×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Топлоизолацията – пести ли енергия, или само скубе парите на хората


Топлоизолацията – пести ли енергия, или само скубе парите на хората
Цяла Европа се опакова със стиропор, но мнозна оспорват ползите от това
13 Септември 2019, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Лобисти твърдят, че икономите стигат до 70%, други смятат, че те не са повече от 20%

От години топлоизолацията на жилищните сгради е хит в Европа, а постепенно се наложи масово и у нас. Хората вярват, че така отопляват жилищата си през зимата с много по-малко енергия. Така се спестяват много пари и инвестицията се избива само за няколко години. Освен това се опазва и природата, защото се изхвърлят по-малко вредни емисии.

Така ли е обаче наистина.

Немски журналисти направиха мащабно изследване по въпроса и стигнаха до извода, че топлоизолацията е наистина една много полезна дейност. Но много повече за тези, които я поставят, отколкото за онези, които я ползват.

Според тях различни лобита забуждават хората, за да им измъкват пари за нещо, от което те реално нямат голяма полза.

Първата спирка от журналистическото разследване е т.нар. Агенция по енергетика в Берлин. Тя се представя за обективен консултант, който се опира само на факти и не защитава ничии интереси, а извършва независими и неутрални проучвания.

Пред камерата нейният управител Стефан Кохлер казва, че ефектът от топлоизолацията е огромен - икономиите от ел.енергия може да стигнат до 70%, ако се изолира цялата къща. Кохлер твърди, че парите, похарчени за изолация, се възвръщат само след няколко години

Той обаче започва да мънка и не може да отговори на въпроса защо едно от най-важните изследвания за ползите от топлоизолацията е субсидирано от  концерна BASF – един от големите производители на изолационни материали в Германия. И защо в агенцията му е допуснат такъв крещящ конфликт на интереси.

Тези “независими” изследвания убеждават германците колко е полезна топлоизолацията. В резултат на това цяла Германия се опакова със стиропор. А мероприятието е субсидирано с милиарди евро от държавата, т.е. данъците, взети от хората.

Проф. Йенс Ференберг обаче има друго мнение по въпроса. “Това, че с топлоизолацията автоматично се спестяват пари е една распространена заблуда, тъй като само част от енергията се губи през стените. Жилището губи енергия през пода, покрива, вратите, прозорците. Затова енергията, която се спестява при изолацията, не е 50 – 70%, както убеждават лобистите, а под 20%. Това е толкова малко, че инвестицията реално се възвръща едва след около 50 години”, смята той.

Проф. Йенс Ференберг обяснява, че жилището губи енергия не само през стените

В хода на разследването журналистите сравняват сметките за ток в три напълно идентичти жилищни блока в кв. Ботфелд в Хановер. Единият от тях има топлоизолация на фасадата, направена преди 20 години. Другите два нямат. Таблицата с цифри показва, че към момента семействата в изолираната сграда не потребяват по-малко ток от останалите. Освен това сметките им за ел. енергия преди топлоизолацията и след нея са еднакви.

Журналистът Флориан Ньоте установява още, че често топлоизолираните сгради са много по-пожароопасни от другите, защото строителите използват лесно запалим стиропор.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
32
Коментара по темата
32.
ХХ
16.09.2019 15:19:08
0
0
@12, @13
статията просто е стара. предишният шеф на дена е стефан кьолер.
Инак описаното в статията е живата действителност на запад... само идиотите верват, че в ес корупцията не е основна ценност.
31.
не от луск-а...
16.09.2019 15:05:22
0
0
@27
точно в холандия и белгия подпокривното се изолира с вата (или плоскости) отвътре... както и леките вътрешни стени на горните етажи се правят с гипсокартон и вата отвътре...
в старите къщи между двата зида (където виждаш вата) е въздух по конструкция, който преди години са го запълвали с пяна.
други въпроси?
30.
Петър
14.09.2019 19:24:46
0
0
Ами четеш само това, което ти бърка отзад бе изрод!
29.
Bai
14.09.2019 18:32:49
0
2
Петре, олигофрен недодялан е на баща ти сина! Ко сте повече от 1 - вероятно всички сте олигофрени, твърде вероятно. Кво общо има децентрализацията на властта с основите на панелните блокове и държавите на които стандарта им позволява брътвежи?
28.
Петър
14.09.2019 18:17:38
0
0
27-ми,
Реално и двете държавици живеят върху блато! Точно за това, и двете държавици са развили децентрализацията на властта, за разлика от Нас! Които "умно" си санираме сградите (панелките) с пара, която нямаш, и на всичкото отгоре след няколко годинки, или ще трябва да плащаш и подсилването на основите им, или да ги събориш! Престанете да правите сравнения с Държави, на които стандарта им позволява в пъти повече от твоите брътвежи бе олигофрвн недодялан.
27.
Bai
14.09.2019 13:47:44
0
4
24 и 25 да смучат бибата,щото в цялата Холандия, Белгия и т.н не могат да намеря 1 къща дето да има изолация отвътре. Причината да не се слага итвътре е, че ше ти мухляса и лайното в гъза, понеже точката на оросяване се измества вътре в къщата, ама тва в СПТУ - то и Луска не се учи и те няма от де да го знаят... Във въпросните страни се използва само камрнна вата и то между 2 зида, тва птк ако някига бяха ходили можеше да го видят!
26.
Мария
14.09.2019 13:28:53
0
2
Покрай нас се санира цял блок - 15 етажа. Прави ми впечатление, че слагат по страшно много дюбели. Частните изолации, които сме гледали всички, как се работят от алпинисти на въжета, слагат по няколко дюбела на целите правоъгълни плочи, а тук по 5 дюбела на малки квадратни плочи. На пръв поглед не се икономисва от материали. Пък самият блок има вид на обстрелван по време на война, така че май е добра програмата, дори и да е повече във финансова полза на далавераджиите. Поне за окото, иначе кога ще успеят всички етажи да се обединят и ремонтират поне отчасти.
25.
До 24
14.09.2019 11:15:02
0
6
Ей, най-после един адекватен коментар. В Швеция никъде няма да видите стиропорки. Отвън само естествени материали. Вътре, тежка каменна вата и гипскартон. Включваш климатика или още по-добре е отоплението да е на термопомпа и след 10 минути е топло. Всъщност топлиш само въздуха в помещението, а не стените. Това обаче е трудно упражнение за цял блок например, свързано с доста неудобства за живущите по време на ремонта и за това 'санираме' от вън. Пък и така се вижда. Избори идат.
24.
един
14.09.2019 10:45:44
1
10
Топлината (отвътре) стигне ли до стените и плочите, няма никаква полза да я ловите след това на фасадата.
Изолация се слага вътре, иначе топлите сградата, а не помещенията.
В Германия, Белгия, Холандия и прочие страни с разумно харчене на парите, отдавна не се слага външна изолация.
Санирането трябваше да включва ремонт на заварките между панелните блокове.
Сега имате едни добре опаковани гнили заварки.
И един съвет, не инвестирайте трудно спечелените си левчета в панелките - вашите деца и да искат, няма да живеят в тях.
23.
брях
14.09.2019 10:38:19
2
5
Тая статия е като оня къде по интернет твърдял,че земята е плоска.В зависимост от материалите и начина на изработка икономията е между 30 и 50%.Нито е 70%,нито е 20%.И преди и след санирането,проветряване на жилището трябва да има минимум два пъти на ден.Влагата я има и преди и след санирането,ако в жилището се отглежат прекалено много цветя,особено нецъфтящи.Тъщата преди санирането плащаше ток около 180-200 лв на месец,а сега вече около 120лв зимъска.
22.
Райдър
14.09.2019 09:41:56
6
7
Тези изследвания са направени много преди да откраднат 3 те милиарда, но тогава никой не четеше, просто се радваше на "безплатното". За съжаление, сега ще чистят мухъл, плащат по-високи данъци и всичко друго, което му хрумне на гербераспа крадлив.
21.
morski
14.09.2019 09:03:16
1
10
Санираха и нашият блок в Лазур съм..Започнаха с покрива, обаче няма улей за изсипване на чакъла и каквото там има и пълниха в найлонови торби и хвърляха отгоре. С една такава торба ни нацелиха външното тяло на климатика. След 3 месеца ходене по мъките, подаване на оплаквания, жалби къде ли не, в крайна сметка купиха друг.За смяната на дограмата знам от съседи, защото нашата беше сменена. Много тесни врати, смалени прозорци. У нас остъкляваха терасата. Ами да, дограмата не беше спрямо взетите размери. По-малка беше. Поне успяхме да ги накараме да я сложат ниско, а да уплътняват горе, за да можеш все пак да ги ползваме тези прозорци. На съседите над нас е толкова високо сложена, че ти трябва столче, за да погледнеш надолу.
Като цяло си зависи от фирмата изпълнител как ще бъде направено.
20.
Smith
14.09.2019 08:18:46
5
16
Поредната идиотска статия, създадена с единствената цел да генерира кликове и трафик. От изолация и качествена дограма полза определено има, но полза няма никаква от журналисти-селяндури , обслужващи властта.
19.
Аз
14.09.2019 07:12:18
1
15
Никой не написа, че основното и най-същественото нещо при изолирането е качествената му направа. Тук масово не се използва едно основно правило, именно: всяко саниране си е вид опаковане на жилището, което освен, че намалява разходите създава и един значителен проблем, който се пренебрегва масово и превръща сканирането във вид блокировка на естествената нужда за всяка сграда да диша. Никой не си прави труда да помисли за вентилацията. Тя е задължителна в тези сгради. На север от нас, още на груб строеж хората предвиждат отвори във външния зид, оставяйки вентилационна тръба с ф 110 мм., на която се монтира клапа, регулираща и осигуряваща нужната вентилация в дома. В такива жилища е нормално инвестицията да се избие по-късно, заради загуба на енергия при циркулацията и въвеждането на свеж въздух отвън, но вярвайте хора, че само това е вариантът да създадете здрава среда у дома и да нямате проблеми с най-голямата проблем след санирането - конденз и влага. Точно те създават усещането за студ, макар да поддържате нездрава висока температура,тр са причината вирусите и инфекциите да живеят, а плесен и мухъл да виреят пък макар и да не ги виждате. Друго спасение при некачественото изпълнение на санирането е често да проверявайте, за да смените въздуха. Едва след това всяко саниране ще се превърне в безпроблемно.
18.
Pedophile hunter
14.09.2019 01:14:30
2
6
Веселин Луков, тъсрсете си нова къща!!
17.
Много червени тролове
13.09.2019 23:48:14
16
33
Трябва да си малоумник,за да отречеш ефекта на топлоизобацията и смяната на дограмата!Това е саниране,което и в бишото ГДР се извърши на панелките!Асфалт не се яде,санирането също не се яде,това са мантрите на БСП!Кой ще ни даде париии другарии,както се изцепи една комунистка от Перник! Комунетата искат всичко и сега,за това с безалкохолна бира,без кебапчета дори,ги подкупва Манолова в Борисовата градина!
16.
Козунака бейби
13.09.2019 23:39:57
18
9
"Читавата дограма знам каква -какъв материал и какви стъкла обаче няма да ви я кажа .защото е тайна на майстора .сиреч като ви излъжат 3-4 пътя и ще питате за Батко !хахахаха"
Типичният Ганьо, пълен нещастник! :D
15.
мислещ
13.09.2019 23:36:27
15
37
Колко трябва да си тъп за да кажеш че от изолация няма смисъл !? Откакто сложихме само 5 санта стиропор на къщата спрях половината радиатори зимата че не се диша от жега !
14.
*********
13.09.2019 23:21:12
3
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
Светльо
13.09.2019 22:30:12
0
11
Поредната манипулативна статия, естествено пусната в подходящия момент.
Без посочен източник, без реални доказателства - някакви имена хвърлени в пространството. Шефът на тази агенция се казва Andreas Kuhlmann. Ето източникът, т.е. официалния сайт:

https://www.dena.de/en/about-dena/

Отне ми по-малко от минута да го проверя. Оттук изводите могат да бъдат два:

1. Екипът на Флагман е некадърен и не знае основни журналистически принципи

2. Екипът на Флагман съзнателно се опитва да заблуждава аудиторията си, което както се вижда от коментарите е изключително лестно. Необразованите хора винаги са лесни за манипулация.

Дънинг-Крюгер, драги читатели...
12.
Светльо
13.09.2019 22:22:17
7
20
Поредната манипулативна статия, естествено пусната в подходящия момент.
Без посочен източник, без реални доказателства - някакви имена хвърлени в пространството. Шефът на тази агенция се казва Andreas Kuhlmann. Ето източникът, т.е. официалния сайт:

https://www.dena.de/en/about-dena/

Отне ми по-малко от минута да го проверя. Оттук изводите могат да бъдат два:

1. Екипът на Флагман е некадърен и не знае основни журналистически принципи

2. Екипът на Флагман съзнателно се опитва да заблуждава аудиторията си, което както се вижда от коментарите е изключително лестно. Необразованите хора винаги са лесни за манипулация.

Дънинг-Крюгер, драги читатели...
11.
Петър
13.09.2019 22:21:35
5
16
Топлоизолация се прави отвътре-навън.
Топлината, като изключим естествената (слънце) няма как да дойде отвън!
Външната изолация трябва да е за вода, и донякъде за вятър, който има свойството на природен "климатроник" (това важи за двуетажни фамилни сгради).
Предците ни не са глупави, за разлика от нашите бетонирани кооперации.
За това не ми е нужен професор от Германия, или където и да било, а просто да се върнем към корените си!
10.
баш майстор
13.09.2019 22:10:43
10
11
Повечето дограми са пълни боклуци.
1-во Обикновения Стъклопакет
24 мм тече като чешма от конденза при t-ро под 0 градуса.
Същото е с дограмата- ако не е спрекъснат темомост(струва луди пари) кондензира по 0 градуса .Отделно пласмасите и алуминя затапват въздуха в жилището и вътре всичко мухлясва .
Читавата дограма знам каква -какъв материал и какви стъкла обаче няма да ви я кажа .защото е тайна на майстора .сиреч като ви излъжат 3-4 пътя и ще питате за Батко !хахахаха
9.
гражданин
13.09.2019 22:02:14
33
21
Аз живея в саниран апартамент.
Зимата ако не отопловам стайте след 3-5 дена вътре става по-студено от вън ! Не се шегувам меря с живачен термометър.
Санирания апартамент изстине ли веднъж няма стопляне. Пролетта като дойде вънка 15-20 градуса ,а у нас 8-12 градуса як клинч .
Съвета ми е не си давайте парите на вятъра .Най-много си сменете дограмата ,обаче гледайте да не ви сложат някой метета ще плувнете в конденз и влага. Една съседка си смени дограмата и целите и тавани са в мухъл и плесен.Стъклата и текат като чешми от конденз когато t-та е под 0 градуса !
8.
Do 4
13.09.2019 22:01:18
28
23
Последните 4 години няма сериозна зима, изчакай някоя по-сериозна ище си пишем пак...
Това саниране си беше кражбата на века в България, едни 3 миларда потънаха в джоба на мафията..., вместо да се дадът във вид на пенсии и вдигане на заплатите. Богатите в Бояна станаха по-богати, а провинцията по-бедна. Никой не мисли стратегически за бъдещето на България, а като циганмите, днес да мине друг да дойде,
Комунисти сър и робите им...
7.
санираща фирма
13.09.2019 21:48:39
26
17
Скъпи клиенти , не четете и не се колебайте а звъннете на денонощните ни телефони.
Ще ви санираме всичко каквото имате - къщи ,апартаменти , боксониери и гарсониери,тавани и мазета .
Нашта фирма е оторизирана и лицензирана .Имаме доказани баш майстори- Ачо швепса , Станчо попчето и Шабан керемидата.
Звънете и чакайте офертата ни- хубаво ще ва санираме
6.
инженере
13.09.2019 21:47:37
10
29
заради инжове като теб, хората казват че образованието ни не бива. бае ти Ганю, не слуша разни специалисти като теб, а си гледа сметката за ток. тя му казва дали има ефект от санирането, смяната на дограмата, закупуването на икономични електроуреди, смяната на обикновените крушки с LED и т.н. и т.н.
5.
закос
13.09.2019 21:30:49
0
19
почти всичко зависи от дебелината но панелите и дали са изпълнени всички продцедури....ест че 4-5 санта не изолират като 10 ;) или ако ти е дървена дограмата и духа на затворен прозопец
4.
Ivanov
13.09.2019 21:21:55
13
32
Нашият блок е саниран, ЦГЧ ул. Иван Богоров. Много сме доволни, сметките за ток паднаха с около 30%! Едно от малкото да не кажа единственото хубаво нещо от кмета- санирането.
3.
инженер
13.09.2019 21:17:42
41
28
Немския строителен институт е изчислил ,че максималната икономия на топлоенергия през санирана външна стена е максимум 15 %.Този процент 15% е равен на действителните загуби на топлоенергия от стените на Несанирана сграда спрямо другите части на сградата-прозорци и вратопрозорци,таван и прочие.!
Също известно е ,че всичко е лоби на стиропорената мафия- действа се на приципа на психологията на простаците.Сами си въобразяват ,че в санирано жилище е супер топло в сравнение с "преди". Математиката и строителните наука е доказала - 15% ,но на наш Ганю му е поне с 84 %по-топло- колкото са дебилите в БГ-то според професор Иво Христов !
2.
Чиста
13.09.2019 21:15:47
19
10
Чиста проба на подготовка за изборите , че вярвате ли няма смисъл от саниране на блоковете .
1.
глупости на търкалета
13.09.2019 21:08:53
12
28
има ефект когато се смени и дограмата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори