×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • На 23 октомври от 17.30 в галерия "ПРОЛЕТ" ще бъде открита изложба живопис на Долорес Дилова
  • В петък от 9:00 до 17:00 часа заради строително-монтажни дейности на ул. "Янко Комитов" на светофарното кръстовището на входа към МОЛ "Галерия" движението ще е затруднено
  • Рейнджърът Иван Пачелиев остава в ареста, реши днес Апелативен съд Бургас
  • Чудотворната икона "Св. Богородица Касперовская" от Украйна, ще бъде донесена за поклонение днес в храма "Св.св.Кирил и Методий" в Бургас
  • Състоянието на пострадалия при катастрофата на Трапезица полицай е добро, той е изписан от УМБАЛ Бургас
  • Арестуваха пиян шофьор от Дебелт с 1,72 промила алкохол
НА ЖИВО

Всяка успешна процедура е резултат от доверието и връзката между лекар и пациент


Всяка успешна процедура е резултат от доверието и връзката между лекар и пациент
Искам да бъда полезен с натрупания си опит, като работя в структура, която е поставила пациента в центъра на своята грижа, казва инвазивният кардиолог д-р Фархат Фуладванд
19 Август 2019, Понеделник, 14:45 ч.
Автор: Флагман.БГ

За толкова кратко време през МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Бургас преминаха наистина много пациенти

Д-р Фархат Фуладванд – завършва медицина през 1988 г. в Медицинска Академия - София. Начало на професионалния му стаж е в Казанлъшкия район, след задължителното за онова време разпределение. Преминава  военна служба във Военно Медицинска Академия и продължава кариерата си в отделение по интервенционална кардиология в Клинична база "Лозенец" - където работи в продължение на 10 г. През това време е един от основателите на Българското Дружество по Интервенционална Кардиология.

През 1992 г. преминава успешна 6 месечна специализация във водеща болница в Тел Авив, Израел - Tel Hashumer (Sheba Medical Center), а през 1999 г. продължава обучението си за 8 месеца в катетеризационната лаборатория на най-голямата държавна болница на Милано - Niguarda "De Gsperis". От 2000 г. се премества окончателно в Италия, като работи като инвазивен кардиолог в болниците "Ospedale San Giuseppe" - Milano. Там основава катетеризационна лаборатория. Междувременно е консултант инвазивен кардиолог към Istituto ClinicoSant'Ambroggio на най-голямата частна структура в Италия "Gruppo San Donato'. През 2007 г. се премества в болницата "Sacra Famiglia - Fatebenefratteli" към "Ordine Ospedaliero San Giovanni di Dio" където е главен инвазивен кардиолог. Притежава специалности 'Вътрешни болести", "Кардиология" и "Интервенционална кардиология", както и сертификати по "Ехокардиография" и "Постоянна електрокардиостимулация". Автор и съавтор на множество публикации в български и чуждестранни научни списания и е редовен лектор на национални и международни конгреси.

В момента е част от екипа на МБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Бургас.

- Защо избрахте инвазивна кардиология?

- Този ваш интересен въпрос ме връща в спомените ми с цели 30 години назад. Като съвсем млад лекар бях стартирал практиката си в Клинична база - Лозенец и един ден влязох в катетеризационната лаборатория на отделението. Тогава се случи магията – онова, което в живота се нарича любов от пръв поглед. Да виждам сърцето и съдовете, които го хранят директно, да виждам периферните съдове на човешкото тяло и веднага да мога да поставям диагноза - това беше изключително. Да се отпушват артерии с балон и стентове, да се стабилизира ритъмът на сърцето с поставяне на пейсмейкъри - това беше за мен чудото, което един лекар може да сътвори, ползвайки постиженията на техниката, като продължение на неговите умения. Всичко това пречупено през академичните знания и опит. Тогава разбрах, че интервенционалната кардиология ме е избрала да й служа. И ето, че станаха вече цели 30 години, в които аз се старая да не я разочаровам, бидейки достоен нейн служител.

- Излъчвате сигурност и увереност. Кое в тази професия е най-голямо предизвикателство за вас?

- Сигурност.. според мен сигурност в нашата професия се излъчва с натрупания опит през годините. Разбира се има и още едно много важно нещо - всяка успешна процедура е резултат от връзката между лекаря и пациента. Съумееш  ли да направиш пациента съпричастен - да участва със своята вяра в процедурата, стараеш ли се да му обясняваш какво правиш във всеки момент, тогава вероятността процедурата да приключи успешно е много по-голяма. Именно това е ключът към успеха в моята работа. А когато накрая пациентите излязат от болницата самостоятелно дишащи, с нормален сърдечен ритъм и доволни, благодарни, усмихнати и по-здрави отколкото, когато са влезнали в моята операционна, удовлетворението от работата и радостта, която тя носи – са неизмерими.  

- Практикували сте в едни от най-добрите болници в света. Какво Ви мотивира да продължите професионалния си път в България?

- Прави сте, че в моята практика имах възможност да работя в едни от най-добрите болници, но ще добавя към това и работата с отличните професионалисти там. Всъщност, добрата болница се прави от лекарите, които работят в нея. Естествено съвременната медицина изисква и модерна скъпо струваща апаратура, както и консумативи. Без такива финансови инвестиции, колкото и да е блестящ един лекар, трудно може да приложи добро лечение. Обратното обаче е още по-неприемливо т.е. и в най-съвременно оборудваната болница, ако работят некомпетентни лекари, не само няма да се прилага добро лечение, но и съвсем реална е вероятността да се допускат грешки и да се навреди на болния човек. Аз реших да продължа професионалния си път отново в България, защото виждам, че Българският кардиологичен Институт от създаването си в продължение на едно десетилетие непрекъснато инвестира в здравеопазването, както по отношение на апаратурата и консумативите, така и по отношение на привличане на високоспециализирани кадри. В същото време постоянно инвестира в обучение и повишаване квалификацията на медицинския си персонал.

Това е основният мотив да продължа отново в България. Да бъда полезен с натрупания си опит, като работя в структура, която е поставила пациента в центъра на своята грижа.

- Повече от 10 години сте част от екипа на Български Кардиологичен Институт. Защо избрахте именно новооткритата болница?

- Когато разбрах, че открива филиал на "Сърце и Мозък", която е най-модерната болница в България, нямах съмнение, че мястото ми е в новооткритото здравно заведение в гр. Бургас. За мен е огромна привилегия да участвам в успешното развиване на болницата, както и да имам възможността да предоставя целия си натрупан опит и висока медицинска експертиза на пациентите в тази част на България. Това е огромно предизвикателсво, което ме стимулира и ме кара да се чуствам още по-полезен за сърдечно болните хора.

- МБАЛ „Сърце и Мозък“ отвори врати на 1ви юли тази година. За краткото време са спасени десетки пациенти. Имаше ли по-специфичен случай, за който бихте искали да разкажете?

- За толкова кратко време през МБАЛ „Сърце и Мозък“ преминаха наистина много пациенти. Аз няма да забравя първия пациент, който прекрачи прага на болницата. Всъщност той не прекрачи прага, а беше транспортиран от линейка в крайно тежко състояние. Ставаше въпрос за чужденец без никакви документи, неспособен поради тежкото си състояние да даде информация за минали заболявания. Успяхме за по-малко от половин час съвместно с реаниматорите да го стабилизираме, след което му направих ангиопластика и човекът, който беше в безнадеждно състояние, след 4-5 дни си тръгна на крака от болницата. Неговата благодарност, както и тази на близките му, които бяха дошли в България на почивка, не могат да бъдат забравени. Сещам се и за още един случай, с който се гордея. В болницата постъпи пациент с хронично запушена лява бедрена артерия (основната артерия, която кръвоснабдява левия крак). Беше претърпял няколко неуспешни опита за отпушване на артерията в няколко болници в града. Пациентът ми се довери и по време на процедурата успешно реканализирах цялата артерия. Още на следващия ден, когато беше изписан - вече нямаше болки в крака. Много такива случаи имаме за това кратко време. И това ме удовлетворява напълно.

- Какво отличава МБАЛ „Сърце и Мозък“ като здравно заведение?

- Фактически в рамките на Българския Кардиологичен Институт МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургас не се отличава съществено от останалите ни болници. И именно заради това сме толкова успешна здравна структура с непрекъснато растящ успех. Защото във всичките ни болници спазваме един стандарт, еднакъв модел на поведение - започващ от поставянето на диагнозата, минаващ през интервенционалното или хирургичното лечение, завършващ с медикаментозната поддържаща терапия и не на последно място – периодично проследяване на здравословното състояние след изписването. Всичко на база стриктното спазване на утвърдените алгоритми за добра клинична практика и поставяне на пациента в центъра на дейността.

- Осен това в областта на интервенционалната кардиология, която е моята специалност, ние разполагаме с апаратура, която е налична вероятно само в една или две водещи столични клиники. Притежаваме три различни апарата за функционална оценка на коронарните артерии - FFR на ST Medical, ползващ коронарен водач, FFR на Acict с микрокатетър и най-модерната система iFR на Volcano, за която не е необходимо инжектирането на медикамент в коронарните артерии. Работим с два различни апарата за морфологична оценка - интракоронарна ехография - IVUS на Volcano, както и оптична кохерентна визуализация на коронарните артерии - ОСТ на ST Medical. Всичко това ни дава цялостна картина и възможност за оценка на стенозите по артериите. Не мога да не спомена и огромния избор на коронарни катетри, коронарни водачи и балони, които използваме, за да преодолеем всяко артериално стестнение. Разполагаме с различни видове стентове включително и специалните такива за разширяване на стеснения, които се намират в зоната на разклоненията на коронарните артерии.

- Не на последно място – изключителното отношение на целия персонал към пациента и към неговите близки.  В МБАЛ „Сърце и Мозък“ вярваме, че пътят към доброто лечение преминава през увереността, че болният и близките му са попаднали в добри ръце и всеки ден се стараем да затвърждаваме това усещане.

- В последните години наблюдаваме значително увеличаване на здравния туризъм и търсенето на адекватна медицинска помощ в чужбина. Как бихте повлияли на тази тенденция?

- Това е много сложен проблем, в чиято основа лежи само една причина - недоволството на страдащия болен човек от това, което му се предлага като здравна грижа. Всъщност търсенето на медицинска помощ в чужбина е кулминацията на това явление. Нека поговорим и за хилядите болни хора, които търсят адекватна медицинска помощ в столицата или в другите големи градове, защото не я откриват в населено място, в което живеят. Аз мога да коментирам само кардиологията и го правя с поглед на човек, който 17 години е работил в една развита в кардиологично отношение държава. Това, което Българският Кардиологичен Институт извършва - широкообхватна и високоспециализирана медицинска дейност в целия си аспект (от диагноза, през медикаментозно лечение, чрез интервенционална и/или кардиохирургична техника) е над средното ниво на много европейски държави, а специално дейността на "Сърце и Мозък" по нищо не отстъпва от високото европейско равнище.

Затова съм щастлив, че с откриването на нашата болница, пациентите от целия регион имат достъп до медицинска помощ, съпоставима с най-високите световни стандарти.

- Какви съвети за добро сърдечно здраве бихте дали?

- Няколко основни неща: гледайте на живота с усмивка и не се ядосвайте, защото стресът е най-големият враг на здравето. Хранете се здравословно, наблягайки повече на зеленчуци и плодове. Не консумирайте пържени храни. Избягвайте тютюнопушенето и употребата на алкохол. Повече двигателна активност и спорт. Изключително важно е да приемате лекарствата си редовно,  а ако се нуждаете от спешна медицинска помощ или консултация, ние, специалистите от МБАЛ „Сърце и Мозък“ ще ви окажем пълно съдействие да възстановите здравето си.

За консултации с д-р Фуладванд, можете да запишете час на тел. 056/703003
Деси Цонева роди дъщеричка
Деси Цонева роди дъщеричка 17/10/2019, Четвъртък 17:25 0
Венета Райкова си има нов?
Венета Райкова си има нов? 17/10/2019, Четвъртък 17:17 0
България Всички новини
Турция съжалява, Румъния се надява, България пробва трик Турция съжалява, Румъния се надява, България пробва трик

Председателят на Автомобилния клъстер уверява, че субсидията е договорена с Европейската комисия

Музикалните таланти и богослови ще се дипломират във филиала на СУ „Св. Климент Охридски” в Бургас Музикалните таланти и богослови ще се дипломират във филиала на СУ „Св. Климент Охридски” в Бургас

Възпитаниците на музикалното училище, които неведнъж са доказали, че тук се раждат големи таланти, ще имат възможност да продължат образованието си тук

Внимание, шофьори! Ограничават движението по ул. „Янко Комитов“ в Бургас, вижте кога Внимание, шофьори! Ограничават движението по ул. „Янко Комитов“ в Бургас, вижте кога

Причината са строително-монтажни дейности

Бургас посрещна чудотворната икона на Богородица Бургас посрещна чудотворната икона на Богородица

Светинята ще остане в Бургас до 19 октомври, след което ще бъде изложена в още няколко храма в региона

Преслава прекали с фотошопа и стана за смях Преслава прекали с фотошопа и стана за смях

Взеха я на подвив заради снимка от Дубай

Венета Райкова си има нов? Венета Райкова си има нов?

Тв звездата е забелязана да се прибира късно вечер в приятна мъжка компания

Слави Трифонов купи кабелна телевизия от Стара Загора Слави Трифонов купи кабелна телевизия от Стара Загора

Тя притежава лиценз за денонощен политематичен канал

Спазени ли са нормите за ремонта на Дома на НХК, вижте отговора на изпълнителя Спазени ли са нормите за ремонта на Дома на НХК, вижте отговора на изпълнителя

Нямало подадени официални сигнали за прахо или шумозамърсяване в Община Бургас, но не става ясно какво е заданието по плана за безопасност и здраве

Синоптиците с невероятна прогноза до края на октомври Синоптиците с невероятна прогноза до края на октомври

Като цяло до края на месеца температурите ще останат по-високи от обичайните за това време на годината

"Поход на свободата" в събота в Бургас. Каква е символиката? "Поход на свободата" в събота в Бургас. Каква е символиката?

      Събитието цели да популяризира и Националната телефонна линия за борба с трафика на хора, която приема сигнали денонощно и безплатно на телефон 0800 20 100

Има сделка за Brexit! ЕС и Великобритания се договориха Има сделка за Brexit! ЕС и Великобритания се договориха

Юнкер препоръча срещата на върха на ЕС да я приеме

Борис Джонсън: Имаме сделка за Брекзит с ЕС Борис Джонсън: Имаме сделка за Брекзит с ЕС

Сделката е постигната след две денонощия преговори без прекъсване

Медицинско чудо! Британка откри, че има две вагини Медицинско чудо! Британка откри, че има две вагини

Младата жена разказва, че за първи път го изпитала на 9 години и бил толкова силен, че припаднала от болка

"Ройтерс" гърми: Румъния направи първата стъпка да вземе завода на "Фолксваген" "Ройтерс" гърми: Румъния направи първата стъпка да вземе завода на "Фолксваген"

По думите на търговския министър Стефан-Раду Опреа, дискусиите за завода са били рестартирани още вчера

 

Видео от от скандалната сексафера с кмет от обкръжението на Виктор Орбан Видео от от скандалната сексафера с кмет от обкръжението на Виктор Орбан

Член на партията на премиера нарече пускането на секс клиповете "най-ниската точка на унгарския политически живот"

Жестока трагедия: Почина известен боксьор Жестока трагедия: Почина известен боксьор

Той бе изведен от ринга на носилка, след като получи мозъчна травма в двубой

Десетки запалени автомобили в Барселона, протестите ескалират Десетки запалени автомобили в Барселона, протестите ескалират

На някои места в Барселона се е наложило полицаите да използват халосни патрони

Лидерите на Европейския съюз решават за Брекзит и Северна Македония Лидерите на Европейския съюз решават за Брекзит и Северна Македония

Заради Франция, Дания и Холандия липсва и единна позиция за начало на присъединителните преговори със Скопие и Тирана

Мъж счупи рекорд за каране на задно колело Мъж счупи рекорд за каране на задно колело

Изминал е цели 80 километра по този начин

САЩ: Турция държи 50 американски ядрени бомби САЩ: Турция държи 50 американски ядрени бомби

"Това е проблем, който вече не можем да игнорираме"

Гриша ГАНЧЕВ Гриша ГАНЧЕВ Батето, лека му пръст, беше единствен - можеше да пие по 24 часа в денонощието, но не го хващаше. Виц на деня Виц на деня Знаете ли, че... ако пиете коняк "Наполеон", а после коняк "Кутузов", на сутринта ще разберете колко тежка е била битката при Бородино.. Виц на деня Виц на деня - Скъпа, виж какъв прекрасен ден е!
- Е, и?
- 'Ми нали каза, че един прекрасен ден ще ме оставиш...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Хан Аспарух преминал Дунава, забил меча в земята и казал: "Тук няма да има такава държава!"
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори