×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Висшият адвокатски съвет към ВСС: Гешев не показа качества, прекратете процедурата за избор на главен прокурор


Висшият адвокатски съвет към ВСС: Гешев не показа качества, прекратете процедурата за избор на главен прокурор
Висшият адвокатски съвет се надява, че ще имате воля и смелост да проведете честна и справедлива процедура за избор на нов главен прокурор, се посочва в обръщението
18 Септември 2019, Сряда, 22:16 ч.
Автор: Флагман

Стартирайте нова, която да не буди каквито и да било съмнения и да доведе до избор на кандидат, който е безспорен правен и морален авторитет

 Висшият адвокатски съвет (ВАС) излезе с изключително остра позиция срещу единствената кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор. От сдружението настояват процедурата да бъде прекратена и да бъде стартирана нова.

Позицията е публикувана на сайта на ВАС и е озаглавена „Обръщение на Висшия адвокатски съвет относно избора на нов главен прокурор на Република България“.

Ето какво пише в нея:

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ЧЛЕНОВЕ НА ПЛЕНУМА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,

С решение № 1947/18.07.2019 г. Висшият адвокатски съвет прие становище относно качествата, които трябва да притежава кандидатът за главен прокурор на Република България, и го обяви публично.

Според становището на Висшия адвокатски съвет бъдещият главен прокурор на Република България следва:

  • Да е високообразован юрист със задълбочени теоретични (на академично ниво) и практически познания по специфичните конституционни функции на прокуратурата;

  • Да познава съвременните тенденции в развитието на прокурорската институция и да има волята да ги провежда в практиката;

  • Да работи за утвърждаване на принципите на независимост, законност, безпристрастност, ефективност и справедливост в работата на прокуратурата;

  • Стриктно да се придържа към спазване на конституционните принципи и норми, европейските правила и общочовешки ценности;

  • Да зачита и да е зачитал и в досегашния си професионален и личен живот върховенството на закона и правото, правата, свободите, честта и достойнството на човека;

  • Към момента на избора да не заема пост в ръководството на политическа партия, парламента или правителството;

  • Да е заслужил обществен авторитет с принципност, честност, почтеност и личен морал;

  • Да уважава и отдава заслуженото на адвокатурата и отделните адвокати, като необходими и задължителни участници в правната система, без които е невъзможно нормалното функциониране на всяка правова държава;

  • Да е разпознаваем естествен лидер на цялата правна общност, човек с богата култура и ерудиция, с неоспорими морални и етични качества.

Висшият адвокатски съвет е изразител на единството, самоуправлението и независимостта на българската адвокатура. Съзнавайки своята конституционна роля и отговорност не само към адвокатурата, а и към цялото общество, Висшият адвокатски съвет изчака разумно дълъг срок преди да изрази официално своята позиция по кандидатурата на г-н Иван Гешев за главен прокурор и се запозна:

- с Концепцията за стратегическо управление на Прокуратурата на Република България, представена от кандидата,

- с докладите на Комисията по атестирането и конкурсите и на Комисията по професионална етика към Прокурорска колегия на ВСС,

- с отговорите на кандидата по поставените въпроси, дадени при изслушването му в Етичната комисия, проведено на 17.09.2019 г., и

- с публично изразените разбирания на кандидата относно конституционно установената роля и функции на главния прокурор,

Висшият адвокатски съвет счита, че г-н Иван Гешев не притежава нужните качества, за да може отговорно, професионално, безпристрастно, справедливо и при спазване на принципа на законност и на върховенство на правото да осъществява функциите на главен прокурор на Република България.

Конституционно установената роля на прокуратурата у нас не се свежда единствено до участие в наказателните производства. На прокуратурата и в частност на главния прокурор Конституцията възлага осъществяването на общия надзор за законност, в рамките на който прокуратурата следва да защитава обществения интерес, правата на човека и основните свободи, както и да гарантира утвърждаването на върховенството на закона.

 Поради това Висшият адвокатски съвет намира за абсолютно неприемливи и несъвместими с конституционната роля на прокуратурата разбиранията на кандидата, отразени в концепцията му, че липсата на справедливост “няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона”, съчетана с идеята на кандидата за промени в наказателния процес, който бил твърде формален, поставят под съмнение основния конституционен принцип за върховенството на закона. Справедливост има само там, където законът се прилага точно и еднакво спрямо всички и където процесуалният закон е гаранция за нейното постигане.

В концепцията на г-н Гешев дори не е спомената адвокатурата, нито е разпозната и отчетена нейната роля в защитата на правата и законните интереси на гражданите. Изразеното публично становище на г-н Гешев, че адвокатът “взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината”, е абсолютно неприемливо. Незачитането на конституционната роля на адвоката като защитник на гражданите при опазване на законните им права и интереси, означава отричане на конституционно гарантираното право на защита на всеки пред държавните органи, включително следствието, прокуратурата и съда (чл. 56 от Конституцията), а оттам – и незачитане на устоите на самата правова държава.

Няма правова държава там, където няма гарантирано право на защита. Няма ли професионална защита, каквато по Конституция се осъществява от адвокатурата, няма гаранции за прилагане на презумпцията за невиновност, нито за справедлив процес.

Всеки български гражданин има право да изразява мнението си и да го разпространява чрез слово (чл. 39 от Конституцията), както и право на мирен протест (чл. 43 от Конституцията). Затова е абсолютно неприемливо становището на кандидата, че критиките и протестите срещу кандидатурата му имат за цел да препятстват процедурата по избор на главен прокурор. Гражданите, които протестират или изразяват несъгласие, упражняват конституционно признати права, които именно прокуратурата и в частност главният прокурор са призвани да бранят.

Главният прокурор стои начело на прокуратурата и затова следва да бъде готов да приема обосновани критики както към собствената си дейност, така и към дейността на прокуратурата като цяло. Тази дейност се осъществява изцяло в обществен интерес и обществото е особено чувствително към нея.

Няма съмнение, че прокурорите, подобно на всички български граждани, имат право свободно да изразяват мнението си и да участват в обществения дебат по въпроси, касаещи съдебната система и правораздаването като цяло. Изразяването на мнение обаче, следва да е в рамките на правомощията на прокуратурата и да не поставя под съмнение прокурорската независимост и безпристрастност. Прокурорите не могат да коментират факти и обстоятелства, касаещи текущи дела, а още по-малко публично да оповестяват вината на лица, за които няма влязла в сила присъда.

Затова Висшият адвокатски съвет счита, че публичните изявления на кандидата за главен прокурор, съдържащи обвинения срещу граждани и твърдения за извършени от тях престъпления, са недопустими, не само защото игнорират изцяло презумпцията на невиновност, засягат достойнството и честта на обвиняемите, като не зачитат и международните стандарти за защита правата на човека и основните свободи.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,

Висшият адвокатски съвет счита, че кандидатът г-н Иван Гешев не показа, че притежава нужните качества, за да бъде избран за главен прокурор на Република България и да отговори на високите очаквания, на правната общност и в частност на адвокатурата, а и на обществото като цяло.

Обръщаме се към Вас с искане да не одобрявате кандидатурата на единствения кандидат за главен прокурор, да прекратите настоящата и да насрочите нова процедура.

Висшият адвокатски съвет се надява, че ще имате воля и смелост да проведете честна и справедлива процедура за избор на нов главен прокурор, която да не буди каквито и да било съмнения и да доведе до избор на кандидат, който е безспорен правен и морален авторитет.


  


В категории: Темида


11
Коментара по темата
11.
Koko
19.09.2019 14:11:15
1
18
Щом и адвокатите писнаха, значи това е точния човек.
10.
Висшия адвокатски съвет ХАХА
18.09.2019 23:51:05
9
12
Пффф, ако живеехме в средновековието, щях да ви отрежа главите с меча и да си замина с коня.
9.
777
18.09.2019 23:47:30
0
9
Пали, излизай и заключвай!
8.
Гешев
18.09.2019 23:41:57
3
9
Флегмани, пак си играете с ръчичките. Не случайно сте за избора ми за прокурор, но това не значи, че няма да ви ги скъся.
7.
хахо
18.09.2019 23:41:43
11
32
Амчи за адвокатите човяка си е прав.Те наистина си вземат парите независимо дали е виновен или не.Истината жестоко боли.Да,трябва да се осигури защита,ама адвокатите на дявола ги подучват на тарикатлъци,така че да отърват нормалните наказания и чрез разни врътки присъдите им да са често под минималните.
6.
Искат Пинокио!
18.09.2019 23:30:23
19
18
Защото го познават и са наясно,че подзащитните им ще трият наровете за дълги години!Какви аЙдукати са като не познават закона,предложен от Пинокио?Да им се прегледат дипломите също и на Мая снайперистката!Очеква се и съюзът на престъпниците да се произнесе по същия начин!Следва и съюзът на хамалите да си каже тежката дума!Смехурковци платени подлоги на клиентите си!
5.
1234
18.09.2019 23:20:07
12
29
Закрийте този мафиотски съвет.няма да липсва на никой
4.
*********
18.09.2019 22:53:29
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
Госпел
18.09.2019 22:48:32
13
8
Дреме му на шмайзера на Пеевски за мнението на адвокатите. Важното е и новия прокурор да е верен на Москва и да се отчита на Чайка.
2.
зурла
18.09.2019 22:21:54
4
26
Че той не е избран заради качества на прокурор , а по съвсем други съображения , които надявам се един ден ще станат достояние на всички.
1.
Бисер
18.09.2019 22:21:33
41
32
Ей това са хора с топки
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Хванаха меденруднишки дилър с 30 грама канабис Хванаха меденруднишки дилър с 30 грама канабис

В дома му в блок 115 в жк. "Меден рудник" е намерена найлонова торбичка с трева

Зарков, след като Караянчева му спря микрофона: Плажът на Алепу прилича на Алепо Зарков, след като Караянчева му спря микрофона: Плажът на Алепу прилича на Алепо

Това е неадекватно, заяде се депутатът от БСП с управляващите

Kуриоз: Скоба "арестува" Ферари за 200 бона Kуриоз: Скоба "арестува" Ферари за 200 бона

Водачът на тузарското возило забравило да сложи талонче за паркиране пред хотел "Маринела"

Поради липса на негри у нас, ще има протест в защита на ромите заради убития Флойд Поради липса на негри у нас, ще има протест в защита на ромите заради убития Флойд

Ако белите християни палеха и мародерстваха след всяко убийство на техен, светът щеше да потъне в развалини

Постоянен арест за търговци на нелегално оръжие и боеприпаси в Добрич Постоянен арест за търговци на нелегално оръжие и боеприпаси в Добрич

Намерени бяха над 20 пистолета със заличени фабрични номера, 50 пълнителя и 2000 боеприпаса за тях, картечни пистолети, автомати

9 растения, които прочистват въздуха в дома 9 растения, които прочистват въздуха в дома

Освен това са и красиви

Прозрачен тетрапод ще е новият символ пред Конгресния център на Морска гара в Бургас Прозрачен тетрапод ще е новият символ пред Конгресния център на Морска гара в Бургас

Скулптурата ще улавя като призма слънчевата светлина и ще я пречупва различно всеки час и ден от годината

Самолетите пълни до горе с гурбетчии без маски Самолетите пълни до горе с гурбетчии без маски

Националният превозвач не дезинфекцирал  и не предлагал ръкавици и маски, оплакват се пасажери

Възстановяват 677 дка гори в Средец Възстановяват 677 дка гори в Средец Залесяването обхваща общински горски територии в селата Момина Църква, Радойново, Кубадин, Пънчево и Факия Призвание нестинар - разказът на Костадин, който танцува върху жарава Призвание нестинар - разказът на Костадин, който танцува върху жарава

Малцина знаят, че всъщност ритуалът с танца в жаравата в неделята срещу 3-ти юни е кулминационен момент от целогодишния и сложен обреден календар

Copy/Paste като в САЩ: Полицаи убиха мъж, бил без маска, Мексико скочи Copy/Paste като в САЩ: Полицаи убиха мъж, бил без маска, Мексико скочи

Трагичният инцидент, който напомня този с Джордж Флойд, стана край Гуадалахара

Коронавирусът оцелява върху ръцете 10 минути Коронавирусът оцелява върху ръцете 10 минути

Епидемиологът добави, че върху ръкавици covid-19 живее по-дълго

Турция забранява излизане от домовете в 15 провинции Турция забранява излизане от домовете в 15 провинции

Мярката е опит да се спре разпространението на коронавируса, който до момента е отнел живота на над 4 600 души в страната

Еврокомисията зове за отваряне на границите в ЕС Еврокомисията зове за отваряне на границите в ЕС

Ние сме много близо до ситуация, в която трябва да премахнем всички ограничения и проверки по вътрешните граници, заяви Илва Йохансон

Американците почетоха паметта на Джордж Флойд Американците почетоха паметта на Джордж Флойд

Церемонията започна със символичен акт от полицаи

Лекари и медицински сестри на протест във Франция Лекари и медицински сестри на протест във Франция

Медиците искат повишение на заплатите и по-добри условия на труд

Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи Има заподозрян за убийството на българския гангстер Боби Манчев в Торонто Има заподозрян за убийството на българския гангстер Боби Манчев в Торонто

Изненадан съм, че той оцеля толкова дълго време, признава приятел на българина

Сестрата на Ким Чен Ун заплаши Южна Корея с "най-лошия сценарий" Сестрата на Ким Чен Ун заплаши Южна Корея с "най-лошия сценарий"

Причината са листовки, пуснати в Северна Корея от бегълци

Цеца Величкович стана баба Цеца Величкович стана баба

Младият татко е професионален боксьор, макар да е завършил престижен английски университет

Тихомир Безлов Тихомир Безлов Божков прилича на покер играч, който не знае къде блъфира Виц на деня Виц на деня Апетитните жени и жените с апетит са съвършено различни неща... Виц на деня Виц на деня Какво може да бъде по-лошо от слон в стъкларски магазин?
- Таралеж в завода за презервативи.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Днес една гледачка срещу 20 лева ми каза, че съм глупак.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори