×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Слави Трифонов да помете ГЕРБ? Едва ли, но има потенциал за балансьор – т.е. от него да зависи кой ще управлява


Слави Трифонов да помете ГЕРБ? Едва ли, но има потенциал за балансьор – т.е. от него да зависи кой ще управлява
Не вярвам, че Слави Трифонов може да бъде "опитомен", коментира Първан Симеонов
01 Август 2019, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: Авторът

Всичко е в сферата на хипотезите, той ще играе дълга игра, постоянно ще ни държи в шах, прогнозира политологът

Слави Трифонов закри шоуто си по bTV и обяви, че създава нов политически проект под името „Няма такава държава“. Тв водещият вече е с ранг на легенда в шоу бизнеса. Има ли обаче потенциал да сформира достатъчно силна партия? Потърсихме мнението на политолога Първан Симеонов, който е и изпълнителен директор на агенцията за обществени и политически изследвания „Галъп интернешънъл“.

- Г-н Симеонов, политическият проект на Слави Трифонов има ли потенциал, образно казано, да предизвика революция в българската държава?

- Е, чак революция – не, но има възможността да поразмести пластовете. И ако трябва да бъдем честни, назад в годините имаше по-добри шансове. Като че ли Слави тогава беше по-популярен. Но пък от друга страна сега има износване на традиционните партии, има и такава вълна – наричат я популистка вълна, в западния свят, в която г-н Трифонов в известна степен се вписва. Има комици на власт и т.н., т.е. такъв е духът на времето – хората търсят някаква промяна по един или друг начин. Така че може да се окаже, че и сега не е лош момент. Друг въпрос е, че доколкото аз успях да чуя какво казва Слави Трифонов – по-скоро той гради нещо дългосрочно. Няма да бърза с някакво непосредствено участие на местните избори, например. Впрочем, не е изключено той да проектира подкрепа или антиподкрепа за някой кандидат. Но във всеки случай Слави Трифонов ми се струва разсъдлив човек и вероятно би играл за национален имидж, а не за местни избори, но знам ли? Това казва логиката, но какво мисли той или хората му – не зная. Във всеки случай опасността, ако играеш на местни избори, е да ти се лепнат на гърба разни местни неприятни елементи тук и там. Защото по места, няма какво да се лъжем, има доста „мръсна пяна“, която просто си търси стопанин в такива моменти и като види някой нов, гледа да му скочи на гърба. Г-н Трифонов ги знае тези неща според мен. За него е по-добре да гради национален образ.

- То технически няма и време да се създаде партията до местните избори.

- Не, технически всичко става, но въпросът е има ли смисъл. Доколкото успявам да разбера, проектът на г-н Трифонов е малко, както ракия се вари – на тънка струйка, отдалеч, отдалеч. Така стават качествените неща. Тук проблемът е да не се преноси, защото той на няколко пъти беше на ръба. Назад в годините винаги е бил „по допирателната“ на политиката. Ние българите обичаме новите неща. Слави Трифонов може да представлява новост за политиката, но във всеки случай самият той е част от политическия пейзаж от много дълго време. Няма да му е чак толкова лесно, колкото би му било преди години.

- Кой трябва да се притеснява от партията „Няма такава държава“?

- Всички могат да започнат да се притесняват, както се казваше в един стар виц - „започни да се притесняваш“. Първо БСП може да се притеснява, защото това може донякъде да й отнеме потенциалната функция на алтернатива, на партия, която канализира протестния и наказателен вот. Но и ГЕРБ може да се притеснява, защото хората, които биха гласували за Трифонов, са този типаж, които навремето гласуваха за ГЕРБ и т.н., т.е. търсещи новото хора. Друг е въпросът, че ГЕРБ вече е нещо съвсем друго. Потенциалните избиратели на Трифонов са по-скоро млади хора – това се вижда по нашите данни. Патриотите трябва да се притесняват, разбира се, защото това влиза горе-долу в техния регистър. И може би трябва да се притесняват всякакви такива политически проекти, които залагат на протестното, на по-радикалното. Но ако трябва да бъда честен, имаше два момента, в които като че ли Слави Трифонов си подаде малко топката с ГЕРБ, или по-скоро ГЕРБ се опита отиграе вдигнатата от Трифонов топка. Тя беше насочена към физиономията на ГЕРБ, но ГЕРБ се опита да направи от дефекта ефект. Единият беше с мажоритарното гласуване, а другият – с партийните субсидии. Личното ми мнение тук е, че и по двата сюжета не произтича нещо приятно за обществото. А като анализатор ще кажа, че ГЕРБ умело ги отигра тези неща и на два пъти се създаде впечатлението, че ГЕРБ и Слави Трифонов едва ли не нещо разиграват помежду си. Но аз лично не смятам, че е толкова буквално. Напротив, отдавна даже виждам, че Слави Трифонов се научи да се позиционира на равна дистанция от всички. Примерно, аз съм виждал в шоуто му прозападни и либерални фактори – т.нар. градска десница. Или пък съм чувал там да се говори срещу модела КОЙ и т.н. Т.е. ако някой си мисли, че Слави Трифонов може да бъде опитомен - не вярвам. Но от друга страна, може наистина ГЕРБ да си прави сметката - „ето, през Трифонов ще имаме един бъдещ потенциален партньор, през който контролирано обществото да изпусне парата“ и „както често го правим, да опитомим протеста срещу себе си“. Дали Трифонов ще даде, е друг въпрос.

- Допускате ли някакви задкулисни фактори, т.е. някакви политически инженери да стоят зад този проект?

- Това е винаги второстепенен въпрос. За мен въпросът е – има ли ниша. Ако има ниша, винаги ще се намерят и инженери, и автори... А иначе ниша има, защото ясно се видя на европейските избори, че има търсене за ново, за рестарт, за освежаване на системата. Хората посегнаха да гласуват за супер нетрадиционни опции като „Милениум клуб“... Между другото, назад във времето имаше спекулации, че и Трифонов ще прави нещо с „Милениум клуб“. Виждате сега колко солидна обществена подкрепа има например Мая Манолова. Това също е една от модните спекулации – че Трифонов може да проектира подкрепа към Манолова, или обратно. Т.е. има търсене.

- Защо?

- Защото има очевидно износване на ГЕРБ, а в същото време и БСП има достатъчно проблеми. Т.е. БСП не може да вземе ролята на алтернативата – това се вижда ясно. И в тази ситуация е явно, че има търсене за ново. Обаче колко да е ново? По същия начин стояха нещата при Жорж Ганчев, Борисов, Сакскобургготски, Сидеров, Бареков, Марешки, даже Симеонов, даже Каракачанов, даже Яне Янев и т.н. Т.е. някак си винаги се създава усещане за нещо ново, което да каже „нито ляво, нито дясно, а само народът срещу елита“ и това обикновено минава през силно медийно поведение. В този ред на мисли най-опасното е Трифонов да не повтори грешките на други подобни преди него. Аз лично си мисля, че той е достатъчно мъдър човек, за да не го направи.

- Големият въпрос може би е – има ли потенциала да помете най-голямата партия ГЕРБ.

- Не бих използвал чак такива силни думи. Чак да го „помита“ - не вярвам. ГЕРБ доста здраво се вкорени напоследък. По-скоро ГЕРБ има потенциала да гние отвътре на моменти и то се вижда. И честно казано, Трифонов има потенциала в един момент да стане балансьор, да стане диспечер в политическия процес – от него да зависи кой да управлява страната, ако събере достатъчно количество гласове. Има този потенциал, но всичко засега е в сферата на хипотезите, защото, както се вижда, той ще играе дълга игра, с много голяма доза търпеливост и с желанието постоянно да ни държи в шах.




Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
22
Коментара по темата
22.
бербер прическа
05.08.2019 11:11:14
0
1
Първане, няма такава брада брат. Отиди на берберин, да ти я вкара в час. Така е мега зле
21.
До 15
02.08.2019 16:23:24
1
2
Да те разбирам ли, че човек който гласува за такъв който върши хуманни жестове е родоотстъпник?
20.
Пурко до 18
02.08.2019 15:31:21
2
1
Аз заявявам позиция, приятелю!А ти редиш злобни подмятания и не предлагаш НИЩО!Никога не съм гласувал досега просто защото никой досега не ме заинтригувал с нищо.Така че хора, които вече за трети път избирате един откровен БАНДИТ е добре да помислите за собствената си оценка.
19.
има такава държава и слава Богу
02.08.2019 15:13:08
2
1
има един народ с общ език, обща история, вяра, с обща култура, общи обичаи, има и държавни граници. Значи, има такава държава. Ако някое от тези неща се загуби, най-важното е вярата, след нея езика. Ако се промени истоията и културата, ако се забравят обичаите и се махнат границите...тогава да му мислим.
18.
До пурко
02.08.2019 13:26:13
2
6
Че за кой друг ще гласуваш.Славчо те кефи с тъпите си приказки ,и Бай Ганьовско излъчване.Обичаш сигурно и чалгичка.
17.
Пурко до 6
02.08.2019 13:03:57
8
2
А ти високообразован ли си?Прочети си пак съчинението.АЗ ще гласувам за Станислав Трифонов, и то по много причини!Приличам ли ти на ДЕБИЛ?!!Много приятели и познати около мен са на същото мнение.По-лошо от сега няма как да стане!!!
16.
До 15
02.08.2019 12:52:54
4
3
А аз те определям теб като КУХА ЛЕЙКА!
15.
милена
02.08.2019 12:39:09
3
5
Всеки , застанал под "знамето" "Няма такава държава" сам определя се си като РОДООТСТЪПНИК. Досега ,мисля, че не сме видели големи родолюбиви дела от Слави. Хуманни жестове-да, но до там.
14.
*********
02.08.2019 12:01:55
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
13.
логично Уотсен
02.08.2019 11:51:50
1
1
Името на партията подсказва целите и..
12.
Представям си ги
02.08.2019 11:17:31
2
3
На следващите парламентарни избори как тримата , Боко, Слави и Пеевски седят и редят следващата "коалиция"....
Тримата....дебелаци...
11.
Тези хора
02.08.2019 11:11:43
0
6
късопаметни ли са ?
Същите приказки, същите "анализи" се правеха и по времето на сформирането на царското "движение", което после стана партия...За няколко месеца...
И което буквално помете СДС и Костов !
Съвсем очевидно е, че българина не е в състояние да се учи от историята си ...Нито близката, нито далечната!
10.
Кочо
02.08.2019 10:42:10
2
7
Каквото и да си говорим, Дългият ще влезе в политиката и ще наруши статуквото, което не е чак толкова лошо. Да поживеем... и ще видим - то друго не остава, а и все така е караме. А какви са другите “опции” без него? Как е сега - ок ли сме?
9.
А-такааа
02.08.2019 10:30:14
1
2
Бате Боко ще прави Отечествен Фронт. Най-вероятно е да се казва - Отечествен Блок но,след саниране.
8.
*********
02.08.2019 10:28:49
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
7.
гражданин
02.08.2019 10:19:34
3
6
Ще има ново преброяване на идиотите в България,броят им ще е равен на гласувалите за чалгарчето ! Тези дето си гласуват за БКП-то по принцип, не ги броим,те са в друга категория /дебили/ :)
6.
До4
02.08.2019 09:07:19
2
4
Червените медии те заблуждават пич.Славчо е новата надежда на комунистите,по заобиколен начин и сложни комбинации да се докопат до властта.Един вид нова тройна коалиция Орешарски да създадат Чрез гласовете на нискообразованите гласоподатватели на Трифонов ,техните пенсионерски, турските на Дпс ,а може би и фатмака ще направи партия.Което ще е катастрофално за Бг ако се случи.
5.
MiB
02.08.2019 06:21:51
2
8
Слави е новата златна кокошка на Галъп. Що тоя лаладжия да не продаде малко илюзии на хората? Заблуден народ в България, колкото искаш.
4.
show
02.08.2019 00:18:55
5
21
Трифонов ще стане новият златен пръст на властта и ще бъде намразен от хората.
3.
.I.
01.08.2019 23:27:58
9
4
Тоя пич е доста добър манипулатор, върти суче и иска да откаже Слави от местните избори, а точно така се почва и ГЕРБ почнаха така. Царо почна с парламентарни и знаем как свърши.
2.
Новина
01.08.2019 22:30:30
24
31
Славчо щял да се задомява!Не се уточнява пола на партньора!Пуста политкоректност :)
1.
Хахаха
01.08.2019 21:16:14
13
16
Този пич каквото до сега е казал ,почти нищо не е познал .Пишман социолог. А иначе Славчо балансиор ,да се смее ли човек, или да плаче ,докъде я докарахме
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Пик на заразените с коклюш се очаква в края на май Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" "Метрополитен" обяви конкурс за строител на продължението към Околовръстния път Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Докладът е изпратен на прокуратурата  Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози За сметка на това Екатерина получи две рози - една от срещата си с Алек и втора от вечерта на елиминациите Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън За два месеца ти научи много. Симона, ти си детето чудо на Hells Kitchen. Ти изненада абсолютно всички, каза й шефа  Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие
„Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака 
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори