×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отлична новина! С морски таксита ще плаваме до 5 красиви дестинации в Бургаския залив


Отлична новина! С морски таксита ще плаваме до 5 красиви дестинации в Бургаския залив
Добрата новина съобщиха кметът Димитър Николов, кап. Живко Петров - директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация", изпълнителният директор на Пристанище-Бургас Диян Димов и министърът на транспорта Росен Желязков
27 Август 2019, Вторник, 13:01 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Община Бургас ще закупи нов плавателен съд, който ще е много по-бърз и с него ще  се пътува от ранна пролет до късна есен

Модерни хидробуси ще плават в Бургаския залив и ще свързват 5 от най-красивите и ключови дестинации. Градът ни отново дава пример, като въвежда морски таксита и проправя пътя за останалите общини по българското Черноморие. Добрата новина съобщиха кметът Димитър Николов, кап. Живко Петров - директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация", изпълнителният директор на Пристанище-Бургас Диян Димов и министърът на транспорта Росен Желязков на кратък брифинг във фоайето на Магазия 1.

Новите транспортни връзки по вода ще свързват петте пристана на територията на община Бургас – този в кв. Сарафово, в кв. Крайморие, в зоната на Ченгене скеле, на остров Света Анастасия и Магазия 1 на Пристанище-Бургас.

Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи новината и увери, че всеки момент ще бъде готов кейовият пристан в кв. Крайморие, а скоро започва и изграждането на такъв в Ченгене скеле.

„Преди седмица с решение на Министерския съвет получихме възможността да разширим и модернизираме кейовия пристан на остров Света Анастасия. Заедно с територията на Магазия 1, от която тръгва корабчето „Анастасия” до там ще имаме 5 дестинации, до които да организираме вътрешната връзка”, каза Николов.

Община Бургас в момента подготвя проект да закупи нов плавателен съд с много по-голяма скорост от сегашния кораб, който да свързва петте пристанища, съобщи градоначалникът.

"Тъй като досега това не се е случвало, ние искаме разбиране и съдействие от Министерството на транспорта и от Изпълнителна агенция "Морска администрация" за опростяване на тези процедури. В момента изискванията за тези вътрешни плавателни връзки с хидробуси са много тежки. С този вид транспорт освен, че може да се возят туристи, могат да бъдат ползвани примерно и от жител на кв. Крайморие, който максимум за 15 минути да бъде до пристана в квартала от центъра на Бургас. Особено в летния трафик това е много по-бързо и много по-романтично”, изтъкна кметът на Бургас.

Кметът е категоричен, че Бургас дава старта на този тип транспортна връзка по вода, но това може да се случи не само на територията нашата община, но и на пристанищата в другите общини като Поморие, Созопол, Черноморец, Несебър и да бъде база за целия Бургаски залив

 Той добави, че в същото време туристите могат да използват маршрута, който ще бъде изпълняван от общинските корабчета. „Ще дадем възможност и на частни плавателни съдове да изпълняват тези вътрешнозаливни връзки в тези 5 нови точки. Радвам се, че лично министър Росен Желязков се ангажира, защото има нужда от промяна в наредбите и разрешителния режим, за да можем ние много по-бързо да получим валидност, за да оперираме по отношение на използването на всички тези нови 5 кейови пристана. Не е необходимо да спазваме всички процедури, както изисква това едно голямо пристанище – с кодовете за безопасност, за дълбочина и останалите тежки изисквания. Искаме съдействие и се радвам, че го получаваме. На 90% сме го постигнали, остана да приключим останалите 2 пристана, да ги въведем в експлоатационна годност и кап. Живко Петров да ни съдейства да получим разрешителните, за да изпълняваме вътрешните маршрути”, каза още Димитър Николов.

Той е категоричен, че Бургас дава старта на този тип транспортна връзка по вода, но това може да се случи не само на територията нашата община, но и на пристанищата в другите общини като Поморие, Созопол, Черноморец, Несебър и да бъде база за целия Бургаски залив.

Корабът ще бъде с по-малко пасажерски места, но за сметка на това ще бъде два пъти по-бърз и ще се използва и в по-тежка метеорологична обстановка. От ИА „Морска администрация” ще дадат отговор какви ще бъдат техническите му характеристики.

 „Нужно е да разширим периода за плаване на тези корабчета – да започва от ранна пролет до късна есен и само зимния период да не пътуват”, каза кметът Николов.

Кап. Живко Петров добави, че инфраструктурата в Бургаския залив е почти готова, на нейната база се увеличило и малкото корабоплаване. "Собствениците на малки плавателни съдове имат желание и смятам, че до другото лято ще се случи. Вече имаме линия от Несебър до Созопол и от Черноморец", каза кап. Петров.

"Взели сме опит от Дания и Швеция, които имат богат опит в този вид плаване с така наречените водни таксита или водни автобуси. В съкратени срокове ще предложим промените в две наредби, за да се даде възможност за следващия сезон да се отвори тази ниша, за която съм убеден, че ще има достатъчно желаещи", добави кап. Петров.


В категории: Бургас


17
Коментара по темата
17.
Млякото
27.08.2019 21:58:32
0
4
Във Ветрен, Сарафово и Езерово няма тротоари. Иначе общината прибира десетки хиляди за строителни разрешения на всяка нова многоетажна кооперация, които никнат като гъби след дъжд. Лекари в болницата не останаха, защото заплащането е подигравка. Бивши червени дупетати като пукнат таз трябва да чакат лекар от София да пристигне. Сега разбираме, че нашите пари , както и парите от ЕС ще се пръснат по мегаломански предизборни проекти. Колко хора ми е интересно ще пътуват до Ченгенето, на каква цена и ако общината не субсидира подобна дивотия, дали едно такова начинание може да се самоиздържа финансово? А Анастасия и в момента е пренаселена, представям си ако се домъкнат още тълпи.
До сбирщината общинари: Престанете с харченето на пари за предизборни шоупрограми! Инвестирайте в развитие на инфраструктурата в кварталите около града, че благодарение на главната "архитектка" центърът отдавна е пренаселен и пребетониран. Там каузата е обречена. Дайте свобода на хората да строят ниски къщи с дворове и живеят нормално в Кьошето, Крайморие, Ветрен. Или по-добре изчакайте, че като знам как работят схемите в момента, някой Здрав стлоител и там ще реши да вдига небостъргачи и да гъчи селяндури в тях.
16.
Бургас
27.08.2019 20:50:56
1
5
Аха ,Градът давал пример значи ,ами да си вземат пример от общини :Варна ,Пловдив ,Ст.Загора ,Девин ,Смолян ,Грудово,Велико Търново ,и мнооого други и да си оправят пътищата .-паляци
15.
Споко колеги
27.08.2019 18:15:14
0
16
Идват избори и господата от ГЕРБ ако трябва и Звезди ще ни свалят..., но само до изборите!
14.
Вечно лъгания народ на Бг.
27.08.2019 18:13:03
0
16
С морски таксита ще плаваме до 5 красиви дестинации в Бургаския залив.
А с космически таксита до три вълнуващи дестинации: Венера, Марс и Луната.
Само да не Забравите да гласувате за ГЕРБ и Николчо !
13.
Soros1
27.08.2019 16:19:38
25
93
Каква Дания,каква Швеция. Този транспорт беше силно развит у нас. От Балчик до Царево можеше да се пътува. Имаше и до Одеса. Миналата година пак говорихте за този транспорт,но явно както с "китайските инвиститори" ще е положението.
12.
Madmax
27.08.2019 15:20:55
2
16
Б Р А В О
11.
p.s.
27.08.2019 15:02:39
11
5
the show must go on...
should the show go on ?
10.
Наблюдател
27.08.2019 15:01:46
5
12
#9
На база голям БГ апетит.
9.
ХХ
27.08.2019 14:10:29
5
12
Не става ясно на каква база ще се променят изискванията за сигурност...
8.
Gotti
27.08.2019 14:04:19
0
43
Това го имаше преди 20-25 години и не е нищо ново. Кометите и Теохар Бакърджиев тръгваха от пристанището в посока красивите дестинации. После бяха оставени да кея да потънат и продадени за скраб.
7.
Снегурочка
27.08.2019 13:48:03
5
28
Супер якооо-без задръствания-готино, морско и много Бургаско :)
6.
Анна
27.08.2019 13:44:45
5
22
откриха топлата вода хаха. Че то от години има катамаран, който свързва несебър със Созопол за по-малко от час!
5.
бургас
27.08.2019 13:38:38
43
54
Съгласно ЕС законодателството, това си е чиста държавна помощ, която е забранена и следва глоба, или по скоро е дрън дрън. Защо един частник, който иска да вози в акваторията на залива на Сл.бряг трябва да отговаря на 100 изисквания, а общината не. Да се върнем на другата страна, че всичко е дрън дрън, защото вятърът в залива прави невъзможен този тип услуга.
Така че с две думи: ПР преди избори, някой иска да построи един кораб и един кей. П.П. и държавната инфраструктра с пари от кораби да стори паркинги, които след определен период да бъдат концесионирани, това което ще се случи вероятно и с общинските портове, кейове, кораби и тнт. след като минат годините неообходими да се експолатират по програмата на ЕС.
4.
//
27.08.2019 13:36:27
23
17
Давай Гьобелс! Защо не са на т.н. "Морска гара", да не би да е заключена?
3.
Ученик
27.08.2019 13:34:33
0
7
Този капитан не беше ли директор на морското?
2.
Гррб
27.08.2019 13:27:28
51
56
Поредния гербаджийски кьор фишек!
1.
Граждани
27.08.2019 13:26:29
23
31
Браво !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина
Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори