×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всяка успешна процедура е резултат от доверието и връзката между лекар и пациент


Всяка успешна процедура е резултат от доверието и връзката между лекар и пациент
Искам да бъда полезен с натрупания си опит, като работя в структура, която е поставила пациента в центъра на своята грижа, казва инвазивният кардиолог д-р Фархат Фуладванд
19 Август 2019, Понеделник, 14:45 ч.
Автор: Флагман.БГ

За толкова кратко време през МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Бургас преминаха наистина много пациенти

Д-р Фархат Фуладванд – завършва медицина през 1988 г. в Медицинска Академия - София. Начало на професионалния му стаж е в Казанлъшкия район, след задължителното за онова време разпределение. Преминава  военна служба във Военно Медицинска Академия и продължава кариерата си в отделение по интервенционална кардиология в Клинична база "Лозенец" - където работи в продължение на 10 г. През това време е един от основателите на Българското Дружество по Интервенционална Кардиология.

През 1992 г. преминава успешна 6 месечна специализация във водеща болница в Тел Авив, Израел - Tel Hashumer (Sheba Medical Center), а през 1999 г. продължава обучението си за 8 месеца в катетеризационната лаборатория на най-голямата държавна болница на Милано - Niguarda "De Gsperis". От 2000 г. се премества окончателно в Италия, като работи като инвазивен кардиолог в болниците "Ospedale San Giuseppe" - Milano. Там основава катетеризационна лаборатория. Междувременно е консултант инвазивен кардиолог към Istituto ClinicoSant'Ambroggio на най-голямата частна структура в Италия "Gruppo San Donato'. През 2007 г. се премества в болницата "Sacra Famiglia - Fatebenefratteli" към "Ordine Ospedaliero San Giovanni di Dio" където е главен инвазивен кардиолог. Притежава специалности 'Вътрешни болести", "Кардиология" и "Интервенционална кардиология", както и сертификати по "Ехокардиография" и "Постоянна електрокардиостимулация". Автор и съавтор на множество публикации в български и чуждестранни научни списания и е редовен лектор на национални и международни конгреси.

В момента е част от екипа на МБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Бургас.

- Защо избрахте инвазивна кардиология?

- Този ваш интересен въпрос ме връща в спомените ми с цели 30 години назад. Като съвсем млад лекар бях стартирал практиката си в Клинична база - Лозенец и един ден влязох в катетеризационната лаборатория на отделението. Тогава се случи магията – онова, което в живота се нарича любов от пръв поглед. Да виждам сърцето и съдовете, които го хранят директно, да виждам периферните съдове на човешкото тяло и веднага да мога да поставям диагноза - това беше изключително. Да се отпушват артерии с балон и стентове, да се стабилизира ритъмът на сърцето с поставяне на пейсмейкъри - това беше за мен чудото, което един лекар може да сътвори, ползвайки постиженията на техниката, като продължение на неговите умения. Всичко това пречупено през академичните знания и опит. Тогава разбрах, че интервенционалната кардиология ме е избрала да й служа. И ето, че станаха вече цели 30 години, в които аз се старая да не я разочаровам, бидейки достоен нейн служител.

- Излъчвате сигурност и увереност. Кое в тази професия е най-голямо предизвикателство за вас?

- Сигурност.. според мен сигурност в нашата професия се излъчва с натрупания опит през годините. Разбира се има и още едно много важно нещо - всяка успешна процедура е резултат от връзката между лекаря и пациента. Съумееш  ли да направиш пациента съпричастен - да участва със своята вяра в процедурата, стараеш ли се да му обясняваш какво правиш във всеки момент, тогава вероятността процедурата да приключи успешно е много по-голяма. Именно това е ключът към успеха в моята работа. А когато накрая пациентите излязат от болницата самостоятелно дишащи, с нормален сърдечен ритъм и доволни, благодарни, усмихнати и по-здрави отколкото, когато са влезнали в моята операционна, удовлетворението от работата и радостта, която тя носи – са неизмерими.  

- Практикували сте в едни от най-добрите болници в света. Какво Ви мотивира да продължите професионалния си път в България?

- Прави сте, че в моята практика имах възможност да работя в едни от най-добрите болници, но ще добавя към това и работата с отличните професионалисти там. Всъщност, добрата болница се прави от лекарите, които работят в нея. Естествено съвременната медицина изисква и модерна скъпо струваща апаратура, както и консумативи. Без такива финансови инвестиции, колкото и да е блестящ един лекар, трудно може да приложи добро лечение. Обратното обаче е още по-неприемливо т.е. и в най-съвременно оборудваната болница, ако работят некомпетентни лекари, не само няма да се прилага добро лечение, но и съвсем реална е вероятността да се допускат грешки и да се навреди на болния човек. Аз реших да продължа професионалния си път отново в България, защото виждам, че Българският кардиологичен Институт от създаването си в продължение на едно десетилетие непрекъснато инвестира в здравеопазването, както по отношение на апаратурата и консумативите, така и по отношение на привличане на високоспециализирани кадри. В същото време постоянно инвестира в обучение и повишаване квалификацията на медицинския си персонал.

Това е основният мотив да продължа отново в България. Да бъда полезен с натрупания си опит, като работя в структура, която е поставила пациента в центъра на своята грижа.

- Повече от 10 години сте част от екипа на Български Кардиологичен Институт. Защо избрахте именно новооткритата болница?

- Когато разбрах, че открива филиал на "Сърце и Мозък", която е най-модерната болница в България, нямах съмнение, че мястото ми е в новооткритото здравно заведение в гр. Бургас. За мен е огромна привилегия да участвам в успешното развиване на болницата, както и да имам възможността да предоставя целия си натрупан опит и висока медицинска експертиза на пациентите в тази част на България. Това е огромно предизвикателсво, което ме стимулира и ме кара да се чуствам още по-полезен за сърдечно болните хора.

- МБАЛ „Сърце и Мозък“ отвори врати на 1ви юли тази година. За краткото време са спасени десетки пациенти. Имаше ли по-специфичен случай, за който бихте искали да разкажете?

- За толкова кратко време през МБАЛ „Сърце и Мозък“ преминаха наистина много пациенти. Аз няма да забравя първия пациент, който прекрачи прага на болницата. Всъщност той не прекрачи прага, а беше транспортиран от линейка в крайно тежко състояние. Ставаше въпрос за чужденец без никакви документи, неспособен поради тежкото си състояние да даде информация за минали заболявания. Успяхме за по-малко от половин час съвместно с реаниматорите да го стабилизираме, след което му направих ангиопластика и човекът, който беше в безнадеждно състояние, след 4-5 дни си тръгна на крака от болницата. Неговата благодарност, както и тази на близките му, които бяха дошли в България на почивка, не могат да бъдат забравени. Сещам се и за още един случай, с който се гордея. В болницата постъпи пациент с хронично запушена лява бедрена артерия (основната артерия, която кръвоснабдява левия крак). Беше претърпял няколко неуспешни опита за отпушване на артерията в няколко болници в града. Пациентът ми се довери и по време на процедурата успешно реканализирах цялата артерия. Още на следващия ден, когато беше изписан - вече нямаше болки в крака. Много такива случаи имаме за това кратко време. И това ме удовлетворява напълно.

- Какво отличава МБАЛ „Сърце и Мозък“ като здравно заведение?

- Фактически в рамките на Българския Кардиологичен Институт МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургас не се отличава съществено от останалите ни болници. И именно заради това сме толкова успешна здравна структура с непрекъснато растящ успех. Защото във всичките ни болници спазваме един стандарт, еднакъв модел на поведение - започващ от поставянето на диагнозата, минаващ през интервенционалното или хирургичното лечение, завършващ с медикаментозната поддържаща терапия и не на последно място – периодично проследяване на здравословното състояние след изписването. Всичко на база стриктното спазване на утвърдените алгоритми за добра клинична практика и поставяне на пациента в центъра на дейността.

- Осен това в областта на интервенционалната кардиология, която е моята специалност, ние разполагаме с апаратура, която е налична вероятно само в една или две водещи столични клиники. Притежаваме три различни апарата за функционална оценка на коронарните артерии - FFR на ST Medical, ползващ коронарен водач, FFR на Acict с микрокатетър и най-модерната система iFR на Volcano, за която не е необходимо инжектирането на медикамент в коронарните артерии. Работим с два различни апарата за морфологична оценка - интракоронарна ехография - IVUS на Volcano, както и оптична кохерентна визуализация на коронарните артерии - ОСТ на ST Medical. Всичко това ни дава цялостна картина и възможност за оценка на стенозите по артериите. Не мога да не спомена и огромния избор на коронарни катетри, коронарни водачи и балони, които използваме, за да преодолеем всяко артериално стестнение. Разполагаме с различни видове стентове включително и специалните такива за разширяване на стеснения, които се намират в зоната на разклоненията на коронарните артерии.

- Не на последно място – изключителното отношение на целия персонал към пациента и към неговите близки.  В МБАЛ „Сърце и Мозък“ вярваме, че пътят към доброто лечение преминава през увереността, че болният и близките му са попаднали в добри ръце и всеки ден се стараем да затвърждаваме това усещане.

- В последните години наблюдаваме значително увеличаване на здравния туризъм и търсенето на адекватна медицинска помощ в чужбина. Как бихте повлияли на тази тенденция?

- Това е много сложен проблем, в чиято основа лежи само една причина - недоволството на страдащия болен човек от това, което му се предлага като здравна грижа. Всъщност търсенето на медицинска помощ в чужбина е кулминацията на това явление. Нека поговорим и за хилядите болни хора, които търсят адекватна медицинска помощ в столицата или в другите големи градове, защото не я откриват в населено място, в което живеят. Аз мога да коментирам само кардиологията и го правя с поглед на човек, който 17 години е работил в една развита в кардиологично отношение държава. Това, което Българският Кардиологичен Институт извършва - широкообхватна и високоспециализирана медицинска дейност в целия си аспект (от диагноза, през медикаментозно лечение, чрез интервенционална и/или кардиохирургична техника) е над средното ниво на много европейски държави, а специално дейността на "Сърце и Мозък" по нищо не отстъпва от високото европейско равнище.

Затова съм щастлив, че с откриването на нашата болница, пациентите от целия регион имат достъп до медицинска помощ, съпоставима с най-високите световни стандарти.

- Какви съвети за добро сърдечно здраве бихте дали?

- Няколко основни неща: гледайте на живота с усмивка и не се ядосвайте, защото стресът е най-големият враг на здравето. Хранете се здравословно, наблягайки повече на зеленчуци и плодове. Не консумирайте пържени храни. Избягвайте тютюнопушенето и употребата на алкохол. Повече двигателна активност и спорт. Изключително важно е да приемате лекарствата си редовно,  а ако се нуждаете от спешна медицинска помощ или консултация, ние, специалистите от МБАЛ „Сърце и Мозък“ ще ви окажем пълно съдействие да възстановите здравето си.

За консултации с д-р Фуладванд, можете да запишете час на тел. 056/703003




Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори