховенство на правото да осъществява функциите на главен прокурор на Република България.

Конституционно установената роля на прокуратурата у нас не се свежда единствено до участие в наказателните производства. На прокуратурата и в частност на главния прокурор Конституцията възлага осъществяването на общия надзор за законност, в рамките на който прокуратурата следва да защитава обществения интерес, правата на човека и основните свободи, както и да гарантира утвърждаването на върховенството на закона.

 Поради това Висшият адвокатски съвет намира за абсолютно неприемливи и несъвместими с конституционната роля на прокуратурата разбиранията на кандидата, отразени в концепцията му, че липсата на справедливост “няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона”, съчетана с идеята на кандидата за промени в наказателния процес, който бил твърде формален, поставят под съмнение основния конституционен принцип за върховенството на закона. Справедливост има само там, където законът се прилага точно и еднакво спрямо всички и където процесуалният закон е гаранция за нейното постигане.

В концепцията на г-н Гешев дори не е спомената адвокатурата, нито е разпозната и отчетена нейната роля в защитата на правата и законните интереси на гражданите. Изразеното публично становище на г-н Гешев, че адвокатът “взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината”, е абсолютно неприемливо. Незачитането на конституционната роля на адвоката като защитник на гражданите при опазване на законните им права и интереси, означава отричане на конституционно гарантираното право на защита на всеки пред държавните органи, включително следствието, прокуратурата и съда (чл. 56 от Конституцията), а оттам – и незачитане на устоите на самата правова държава.

Няма правова държава там, където няма гарантирано право на защита. Няма ли професионална защита, каквато по Конституция се осъществява от адвокатурата, няма гаранции за прилагане на презумпцията за невиновност, нито за справедлив процес.

Всеки български гражданин има право да изразява мнението си и да го разпространява чрез слово (чл. 39 от Конституцията), както и право на мирен протест (чл. 43 от Конституцията). Затова е абсолютно неприемливо становището на кандидата, че критиките и протестите срещу кандидатурата му имат за цел да препятстват процедурата по избор на главен прокурор. Гражданите, които протестират или изразяват несъгласие, упражняват конституционно признати права, които именно прокуратурата и в частност главният прокурор са призвани да бранят.

Главният прокурор стои начело на прокуратурата и затова следва да бъде готов да приема обосновани критики както към собствената си дейност, така и към дейността на прокуратурата като цяло. Тази дейност се осъществява изцяло в обществен интерес и обществото е особено чувствително към нея.

Няма съмнение, че прокурорите, подобно на всички български граждани, имат право свободно да изразяват мнението си и да участват в обществения дебат по въпроси, касаещи съдебната система и правораздаването като цяло. Изразяването на мнение обаче, следва да е в рамките на правомощията на прокуратурата и да не поставя под съмнение прокурорската независимост и безпристрастност. Прокурорите не могат да коментират факти и обстоятелства, касаещи текущи дела, а още по-малко публично да оповестяват вината на лица, за които няма влязла в сила присъда.

Затова Висшият адвокатски съвет счита, че публичните изявления на кандидата за главен прокурор, съдържащи обвинения срещу граждани и твърдения за извършени от тях престъпления, са недопустими, не само защото игнорират изцяло презумпцията на невиновност, засягат достойнството и честта на обвиняемите, като не зачитат и международните стандарти за защита правата на човека и основните свободи.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,

Висшият адвокатски съвет счита, че кандидатът г-н Иван Гешев не показа, че притежава нужните качества, за да бъде избран за главен прокурор на Република България и да отговори на високите очаквания, на правната общност и в частност на адвокатурата, а и на обществото като цяло.

Обръщаме се към Вас с искане да не одобрявате кандидатурата на единствения кандидат за главен прокурор, да прекратите настоящата и да насрочите нова процедура.

Висшият адвокатски съвет се надява, че ще имате воля и смелост да проведете честна и справедлива процедура за избор на нов главен прокурор, която да не буди каквито и да било съмнения и да доведе до избор на кандидат, който е безспорен правен и морален авторитет.


  


В категории: Темида


Деси Цонева роди дъщеричка
Деси Цонева роди дъщеричка 17/10/2019, Четвъртък 17:25 0
Венета Райкова си има нов?
Венета Райкова си има нов? 17/10/2019, Четвъртък 17:17 0
11
Коментара по темата
11.
Koko
19.09.2019 14:11:15
1
18
Щом и адвокатите писнаха, значи това е точния човек.
10.
Висшия адвокатски съвет ХАХА
18.09.2019 23:51:05
9
12
Пффф, ако живеехме в средновековието, щях да ви отрежа главите с меча и да си замина с коня.
9.
777
18.09.2019 23:47:30
0
9
Пали, излизай и заключвай!
8.
Гешев
18.09.2019 23:41:57
3
9
Флегмани, пак си играете с ръчичките. Не случайно сте за избора ми за прокурор, но това не значи, че няма да ви ги скъся.
7.
хахо
18.09.2019 23:41:43
11
32
Амчи за адвокатите човяка си е прав.Те наистина си вземат парите независимо дали е виновен или не.Истината жестоко боли.Да,трябва да се осигури защита,ама адвокатите на дявола ги подучват на тарикатлъци,така че да отърват нормалните наказания и чрез разни врътки присъдите им да са често под минималните.
6.
Искат Пинокио!
18.09.2019 23:30:23
19
18
Защото го познават и са наясно,че подзащитните им ще трият наровете за дълги години!Какви аЙдукати са като не познават закона,предложен от Пинокио?Да им се прегледат дипломите също и на Мая снайперистката!Очеква се и съюзът на престъпниците да се произнесе по същия начин!Следва и съюзът на хамалите да си каже тежката дума!Смехурковци платени подлоги на клиентите си!
5.
1234
18.09.2019 23:20:07
12
29
Закрийте този мафиотски съвет.няма да липсва на никой
4.
*********
18.09.2019 22:53:29
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
Госпел
18.09.2019 22:48:32
13
8
Дреме му на шмайзера на Пеевски за мнението на адвокатите. Важното е и новия прокурор да е верен на Москва и да се отчита на Чайка.
2.
зурла
18.09.2019 22:21:54
4
26
Че той не е избран заради качества на прокурор , а по съвсем други съображения , които надявам се един ден ще станат достояние на всички.
1.
Бисер
18.09.2019 22:21:33
41
32
Ей това са хора с топки
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Турция съжалява, Румъния се надява, България пробва трик Турция съжалява, Румъния се надява, България пробва трик

Председателят на Автомобилния клъстер уверява, че субсидията е договорена с Европейската комисия

Музикалните таланти и богослови ще се дипломират във филиала на СУ „Св. Климент Охридски” в Бургас Музикалните таланти и богослови ще се дипломират във филиала на СУ „Св. Климент Охридски” в Бургас

Възпитаниците на музикалното училище, които неведнъж са доказали, че тук се раждат големи таланти, ще имат възможност да продължат образованието си тук

Внимание, шофьори! Ограничават движението по ул. „Янко Комитов“ в Бургас, вижте кога Внимание, шофьори! Ограничават движението по ул. „Янко Комитов“ в Бургас, вижте кога

Причината са строително-монтажни дейности

Бургас посрещна чудотворната икона на Богородица Бургас посрещна чудотворната икона на Богородица

Светинята ще остане в Бургас до 19 октомври, след което ще бъде изложена в още няколко храма в региона

Преслава прекали с фотошопа и стана за смях Преслава прекали с фотошопа и стана за смях

Взеха я на подвив заради снимка от Дубай

Венета Райкова си има нов? Венета Райкова си има нов?

Тв звездата е забелязана да се прибира късно вечер в приятна мъжка компания

Слави Трифонов купи кабелна телевизия от Стара Загора Слави Трифонов купи кабелна телевизия от Стара Загора

Тя притежава лиценз за денонощен политематичен канал

Спазени ли са нормите за ремонта на Дома на НХК, вижте отговора на изпълнителя Спазени ли са нормите за ремонта на Дома на НХК, вижте отговора на изпълнителя

Нямало подадени официални сигнали за прахо или шумозамърсяване в Община Бургас, но не става ясно какво е заданието по плана за безопасност и здраве

Синоптиците с невероятна прогноза до края на октомври Синоптиците с невероятна прогноза до края на октомври

Като цяло до края на месеца температурите ще останат по-високи от обичайните за това време на годината

"Поход на свободата" в събота в Бургас. Каква е символиката? "Поход на свободата" в събота в Бургас. Каква е символиката?

      Събитието цели да популяризира и Националната телефонна линия за борба с трафика на хора, която приема сигнали денонощно и безплатно на телефон 0800 20 100

Има сделка за Brexit! ЕС и Великобритания се договориха Има сделка за Brexit! ЕС и Великобритания се договориха

Юнкер препоръча срещата на върха на ЕС да я приеме

Борис Джонсън: Имаме сделка за Брекзит с ЕС Борис Джонсън: Имаме сделка за Брекзит с ЕС

Сделката е постигната след две денонощия преговори без прекъсване

Медицинско чудо! Британка откри, че има две вагини Медицинско чудо! Британка откри, че има две вагини

Младата жена разказва, че за първи път го изпитала на 9 години и бил толкова силен, че припаднала от болка

"Ройтерс" гърми: Румъния направи първата стъпка да вземе завода на "Фолксваген" "Ройтерс" гърми: Румъния направи първата стъпка да вземе завода на "Фолксваген"

По думите на търговския министър Стефан-Раду Опреа, дискусиите за завода са били рестартирани още вчера

 

Видео от от скандалната сексафера с кмет от обкръжението на Виктор Орбан Видео от от скандалната сексафера с кмет от обкръжението на Виктор Орбан

Член на партията на премиера нарече пускането на секс клиповете "най-ниската точка на унгарския политически живот"

Жестока трагедия: Почина известен боксьор Жестока трагедия: Почина известен боксьор

Той бе изведен от ринга на носилка, след като получи мозъчна травма в двубой

Десетки запалени автомобили в Барселона, протестите ескалират Десетки запалени автомобили в Барселона, протестите ескалират

На някои места в Барселона се е наложило полицаите да използват халосни патрони

Лидерите на Европейския съюз решават за Брекзит и Северна Македония Лидерите на Европейския съюз решават за Брекзит и Северна Македония

Заради Франция, Дания и Холандия липсва и единна позиция за начало на присъединителните преговори със Скопие и Тирана

Мъж счупи рекорд за каране на задно колело Мъж счупи рекорд за каране на задно колело

Изминал е цели 80 километра по този начин

САЩ: Турция държи 50 американски ядрени бомби САЩ: Турция държи 50 американски ядрени бомби

"Това е проблем, който вече не можем да игнорираме"

Гриша ГАНЧЕВ Гриша ГАНЧЕВ Батето, лека му пръст, беше единствен - можеше да пие по 24 часа в денонощието, но не го хващаше. Виц на деня Виц на деня Знаете ли, че... ако пиете коняк "Наполеон", а после коняк "Кутузов", на сутринта ще разберете колко тежка е била битката при Бородино.. Виц на деня Виц на деня - Скъпа, виж какъв прекрасен ден е!
- Е, и?
- 'Ми нали каза, че един прекрасен ден ще ме оставиш...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Хан Аспарух преминал Дунава, забил меча в земята и казал: "Тук няма да има такава държава!"
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори