×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Опасно ли е депото за битови отпадъци край с. Атия и каква ще е съдбата му


Опасно ли е депото за битови отпадъци край с. Атия и каква ще е съдбата му
Всичко тук е направено по най-високите стандарти, опасно е да държим старата техника и лекарствата с изтекъл срок на годност у дома, обясни екоминистърът Нено Димов, който се срещна с протестиращите
25 Август 2019, Неделя, 17:00 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимка: Авторът

До момента едва 6 общини у нас са изградили площадка за съхранение на стара битова техника и лекарства с изтекъл срок на годност, до една година това трябва да стане навсякъде

Министърът на околната среда и водите Нено Димов опита всячески да успокои жителите на созполското село Атия, които от ранни часове днес излязоха на протест срещу построяването на депо за опасни битови отпадъци, намиращо се в близост от домовете им. Сред като срещата между министъра и недоволните жители не успя да протече мирно и спокойно, разговорът прерасна в скандал. Местните се чувстват излъгани, тъй като строежът на обекта е започнал преди много време и всъщност те не са наясно какво точно ще представлява въпросната площадка. По думуте на Димов това е депо за временно съхранение на отпадъците и е необходимо и съвсем скоро във всяка община у нас ще бъде изградено подобно. Ето какво още каза пред журналисти екоминистърът Нено Димов.

Екоминистърът Нено Димов: Не депо, а площадка за временно съхраняване на битови отпадъци се строи край Атия

 

-Г-н Димов, хората са притеснени за околната среда заради изграждането на депото. Колко си сигурни тези контейнери, в които ще бъдат събрани отпадъците?

-Това, което е направено тук, е направено по най-високите стандарти. Проектът се финансира по българо-швейцарска програма и самото швейцарско правителство контролира техните представители у нас, така че това е може би най-високият стандарт в Европа.

-Това означава, че хората няма за какво да се притесняват?

-Аз мисля, че хората имат много от какво да се притесняват, ако продължат да събират тези отпадъци в кофите си за боклук, защото и батерията, и битовата химия, която имаме вкъщи, не е опасна, докато я ползваме, но с течение на времето може да стане. А щом я превозват към депото, значи вече е потенциално опасна. Идвайки тук и към специално третиране след това, именно това се предотвратява. Така че според мен това е много по-добрият вариант за събиране на битови отпадъци. Те ще имат срок за престой и комплектоване, след което ще бъдат преместени на места, където ще бъдат преработвани или третирани по начин, полезен за околната среда. До момента едва шестима кметове на населени места са успели да се преборят и да създадат такова депо, поздравявам ги. До следващата година всички общини в България трябва да имат подобни площадки.

-Колко би струвало преместването на подобна площадка, хората недоволстват и искат точно това?

-Не мога да отговоря на този въпрос. Изграждането й струва малко под 2 милиона. Тя е построена тук, защото Община Созопол е посочила тази площадка като място, с което е кандидатствала за българо-швейцарската програма.

-Какво следва оттук нататък?

-При всички положения тази площадка е одобрена и е минала през съответните процедури и ако Община Созопол не желае да я премести, то тя ще започне да функционира.

-Кога е предвидено да започне функциониране на площадката?

-Когато Общината каже, че е готова със съответния Акт 15 и респективно Акт 16. Когато това стане, трябва да информира министерството и ще започне работа.


В категории: Созопол


16
Коментара
16
Коментара по темата
16.
много съм прост
26.08.2019 01:44:51
1
4
https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/plazhyt-vromos-kraj-chernomorec-e-radioaktiven-3168891
15.
До 7887
26.08.2019 01:18:20
1
3
Явно си некомпетентен, но си и мнооого прост!
14.
Браво
25.08.2019 23:58:04
1
137
За това депо гласуваха послушниците на Рейзи от ГЕРБ , които отново се натискат за съветници . Не гласувайте за ГЕРБ!!!
13.
حماس
25.08.2019 23:44:39
3
1
Izmetta na planetata ostanahte tam cherveni podmetki Ruski mangali mirizlivi Gerbajiiski i turski melezi ot Dps
12.
сакън
25.08.2019 20:02:03
1
10
ще ни отровите военните бре. то едно поделение остана и вие баш там ще събирате отпадъци.
11.
Петър
25.08.2019 19:26:29
1
13
За мината питайте не хората, а този на снимката, или предшествениците му!
Законите ги Нарушават самите Министри, депутати, прокурори, съдии, ченгета, които угодно си намират лимонки!
Дали ще са ТД, дали ще са наркобарони, и т.н. все тая! Всеки един проблем е породен от властта, а не от Народа!
10.
Бончо
25.08.2019 19:25:53
1
10
Аз мога да си ходя брадясъл щат съм бараба, но министърът не може. Да земат да си ходят, че ни омръзна да протестираме на вссяко тяхно осиране. Няма незаменими хора.
9.
@7887
25.08.2019 19:00:02
7
5
Колкото повече пишеш,толкова повече се излагаш!Не се смей пресилено на собствените си вицове,че и другите ще те разберат,колко ти е умствения багаж ;)
8.
7887 до 6
25.08.2019 18:55:43
5
20
Не,братле. Тогава лапахте гювеч-заплата корава,блокчета без парички,пенсийка след 7г в мината на няма 40г,почивчици и т.н.. Ама дето плаж Вромос и целия залив се осра не се сещахте,нали така? Сега за хубавото скачате. Прости ли сте там или какво?! хаха
7.
местен
25.08.2019 18:49:09
1
64
Лъжа след лъжа ! 1) И днес този Мистър Министър, не се срещна с хората а ги заобиколи и посети обекта на депото в компанията на местни кметове и регионални директори ! Там пристигнаха някой от гражданите за да му кажат, че е лъжец. Така, че среща с населението е нямало ! 2) Обекта се изгражда без да е проведено обществено обсъждане ! Т.е. пледи 10 години пред 10 човека Рейзи ги е излъгал, че ще правят депо за схроителни отпадъци ! 3) парите на швейцарците са усвоени и за да не връщаме сега фирмите на герберите имитират дейност. Какви високи стандарти кви 5 лева ?
6.
до 7887
25.08.2019 18:28:53
2
15
А,че нали беше диктатура,как да се обадят,а сега нали е демокрация ,пак ли да си траят,защото демократ ги гази и трови!Да Ви имам и доводите и разбирането за справедливост!!!
5.
7887
25.08.2019 18:04:06
37
18
Тези,загрижените граждани на с. Атия,къде бяха 40г,когато работеше радиоактивната мина до тях Аз за един прЕател питам само?
4.
дядо
25.08.2019 17:51:03
11
26
Депото е за чужди отпадъци!Няма какво да логорейства тоя дебил!
3.
Zoro
25.08.2019 17:49:01
2
42
Министърчето лъже
2.
мнение
25.08.2019 17:13:54
2
19
Да , има разделно събиране на отпадъци но резултата е малък. Да , има нужда от т н склад за тази цел във всяка община но нека това е в близост до площадката за отпадъци а не на 300 м от селото. Все пак Атия е в близост до морето или грешим. Няма безопастни отпадъци- примерно лекарствата следвада се горят и т н . Не добре избран терен в обшин а Бургас за тази цел .
1.
хахо
25.08.2019 15:59:19
11
26
Българино така и не се научи да събира разделно отпадъците за 15 години,ръга изхабените батерии,изгорели крушки,старите детски играчки и прочее в торбата с хранителните отпадъци,а иначе излязъл ми да протестира срещу временен склад,където това ще се сепарира на едно място.Алооо селянино още си хвърга боклука през терасата,вий европеец сте тръгнали да го праите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Политикът шокира с новия си външен вид, стопил се е наполовина
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори