×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Всяка успешна процедура е резултат от доверието и връзката между лекар и пациент


Всяка успешна процедура е резултат от доверието и връзката между лекар и пациент
Искам да бъда полезен с натрупания си опит, като работя в структура, която е поставила пациента в центъра на своята грижа, казва инвазивният кардиолог д-р Фархат Фуладванд
19 Август 2019, Понеделник, 14:45 ч.
Автор: Флагман.БГ

За толкова кратко време през МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Бургас преминаха наистина много пациенти

Д-р Фархат Фуладванд – завършва медицина през 1988 г. в Медицинска Академия - София. Начало на професионалния му стаж е в Казанлъшкия район, след задължителното за онова време разпределение. Преминава  военна служба във Военно Медицинска Академия и продължава кариерата си в отделение по интервенционална кардиология в Клинична база "Лозенец" - където работи в продължение на 10 г. През това време е един от основателите на Българското Дружество по Интервенционална Кардиология.

През 1992 г. преминава успешна 6 месечна специализация във водеща болница в Тел Авив, Израел - Tel Hashumer (Sheba Medical Center), а през 1999 г. продължава обучението си за 8 месеца в катетеризационната лаборатория на най-голямата държавна болница на Милано - Niguarda "De Gsperis". От 2000 г. се премества окончателно в Италия, като работи като инвазивен кардиолог в болниците "Ospedale San Giuseppe" - Milano. Там основава катетеризационна лаборатория. Междувременно е консултант инвазивен кардиолог към Istituto ClinicoSant'Ambroggio на най-голямата частна структура в Италия "Gruppo San Donato'. През 2007 г. се премества в болницата "Sacra Famiglia - Fatebenefratteli" към "Ordine Ospedaliero San Giovanni di Dio" където е главен инвазивен кардиолог. Притежава специалности 'Вътрешни болести", "Кардиология" и "Интервенционална кардиология", както и сертификати по "Ехокардиография" и "Постоянна електрокардиостимулация". Автор и съавтор на множество публикации в български и чуждестранни научни списания и е редовен лектор на национални и международни конгреси.

В момента е част от екипа на МБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Бургас.

- Защо избрахте инвазивна кардиология?

- Този ваш интересен въпрос ме връща в спомените ми с цели 30 години назад. Като съвсем млад лекар бях стартирал практиката си в Клинична база - Лозенец и един ден влязох в катетеризационната лаборатория на отделението. Тогава се случи магията – онова, което в живота се нарича любов от пръв поглед. Да виждам сърцето и съдовете, които го хранят директно, да виждам периферните съдове на човешкото тяло и веднага да мога да поставям диагноза - това беше изключително. Да се отпушват артерии с балон и стентове, да се стабилизира ритъмът на сърцето с поставяне на пейсмейкъри - това беше за мен чудото, което един лекар може да сътвори, ползвайки постиженията на техниката, като продължение на неговите умения. Всичко това пречупено през академичните знания и опит. Тогава разбрах, че интервенционалната кардиология ме е избрала да й служа. И ето, че станаха вече цели 30 години, в които аз се старая да не я разочаровам, бидейки достоен нейн служител.

- Излъчвате сигурност и увереност. Кое в тази професия е най-голямо предизвикателство за вас?

- Сигурност.. според мен сигурност в нашата професия се излъчва с натрупания опит през годините. Разбира се има и още едно много важно нещо - всяка успешна процедура е резултат от връзката между лекаря и пациента. Съумееш  ли да направиш пациента съпричастен - да участва със своята вяра в процедурата, стараеш ли се да му обясняваш какво правиш във всеки момент, тогава вероятността процедурата да приключи успешно е много по-голяма. Именно това е ключът към успеха в моята работа. А когато накрая пациентите излязат от болницата самостоятелно дишащи, с нормален сърдечен ритъм и доволни, благодарни, усмихнати и по-здрави отколкото, когато са влезнали в моята операционна, удовлетворението от работата и радостта, която тя носи – са неизмерими.  

- Практикували сте в едни от най-добрите болници в света. Какво Ви мотивира да продължите професионалния си път в България?

- Прави сте, че в моята практика имах възможност да работя в едни от най-добрите болници, но ще добавя към това и работата с отличните професионалисти там. Всъщност, добрата болница се прави от лекарите, които работят в нея. Естествено съвременната медицина изисква и модерна скъпо струваща апаратура, както и консумативи. Без такива финансови инвестиции, колкото и да е блестящ един лекар, трудно може да приложи добро лечение. Обратното обаче е още по-неприемливо т.е. и в най-съвременно оборудваната болница, ако работят некомпетентни лекари, не само няма да се прилага добро лечение, но и съвсем реална е вероятността да се допускат грешки и да се навреди на болния човек. Аз реших да продължа професионалния си път отново в България, защото виждам, че Българският кардиологичен Институт от създаването си в продължение на едно десетилетие непрекъснато инвестира в здравеопазването, както по отношение на апаратурата и консумативите, така и по отношение на привличане на високоспециализирани кадри. В същото време постоянно инвестира в обучение и повишаване квалификацията на медицинския си персонал.

Това е основният мотив да продължа отново в България. Да бъда полезен с натрупания си опит, като работя в структура, която е поставила пациента в центъра на своята грижа.

- Повече от 10 години сте част от екипа на Български Кардиологичен Институт. Защо избрахте именно новооткритата болница?

- Когато разбрах, че открива филиал на "Сърце и Мозък", която е най-модерната болница в България, нямах съмнение, че мястото ми е в новооткритото здравно заведение в гр. Бургас. За мен е огромна привилегия да участвам в успешното развиване на болницата, както и да имам възможността да предоставя целия си натрупан опит и висока медицинска експертиза на пациентите в тази част на България. Това е огромно предизвикателсво, което ме стимулира и ме кара да се чуствам още по-полезен за сърдечно болните хора.

- МБАЛ „Сърце и Мозък“ отвори врати на 1ви юли тази година. За краткото време са спасени десетки пациенти. Имаше ли по-специфичен случай, за който бихте искали да разкажете?

- За толкова кратко време през МБАЛ „Сърце и Мозък“ преминаха наистина много пациенти. Аз няма да забравя първия пациент, който прекрачи прага на болницата. Всъщност той не прекрачи прага, а беше транспортиран от линейка в крайно тежко състояние. Ставаше въпрос за чужденец без никакви документи, неспособен поради тежкото си състояние да даде информация за минали заболявания. Успяхме за по-малко от половин час съвместно с реаниматорите да го стабилизираме, след което му направих ангиопластика и човекът, който беше в безнадеждно състояние, след 4-5 дни си тръгна на крака от болницата. Неговата благодарност, както и тази на близките му, които бяха дошли в България на почивка, не могат да бъдат забравени. Сещам се и за още един случай, с който се гордея. В болницата постъпи пациент с хронично запушена лява бедрена артерия (основната артерия, която кръвоснабдява левия крак). Беше претърпял няколко неуспешни опита за отпушване на артерията в няколко болници в града. Пациентът ми се довери и по време на процедурата успешно реканализирах цялата артерия. Още на следващия ден, когато беше изписан - вече нямаше болки в крака. Много такива случаи имаме за това кратко време. И това ме удовлетворява напълно.

- Какво отличава МБАЛ „Сърце и Мозък“ като здравно заведение?

- Фактически в рамките на Българския Кардиологичен Институт МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургас не се отличава съществено от останалите ни болници. И именно заради това сме толкова успешна здравна структура с непрекъснато растящ успех. Защото във всичките ни болници спазваме един стандарт, еднакъв модел на поведение - започващ от поставянето на диагнозата, минаващ през интервенционалното или хирургичното лечение, завършващ с медикаментозната поддържаща терапия и не на последно място – периодично проследяване на здравословното състояние след изписването. Всичко на база стриктното спазване на утвърдените алгоритми за добра клинична практика и поставяне на пациента в центъра на дейността.

- Осен това в областта на интервенционалната кардиология, която е моята специалност, ние разполагаме с апаратура, която е налична вероятно само в една или две водещи столични клиники. Притежаваме три различни апарата за функционална оценка на коронарните артерии - FFR на ST Medical, ползващ коронарен водач, FFR на Acict с микрокатетър и най-модерната система iFR на Volcano, за която не е необходимо инжектирането на медикамент в коронарните артерии. Работим с два различни апарата за морфологична оценка - интракоронарна ехография - IVUS на Volcano, както и оптична кохерентна визуализация на коронарните артерии - ОСТ на ST Medical. Всичко това ни дава цялостна картина и възможност за оценка на стенозите по артериите. Не мога да не спомена и огромния избор на коронарни катетри, коронарни водачи и балони, които използваме, за да преодолеем всяко артериално стестнение. Разполагаме с различни видове стентове включително и специалните такива за разширяване на стеснения, които се намират в зоната на разклоненията на коронарните артерии.

- Не на последно място – изключителното отношение на целия персонал към пациента и към неговите близки.  В МБАЛ „Сърце и Мозък“ вярваме, че пътят към доброто лечение преминава през увереността, че болният и близките му са попаднали в добри ръце и всеки ден се стараем да затвърждаваме това усещане.

- В последните години наблюдаваме значително увеличаване на здравния туризъм и търсенето на адекватна медицинска помощ в чужбина. Как бихте повлияли на тази тенденция?

- Това е много сложен проблем, в чиято основа лежи само една причина - недоволството на страдащия болен човек от това, което му се предлага като здравна грижа. Всъщност търсенето на медицинска помощ в чужбина е кулминацията на това явление. Нека поговорим и за хилядите болни хора, които търсят адекватна медицинска помощ в столицата или в другите големи градове, защото не я откриват в населено място, в което живеят. Аз мога да коментирам само кардиологията и го правя с поглед на човек, който 17 години е работил в една развита в кардиологично отношение държава. Това, което Българският Кардиологичен Институт извършва - широкообхватна и високоспециализирана медицинска дейност в целия си аспект (от диагноза, през медикаментозно лечение, чрез интервенционална и/или кардиохирургична техника) е над средното ниво на много европейски държави, а специално дейността на "Сърце и Мозък" по нищо не отстъпва от високото европейско равнище.

Затова съм щастлив, че с откриването на нашата болница, пациентите от целия регион имат достъп до медицинска помощ, съпоставима с най-високите световни стандарти.

- Какви съвети за добро сърдечно здраве бихте дали?

- Няколко основни неща: гледайте на живота с усмивка и не се ядосвайте, защото стресът е най-големият враг на здравето. Хранете се здравословно, наблягайки повече на зеленчуци и плодове. Не консумирайте пържени храни. Избягвайте тютюнопушенето и употребата на алкохол. Повече двигателна активност и спорт. Изключително важно е да приемате лекарствата си редовно,  а ако се нуждаете от спешна медицинска помощ или консултация, ние, специалистите от МБАЛ „Сърце и Мозък“ ще ви окажем пълно съдействие да възстановите здравето си.

За консултации с д-р Фуладванд, можете да запишете час на тел. 056/703003
България Всички новини
Хванаха меденруднишки дилър с 30 грама канабис Хванаха меденруднишки дилър с 30 грама канабис

В дома му в блок 115 в жк. "Меден рудник" е намерена найлонова торбичка с трева

Зарков, след като Караянчева му спря микрофона: Плажът на Алепу прилича на Алепо Зарков, след като Караянчева му спря микрофона: Плажът на Алепу прилича на Алепо

Това е неадекватно, заяде се депутатът от БСП с управляващите

Kуриоз: Скоба "арестува" Ферари за 200 бона Kуриоз: Скоба "арестува" Ферари за 200 бона

Водачът на тузарското возило забравило да сложи талонче за паркиране пред хотел "Маринела"

Поради липса на негри у нас, ще има протест в защита на ромите заради убития Флойд Поради липса на негри у нас, ще има протест в защита на ромите заради убития Флойд

Ако белите християни палеха и мародерстваха след всяко убийство на техен, светът щеше да потъне в развалини

Постоянен арест за търговци на нелегално оръжие и боеприпаси в Добрич Постоянен арест за търговци на нелегално оръжие и боеприпаси в Добрич

Намерени бяха над 20 пистолета със заличени фабрични номера, 50 пълнителя и 2000 боеприпаса за тях, картечни пистолети, автомати

9 растения, които прочистват въздуха в дома 9 растения, които прочистват въздуха в дома

Освен това са и красиви

Прозрачен тетрапод ще е новият символ пред Конгресния център на Морска гара в Бургас Прозрачен тетрапод ще е новият символ пред Конгресния център на Морска гара в Бургас

Скулптурата ще улавя като призма слънчевата светлина и ще я пречупва различно всеки час и ден от годината

Самолетите пълни до горе с гурбетчии без маски Самолетите пълни до горе с гурбетчии без маски

Националният превозвач не дезинфекцирал  и не предлагал ръкавици и маски, оплакват се пасажери

Възстановяват 677 дка гори в Средец Възстановяват 677 дка гори в Средец Залесяването обхваща общински горски територии в селата Момина Църква, Радойново, Кубадин, Пънчево и Факия Призвание нестинар - разказът на Костадин, който танцува върху жарава Призвание нестинар - разказът на Костадин, който танцува върху жарава

Малцина знаят, че всъщност ритуалът с танца в жаравата в неделята срещу 3-ти юни е кулминационен момент от целогодишния и сложен обреден календар

Copy/Paste като в САЩ: Полицаи убиха мъж, бил без маска, Мексико скочи Copy/Paste като в САЩ: Полицаи убиха мъж, бил без маска, Мексико скочи

Трагичният инцидент, който напомня този с Джордж Флойд, стана край Гуадалахара

Коронавирусът оцелява върху ръцете 10 минути Коронавирусът оцелява върху ръцете 10 минути

Епидемиологът добави, че върху ръкавици covid-19 живее по-дълго

Турция забранява излизане от домовете в 15 провинции Турция забранява излизане от домовете в 15 провинции

Мярката е опит да се спре разпространението на коронавируса, който до момента е отнел живота на над 4 600 души в страната

Еврокомисията зове за отваряне на границите в ЕС Еврокомисията зове за отваряне на границите в ЕС

Ние сме много близо до ситуация, в която трябва да премахнем всички ограничения и проверки по вътрешните граници, заяви Илва Йохансон

Американците почетоха паметта на Джордж Флойд Американците почетоха паметта на Джордж Флойд

Церемонията започна със символичен акт от полицаи

Лекари и медицински сестри на протест във Франция Лекари и медицински сестри на протест във Франция

Медиците искат повишение на заплатите и по-добри условия на труд

Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи Има заподозрян за убийството на българския гангстер Боби Манчев в Торонто Има заподозрян за убийството на българския гангстер Боби Манчев в Торонто

Изненадан съм, че той оцеля толкова дълго време, признава приятел на българина

Сестрата на Ким Чен Ун заплаши Южна Корея с "най-лошия сценарий" Сестрата на Ким Чен Ун заплаши Южна Корея с "най-лошия сценарий"

Причината са листовки, пуснати в Северна Корея от бегълци

Цеца Величкович стана баба Цеца Величкович стана баба

Младият татко е професионален боксьор, макар да е завършил престижен английски университет

Тихомир Безлов Тихомир Безлов Божков прилича на покер играч, който не знае къде блъфира Виц на деня Виц на деня Апетитните жени и жените с апетит са съвършено различни неща... Виц на деня Виц на деня Какво може да бъде по-лошо от слон в стъкларски магазин?
- Таралеж в завода за презервативи.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Днес една гледачка срещу 20 лева ми каза, че съм глупак.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори